Werken zonnepanelen nog steeds in de wintermaanden en op bewolkte bewolkte dagen?
Het is waarschijnlijk de meest gestelde vraag van potentiële gebruikers van zonne-energie. Hoewel de productie van energie varieert, afhankelijk van de wolkdichtheid, zijn zonnepanelen ontworpen om onder alle weersomstandigheden energie op te wekken.
Het idee dat zonnepanelen niet in staat zouden zijn om energie te produceren in de winter en tijdens bewolkt weer is ongetwijfeld een van de grootste misvattingen over zonnepanelen op je dak.
Zonnepanelen werken namelijk op licht, niet op warmte.
En meer specifiek op daglicht, niet op zonlicht.
Hoewel het zeker waar is dat een optimale elektrische productie zal plaatsvinden bij helder zonnig weer, is er nog steeds meer dan genoeg daglicht om zonnepanelen stroom op te laten wekken, zelfs op een typisch Nederlands bewolkte grauwe dag.
Gemiddeld hebben we in het Nederland ongeveer 40% bewolkte dagen per jaar, maar zonnepanelen werken nog steeds op bewolkte dagen.
Natuurlijk, in de winter komt de zon later op en gaat ze eerder onder, dus de ochtenden zijn donker en de nachten worden langer. Met kortere daglichturen betekent dit dat de generatieniveaus lager zijn; zonnepanelen zullen minder energie produceren in vergelijking met wat ze zouden doen tijdens de zomermaanden, waar de daglichturen langer zijn.
De output op een dag met lichte bewolking kan met maar liefst de helft worden verminderd, zelfs tot 10% van wat je op een zonnige zomerdag zou krijgen op een echt bewolkte winterdag.
Maar de opgewekte energie zal nog steeds voldoende zijn om aan de eisen van de gemiddelde consument te voldoen.
Herinneringen aan koude, besneeuwde winters in het verleden kunnen zelfs voor de meest optimistische huiseigenaar ontmoedigend zijn.
Als je overweegt om op zonne-energie over te stappen, vraag je je misschien af of zonnepanelen en sneeuw een slechte combinatie zijn.
Maar het tegendeel is waar, en je kunt zelfs vaak besparen op installatie tijdens de wintermaanden, omdat zonne-energie vaak de laagste prijzen kent in de wintermaanden wanneer de vraag minder groot is (niemand denkt aan zonnepanelen in de winter) en het aanbod nog steeds even groot
De installatie bedrijven willen toch graag wat werk en hanteren vaak lagere prijzen.
Als je zonne-energie als een investering beschouwt, is het belangrijk om te weten dat ze het hele jaar door rendement kunnen genereren, net als andere investeringen.
Laat het winterweer je niet ontmoedigen om op zonne-energie over te stappen!
Ook zeker interessant om te lezen is mijn antwoord de vraag of zonnepanelen in het maanlicht werken. Het antwoord is ja, maar misschien niet de hoeveelheid die je zou hopen.
Een veel voorkomende mythe is dat zonnepanelen niet werken in de winter. Interessant is dat de koude temperatuur doorgaans de zonnepaneeloutput verbetert.
De witte sneeuw kan ook licht reflecteren en de PV-prestaties helpen verbeteren. De winter zal de zonneproductie alleen schaden als de panelen bedekt zijn met sneeuw.
Sneeuwproblemen met zonnepanelen zijn meestal minimaal. Er zijn echter een paar dingen die je moet weten over de implicaties van winterweer wanneer je overweegt een zonne-energiesysteem bij je thuis te installeren:
Zonnepanelen produceren meer stroom in de zomer dan in de winter, maar er is een algemene misvatting dat zonnepanelen in de zomer meer energie opwekken vanwege de hitte die bij het seizoen hoort. De echte reden voor deze seizoensgebonden energieboost is echter dat de zomerdag langer is en niet omdat hij heter is. Zonnepanelen werken eigenlijk efficiënter in koelere wintertemperaturen.
Fotovoltaïsche systemenworden getest bij een temperatuur van 25 graden Celcius ongeveer 77 graden F. en afhankelijk van hun geïnstalleerde locatie kan extra warmte het rendement met 10-25% verminderen. Naarmate de temperatuur van het zonnepaneel toeneemt, neemt de uitgangsstroom exponentieel toe, terwijl de uitgangsspanning lineair wordt verlaagd. De ideale temperatuur is 25 graden.
Wanneer de temperatuur onder het vriespunt zakt, kan al het water dat zich op zonnepanelen heeft verzameld, bevriezen. Wanneer dat gebeurt, zet het bevroren water uit en kan dit mogelijk barsten in de zonnecellen veroorzaken.
Het is mogelijk dat panelen barsten als gevolg van verschuivende warme en koude temperaturen dus juist bij sterke schommelingen in een korte periode, die zonnecellen kunnen barsten, de soldeerverbindingen kunnen verstoren en de binnenste componenten in de loop van de tijd kunnen beschadigen.
Een goede installateur zal zijn projecten ontwerpen rond hun specifieke locatie en klimaatomstandigheden dus het is belangrijk om zeker te weten dat de apparatuur de ze installeren van goede kwaliteit en tegen de Nederlandse temperaturen bestand is, hoewel we wonen in een gematigd zeeklimaat en het hier vrijwel nooit tot problemen zou moeten leiden.
Lees ook alles over de elektriciteitsprijzen verwachting als je nog twijfelt of een investering in zonnepanelen de juiste keus voor je is.