Kun je geld verdienen met zonnepanelen? Meer dan lagere rekening

by Joost | Geupdate op:  augustus 13, 2021

Zonne-energie is een belangrijke stap op weg naar een duurzamere energiebron en maandelijkse besparingen op nutsvoorzieningen.

Voor veel huiseigenaren levert het toevoegen van zonnepanelen op hun eigendom grote besparingen op en verbetert het de waarde van hun huis.

Met een netto-meting bij je energie leverancier kun je ook credits krijgen per kWh elektriciteit die je zonnepanelen produceren.

Kun je geld verdienen met zonnepanelen

Deze credits gaan rechtstreeks van je energierekening af en besparen zo op je kosten (ook wel salderen genoemd).

Dus wat gebeurt er als je zonnepanelen op volle toeren draaien, nog meer elektriciteit produceren en naar het net sturen dan je hele huishouden in een maand opgebruikt?

Niet in elk land is het momenteel mogelijk om meer terug te verkopen dan je verbruikt, maar in Nederland is dit een mogelijkheid.

De volgende energieleveranciers bieden de mogelijkheid aan:

Energieleveranciers met de hoogste terugleververgoeding

Welk bedrag je als terugleververgoeding krijgt van je energieleverancier verschilt per geval, en is meestal gekoppeld aan het energietarief dat je bij ze betaalt.

Heb jij je woning zo ingedeeld dat je eigenlijk vrijwel altijd terug zult verkopen, dan is het misschien verstandig om over te stappen van leverancier.

De leverancier mag zelf de prijs bepalen waarvoor ze energie terugkopen, maar het is wel wettelijk vastgelegd dat het in ieder geval een “redelijke vergoeding” moet zijn.

Energieleverancier Terugleververgoeding
Delta Kale leveringstarief in je contract
Budget Energie Kale leveringstarief in je contract
Eneco €0,092 per kWh
Greenchoice €0,11 per kWh over de 1e 10.000 kWh
Energiedirect €0,06 per kWh
Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) Kale leveringstarief in je contract
NUON €0,07 per kWh.
Oxxio 70% van het leveringstarief in je contract
Robin Energie Kale leveringstarief in je contract
Vandebron Kale leveringstarief in je contract

Deze tarieven en afspraken kunnen continu wijzigen dus het is verstandig het na te kijken op de website van de leverancier en ik sta niet garant voor deze tarieven.

Dit zijn de verschillende prijzen voor elektriciteit die de energieleveranciers op dit moment aanbieden:

Waar moet je aan voldoen voor teruglevering?

Om terug te mogen leveren moet je wel een kleinverbruiker zijn. Dat betekent een maximale aansluiting voor 3 x 80 A. Daarnaast heb je een meter nodig die de teruglevering moet kunnen registreren.

Dit hoeft overigens niet per se een slimme digitale meter te zijn. Je mag namelijk:

  1. of een digitale meter gebruiken die een aparte registratie heeft voor de verbruikte energie en de terug geleverde energie
  2. of een analoge meter hebben die vanzelf terugdraait wanneer je energie terug levert

Daarnaast moet je de energieleverancier en ook de netbeheerder vertellen dat je wilt gaan terugleveren.

Maar om er op deze manier écht geld aan te verdienen wordt lastig.Meestal zullen je zonnepanelen niet genoeg energie opwekken om én je eigen woning van stroom te voorzien, en ook nog voldoende over te houden om consistent energie terug te leveren.

Meestal zul je zonnepanelen installeren om je energierekening sterk te verlagen, niet om er netto wat aan over te houden.

Verhoging van de waarde van je woning

Hoewel je niet noodzakelijkerwijs extra geld kunt verdienen met de energie die je zonnepanelen opwekken, kun je jouw investering de moeite waard maken door ook te profiteren van een verhoogde waarde van je woning.

Er zijn verschillende redenen waarom een woning met zonnepanelen in waarde stijgt, en het is niet alleen maar om het bespaar-potentieel voor de energierekening van de toekomstige bewoner.

Er zijn meer redenen dat een woning met een zonnepanelensysteem volgens onderzoek met gemiddeld met 5.500 euro meer waard wordt:

Verbeterd energielabel

Veel kopers baseren een deel van hun koopbeslissing ook op het energielabel, in ieder geval hun bod. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is.

Een bijkomstig voordeel van de installatie van zonnepanelen, is dat het vaak het energielabel van je huis verbetert. Zo staat jouw woning gelijk beter in de markt.

Duurzaamheid is een hot topic

Duurzaamheid is momenteel een hot topic en steeds meer kopers zijn bewust op zoek naar woningen met zonnepanelen. Maar liefst 40% van potentiële kopers zegt op zoek te zijn naar een duurzame woning met zonnepanelen.

Waarschijnlijk zal dit alleen maar toenemen of in ieder geval de mogelijkheid om zonnepanelen te installeren op de woning.

Zonnepanelen meefinancieren

Het is niet alleen zo dat je kunt lenen om de zonnepanelen te installeren, het is ook zo dat potentiële kopers vaak hun hypotheek voor een hoger bedrag kunnen afsluiten voor een woning met zonnepanelen al geïnstalleerd.

Vaak betekent dit in de praktijk dat er 25.000 euro meer geleend kan worden dan voor een woning zonder zonnepanelen.

Conclusie

Nu de kosten van elektriciteit blijven stijgen, is het tijd om serieus na te denken over het creëren van zonnewinst.

Hoewel besparingen kunnen variëren op basis van energiebehoeften, schommelingen van de elektriciteitssnelheid en verschillende andere factoren, zijn de besparingen die beschikbaar zijn via zonne-energie zeer reëel.

Lees ook: kun je de output van je zonnepanelen verhogen om meer rendement te behalen?