Warmtebron boren | geothermische warmte kún je ophalen

by Joost | Geupdate op:  augustus 13, 2021

Bij de beslissing of een geothermisch systeem geschikt is voor je huis, is de vraag van geothermisch boren een belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden.

Om geothermie te laten werken, moet een gat (meestal in het bereik van 6 ″ diameter) in de aarde worden geboord met een behoorlijke diepte.

Dit klinkt misschien niet als een groot gat. Maar er is veel apparatuur nodig om het gat te boren. De machines die dit doen, worden geothermische boorinstallaties genoemd.

Warmtebron boren

Geothermische boorplatforms zijn voertuigen van ongeveer de grootte van betonnen vrachtwagens. Het verschil is dat de achterkant van het tuig een tandwielkast bevat die is uitgerust met veel snijsassen van ongeveer 30 ft.

Deze versnellingsbak kan loodrecht op de grond worden gekanteld zodat hij een rechte boring kan maken. Een snijkop wordt bevestigd aan de onderkant van de eerste snijas. Het zal dan in de grond boren.

Het boren stopt ongeveer elke vijf minuten. Gedurende deze tijd wordt de eerste as ontkoppeld en draait de versnellingsbak een nieuwe as op zijn plaats. De (tweede) as wordt bevestigd aan de oorspronkelijke as en het boren gaat door.

Het proces van het loskoppelen en opnieuw verbinden van nieuwe assen gaat door totdat de juiste diepte is geboord.

De bewerking wordt daarna omgekeerd, zodat de rig alle assen in de grond ophaalt en de versnellingsbak in de oorspronkelijke positie eindigt.

Als je het nog niet helemaal snapt, laat me dan een analogie gebruiken:

Denk aan het gebruik van een schroevendraaier om een ​​schroef in een stuk hout te draaien. Je draait de schroevendraaier en de kop van de schroef doet het werk om zich in het hout te boren.

Als deze schroef echter een paar meter in het stuk hout moet gaan, stel je dan voor dat je een verlengstuk neemt en het op de schroevendraaier plaatst. De schroevendraaier doet nog steeds het “werk”, maar de extra verlengbitjes geven je de mogelijkheid om dieper te komen dan je met alleen de schroevendraaier zou kunnen.

Geothermisch boren is eigenlijk een extreem grote versie van een schroevendraaier die aan een grote vrachtwagen is bevestigd.

Hoe diep moet je boren voor geothermische bronnen?

Geothermische bronnen zijn meestal ergens tussen 45 meter diep tot 120 meter diep. Sommige boorbedrijven hebben apparatuur die putten kunnen boren dieper dan 200 meter maar dat is niet gebruikelijk.

In feite worden putten dieper dan 120 meter meestal alleen gebruikt op grotere commerciële projectlocaties en worden ze zorgvuldig geëvalueerd voordat het gebouw wordt gebouwd. Hoe dieper de put, hoe meer andere dingen er bij komen kijken (zoals ondergrondse omstandigheden, aardtype, enz.).

Geothermische boorapparatuur boort meestal niet minder dan 45 meter, omdat dit anders ook kan worden gedaan met traditionele drinkwaterboorinstallaties.

Neem als vuistregel aan dat 60 meter putdiepte je 150 vierkante meter verwarming in je huis kan bieden. Een geothermische put van 60 meter diep is dan ook gebruikelijk voor een woning.

Als je huis 300 vierkante meter is, is een goede vuistregel om aan te nemen dat je 2 afzonderlijke putten nodig hebt, elk 45 meter diep. Zoals ik al zei, dit is gewoon een vuistregel.

Je moet altijd een goede berekening van de verwarming en -koelingsbehoeften op het betreffende gebouw uitvoeren en ook een warmtegeleidbaarheidstest uitvoeren op je locatie of rapporten bekijken van nabijgelegen boringen.

Wat zijn de kosten van een geothermische put?

Een van de grootste “nadelen” van geothermie is de prijs (hoewel het op de lange termijn goedkoper is!). Dit is hetzelfde als bij de meeste nieuwere technologieën, ongeacht het veld waarin je je bevindt.

Een vuistregel voor het boren van een geothermische put is €8.000,- per put. Kortere putten zullen iets minder zijn, dieper een beetje meer. De hoge kosten zijn wat je betaalt om de boorinstallatie in de eerste plaats op de locatie te krijgen.

De “mobilisatie” -vergoeding is de reden waarom de kosten per bron zo hoog zijn. Geothermisch boren wordt steeds populairder, maar het is onwaarschijnlijk dat je verschillende bedrijven in je stad hebt, slechts een paar in Nederland.

De kosten zullen dus hoger zijn als de boormachine een lange afstand moet afleggen om naar jouw projectlocatie te komen.

Voor een typisch huis zou het €8.000 per put alles in de prijs van de put omvatten. Dit zou het boren van de put zijn, de geothermische pijp installeren, de put opvullen en met water vullen.

De belangrijkste kosten die in deze factuur niet zijn inbegrepen, zijn de geothermische warmtepomp en het aangesloten leidingwerk wat de kosten nog een stuk hoger brengt, in totaal geschat zo’n €27.000,-.

Conclusie

Geothermisch boren is best een interessant proces. Om te bedenken dat een apparaat dat in staat is om 200 meter in de aarde te boren op een standaard snelweg naast je kan rijden, is best apart.

Het is een kostbare operatie, maar met de juiste maat van je putveld (diepte en aantal putten) is het een essentieel onderdeel van het kiezen van het juiste geothermische systeem dat geschikt is om je te helpen duurzamer te leven en misschien wel een zelfvoorzienend huis te bouwen zoals ik hier eerder heb besproken.