Uniek: 20 zwarte bloemen & planten voor in je tuin

by Joost | Geupdate op:  april 8, 2022

Met zwarte bloemen en planten voeg je gemakkelijk karakter toe aan je tuin, vanwege hun een unieke kleur. De zwarte kleur zorgt niet alleen voor meer diepte in je tuin, ze kunnen vaak ook nog eens gemakkelijk in containers worden gekweekt.

Een leuk feitje: de meeste zwarte bloemen en planten zijn niet echt zwart, maar eerder donkerpaars, diep bordeaux, kastanjebruin of rood. 

Er zijn een hoop keuzes maar geen zorgen, in dit artikel laat ik je de 20 mooiste zien.

Uniek 20 zwarte bloemen & planten voor in je tuin

Mijn favoriete zwarte bloem is zonder twijfel het zwarte Viola Molly Sanderson viooltje.

Ze zijn klein genoeg om in elke tuin te passen en niet al te opvallend als je niet wilt. Als je juist een statement wilt maken kun je een grote bos van de bloemen planten voor een meer dramatisch effect.

De zwarte kleur van deze bloemen kunnen elke tuin of containertuin op een prachtige manier transformeren. Ze voegen een tropisch tintje toe en zien er uitzonderlijk uit als ze worden gekweekt met andere felgekleurde planten.

De 20 mooiste zwarte bloemen om te kopen

Laten we kijken naar de top 20 mooiste zwarte bloemen:

1) Viola ‘Molly Sanderson’

Viola Molly Sanderson bloem
(bekijk meer afbeeldingen)

Violas ‘Molly Sanderson’ is een uitstekende keuze om te genieten van bloemen met een zwarte kleur. Ze kunnen worden gekweekt in zowel de grond of in containers. 

Ze zijn erg goed rond lichtgele primula’s of andere veelkleurige viooltjes.

Viola ‘Molly Sanderson’ of hoornviooltje blijven laag bij de grond staan en hebben mooie hartvormige bloemblaadjes.

Ze komen tot bloei in april tot en met september, dus je kunt er een hele tijd van genieten.

Je kunt ze in de volle zon zetten of misschien een beetje in halfschaduw als je bijvoorbeeld een schutting hebt en de zon gedurende de dag draait, dat kan ook nog wel.

De zwarte viool is een goede bedekking van je grond tussen andere planten en heel erg geschikt voor een natuurlijke tuin.

Deze zwarte viooltjes kun je hier bij bol.com kopen:

Viola-molly-sanderson-zwarte-viooltjes
(bekijk meer afbeeldingen)

2) Petunia, Sophistica Blackberry Hybrid

Nieuwe rassen zoals ‘Black Velvet Petunia’ of ‘Black Cat Petunia’ zien er bijna zwart uit, maar de zaadjes kunnen moeilijk en duur zijn om te vinden.

Als je een gemakkelijkere optie wilt dan is de De Petunia ‘Sophistica blackberry’ een goede keuze.

De bloemen van deze Petunia zijn eigenlijk diep roodachtig of bordeaux van kleur en kunnen worden gekweekt in bloembakken, potten, bedden en randen. Deze mysterieuze bloem steekt mooi af met andere felgekleurde planten en bloemen. 

3) Tulp ‘Koningin van de nacht’ of Queen Of Night

Mooi en dramatisch, deze dichtst bij het zwarte bloem verschijnt in het voorjaar met zijn prachtige diep kastanjebruine kleur. Deze variëteit kan worden gemengd met witte of roze tulpen of met andere kleurige bloemen om een ​​verbluffend beeld in de tuin te creëren.

Gelukkig is dit een onderhoudsarme plant en meestal gemakkelijk te kweken, waardoor het een goede plant is voor beginners.

Deze vrij koude winterharde plant bloeit halverwege of de late lente.

4) Helleborus ‘Onyx Odyssey’

De donkere bordeauxrode of bijna zwarte helleborussen worden zeer gewaardeerd om hun kleur. Deze mooie vaste plant kan gemakkelijk worden geteeld in containers, deels in de volle zon.

Zorg voor een goede luchtcirculatie rond de plant en houd de grond goed vochtig. Het zijn vroege bloeiers en bloeien in het voorjaar.

5) Iris ‘voor de storm’

Irissen worden veel gebruikt in tuinen en zijn verkrijgbaar in vrijwel elke denkbare kleur, inclusief chocolade en deze nieuwe zwarte variëteit: ‘Before the Storm’. De bloemen zijn echt een plaatje om te aanschouwen.

Deze licht geurige iris vereist een zonnige positie in de tuin en goed gedraineerde grond om te kunnen groeien.

6) Physocarpus Opulifolius ‘Diabolo’ syn. ‘Monlo’

Een aantrekkelijke en veelzijdige struik met witte bloemen en diep bordeauxrood gebladerte dat er zwart uitziet in de schaduw of in het donker.

De struik is gemakkelijk te kweken en tolereert een breed scala van bodemgesteldheden, het groeit het beste in een gebied met gedeeltelijke schaduw in warmere streken omdat bij hogere hitte het blad groen kan worden.

Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’ wordt aardig groot en kan een flink gedeelte van je tuin in nemen.

Dat komt omdat het in wezen een struik is met meerdere stammen die zich wijd uitspreidt.

Het is een blaasspirea die bloeit vanaf mei tot en met juli met witte bloemen.

Hierbij zijn het dus niet de bloemen die zwart zijn maar hebben juist de bladeren een donkere bijna zwarte kleur. Helemaal leuk is dat deze plant ook veel vlinders en bijen aantrekt, wat goed is voor het milieu.

De plant is winterhard en kan ook goed in de verontreinigde lucht van de stad staan. Daarnaast een gemakkelijke plant met weinig last van ziektes en ongedierte.

Je kunt ze hier bij bol.com kopen:

7) Zwarte Baccara Rose

Deze dramatische zwarte roos is populair dankzij zijn gedurfde kleur en de opgaande groei ziet er prachtig uit in de tuin. Het is niet alleen een van de mooiste zwarte bloemen, het is zelfs een theesoort.

De bijzondere kleur en geurige bloemen zorgen voor een prachtig display, ookal zijn de bloemen natuurlijk niet echt zwart.

Het leerachtige groene gebladerte is roodachtig als het jong is. De bloemen zien er zwarter uit bij koud weer.

Hij is hier te koop:

Black-baccara-zwarte-roos
(bekijk meer afbeeldingen)

8) Stokroos (Hollyhock) ‘Nigra’

Stokrozen zijn sowieso prachtig maar ze zien er uitzonderlijk uit wanneer de bloemen verschijnen op hun lange sterke stengels.

Deze unieke variëteit stokroos, Alcea rosea ‘Nigra’ heeft ​​adembenemende chocolade kastanjebruine bloemen die vrijwel zwart ogen naar midden.

Stokrozen zijn oude traditionele planten, gemakkelijk te kweken in de tuin en groeien zowel in koele als warme klimaten.

Alcea Rosea ‘Nigra’ wordt ook wel de zwarte stokroos genoemd. Het is een tweejarige of vaste plant die vrij rechtop staat en best een stuk boven andere planten uit kan komen. Hij is oogt vrij groen naast natuurlijk de zwarte roos op de stengel.

Hij komt tot bloei in juni en dat kan duren tot oktober, waarin de bloemen over de lengte van de steel zichtbaar zijn.

Door zijn lengte kun je hem ook het beste op een tegen wind beschutte plek zetten, hij houdt dan van volle zon of halfschaduw.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Stokroos-hollyhock-nigra
(bekijk meer afbeeldingen)

9) Wine & Roses (Weigela florida)

Deze variëteit van Weigela wordt verkocht als ‘Wine and Roses’ of ‘Alexandra’ en biedt een verrassende combinatie van bloemen in roze tinten ondergedompeld in een diep bordeauxrood bijna zwart gebladerte.

Geschikt voor koude klimaten en het houdt van volle zon maar verdraagt ​​ook wat lichte schaduw. Deze kleine struik kan ook in containers worden gekweekt. Gemakkelijk om te kweken en de bloemen bloeien rijkelijk in het voorjaar of de vroege zomer en blijven bloeien gedurende het zomerseizoen.

Bekijk ze hier bij bol.com:

Weigela-florida-wine-and-roses-zwarte-plant
(bekijk meer afbeeldingen)

10) Zwarte vlier Black Beauty ‘Elderberry’

Een andere uitstekende keuze binnen onze lijst met zwarte bloemen en planten is Sambucus nigra ‘Gerda’, gewaardeerd om zijn paarszwarte blad, roze bloemen en sappig eetbaar fruit.

Vlierbes kan worden gebruikt om gebladerte in de tuin te laten zien, maar het ziet er vooral geweldig uit als de bloemen in de zomer verschijnen.

Deze bloemen bedekken de plant en stoten een lichte citroenachtige geur uit, daarna verschijnen de donkerpaarse bessen.

11) Calla Lily ‘Black Star’

Een van de meest decoratieve bloemen die de ‘Black Star’-bloei heeft, is dieppaars met een schutblad dat bijna zwart is, het ziet er aantrekkelijk uit in combinatie met lichtgroen blad dat is bezaaid met rode punten.

Het kan worden geplant in containers en in de tuinrand.

12) Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ Slangebaard Zwart Gras

Een prachtig alternatief voor warme klimaten in rotstuinen, borders of in een pot. Het ‘zwarte slangebaard gras’ wordt ongeveer 12 centimeter lang en kan tot 6-12 inch breed worden.

In het voorjaar komt het nieuwe donkergroene blad tevoorschijn en in de zomer verandert het in een zeer diep purperzwart.

Tegen het midden van de zomer verschijnen er kleine klokvormige witte bloemen, gevolgd door kleine zwarte zaden. De zwarte zwarte bladeren zijn uniek en deze plant steelt zeker de show in je tuin.

Hij is niet op veel plekken beschikbaar maar hier is hij te koop:

Ophiopogon-planiscapus-Niger-Slangebaard-zwart-gras
(bekijk hem hier)

13) Aeonium Arboreum

Deze subtropische substam is een indrukwekkende en dramatische plant.

Deze lange vetplant heeft rozetten van donker roodbruin of bordeauxrood blad en gele bloemen die verschijnen van de zomer tot de herfst.

De plant is meer geschikt voor warme klimaten en moet worden beschermd in de winter in koude klimaten.

14) Canna- Black Tropicanna

Met deze plant creëer je zo een tropisch tintje in je tuin. De helder rode kleur van de bloemen gecombineerd met de bronsachtige tint van de bladeren maken zeker een grote impact op elke aanschouwer.

Meer geschikt voor warmere streken, moet worden geplant in een gebied dat minstens zes uur dagzon ontvangt.

15) Dahlia ‘Arabian Night’

Dahlia’s zijn misschien wel de mooiste snijbloemen. Deze cultivar dahlia ‘Arabische nacht’ heeft diep paarsrode bloemen. De bloemen zien er zwart uit zoals in de schaduw.

Groeiende dahlia vereist volle zon, maar schaduw in de middag in warme klimaten heeft de voorkeur.

Bekijk hem hier:

Dahlia-Arabian-Night
(bekijk hem hier)

16) Colocasia ‘Black Magic’ Olifantenoor

De ‘zwarte magie’ van Colocasia is een verbazingwekkende plant die te herkennen is aan de dramatische grote en donkere paarszwarte, stoffige bladeren.

Dit ‘Elephant Ear’ heeft warmte nodig om te gedijen aangezien het een tropische plant is en dus het beste groeit in warme temperaturen en subtropisch tot tropische klimaten.

Maar zelfs als je in een koudere gebied woont, kun je ervan genieten als een jaarlijks terugkerende plant.

Het is een geweldig idee om het als een centraal punt te gebruiken in de tuin bijvoorbeeld door er heldere en kleurrijke planten omheen te planten.

Je vindt hem bijna nergens maar hij is hier te koop bij tuinadvies.nl

Colocasia-black-magic-olifantenoor-kopen
(bekijk hem hier)

17) Coleus ‘Black Prince’

De siernetel is een van de meest voorkomende en het meest populair soorten als het gaat om het kiezen van opvallende bladplanten voor de tuin.

De ‘Silver Prince’ siernetel kan worden gekweekt vanwege zijn ongewone, massief zwarte bladeren en kleine bloemen, hetzij als vaste plant in warme subtropische of tropische regio’s of als eenjarige in gematigde temperaturen.

Het is een perfecte plant voor borders en kan in combinatie met andere planten in containers worden gebruikt.

18) Silver-Laced Primrose (Primula ‘Victoriana Lace Silver Black’)

Mooi! Deze prachtige bloem is een van de zeldzaamste en moeilijkst verkrijgbare Primula’s. Hij produceert bloemen van zwart-bruine kleur met geschulpte zilveren randen en een gouden centrum.

De bloemen zijn geurig en verschijnen in het voorjaar. Deze plant kan worden gekweekt in koele en warme gematigde streken, het geeft de voorkeur aan halfschaduw en vochtige grond.

19) Heuchera ‘Obsidiaan’

Ook wel ‘Obsidian Coral Bells’ genoemd, het is een van de mooiste zwarte planten in onze lijst die je kunt laten groeien in borders, in bloembedden of in containers om het ​​gebladerte voor het hele seizoen toe te voegen aan je tuin.

Deze plant heeft koel weer en halfschaduw nodig om te gedijen.

Deze is hier verkrijgbaar bij tuinplant.nl

20) Vleermuisbloem

Tacca-vleermuisbloem (Tacca-chantieri) is echt een unieke, zeldzame en exotische bloem. De zwarte bloemen lijken een vleermuis tijdens de vlucht na te bootsen.

De plant heeft warm subtropisch of tropisch weer nodig om buiten te groeien, in een koud klimaat kun je het buiten groeien.