Zelf je gevel schoonmaken: onze gouden tips

by danny@db-online-marketing.nl | Geupdate op:  september 26, 2022

Als het over schoonmaken gaat, denken we vooral aan de binnenkant van onze woning. Stofzuigen, vaatwasser opvullen, lakens verschonen, zucht, de wc, … Maar ook de buitenkant van je huis kan wel een schrobbeurt gebruiken! Kan je eigenlijk zelf je gevel schoonmaken en hoe pak je dat aan? Ontdek onze beste tips.

Waarom je gevel reinigen?

Een vuile gevel vol aanslag en begroeiing ziet er niet uit. Maar je gevel reinigen is niet alleen om esthetische redenen een aanrader. De micro-organismen die het vuil op de gevel veroorzaken (denk aan algen en schimmel) scheiden een zuur uit, wat de weefsels in de gevel kan aantasten. Dat kan op zijn beurt leiden tot vochtproblemen.

Bovendien neemt een begroeide gevel minder warmte op. Zo gaat dure energie verloren. In huidige tijden zien we energie liever niet verspild.

Kan je dan gewoon aan de slag met zeep en borstel?

Dat is geen goed idee. Het is namelijk heel belangrijk dat je gevel op de juiste manier wordt schoongemaakt. Anders kan je net meer problemen en schade veroorzaken. De eerste stap is je grondig voorbereiden. Elke gevelbekleding heeft een eigen aanpak.

Ook heb je de juiste tools nodig. Zo heb je vaak een chemisch middel nodig (afhankelijk van het type aanslag), een stoomreiniger en hogedrukreiniger. Ten slotte begin je het best in een hoekje op een klein stuk muur. Draait het de verkeerde kant op, dan is het alvast niet in het midden van je voorgevel.

Twijfel je? Schakel dan een professional in. Een vakman beschikt over het juiste materiaal én de knowhow om elke gevel weer in topvorm te krijgen.

Wat als ik mijn gevel niet schoon krijg?

Dat kan. Sommige aanslag is best hardnekkig en vergt een specifieke aanpak. Als leek zijn je beste tools de hogedrukreiniger of een stoomreiniger. Blijf liever weg van andere reinigingstechnieken, om schade te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten gevelaanslag (groen door algen of mos, wit door kalk of zout, zwart door roet en grijs door regen en vuil). In bepaalde gevallen zal de hogedrukreiniger de klus niet klaren. Een specifieke, professionele aanpak is dan de oplossing.

Zo kan je je gevel laten zandstralen, maar er zijn ook andere technieken, elk met een eigen aanpak, kostprijs en resultaat.

Voorkomen is beter dan genezen

Na het reinigen van je gevel ziet die er weer fantastisch uit. Om te voorkomen dat je gevel er in een mum van tijd weer vies uitziet, zijn er twee manieren. Allereerst moet je gevel geïmpregneerd worden na het reinigen. Dat maakt je gevel waterafstotend en voorkomt dat vuil zich aanhecht. Ten tweede is regelmatig onderhoud een must. Zo voorkom je dat de aanslag te erg wordt en zelfs schade kan aanrichten.

Zet gevelonderhoud daarom voortaan op je to-dolijstje. Een jaarlijkse check spaart je later veel centen, werk en kopzorgen!