Zeepdispenser tuimelaar | Is het handig, en is het hygiënisch?

by Joost | Geupdate op:  februari 11, 2022

Tegenwoordig zijn er verschillende producten op de markt te vinden waar zeep uitgehaald kan worden.

Denk aan zeeppompjes, zeepdispensers, en dus, de zeeptuimelaars.

In dit artikel zullen we uitleggen waarom we vooral een zeeptuimelaar zo handig vinden.

Zeepdispenser tuimelaar  Is het handig, en is het hygiënisch

Maar wat is een zeeptuimelaar nu eigenlijk?

Dat is heel simpel: het is een veelal kogelvormig vaatje waar je vloeibare zeep in stopt, en dat vaatje hangt in een tuimelende houder. Je draait het vaatje om als je zeep nodig hebt.

Anders dan de zeepdispenser, waarbij je op een knop of pompje drukt.

Onze favoriete zeeptuimelaar

Haceka Vintage Zeeptuimelaar

Ben je op zoek naar zo’n handige zeeptuimelaar? Dan hebben wij een goede tip voor je!

Wij vinden deze Haceka Vintage Zeeptuimelaar een prachtig item voor in iedere badkamer, toilet of keuken.

Het gaat hier om een klassiek model zeepdispenser met een stijlvol tuimelmechanisme. Dit model is alleen geschikt voor vloeibare zeep die niet al te dik mag zijn.

Haceka-Vintage-Zeeptuimelaar

(bekijk meer afbeeldingen)

Het vintage badkameraccessoire is van excellente kwaliteit en bijna volledig met de hand geproduceerd.

Het is gemaakt van fraai mondgeblazen, gehamerd glas in combinatie met zwaar messing en een laagje zilver met een beschermende coating. Daardoor blijft het zilver lang mooi en glanzend.

Het neemt je helemaal mee terug in de tijd en geeft je badkamer of keuken een zeer luxe jaren zestig uitstraling.

Er zijn nog meer vintage accessoires te koop in de Haceka Vintage lijn; een toiletrolhouder en een handdoekenrekje bijvoorbeeld.

Deze items zijn een mooie aanvulling op de zeeptuimelaar, zodat de wat dromerige, ouderwetse sfeer nog duidelijker aanwezig is in je badkamer of toilet.

Wat vooral ook heel belangrijk is, is dat de tuimelaar erg hygiënisch en nog eens handig in gebruik is. Deze wordt voordelig te koop aangeboden op Bol.com.

Plastic zeeppompjes

Het bekende, ouderwetse blokje zeep is een tijd niet meer zo populair geweest en werd al tientallen jaren minder goed verkocht. Er zijn veelal plastic weggooi zeeppompjes voor in de plaats gekomen.

Volgens de Plastic Soup Foundation is alleen al in de laatste zeventig jaar wereldwijd meer dan 8,3 miljard ton niet afbreekbaar plastic geproduceerd.

Er worden blijkbaar een miljoen plastic flesjes per minuut geconsumeerd in onze wereld. Al dit plastic afval ligt gewoon op stortplaatsen, in de natuur of in onze oceanen, en dat is ronduit vreselijk!

Waarom geen gewoon blokje zeep?

Gelukkig komen er weer steeds meer bedrijven die graag rekening houden met de natuur en die zeep in vaste vorm verkopen.

Zo’n blok zeep heeft wel wat verzorging nodig;

Blok zeep in openbare ruimtes? Liever niet!

In openbare toiletten bijvoorbeeld is een blok zeep echt een stuk minder hygiënisch. Ook in restaurants, cafés en op vliegvelden zou een stuk zeep misschien wel om de twee minuten aangeraakt worden.

Dan droogt het zeepblok niet op en kunnen darmbacteriën veel langer overleven. Een blok zeep is daarom in de horeca verboden. Daar zie je alleen nog zeepdispensers of zeeptuimelaars met vloeibare zeep.

Zeepdispensers versus zeeptuimelaar Ook de zeepdispenser moet je trouwens niet achteloos gebruiken. Het tuitje van de dispenser kan verontreinigd raken doordat mensen hun handen daar vaak tegenaan houden.

Bovendien, als je een zeeppompje zonder sensor hebt, raak je de pomp iedere keer met vieze handen aan. Het advies is het pompje dagelijks schoon te maken en daarna af te drogen.

Ideaal is vooral de vloeibare zeeptuimelaar, je kunt deze met een hand of elleboog bedienen (in het geval je met twee vieze handen bij de wastafel staat).

Handen wassen met een tuimelaar

  1. Maak je handen goed nat en neem wat vloeibare zeep uit de zeeptuimelaar.Thuis kan je overigens net zo goed een blokje zeep gebruiken mits je deze na het gebruik in een uitlekbakje plaatst.
  2. Wrijf je handen vervolgens tegen en over elkaar, tussen de vingers, de vingertoppen en boven en onderkant van de handen ook meenemen. Tevens de polsen proberen in te zepen.
  3. Na ongeveer 20 seconden spoel je de zeep grondig af met stromend water, warm of koud maakt niet veel uit.
  4. Daarna moet je de handen zorgvuldig afdrogen, er mag bij voorkeur geen vochtig plekje achterblijven.
  5. Op de handdoek kunnen er natuurlijk bacteriën achterblijven. Het is dus van groot belang de handdoek regelmatig te wassen of in openbare ruimtes liever voor papieren doekjes of een handblazer te kiezen.

Het belang van hygiëne

In de afgelopen jaren, maar vooral nu meer dan ooit, zien we om ons heen het gevaar van erg besmettelijke virussen.

Het is daarom van groot belang dat we allemaal goed met onze persoonlijke hygiëne omgaan en daarnaast ook rekening houden met het kunnen aansteken of besmetten van anderen.

De allerbelangrijkste les; de handen op een correcte manier wassen en afdrogen vóór het eten klaarmaken, vóór het eten, na het toiletbezoek, na contact met dieren, na het buiten spelen, bij het verzorgen van een zieke of op het werk.

Het klinkt ons waarschijnlijk heel logisch in de oren, maar gaan we in de praktijk echt zo zorgvuldig om met het wassen van de handen?

Ga jij ook voor een zeeptuimelaar?

Je hebt zojuist kunnen lezen waarom deze Haceka Vintage Zeeptuimelaar een goede en handige aanschaf kan zijn, niet alleen om zijn fraaie vintage voorkomen, niet alleen om zijn kwaliteit, maar vooral ook om het hygiënische aspect.

Het feit dat de tuimelaar ook met de elleboog omgedraaid kan worden zonder ook maar iets aan te raken is geweldig, vooral in openbare ruimtes.

Iets voor bij jou thuis misschien, of in jouw restaurant?

Het is ook begrijpelijk als je kiest voor een zeepdispenser, alleen let dan goed op dat het gedeelte waarop gedrukt wordt vaak en grondig schoongemaakt wordt.

Lees ook: dit zijn de beste automatische zeeppompjes