Hoe kan ik een zeepdispenser inbouwen? Stap voor stap tips

by Joost | Geupdate op:  februari 11, 2022

In de gemiddelde Nederlandse keuken wordt aardig geleefd. Een vol aanrecht is dan ook geen uitzondering. Voor net dat beetje extra overzicht en luxe, is een ingebouwde zeepdispenser een goede keuze.

De aanschaf van een ingebouwde zeepdispenser maakt plastic zeeppompjes overbodig.

Het schoonmaken wordt ook een stuk makkelijker; de zeepdispenser neemt minimale ruimte in beslag en bevordert tevens een hygiënische omgeving doordat het reservoir onder het aanrecht verborgen zit.

Hoe kan ik een zeepdispenser inbouwen Stap voor stap tips

Ook in andere ruimtes is een zodanige zeepdispenser een goed en modern alternatief. Er zijn veel verschillende soorten, maten en kleuren zeepdispensers, waardoor er altijd wel een te vinden is die past bij de kraan en/of de stijl van de ruimte; het oog wil ook wat.

Soms is er ook de optie om bij de aanschaf van een kraan een bijpassende elektrische zeepdispenser te kiezen. Een ingebouwde zeepdispenser is een mooie upgrade voor je keuken.

Het inbouwen van een zodanig systeem hoeft echter niet moeilijk te zijn. Vaak zit er al een hiervoor bestemd gat in het aanrechtblad of eventueel in de gootsteen zelf.

Indien dit niet het geval is, is het altijd mogelijk zelf een gat te maken dat bestemd is voor deze zeepdispenser.

We gaan er bij de volgende uitleg vanuit dat er al een hiervoor bestemd gat aanwezig is in het aanrechtblad.

Het inbouwen van een zeepdispenser

De zeepdispenser wordt vaak geleverd met een – plastic – fles en een pompje zelf. De fles, waar tevens de vloeistof in moet, komt uiteindelijk onder het aanrecht terecht.

Bouw-hem-in-met-de-waterdichte-ring-onder-het-blad

Het pompje wordt uiteindelijk op het aanrecht geplaatst. Dit is het enige gedeelte dat nog wel zichtbaar is voor de gebruikers. Voordat je begint is het slim om het putje van de gootsteen/wastafel te voorzien van een afvoerstop. Dit zorgt ervoor dat eventuele kleine onderdelen die bij de zeepdispenser geleverd worden, niet in de afvoer terecht kunnen komen.

Zorg er tevens voor dat het aanrecht en de gootsteen leeg zijn, en dat ook het kastje waar het reservoir met zeep in komt hangen opgeruimd is, zodat je er straks goed bij kan.

Om te beginnen moeten de onderdelen van elkaar losgekoppeld worden. De plastic fles heb je nu nog niet nodig, deze wordt pas op het laatst aan het geheel vastgedraaid.

Ook de moer die aan de onderkant van het pompje wordt vastgeschroefd kun je vooralsnog aan de kant leggen.

Als eerste ga je het pompmechanisme door het daarvoor bestemde gat in het aanrechtblad steken.

Zorg dat het toevoerslangetje van de zeepdispenser al verbonden is met het pompje zelf, voordat je de pomp uiteindelijk met de plastic zeepfles verbindt.

Het mechanisme wordt veelal geleverd met een rubberen ring. Deze ring hoort tussen het pompje en het aanrechtblad te zitten.

Dit zorgt ervoor dat de ruimte goed wordt afgedicht, wat ook het lekken van water tegengaat.

Mocht een zodanige ring er niet bijgeleverd zijn is het altijd mogelijk met (bijvoorbeeld) een kitrand alsnog het lekken van water tegen te gaan.

Hier is Benjamin Sahlstrom met hoe je er eentje inbouwt in je aanrecht:

De juiste inbouw zeeppomp kiezen

Allereerst moet je uiteraard kiezen waar je dispenser komt te staan, óf te hangen. Met name moet je kijken naar:

  1. komt het tuutje hoog genoeg boven het aanrecht uit om mijn handen onder te kunnen doen?
  2. steekt het tuutje ver genoeg uit van de wasbak/ achterwand om comfortabel zeep te kunnen tappen
  3. is er aan de achterkant van de wasbak/ achterwand voldoende ruimte voor het reservoir van dit model?

Hier zijn een aantal van je opties:

Model inbouw zeeppompAfbeeldingen
Zeeppomp voor in de wasbak: Mizzo VardoMizzo-zeeppomp-Vardo-RVS-beste-zeeppompje (1)

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Retro bronzen zeepdispenser: Mizzo MatorMizzo-inbouw-zeepdispenser-retro

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Inbouw zeepdispenser voor de achterwand: Wagner EWARInbouw-zeepdispenser-voor-de-achterwand

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Zeeppomp kraan: Wagner EWAR WP190Zeeppomp-inbouw-kraan

 

(bekijk meer afbeeldingen)

De volgende stappen van het inbouwen

Zo-ziet-de-zeepdispenser-er-ingebouwd-uit

Je gaat nu vanaf de onderkant van het aanrechtblad de dispenser vastschroeven aan het aanrechtblad. Dit gaat vaak met een bevestigingsmoer die je met je hand vast kunt draaien.

Het gat in het aanrechtblad is vaak wat groter dan het pompje zelf, dus het is van belang dat je, voor het vastschroeven, zelf controleert of de zeeppomp zich op de juiste plek bevindt.

Houdt de zeeppomp vast terwijl je hem aan de onderkant vastschroeft, zodat deze niet verschuift. Eventueel kun je met een steeksleutel de moer nog iets steviger aandraaien.

Het pompje zit als het goed is nu vast op het aanrechtblad. Nu kun je de zeepfles erbij pakken en deze aan de onderkant vastdraaien aan het geheel.

Hier heb je verder geen gereedschap voor nodig. Zodra de fles vastzit aan het geheel is de zeeppomp klaar voor gebruik. Nog wel even zorgen dat er vloeistof inzit natuurlijk!

Bijvullen van de zeepdispenser

Soms is het genoeg om voor het bijvullen van het (zeep)reservoir alleen de bovenkant van het zeeppompje te verwijderen.

Zo kun je dus van bovenaf de zeep bijvullen en is het niet meer nodig in een keukenkastje te kruipen om je zeepdispenser van nieuwe zeep te voorzien.

Naast dat het heel gemakkelijk is om gebruik te maken van navulverpakkingen, help je op deze manier ook nog eens het milieu een handje mee, doordat de hoeveelheid plastic afval hierdoor beperkt blijft.

Mijn favoriete zeep voor het bijvullen is deze van Savon de Marseille met een heerlijke geur:

Waar moet je op letten bij het kopen van een inbouw zeeppomp?

Een zeeppomp wordt over het algemeen geleverd met een plastic fles voor de zeep, en natuurlijk het pompje zelf.

Bij het inbouwen is het de bedoeling dat de fles onder het aanrecht (of de wasbak) terecht komt. Het pompje komt dan boven het aanrechtblad uit.

Dit is dus het enige deel van de zeeppomp dat zichtbaar is, en eigenlijk ook het enige gedeelte wat belangrijk is voor gebruikers.

Waar moet je allemaal op letten bij het inbouwen?

Je moet natuurlijk eerst bepalen waar je zeeppomp komt te staan.

Daarbij moet je rekening houden met het volgende:

  1. Het pompje met tuutje moet hoog genoeg boven het aanrecht uitkomen, zodat men gemakkelijk de handen onder het pompje kan plaatsen en de zeep kan afnemen.
  2. Het pompje met tuutje moet ver genoeg van de wasbak af zitten zodat je op een handige en comfortabele manier zeep kunt pompen.
  3. Aan de achterkant van de wasbak moet voldoende ruimte zijn voor het model zeeppomp dat je hebt uitgekozen.

Weet dus van te voren precies wat voor type aanrecht je hebt en of het zeeppompje dat je op het oog hebt ook daadwerkelijk compatibel is daarmee.

Wat zijn leuke ideeën?

Het leuke aan een inbouw zeepdispenser is dat je deze helemaal kan laten aansluiten op de rest van jouw interieur of stijl.

Heeft jouw keuken of hele huis vooral een moderne uitstraling?

Dan zou je bijvoorbeeld kunnen gaan voor een mooie chromen inbouw zeeppomp. Dit zal de ruimte een luxere uitstraling geven, wat perfect past binnen een modern interieur.

In het geval je meer van een industriële stijl houdt in plaats van modern, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zwarte inbouw zeeppomp.

Daarnaast is het mooi om de kraan en de zeeppomp op elkaar af te stemmen, dat maakt het hele plaatje compleet. Ga in het geval van een industriële stijl bijvoorbeeld ook voor een zwarte kraan.

Hoe bouw je een zeeppomp in in je aanrecht?

Een zeeppomp is de perfecte manier om zeep te doseren, en is handig in iedere ruimte waar een wasbak staat: in de keuken, badkamer en misschien toilet.

Tegenwoordig is een zeeppomp niet alleen maar functioneel, maar ook meteen een eyecatcher waar je ‘m ook neerzet.

En dan vooral als je gaat voor een inbouw zeeppomp.

Als jij iemand bent die niet houdt van losse spullen op het aanrecht, dan is een inbouw zeeppomp dé oplossing voor jou.

Het reservoir gedeelte van de pomp wordt dan ingebouwd en keurig weggewerkt zodat je deze niet meer ziet. Op deze manier bespaar je ruimte en oogt het ook nog eens ontzettend elegant.

Een inbouw zeeppompje is wellicht niet de goedkoopste optie voor een zeeppomp, maar wel degelijk de mooiste én meest hygiënische optie!

Ook zullen we je uitleggen waar je precies op moet letten bij een inbouw zeeppomp en jou stap voor stap begeleiden wanneer je een zeeppompje in je aanrechtblad gaat bouwen.

Een ingebouwde zeeppomp is een moderne upgrade voor je keuken (of natuurlijk badkamer of toilet).

Het inbouwen van een zeeppomp in het aanrechtblad is geen moeilijke klus, omdat er in het aanrechtblad vaak al een gat zit.

Als dit niet het geval is, dan kun je altijd zelf nog voor het gat zorgen om de zeeppomp in te bouwen.

We gaan er nu vanuit dat het gat al aanwezig is en zullen vanuit daar de uitleg stap voor stap geven:

  1. Maak je aanrecht en gootsteen leeg en gebruik een afvoerstop voor het putje van de gootsteen zodat er niks in de afvoer terecht kan komen. Dat zou namelijk erg vervelend zijn. Ook het kastje waar het reservoir met zeep in komt te hangen, moet leeg zijn zodat je gemakkelijk kan werken.
  2. Koppel de onderdelen van elkaar los: de plastic fles en de moer aan de onderkant van het pompje heb je nu even niet nodig en kun je opzij leggen.
  3. Je steekt nu het pompmechanisme door het gat in het aanrechtblad. Het toevoerslangetje van de dispenser moet verbonden zijn met het pompje, voordat je de pomp met de zeepfles verbindt.
  4. Over het algemeen wordt het pompmechanisme met een rubberen ring geleverd. Is dat het geval, dan moet je ervoor zorgen dat die ring tussen het pompje en het aanrechtblad komt. Zo wordt lekken van water voorkomen. Indien de ring er niet bij zit, kun je altijd nog met een kitrand aan de slag gaan.
  5. Nu is het tijd om vanaf de onderkant van het aanrechtblad de zeeppomp vast te schroeven aan het aanrechtblad. Dit doe je met een bevestigingsmoer, gewoon met je hand. Omdat het gat in het blad in de meeste gevallen groter is dan het pompje, is het belangrijk om voor het vastschroeven te checken of de zeeppomp op de juiste plek zit.
  6. Heb je de juiste positie gevonden, schroef de pomp dan aan de onderkant vast en houd daarbij de zeeppomp vast zodat deze niet van positie verandert. Als je dat nodig vindt, kun je de moer wat beter aandraaien met behulp van een steeksleutel.
  7. Nu is het tijd om de zeepfles aan de onderkant vast te draaien aan het geheel. Dit doe wederom gewoon met je handen.

De pomp is nu klaar om gebruikt te worden! Mits je er natuurlijk vloeistof in hebt gedaan. Zo moeilijk was dat toch niet?!

Vaak hoef je voor het bijvullen van het zeepreservoir alleen de bovenkant van het zeeppompje los te schroeven. Je vult dan het reservoir bij van bovenaf.

Zo hoef je dus niet helemaal in het keukenkastje te klauteren om nieuwe zeep toe te voegen.

Ook niet onbelangrijk: doordat je minder vaak plastic zeepverpakkingen zult kopen, draag je ook nog eens bij aan een beter milieu!

Voor welke soort zeep ga je?

Als je zeeppomp klaar voor gebruik is, moet je gaan nadenken welke zeep je wil gaan gebruiken.

Ga je voor gewone handzeep, foamzeep, desinfecterende zeep of voor garagezeep?

Met gewone handzeep bedoelen we vloeibare crème zeep. Een zeeppomp voor gewone handzeep kun je gemakkelijk navullen omdat deze zeep vaak dikker is qua structuur.

Daarnaast kun je deze ook gemakkelijker van je handen spoelen, waar aan de andere kant wel meer water voor nodig is.

Foamzeep is een zeer geconcentreerde zeep, wat in de handen wel 15 keer meer uitzet. Het goede ervan is dat er minder zeep gebruikt hoeft te worden om de handen schoon te krijgen en dat foamzeep gemakkelijk is weg te spoelen.

Het enige nadeel van foamzeep is dat het dunner is, wat mensen soms het gevoel kan geven dat de handen niet schoon zijn na het wassen.

Garagezeep wordt vaker voor de industrie gebruikt en is vaak dikker en krachtiger. Met deze zeep kun je moeiteloos oliën, vetten, inkt, bitumen etc van je handen wassen.

Het is ook vaak korrelig van structuur, en daarom niet altijd geschikt voor een gewone zeeppomp.

Lees ook: dit zijn de beste zeeppompjes met automatische dispenser