Een veel voorkomende vraag op internet is:
“Werken zonnepanelen op maanlicht?”
Ja, zonnepanelen werken op maanlicht, maar met beperkte capaciteit. De maan genereert geen licht, het reflecteert eenvoudig het licht van de zon. Een volle maan zou slechts ongeveer 0,1 lux verlichting bieden, wat betekent dat je 0,0001496 watt per vierkante meter zou moeten krijgen en dat is te verwaarlozen.
Dit komt omdat 1 lux ongeveer 0,00149 watt per vierkante meter zal produceren.
Dit betekent dus dat je op jouw spanningsmeter ook ’s nachts een waarde op je zonnepanelen zult zien, maar de hoeveelheid is zo te verwaarlozen dat het zelfs de moeite van het bespreken niet waard zou zijn.
Houd er rekening mee dat dit maanlicht een weerspiegeling is, het is geen direct zonlicht en zonnecellen zijn op zijn best slechts 20 procent efficiënt in het omzetten van direct zonlicht in stroom.
Technisch gezien produceer je ongeveer 10 Watt in het volle maanlicht, wat betekent dat je een lampje met een lager wattage zou kunnen voorzien van stroom. Als het licht binnen het bereik van 400 nm tot 1129 nm is, kan het een kleine hoeveelheid vermogen genereren.
Lees ook: werken zonnepanelen in de regen? Eigenlijk best wel goed, lees waarom.
De exacte helderheid van de maan hangt af van zijn positie ten opzichte van de zon en de aarde, dus de intensiteit hangt sterk af van zijn fase.
Het is interessant om op te merken dat het ongeveer 1,2 seconden duurt voordat maanlicht het aardoppervlak bereikt.
Het reflecteert slechts ongeveer 10 procent van het zonlicht dat erop valt, wat betekent dat het niet echt helder genoeg is om energie voor je zonnepanelen te genereren.
Tegenwoordig worden zonnepanelen behoorlijk groot gemaakt om ook op een bewolkte dag elektriciteit te kunnen opwekken. Als je bijvoorbeeld een 2kW-systeem bij je thuis hebt zou je op een zonnige dag 9,7 kWh kunnen produceren (gegeven rond 5 uur direct zonlicht). Op een bewolkte dag heb je misschien maar 2 uur zonlicht, dit betekent dat je alleen 4kWh op die dag kunt produceren.
Wetenschappers werken op het moment aan een systeem dat beter werkt bij bewolkt weer. Deze worden voor kleurstof gevoelige zonnecellen (DSSC’s) genoemd en werken met diffuus licht in gebouwen of op bewolkte dagen. Deze DSSC’s zijn efficiënter in het omzetten van binnenlicht dat op lage snelheid is en 20% hoger is dan normale zonnecellen.
Ben je nog aan het twijfelen over zonnepanelen en wil je toch milieu vriendelijker worden? Lees dan mijn 9 tips die ik voor je heb verzameld om duurzame energiebronnen te gebruiken in en om het huis.
Over het algemeen nemen de fotovoltaïsche cellen op je dak fotonen van licht en wekken ze elektriciteit op die halfgeleiders van silicium treffen. Deze slagelektronen verliezen en laten ze vrij stromen, dit proces genereert beweging van elektronen die een stroomcircuit creëren.
Slechts enkele van de fotonen in het zichtbare spectrum worden omgezet in elektriciteit, de rest wordt als warmte afgevoerd.
Dus als je maanlicht niet echt kunt gebruiken, moeten we de kracht van de zon benutten.
Met de komst van lithium-ionbatterijen kan men overdag zonne-energie opwekken en opslaan met batterijen voor later gebruik, maar dit is op dit moment de bottleneck omdat batterijen vrij duur zijn, en ook nog eens milieu vervuilend.
Elektriciteit uit fotovoltaïsche zonnepanelen is altijd gelijkstroom, hoewel een omvormer kan worden gebruikt als je wisselstroom apparaten moet gebruiken.
Een fotovoltaïsch systeem op zonne-energie genereert elektriciteit met behulp van zonlicht, ze worden over het algemeen PV-systemen genoemd. Hoe sterker het zonlicht, hoe meer vermogen je moet kunnen genereren, en terwijl het regent, wordt er weinig elektriciteit opgewekt.
Zodra de elektriciteit overdag in de batterij is opgeslagen, kan deze later ’s nachts worden gebruikt om dingen zoals verlichting en televisies van stroom te voorzien.
De belangrijkste onderdelen van een PV-systeem:
Ook wel interessant om hier te lezen over het gebruik van je zonnepanelen in de winter en met sneeuw, dat gaat namelijk best wel goed.