Werken zonnepanelen in de regen? Zeker, en het kan zelfs helpen

by Joost | Geupdate op:  augustus 13, 2021

In de zonnige zomer is het gemakkelijk te zien waarom zonne-energie een slimme beslissing en een waardevolle investering kan zijn. Maar hoe zit het met die niet-zonnige dagen?

Welke invloed hebben regen en wolken op de energieproductie van je systeem? Hoe beïnvloedt regen zonnepanelen? Hoe goed werken zonnepanelen op bewolkte dagen?

Werken zonnepanelen in de regen

Wat gebeurt er met zonnepanelen als het bewolkt is of regent?

Fotovoltaïsche panelen kunnen direct of indirect zonlicht gebruiken om stroom op te wekken, hoewel ze het meest effectief zijn in direct zonlicht.

Zonnepanelen zullen nog steeds werken, zelfs wanneer het licht wordt gereflecteerd of gedeeltelijk wordt geblokkeerd door wolken.

Zonnepanelen werken ook in de regen, en regen helpt eigenlijk om je panelen efficiënt te houden door stof of ander vuil weg te spoelen.Het enige is dat regen bijna altijd wordt vergezeld door wolken en je stroom productie wat lager zal zijn, maar nog steeds best een hoop.

Hoe het werkt: zonne-energie op regenachtige dagen

Omdat de output van zonne-energie rechtstreeks wordt beïnvloed door seizoens- en weersvariaties, is het duidelijk waarom dit een veel voorkomende zorg is.

Op een typische heldere, zonnige dag vormt de vermogensgrafiek van jouw systeem een ​​belcurve, met de hoogste energieproductie rond het middaguur, wanneer de zon het hoogst is. Je panelen werken dan het meest efficiënt.

Wat gebeurt er met zonnepanelen als het regent?

Maak je geen zorgen, je zonnepanelen werken nog steeds op bewolkte dagen, omdat zonnestralen zich een weg banen door regen en wolken. Omdat het zonlicht echter beperkt is, is de productie dat ook.

De hoeveelheid opgewekte elektriciteit is afhankelijk van de dichtheid van het wolkendek, dus de productie van je systeem zal inconsistent zijn en over het algemeen verminderd op die sombere dagen.

Lees ook alles over zonnepanelen in de winterperiode waar ik een hoop onderzoek over heb gedaan en een uitgebreid artikel aan heb gewijd.

Is regen schadelijk voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn gebouwd om vele jaren zware regen, hagel, wind en hitte- en koudecycli te weerstaan. Zonnepanelen kunnen worden beschadigd door zware hagelbuien, maar dit is zeer zeldzaam.

Fabrikanten van zonnepanelen testen hun producten om er zeker van te zijn dat ze hagelstormen kunnen weerstaan. De conclusie: hagel kan een indrukwekkende natuurlijke kracht zijn, maar zonnepanelen zijn goed uitgerust om zelfs grote hagelstenen te weerstaan.

Lees ook dit artikel over de levensduur van je zonnepanelen voordat je erin investeert met bijvoorbeeld een financiering.

Als ik minder stroom produceer, heb ik dan geen elektriciteit meer?

Door middel van goed uitgevoerde installaties blijft je huis verbonden met het elektriciteitsnet en voed je overtollige elektriciteit naar je energieleverancier.

De meeste providers crediteren zelfs je account voor de extra stroom die je levert. Evenzo, wanneer je systeem niet genoeg elektriciteit produceert om je verbruiksbehoeften van stroom te voorzien, haalt je huis weer stroom uit het elektriciteitsnet en koop je weer wat terug.

Hoe zit het met batterijopslag?

Naast het ingeschakeld houden van de lichten tijdens een stroomstoring, kan een opslagoptie van thuisbatterijen je ook helpen om opgeslagen energie te gebruiken tijdens minder productieve periodes, zoals bij regenachtige dagen en zelfs ’s nachts.

Op die manier kun je meer van de kracht die je genereert voor jezelf gebruiken, in plaats van het aan de nutsbedrijven te verkopen. Niet onbelangrijk als je bijvoorbeeld volledig zelfvoorzienend wil gaan en misschien wel off the grid.

Maar niet alle batterijen zijn hetzelfde. Sommige zijn geschikter voor incidenteel gebruik tijdens uitval, maar zullen snel verslijten als ze vaak worden ingezet, wat betekent dat ze onder spanning staan ​​en leeglopen.

Je mobiele telefoon is een voorbeeld van een batterij die dagelijks wordt opgeladen en leeggemaakt. De levensduur van die batterijen wordt gemeten in jaren, niet in decennia.

Andere batterijen kunnen regelmatig worden geleegd en weer opgeladen en gaan veel langer mee. Vraag een adviseur of batterijopslag geschikt is voor jou en welk merk het beste is voor jouw behoeften.