Welke vruchten hebben het meeste suiker? Vers tot gedroogd fruit

by Joost | Geupdate op:  oktober 28, 2020

Als er één ding is waarover voedingsdeskundigen het eens zijn, is het dat de consumptie van suiker tot een minimum moet worden beperkt.

Omdat fruit veel water, vezels en vitamines bevat, zijn ze veel beter dan andere voedingsmiddelen met veel suiker.

Toch zou een persoon die op zoek is om af te vallen of minder suiker en koolhydraten wil eten, er goed aan doen om het aantal suikervruchten dat ze eten te beperken.

Vruchten meeste suiker

Hier is HappyHealthy over het gezondste fruit:

Vruchten met een hoog suikergehalte zijn lychees, passievrucht, granaatappels, mango’s, kersen, sinaasappels, kiwi’s, druiven, guaves en bananen.

In de lijst worden zowel de gram suiker als theelepels suiker per portie van elk fruit gegeven. Een theelepel kristalsuiker is gelijk aan 4 gram.

Hieronder vind je een lijst met vers fruit met veel suiker, zie voor meer informatie ook hier beneden de uitgebreide lijst met minder veel voorkomende fruit met veel suiker en gedroogd fruit met veel suiker.

Welke vruchten hebben het meeste suiker? Fruit kan veel suiker bevatten, hieronder een mooie lijst met fruitsoorten die veel suikers bevatten. Als je bezig bent met afvallen kan deze lijst je goed helpen als je denk dat fruit je helpt met afvallen.

Fruit met de meeste suiker

Druiven

Tot 16% suiker of 16g (4,1 theelepel) per 100g druiven.

Een kopje druiven heeft ongeveer 23 gram suiker. Dat is veel voor iets dat zo makkelijk in je mond steekt. Je kunt ze langzamer eten als je ze in twee snijdt en invriest.

Lychees

Tot 15% suiker of 15g suiker (3,8 theelepel) per 100g lychee.

Granaatappel

Tot 14% suiker of 14g (3,4 theelepel) per 100g granaatappel.

Mango

Tot 14% suiker of 14g (3,4 theelepel) per 100g mango.

Fruit is goed voor jou! Het heeft vezels en andere voedingsstoffen die je nodig hebt. Maar het heeft ook natuurlijke suikers en sommige meer dan andere.

Een gemiddelde mango bijvoorbeeld heeft maar liefst 45 gram suiker. Dus niet de beste keuze als je probeert af te vallen.

Kersen

Tot 13% suiker of 13g (3,2 theelepel) per 100g kersen.

Ze zijn zoet en ze hebben genoeg suiker om je dat te laten proeven: een kopje kersen heeft 18 gram suiker. Een grote schaal kersen eet je zo op, het is dus verstandig om te meten wat je eet. Bijv. dus één kopje.

Banaan

Banaan

Tot 12% suiker of 12g (3,1 theelepel) per 100g banaan.

Eén middelgrote banaan bevat 14 gram suiker. Snij de banaan door de helft en doe wat stukken door je ochtendgraan of een klein stukje op je boterham met pindakaas.

Passievrucht

Tot 11% suiker of 11g (2,8 theelepel) per 100g passievrucht.

Appels

Tot 10% suiker of 10g (2,6 theelepel) per 100g appels.

Peren

Tot 10% suiker of 10g (2,4 theelepel) per 100g peren.

Een gemiddelde peer bevat 17 gram suiker. Als je probeert af te vallen eet dan niet de hele peer maar doe wat kleine stukjes of plakjes in je magere yoghurt of in de salade.

Sinaasappel

Tot 9% suiker of 9g (2,3 theelepel) per 100g sinaasappel.

Kiwi

Tot 9% suiker of 9g (2,2 theelepel) per 100g kiwi.

Guave

Tot 9% suiker of 9g (2,2 theelepel) per 100g guave.

Perzik

Tot 8% suiker of 8g (2,1 theelepel) per 100g perzik.

Papaya

Tot 8% suiker of 8g (2 theelepel) per 100g papaya

Nectarines

Tot 8% suiker of 8g (2 theelepel) per 100g nectarines.

Minder vaak voorkomende vruchten rijk aan suiker

Vrucht Suiker
1 kop pulp: Tamarinde 47g (11,8 theelepel)
1 kop: gebakken plantains 37g (9,3 theelepel)
1 kopje gesneden: Mamey Sapote 35g (8,8 theelepel)
1 kop: jackfruit 31g (7,8 theelepel)
1 kop: soursop 30g (7,5 theelepel)
1 kop: breadfruit 24g (6 theelepel)
1 dadelpruim 21g (5,3 theelepel)
1 kopje: cherimoya 21 g (5,3 theelepel)

Hoeveelheid suiker in gedroogd fruit

Vrucht Suiker
1 kop: Rozijnen 98g (24,5 theelepel)
1 kop: Krenten 97g (24,3 theelepel)
1 kop: Gedroogde perziken 67g (16,8 theelepel)
1 kop: Gedroogde appels 49g (12,3 theelepel)
1 kop: Gedroogde bananen 47g (11,8 theelepel)
1 kop: Gedroogde abrikozen 15g (3,8 theelepel)
3 gedroogde: Dadels 13g (3,3 theelepel)

Fruit met Minder suiker:

Avocado’s

Niet alle vruchten bevatten veel suiker. Een hele avocado heeft maar een halve gram suiker. Lekker voor in de een salade, verspreid het op toast of maak wat guacamole. Maar hoewel ze weinig suiker bevatten, bevatten ze veel calorieën, dus het is misschien geen goed idee om het een dagelijkse gewoonte te maken.

Frambozen

Frambozen bevatten een serieuze portie vezels met 8 gram per kopje, daarnaast bevat een kopje frambozen slechts 5 gram suiker. De vezel is goed voor de spijsvertering en kan je helpen je voller te laten voelen met minder calorieën. Ze zijn de perfecte grootte om lekker één voor één te proeven.

Lees ook: hoeveel calorieën heeft een appel eigenlijk?

Cantaloupe

Het is verbazingwekkend dat de smaak en de tevredenheid verpakt in een enkele middelgrote wig kan komen van slechts 5 gram suiker – en slechts 23 calorieën. Probeer het met wat kwark en een beetje zout.

Aardbeien

Een kopje hele aardbeien heeft slechts 7 gram suiker. Voeg ze toe aan een salade voor een levendige kleur en een vleugje zomer.

Lees ook: dit zijn de vruchten met het minste suiker

De waarheid over suiker verslaving

De waarheid over suiker verslaving? Een trendy suikerontgiftingsdieet belooft een eind te maken aan je verlangen naar snoep en je te helpen met afvallen. Maar werkt het? Hier is de waarheid over het hunkeren naar suiker en hoe je je zoetekauw kunt temmen.

Kun je echt verslaafd zijn aan suiker?

Sommige mensen gebruiken suikerachtig voedsel op een manier die niet gezond is, hoewel het misschien geen echte verslaving is. Enkele tekenen van suiker verslaving: Je hunkert naar suiker, verliest de controle en eet meer dan je had gepland.

Je hersenen en suiker

Suiker voedt elke cel in de hersenen. Je hersenen zien suiker ook als een soort van beloning, waardoor je er steeds meer van wilt. Als je vaak veel suiker eet versterk je die beloning die het moeilijk kan maken om de gewoonte te doorbreken.

Snelle Suiker Hoogten

Waarom krijg je een kick als je een snoepreep in de middag eet? De suiker in de reep zijn eenvoudige koolhydraten en zijn snel omgezet in glucose in je bloedbaan. Eenvoudige koolhydraten heb je ook in fruit, groenten en zuivel. Maar deze hebben vezels en eiwitten die het proces vertragen. Siroop, frisdrank, snoep, tafelsuiker vertragen dus niet.

….en lage suiker

Je lichaam moet glucose uit de bloedbaan en in je cellen verplaatsen voor energie. Om dit te doen, maakt je alvleesklier insuline. Als gevolg hiervan kan je bloedsuikerspiegel plotseling dalen. Deze snelle verandering in bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je je beter voelt als je snoept eet om je bloedspiegel weer te verhogen.

Zetmeel kan gelijk zijn aan suiker

Denk je dat je geen zoetekauw bent als je hunkert naar bagels, friet of chips? Deze zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn complexe koolhydraten die door het lichaam worden afgebroken tot eenvoudige suikers. Sterk geraffineerde zetmelen zoals wit brood, zoutjes, crackers en pasta zijn het slechtst.

Werken suiker Detox Dieten?

Kun je je suiker verslaan door gewoon te te stoppen met suiker? Sommige dieten voor suiker ontgifting raden je aan om alle snoep te vermijden. Dat betekent alle fruit, zuivel en geraffineerde granen. Het idee is om je suikersysteem te zuiveren. Dieetveranderingen zoals deze zijn te ingrijpend om bij te houden. Veranderingen die je alleen voor de korte termijn kunt doen, betekenen dat je terugvalt.

Train je smaakpapillen opnieuw

Je hebt niet zoveel suiker nodig als je denkt dat je doet. Sterker nog, je kunt je smaakpapillen laten genieten van dingen die niet zo zoet zijn. Probeer elke week 1 zoet voedsel uit je dieet te halen. Bijvoorbeeld een dessert  na het avondeten. Begin met minder suiker in je koffie of ontbijtgranen. Na verloop van tijd verlies je je behoefte aan suiker.

Kies voor zoetigheid wat goed voor je is

Kies voor zoetigheid wat goed voor je is

Je hoeft de zoetheid niet op te geven. Haal het gewoon uit andere bronnen. Probeer verse bessen of gepureerd fruit op havermout in plaats van suiker. Probeer fruit dat is gedroogd, ingevroren of ingeblikt (zonder te veel toegevoegde suiker). Een glas magere melk of yoghurt met weinig suiker kan helpen.

Stop met de gewoonte in babystapjes

Als je het voor jezelf makkelijk maakt, is het eenvoudig om het bij te houden. Begin met het eten van meer fruit en groenten. Drink extra water. Controleer de voedseletiketten en kies de etiketten die niet veel suiker bevatten.  Doe dit een  paar weken en je zal verbaasd zijn hoe weinig je suiker mist.

Laat proteïne helpen

Het eten van eiwitten is een gemakkelijke manier om het verlangen naar suiker in te dammen. Eiwitrijke voedingsmiddelen worden langzamer verteerbaar, waardoor je het langer vol houdt. Eiwit doet je bloedsuikerspiegel niet verhogen of verlagen, de geraffineerde koolhydraten en suikers doen dat wel. Kies eiwitten zoals magere kip, magere yoghurt, eieren, noten, bonen.

Ga naar buiten

Lichaamsbeweging kan helpen je suiker behoefte weg te nemen en de manier waarop je eet in het algemeen te veranderen. Je begint je beter te voelen en wilt gezonder voedsel. Vind je het leuk om te wandelen, fietsen of zwemmen. Begin langzaam en doe dit ten minste 30 minuten per dag, 5 dagen per week.

Kunnen kunstmatige zoetstoffen helpen?

Sommige studies suggereren dat kunstmatige zoetstoffen je meer suikers kunnen laten proeven. Dat zou het moeilijker kunnen maken om je gewicht onder controle te houden. Het probleem is, volgens sommige experts, dat kunstmatige zoetstoffen je niet helpen je smaak voor snoep te doorbreken. Terwijl je dit wel wilt.

Beperk de ‘gezonde’ suikers ook

Honing, bruine suiker en sap kunnen gezond klinken. Suiker is suiker. Het kan je bloedsuikerspiegel doen stijgen. Honing en ongeraffineerde suikers zijn iets hoger in voedingsstoffen, maar hun calorieën tellen nog steeds mee.

Hoeveel suiker is teveel?

Als je bent zoals de meeste mensen in de Nederland, eet je veel suiker. Gemiddeld eet een Nederlander 285 calorieën per dag alleen al aan suiker, waarvan gezondheidsexperts zeggen dat het veel te veel is. Hoeveel suiker moet je dan eten? Niet meer dan 6 theelepels per dag voor vrouwen. Dat is 100 calorieën. Mannen mogen maximaal 9 theelepels krijgen. Dat is 150 calorieën.

Suiker onder een andere naam

Je ziet niet altijd het woord “suiker” op een voedseletiket. Het gaat soms met een andere naam, zoals deze:

Kijk uit voor verstopte suikers

Suiker kan zich verbergen in voedsel waar je het het minst verwacht. Hoewel ze niet zo zoet lijken, kan ketchup, barbecuesaus en pastasaus veel suiker bevatten. Dat geldt ook voor sladressing met verminderd vetgehalte, brood, en gearomatiseerde koffie. Maak er een gewoonte van om etiketten te lezen.