Als er één ding is waarover voedingsdeskundigen het eens zijn, is het dat de consumptie van suiker tot een minimum moet worden beperkt.
Omdat fruit veel water, vezels en vitamines bevat, zijn ze veel beter dan andere voedingsmiddelen met veel suiker.
Toch zou een persoon die op zoek is om af te vallen of minder suiker en koolhydraten wil eten, er goed aan doen om het aantal suikervruchten dat ze eten te beperken.
Hier is HappyHealthy over het gezondste fruit:
Vruchten met een hoog suikergehalte zijn lychees, passievrucht, granaatappels, mango’s, kersen, sinaasappels, kiwi’s, druiven, guaves en bananen.
In de lijst worden zowel de gram suiker als theelepels suiker per portie van elk fruit gegeven. Een theelepel kristalsuiker is gelijk aan 4 gram.
Hieronder vind je een lijst met vers fruit met veel suiker, zie voor meer informatie ook hier beneden de uitgebreide lijst met minder veel voorkomende fruit met veel suiker en gedroogd fruit met veel suiker.
Welke vruchten hebben het meeste suiker? Fruit kan veel suiker bevatten, hieronder een mooie lijst met fruitsoorten die veel suikers bevatten. Als je bezig bent met afvallen kan deze lijst je goed helpen als je denk dat fruit je helpt met afvallen.
Tot 16% suiker of 16g (4,1 theelepel) per 100g druiven.
Een kopje druiven heeft ongeveer 23 gram suiker. Dat is veel voor iets dat zo makkelijk in je mond steekt. Je kunt ze langzamer eten als je ze in twee snijdt en invriest.
Tot 15% suiker of 15g suiker (3,8 theelepel) per 100g lychee.
Tot 14% suiker of 14g (3,4 theelepel) per 100g granaatappel.
Tot 14% suiker of 14g (3,4 theelepel) per 100g mango.
Fruit is goed voor jou! Het heeft vezels en andere voedingsstoffen die je nodig hebt. Maar het heeft ook natuurlijke suikers en sommige meer dan andere.
Een gemiddelde mango bijvoorbeeld heeft maar liefst 45 gram suiker. Dus niet de beste keuze als je probeert af te vallen.
Tot 13% suiker of 13g (3,2 theelepel) per 100g kersen.
Ze zijn zoet en ze hebben genoeg suiker om je dat te laten proeven: een kopje kersen heeft 18 gram suiker. Een grote schaal kersen eet je zo op, het is dus verstandig om te meten wat je eet. Bijv. dus één kopje.
Tot 12% suiker of 12g (3,1 theelepel) per 100g banaan.
Eén middelgrote banaan bevat 14 gram suiker. Snij de banaan door de helft en doe wat stukken door je ochtendgraan of een klein stukje op je boterham met pindakaas.
Tot 11% suiker of 11g (2,8 theelepel) per 100g passievrucht.
Tot 10% suiker of 10g (2,6 theelepel) per 100g appels.
Tot 10% suiker of 10g (2,4 theelepel) per 100g peren.
Een gemiddelde peer bevat 17 gram suiker. Als je probeert af te vallen eet dan niet de hele peer maar doe wat kleine stukjes of plakjes in je magere yoghurt of in de salade.
Tot 9% suiker of 9g (2,3 theelepel) per 100g sinaasappel.
Tot 9% suiker of 9g (2,2 theelepel) per 100g kiwi.
Tot 9% suiker of 9g (2,2 theelepel) per 100g guave.
Tot 8% suiker of 8g (2,1 theelepel) per 100g perzik.
Tot 8% suiker of 8g (2 theelepel) per 100g papaya
Tot 8% suiker of 8g (2 theelepel) per 100g nectarines.
Vrucht | Suiker |
---|---|
1 kop pulp: Tamarinde | 47g (11,8 theelepel) |
1 kop: gebakken plantains | 37g (9,3 theelepel) |
1 kopje gesneden: Mamey Sapote | 35g (8,8 theelepel) |
1 kop: jackfruit | 31g (7,8 theelepel) |
1 kop: soursop | 30g (7,5 theelepel) |
1 kop: breadfruit | 24g (6 theelepel) |
1 dadelpruim | 21g (5,3 theelepel) |
1 kopje: cherimoya | 21 g (5,3 theelepel) |
Vrucht | Suiker |
---|---|
1 kop: Rozijnen | 98g (24,5 theelepel) |
1 kop: Krenten | 97g (24,3 theelepel) |
1 kop: Gedroogde perziken | 67g (16,8 theelepel) |
1 kop: Gedroogde appels | 49g (12,3 theelepel) |
1 kop: Gedroogde bananen | 47g (11,8 theelepel) |
1 kop: Gedroogde abrikozen | 15g (3,8 theelepel) |
3 gedroogde: Dadels | 13g (3,3 theelepel) |
Niet alle vruchten bevatten veel suiker. Een hele avocado heeft maar een halve gram suiker. Lekker voor in de een salade, verspreid het op toast of maak wat guacamole. Maar hoewel ze weinig suiker bevatten, bevatten ze veel calorieën, dus het is misschien geen goed idee om het een dagelijkse gewoonte te maken.
Frambozen bevatten een serieuze portie vezels met 8 gram per kopje, daarnaast bevat een kopje frambozen slechts 5 gram suiker. De vezel is goed voor de spijsvertering en kan je helpen je voller te laten voelen met minder calorieën. Ze zijn de perfecte grootte om lekker één voor één te proeven.
Het is verbazingwekkend dat de smaak en de tevredenheid verpakt in een enkele middelgrote wig kan komen van slechts 5 gram suiker – en slechts 23 calorieën. Probeer het met wat kwark en een beetje zout.
Een kopje hele aardbeien heeft slechts 7 gram suiker. Voeg ze toe aan een salade voor een levendige kleur en een vleugje zomer.
De waarheid over suiker verslaving? Een trendy suikerontgiftingsdieet belooft een eind te maken aan je verlangen naar snoep en je te helpen met afvallen. Maar werkt het? Hier is de waarheid over het hunkeren naar suiker en hoe je je zoetekauw kunt temmen.
Sommige mensen gebruiken suikerachtig voedsel op een manier die niet gezond is, hoewel het misschien geen echte verslaving is. Enkele tekenen van suiker verslaving: Je hunkert naar suiker, verliest de controle en eet meer dan je had gepland.
Suiker voedt elke cel in de hersenen. Je hersenen zien suiker ook als een soort van beloning, waardoor je er steeds meer van wilt. Als je vaak veel suiker eet versterk je die beloning die het moeilijk kan maken om de gewoonte te doorbreken.
Waarom krijg je een kick als je een snoepreep in de middag eet? De suiker in de reep zijn eenvoudige koolhydraten en zijn snel omgezet in glucose in je bloedbaan. Eenvoudige koolhydraten heb je ook in fruit, groenten en zuivel. Maar deze hebben vezels en eiwitten die het proces vertragen. Siroop, frisdrank, snoep, tafelsuiker vertragen dus niet.
Je lichaam moet glucose uit de bloedbaan en in je cellen verplaatsen voor energie. Om dit te doen, maakt je alvleesklier insuline. Als gevolg hiervan kan je bloedsuikerspiegel plotseling dalen. Deze snelle verandering in bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je je beter voelt als je snoept eet om je bloedspiegel weer te verhogen.
Denk je dat je geen zoetekauw bent als je hunkert naar bagels, friet of chips? Deze zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn complexe koolhydraten die door het lichaam worden afgebroken tot eenvoudige suikers. Sterk geraffineerde zetmelen zoals wit brood, zoutjes, crackers en pasta zijn het slechtst.
Kun je je suiker verslaan door gewoon te te stoppen met suiker? Sommige dieten voor suiker ontgifting raden je aan om alle snoep te vermijden. Dat betekent alle fruit, zuivel en geraffineerde granen. Het idee is om je suikersysteem te zuiveren. Dieetveranderingen zoals deze zijn te ingrijpend om bij te houden. Veranderingen die je alleen voor de korte termijn kunt doen, betekenen dat je terugvalt.
Je hebt niet zoveel suiker nodig als je denkt dat je doet. Sterker nog, je kunt je smaakpapillen laten genieten van dingen die niet zo zoet zijn. Probeer elke week 1 zoet voedsel uit je dieet te halen. Bijvoorbeeld een dessert na het avondeten. Begin met minder suiker in je koffie of ontbijtgranen. Na verloop van tijd verlies je je behoefte aan suiker.
Je hoeft de zoetheid niet op te geven. Haal het gewoon uit andere bronnen. Probeer verse bessen of gepureerd fruit op havermout in plaats van suiker. Probeer fruit dat is gedroogd, ingevroren of ingeblikt (zonder te veel toegevoegde suiker). Een glas magere melk of yoghurt met weinig suiker kan helpen.
Als je het voor jezelf makkelijk maakt, is het eenvoudig om het bij te houden. Begin met het eten van meer fruit en groenten. Drink extra water. Controleer de voedseletiketten en kies de etiketten die niet veel suiker bevatten. Doe dit een paar weken en je zal verbaasd zijn hoe weinig je suiker mist.
Het eten van eiwitten is een gemakkelijke manier om het verlangen naar suiker in te dammen. Eiwitrijke voedingsmiddelen worden langzamer verteerbaar, waardoor je het langer vol houdt. Eiwit doet je bloedsuikerspiegel niet verhogen of verlagen, de geraffineerde koolhydraten en suikers doen dat wel. Kies eiwitten zoals magere kip, magere yoghurt, eieren, noten, bonen.
Lichaamsbeweging kan helpen je suiker behoefte weg te nemen en de manier waarop je eet in het algemeen te veranderen. Je begint je beter te voelen en wilt gezonder voedsel. Vind je het leuk om te wandelen, fietsen of zwemmen. Begin langzaam en doe dit ten minste 30 minuten per dag, 5 dagen per week.
Sommige studies suggereren dat kunstmatige zoetstoffen je meer suikers kunnen laten proeven. Dat zou het moeilijker kunnen maken om je gewicht onder controle te houden. Het probleem is, volgens sommige experts, dat kunstmatige zoetstoffen je niet helpen je smaak voor snoep te doorbreken. Terwijl je dit wel wilt.
Honing, bruine suiker en sap kunnen gezond klinken. Suiker is suiker. Het kan je bloedsuikerspiegel doen stijgen. Honing en ongeraffineerde suikers zijn iets hoger in voedingsstoffen, maar hun calorieën tellen nog steeds mee.
Als je bent zoals de meeste mensen in de Nederland, eet je veel suiker. Gemiddeld eet een Nederlander 285 calorieën per dag alleen al aan suiker, waarvan gezondheidsexperts zeggen dat het veel te veel is. Hoeveel suiker moet je dan eten? Niet meer dan 6 theelepels per dag voor vrouwen. Dat is 100 calorieën. Mannen mogen maximaal 9 theelepels krijgen. Dat is 150 calorieën.