Welke planten snoei je in het najaar? 6 top tips

by Joost | Geupdate op:  februari 1, 2022

In de herfst bereidt veel groen zich voor op de winter. Bloemen zijn uitgebloeid en sterven af en de sapstromen die volop energie aan de plant gaven in de zomer, nemen af.

Dat maakt het najaar een uitgelezen moment om te snoeien.

Omdat de sapstromen in bomen en planten afnemen hebben je planten doorgaans minder last van het snoeien.

Welke planten snoei je in het najaar 6 top tips

Bovendien bescherm je bepaalde planten, zoals rozen, tegen winters weer door ze een kleinere en compactere vorm te geven. Andere bomen en struiken snoei je om ze in het juiste model te houden of te voorkomen dat ze te veel ruimte innemen. Hieronder vind je een lijst van bomen en planten die je zeker moet snoeien in het najaar.

 

1.     Rozen snoeien

We noemden ze al even: de rozen. Rozen snoei je op meerdere momenten in het jaar, maar zeker ook in het najaar. Je snoeit de roos terug tot kniehoogte, maar niet lager. De plant moet wel voldoende reserves hebben om de winter door te komen. Rozen moeten het hele jaar rond gesnoeid worden. Na de winter snoei je de rozen nog iets terug in het voorjaar, om groei en bloei te stimuleren. In de zomer knip je uitgebloeide bloemen uit je rozenstruik zodat de roos sneller nieuwe bloemen geeft. Je kunt hiervoor gebruik maken van een rozenschaar.

 

2.     Framboos, braam en andere bessenstruiken

Vruchtdragende takken dien je na het seizoen af te knippen, het liefst zo ver mogelijk. Zo stimuleer je de groei van nieuwe, vruchtdragende uitlopers in het jaar erop. Je ziet eenvoudig welke takken vruchten hebben gegeven. Aan de uiteinden van deze uitlopers zie je verdroogde bloempjes of vruchtjes zitten. Controleer ook meteen of je struiken nog in de juiste vorm groeien en bind eventueel wat op als dat nodig is, na het snoeien. Dit kun je ook doen in de decembermaand. De plant zal ondanks de toenemende kou doorgroeien. De takken die doorgroeien bind je op. Dit is het perfecte moment om je bessenstruiken te onderhouden. Nu kun je goed zien welke vorm de struik heeft. Als je frambozen- of bramenstruik volgend jaar in bloei staat is het een stuk lastiger de vorm te corrigeren. Door wildgroei te voorkomen kun je in de jaren erop de vruchten eenvoudiger van de struik halen. Bij verwilderde struik is het een stuk moeilijker alle vruchten te plukken.

 

3.     Fruitbomen snoeien in het najaar

Het najaar is ook een uitstekend moment om je fruitbomen te onderhouden. In november kun je niet alleen nieuwe fruitbomen planten, maar knip je ook dode takken uit je fruitboom. Snoei deze terug tot tien centimeter op de stam. Pas goed op als je druif en kiwi in je tuin hebt staan. Deze soorten beschikken over een goede sapstroom die alleen tussen medio november en december stilstaat. Dit is het juiste moment voor de snoei, omdat de bomen in andere maanden te veel gaan ‘bloeden’ bij de snoei. Let er wel op dat het niet vriest, dan zul je het snoeien uit moeten stellen. Deze planten kunnen absoluut niet tegen snoeien bij vorst.

 

4.     Lavendel

Als je lavendel laat groeien zonder te snoeien krijg je een wilde, woekerende plant. Sommige tuinders vinden dat mooi, maar als je liever een minder weelderige lavendelstruik in je tuin hebt staan kun je lavendel zowel in het voor- als najaar snoeien. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met andere zaken dan de vorm. Je snoeit lavendel dus gewoon in het model van jouw voorkeur. Als je je lavendel hebt gesnoeid in het voorjaar, hoef je in het najaar alleen dode bloemen uit de plant te halen.

 

5.     Hagen

Nu de herfst en de winter naderen groeien planten minder hard. Dat geldt ook voor je hagen in en rondom de tuin. Als je deze nu snoeit, geniet je de komende maanden van een strakke haag. Je kunt hier een snoeischaar voor gebruiken maar ook een heggenschaar of een elektrische zaag, afhankelijk van de grootte van je haag.

 

6.     Vlinderstruik

Vlinderstruiken zijn al te snoeien in de zomer, vanaf augustus. Deze struiken kunnen enorm groot worden en dienen vooral in een kleine tuin in een goede vorm te blijven. Sommige tuinders halen uitgebloeide bloemen uit de struik zodat er nieuwe bloemen gevormd worden. Die kunnen nog gaan bloeien tot eind oktober. Andere tuinders doen dit niet, omdat de plant bij het verwijderen van oude bloemen zaad gaat vormen. Dat kost de plant veel energie en levert een minder winterharde vlinderstruik op. Dat laatste zal echter alleen een probleem vormen bij zeer strenge vorst.

 

Snoeien brengt, hoe noodzakelijk ook, altijd schade toe aan je planten en bomen. Daarom is het belangrijk schoon en scherp snoeigereedschap bij de hand te hebben. Met een botte snoeischaar beschadig je takken nog meer, waar de plant tot ver in de winter last van kan hebben. Verzorg je snoeigereedschap dus goed en laat het slijpen als het bot is.

Snoeitips

Snoeien is eigenlijk niet moeilijk zodra je weet hoe en waarmee je moet snoeien. Via het internet, forums en social media is er enorm veel informatie te vinden over wanneer je moet snoeien, hoe je moet snoeien en waarom. Voordat je dus begint met snoeien is het handig om even wat informatie in te winnen.

De meeste fouten ontstaan bij het verkeerd snoeien en in de verkeerde periode snoeien, logisch want het verschilt nogal per plant.
In dit blog hebben we een aantal tips voor u op een rij gezet die helpen met een juiste snoeimethode.

Waarom snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Vrijwel iedereen heeft er mee te maken maar weet je ook waarom je het doet?

Wanneer snoeien?

Wanneer je kan snoeien verschilt per plant. Hierdoor komt het ook erg verwarrend over wanneer nou echt de beste periode is om te snoeien. kijk op onderstaande schema om te zien wanneer voor jou de beste snoeiperiode is.

snoeikalender

Afbeelding afkomstig van Pinterest.

Algemene tips voor snoeien

snoeimethode

Afbeelding komt van Pinterest.

Het juiste gereedschap

Snoeischaar

Ideaal voor de kleinere werkzaamheden in de tuin zoals snoeien van takken en bladeren. Snoeischaren zijn er voor zowel links- en rechtshandigen. Neem eens een kijkje in ons uitgebreide assortiment snoeischaren.

Takkenschaar

Takkenscharen worden gebruikt voor de dikkere takken. De lange handvatten geven extra grip om die lastige takken in de hoogte te snoeien.
Wil je een takkenschaar aanschaffen kijk dan eens naar ons assortiment takkenscharen.

Kettingzaag

Kettingzagen zijn perfect voor de grotere klus, grote takken zijn simpel te verwijderen. Kettingzagen zijn er zowel elektrisch als op benzine. Let bij het gebruik van kettingzagen altijd op je veiligheid. Let bij kettingzagen met een snoer erop dat je die niet door zaagt.
Bekijk ons assortiment kettingzagen en vergelijk diverse aanbieders en prijzen.

Snoeizaag

Snoeizagen zijn geschikt voor de kleine en middel kleine takken. Let bij de aanschaf van een snoeizaag op dat er een goed handvat op zit, je wil namelijk niet dat je hand doorglijdt.
Bekijk ons assortiment zagen voor een indruk van de ruime keuze.

Heggenschaar

Het woord zegt het al, ideaal voor heggen. Houd je heg, struik en buxus mooi in model met de hulp van een heggenschaar en je eigen creativiteit. Wil je snoeien met de hand of machinaal? Bekijk ons assortiment en vind de juiste heggenschaar voor jou.

Heeft u nog tips of ontbreekt er nog wat? Laat het me weten in onderstaande reactie en help ons een zo compleet mogelijke lijst tips te krijgen.