Kurk producten: waar kurk goed voor is & de leukste producten

by Joost | Geupdate op:  oktober 21, 2020

De meeste mensen kennen het product kurk wel. Vaak nog van de wijnkurken of de kurken onderzetters of misschien van een prikwand. Zo ik ook.

Maar er zijn tegenwoordig hele  kurkwinkels, met producten van tassen tot meubels, van pantoffels, schoenen tot aan paraplu’s. Bijna alles is mogelijk.

Het fijne aan kurk is dat het product volledig door de natuur wordt gecreëerd, het daarnaast duurzaam is, goed voor het milieu en diervriendelijk. Dus volledig vegan!

Waarom kurk producten

Je zou misschien denken dat het een droog en stug product is, maar het kurk wordt op zo’n manier vervaardigd en verwerkt dat het super zacht aan voelt en naarmate dragen of langdurig gebruik flexibel wordt.

Wat het ook zo leuk maakt is dat ieder product uniek is. Iedere boom is natuurlijk uniek en daarmee ieder product ook. Het wordt ook nog eens met de hand gemaakt.

Veel van de kurkproducten zijn afkomstig uit Portugal, waar de meeste kurkeiken groeien.

Ik hoop dat je net zo enthousiast bent geworden als ik en eens een uniek kurkproduct wilt proberen!

Leukste kurk producten

Welke kurkproducten zijn er allemaal? Hier is slechts een greep, naast natuurlijk de kurken flesstoppers:

Over al deze producten hebben we hele artikelen geweid. Hier zijn ook nog een aantal producten die je misschien niet zo snel zou verzinnen :)

Wereldbol van kurk

Wereldbol van kurk

(bekijk meer afbeeldingen)

Perfect om pins in te steken voor al die plekken die je hebt bezocht (of waar je van droomt te bezoeken!), deze wereldbol van kurk staat mooi in elk interieur.

Echt eens een andere manier om de klassieke wereldbol in de kamer weer een wat nieuw en hip uiterlijk te geven.

Kurk deodorant stick

Kurk deodorant stick

(bekijk meer afbeeldingen)

Een duurzame deodorant stick met niet alleen een milieuvriendelijke kurken verpakking, de stick zelf gaat ook nog eens een jaar mee. Perfect voor als je je beste okseltje voor wil zetten voor een beter milieu.

Kurk postopvanger

Kurk postopvanger

(bekijk meer afbeeldingen)

Nu heb je alles gezien! Met deze kurken postopvanger blijft je gang eindelijk netjes zonder brieven op je mat.

Kurk theepot

Kurk theepot

(bekijk meer afbeeldingen)

Dit Scandinavische design is niet alleen prachtig om te zien, het houdt je thee ook nog eens lekker een goede tijd warm, kurk isoleert namelijk heel erg goed.

Kurk tissue doos

Kurk tissue doos

(bekijk meer afbeeldingen)

Dit is denk ik wel het toppunt van design. Een tissue doos om goten met prachtig kurk.

Stoer schort van kurkleer

Stoer schort van kurkleer

(bekijk meer afbeeldingen)

Als dit niet hipster ten top is dan weet ik het niet meer. Corkwood Europe maakt vegan producten en dat past precies bij de levensstijl van zoveel jongeren tegenwoordig.

Je kunt van kurk zoveel soorten producten maken, en een soort leer-achtige stof is er een van, net als bij schoenen van kurkleer.

Kurk opbergdoos

Kurk opbergdoos

(bekijk meer afbeeldingen)

Compactor heeft prachtige designs, en zo ook deze kurk opbergdoos. Goed om al je spulletjes op een verantwoorde manier uit het zicht op te slaan.

Kurk opbergmand

Kurk opbergmand

(bekijk meer afbeeldingen)

Nog zo’n design van Compactor is deze kurken opbergmand, waarbij de kurk meer is verwerkt tot een zachte stof. Prachtig om neer te zetten en je spulletjes in te bewaren.

Karlsson kurken klok

Karlsson kurken klok

(bekijk meer modellen)

Karlsson is een prachtig design merk en met deze modest cork wall clock hebben ze een echte eye catcher neergezet.

Ze hebben ook klokken helemaal van kurk, ook de lijst, maar ik vind deze net iets mooier door het contrast met zwart.

Amorim Cork Korko kurken Snijplank

Amorim Cork Korko kurken Snijplank

(bekijk meer afbeeldingen)

Als je denkt dat kurk te zacht is voor snijplanken dan heb je het mis. Gemaakt van afvalmateriaal en ook nog eens niet schadelijk voor je scherpe messen.

Vijf geweldige voordelen van kurkproducten

Beschouwd als de wereldwijd toonaangevende duurzame grondstof, onderscheidt kurk zich als een favoriete optie voor fabrikanten en ontwerpers om verder te verkennen.

Vanwege de enorme voordelen die kurk te bieden heeft, groeien kurkproducten snel binnen een breed scala aan toepassingen.

Kurk is een natuurlijk materiaal dat bekend staat om zijn elasticiteit en ondoordringbaarheid. Producten gemaakt van kurk zijn ook zeer lichtgewicht, waterdicht en vlekbestendig.

Tegenwoordig wordt kurk veel gebruikt voor huiseigenaren die op zoek zijn naar milieuvriendelijke alternatieven voor hun meubels.

Als dit niet genoeg reden is om voor sommige kurkproducten te kiezen, hebben we verschillende overtuigende bewijsstukken voor hun voordeel die je misschien nog niet kent.

Kurk is waterafstotend

Dit is natuurlijk de reden waarom kurk wordt gebruikt als flessenstop en ook als vloerbedekking. Buiten ziet het er misschien sponsachtig uit, maar wat je zal verbazen is dat kurk waterdicht is.

Dit materiaal bevat miljoenen cellen in elke kubieke centimeter die kunnen worden aangezien voor absorberende stof; deze cellen bevatten echter ook suberine, een natuurlijke vetstof.

Daarom wordt er binnen de celwanden bijna geen water vastgehouden, wat perfect verklaart waarom kurk waterbestendige eigenschappen heeft.

Kurkentassen en -hoezen zijn perfecte keuzes om je apparaten zelfs in de meest extreme weersomstandigheden volledig veilig te houden, dankzij hun vochtbestendigheid en ondoordringbaarheid voor vloeistoffen.

Gezondheid en veiligheid

Producten gemaakt van kurk zijn eigenlijk goed voor je gezondheid. Ze helpen natuurlijk je apparaten veilig te houden, maar kurk is van nature ook antimicrobieel, wat veelbelovend is voor het voorkomen van schimmels, meeldauw, termieten en andere schadelijke insectenplagen.

Het antistatische oppervlak van kurk beperkt de kans op opname van stof en gifstoffen, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen met allergieën.

Omdat kurk een geweldig materiaal is om overal in huis te gebruiken, geeft het nauwelijks vluchtige organische stoffen af ​​die de binnenlucht van je huis ernstig kunnen beïnvloeden.

Kurk is ook een materiaal met langzame verbranding, dat afgas bezit dat zichzelf tegen vlammen en hitte beschermt.

Er zijn extreem hoge temperaturen nodig om ontsteking of smelten te laten optreden. Tijdens het verbrandingsproces genereert kurk minder rook en chemicaliën dan andere materialen zoals vinyl en laminaat.

Duurzaamheid

Kurk wordt vaak gebruikt als materiaal in het huishouden, bijvoorbeeld als vloerbedekking, badmatten en servies, omdat het superbestendig is gebleken.

De kraak- en slijtvastheid, samen met het verbazingwekkende vermogen om goed bestand te zijn tegen vloeistoffen en vocht, helpen de levensduur van je kurkproducten tot 30 jaar of langer, mits goed verzorgd.

Naast kurkproducten voor vloeren kan kurk zijn onberispelijke vorm behouden, ondanks het gewicht van de meubels die erop worden geplaatst, zodat je er zeker van kunt zijn dat meubels na verloop van tijd geen deuken vertonen.

Met zulke indrukwekkende eigenschappen, lijdt het geen twijfel dat kurk het meest duurzame materiaal ooit is.

Milieuvriendelijk

Bijna alle kurkproducten hebben weinig of geen negatieve impact op het milieu.

Zoals oorspronkelijk geoogst uit de schors van kurkeiken, toonde het aan dat mensen, zonder de daadwerkelijke bomen om te hakken, hun producten nog steeds kunnen gebruiken voor industrialisatie.

Tijdens het fabricageproces wordt er geen afval gemaakt en de overgebleven materialen worden hergebruikt en aan elkaar gebonden.

Een andere reden is dat de perioden voor het opnieuw oogsten telkens terugkomen (elke 14 jaar beschikbaar), waardoor kurk onder de natuurlijke hulpbronnen snel hernieuwbaar is.

Omdat kurk recyclebaar is, kan een aanzienlijke hoeveelheid koolstof die in dit materiaal is verwerkt, worden beperkt als uitstoot.

Zonder deze recycling moeten de kurkindustrieën meer kurkeiken gebruiken om aan de groeiende vraag van kopers te voldoen, maar het gemakkelijk te recyclen materiaal creëert indirect een cyclus die een gezonder milieu ondersteunt.

Hier is hoe Recork is Amerika uitlegt hoe kurk wordt geoogst én hoe zij nieuwe producten maken van oude kurk:

Veelzijdigheid en diversiteit

Kurk is een veelzijdige grondstof die verkrijgbaar is in veel verschillende technologische transformatieprocessen, waardoor verschillende producten in verschillende maten, stijlen en kleuren ontstaan.

Omdat kurk uit de natuur is gehaald is daarom geen enkel stuk hetzelfde. Er zal dus een veelheid aan korrel-, textuur- en kleurkeuzes zijn met betrekking tot kurkproducten.

Daarom zijn geen twee kurken handtassen precies hetzelfde!

De twee factoren die kurk tot een favoriete thermische isolatie maken, zijn het lage warmtegeleidingsvermogen en de ongelofelijke druksterkte.

Zo worden kurkproducten veel gebruikt in vloerbedekking, schoenen, thermische isolatie van koelkasten en andere constructiedoeleinden.

Omdat kurk super duurzaam is, is het volledig recyclebaar en kunnen kurkproducten vele malen worden gerecycled. Verschillende producten kunnen worden gegroepeerd, ongeacht hoe het in maten varieert.

In de laatste fase van hun leven waarin kurk niet meer nuttig kan zijn voor een mens, kunnen kurkproducten worden gebruikt bij energiedegeneratie, waarbij ze CO2 en een hoge calorische waarde produceren bij verbranding.

Veelgestelde vragen rondom kurk producten

Waar wordt kurken stof voor gebruikt?

Kurken stof is zeer veelzijdig. Je kunt tassen, applicatieprojecten, portefeuilles, wandkleden, woondecoratie, knutselwerk, borduren en meer maken! Plus, in tegenstelling tot zijn concurrenten leer en vinyl, is kurk 50% lucht, dus het is super licht van gewicht en ook soepel, zacht en buigzaam.

Waarom is het oogsten van kurk slecht voor het milieu?

Het oogsten van kurkschors is eigenlijk helemaal niet slecht voor het milieu. Het helpt namelijk bij de opname van CO2, een broeikasgas dat klimaatverandering veroorzaakt. In feite nemen geoogste kurkbomen 3-5 keer meer CO2 op dan niet-geoogste bomen.

Is kurk van nature anti-bacterieel?

Je hebt geluk. Met behulp van de natuurlijke antimicrobiële en antibacteriële factoren die worden aangetroffen in kurkvloeren, kun je die vervelende ziektekiemen gemakkelijk weghouden.

Kun je kurk stof wassen?

De duurzaamheid van de kurkstof is opmerkelijk. Het belangrijkste verschil tussen kurkleer en gewoon leer is dat kurkleer nat kan worden, in feite kan het met heet water in een wasmachine worden gewassen. Kurkstof is milieuvriendelijk, hypoallergeen, waterafstotend en vlekbestendig.

Waarom is kurk zo populair in Portugal?

Kurk is een van de grootste en belangrijkste exportproducten van Portugal. Het beste van kurk, behalve dat het een goede verdiener is voor Portugal, is dat het duurzaam is. De bomen worden niet gekapt of beschadigd wanneer de kurk wordt geoogst en ze kunnen om de 9 tot 14 jaar worden geoogst gedurende de levensduur van de boom (ongeveer 270 jaar).

Waar komt kurk vandaan?

Zowat elke boom heeft een buitenste laag kurkschors, maar de kurkeik (Quercus suber) is de belangrijkste bron van de meeste kurkproducten ter wereld, inclusief wijnflesstoppers.

Deze bomen groeien voornamelijk in landen die langs de kust van de Middellandse Zee lopen, waar veel zon, weinig regen en hoge luchtvochtigheid zijn.

De landen die de meeste kurk produceren, zijn

Dus waarom heeft de kurkeik een dikkere laag kurkschors dan andere bomen?

De boom is geëvolueerd om zichzelf te beschermen tegen de barre omstandigheden in de bossen bij de Middellandse Zee.

Deze bossen ervaren veelvuldige droogte, bosbranden en temperatuurschommelingen.

Kurk is eigenlijk gemaakt van waterbestendige cellen die de buitenste schors scheiden van de delicate binnenschors.

Het heeft een unieke set eigenschappen die in geen enkel ander natuurlijk bestaand materiaal voorkomen.

Het is lichtgewicht, rotbestendig, brandwerend, termietbestendig, ondoordringbaar voor gas en vloeistof, zacht en drijvend.

Het zijn deze eigenschappen die het ideaal maken voor de kurk op wijnflessen en tegelvloeren. Laten we eens kijken hoe kurk van de boom wordt gestript en verwerkt tot consumentenproducten.

De schors verwijderen

Een kurkeik moet minimaal 25 jaar oud zijn voordat de schors kan worden geoogst. De kurk kan daarna elke 8 tot 14 jaar worden gestript, zolang de boom leeft.

De kurk wordt in juni, juli en augustus afgestript met behulp van een bijl met lange steel om delen uit de schors te snijden. Deze secties worden vervolgens van de boom verwijderd.

Werknemers moeten oppassen dat ze de binnenste laag van de schors niet beschadigen, anders groeit de schors niet terug.

De kurk wassen

De kurkplaten die van de boom zijn weggesneden, worden gekookt en de ruwe buitenste laag van de schors wordt verwijderd.

Het koken van de kurk verzacht het ook, waardoor het gemakkelijker is om mee te werken.

Kurken voor de wijnfles

Van de plakken kurk worden gaten uitgestanst om flessenstoppers te maken. Hierdoor blijven de platen vol gaten.

Deze flessenstoppen worden vervolgens gesorteerd en naar verschillende bestemmingen verzonden. De stoppers kunnen op dit moment worden bedrukt of gebrandmerkt met namen of logo’s.

Wordt kurk door de mens gemaakt of is het natuurlijk?

De meeste kurk wordt gebruikt om kurk voor wijnflessen te maken. Deze worden uitgestanst en zijn natuurlijk kurk. De kurk die overblijft is schrootkurk. Dit schroot wordt vermalen, tot grote blokken gevormd en in ovens gebakken om andere kurkproducten te maken, zoals kurktegelvloeren en prikborden van kurk.

Kun je kurk schoonmaken?

Je kunt kurk schoonmaken met water en hoeft de kurk misschien niet eens diep te reinigen om er weer representatief uit te laten zien. Gebruik gewoon een spons of doek en een oplossing van zeepachtig basiswater om de kurk voorzichtig te schrobben. Als de kurk niet zo vies is, is dat alles wat je nodig hebt!

Kun je kurk verbranden?

Kurk is een materiaal dat langzaam verbrandt. Dat wil zeggen, ja het brandt maar heel langzaam en het produceert geen vlam, dus verspreidt het zich niet. Ook is bij verbranding de rook die het afgeeft niet giftig.