Veelvoorkomende misvattingen over zeepdispensers

by Joost | Geupdate op:  februari 11, 2022

Nadat je het toilet hebt gebruikt, vooral in openbare voorzieningen zoals scholen, kantoren, sportscholen en luchthavens, wordt van je verwacht dat je naar de gootsteen gaat en je handen wast.

Hoewel de routine bekend is, varieert het type zeepdispenser doorgaans van de ene faciliteit tot de andere.

Sommige toiletten gebruiken handenvrije, automatische zeepdispensers, terwijl andere een handmatige optie bieden, en sommige hebben zelfs een aparte dispenser voor handdesinfecterend middel bij de uitgang.

Veelvoorkomende misvattingen over zeepdispensers

Openbare toiletten begonnen zeepjes te vervangen door dispensers voor vloeibare zeep nadat uit onderzoeken in de jaren zestig bleek dat zeepjes vaak besmet waren met bacteriën.

Deze high-touch oppervlakken hebben geleid tot verschillende alomtegenwoordige mythen en misvattingen over het gebruik van zeep in toiletten.

Laten we dieper ingaan op enkele van de meest voorkomende misvattingen over zeepdispensers.

Fouten en misvattingen

Zeepdispensers bevatten ziektekiemen

Verschillende dispensers zijn gevoeliger voor ziektekiemen dan andere.

Bij het bijvullen van een bulkzeepdoseersysteem kunnen bijvoorbeeld ziektekiemen uit de buitenomgeving of de handen van de persoon het zeepreservoir gemakkelijk verontreinigen.

Zelfs wanneer de apparatuur vaak wordt schoongemaakt, met behulp van agressieve producten zoals bleekmiddel, hebben onderzoekers een verhoogd risico op herbesmetting vastgesteld als gevolg van biofilms.

Dat zijn micro-organismen die aan elkaar kleven en aan oppervlakken hechten.

Verzegelde dispensersystemen zijn echter “gesloten” en worden bijgevuld door een verzegelde zeeppatroon in de dispenser te plaatsen, waardoor het risico op bacteriële besmetting wordt geminimaliseerd.

Deze methode elimineert contact tussen het product en de omgeving voordat het product wordt gebruikt om handen te wassen.

Het risico op besmetting wordt daarmee tot een minimum beperkt.

Het gebruik van antimicrobiële technologie is ook effectief in het verminderen van het aantal ziektekiemen op zeepdispensers.

Een recent onderzoek heeft een duidelijke vermindering van het totale aantal bacteriën op verschillende oppervlakken en producten die met BioCote® zijn behandeld, gevonden.

Aanraakvrije dispensers zijn een betere optie

Hoewel handsfree dispensers een glamoureuze optie lijken, hebben ze hun eigen nadelen, waaronder druppelen en lekken.

Als dit type dispenser niet op de juiste manier wordt gebruikt of niet nauwkeurig wordt afgesteld, kan dit soms leiden tot aanzienlijke productverspilling.

Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het kijken naar automatische zeepdispensers, waaronder de levensduur van de batterij, de effectiviteit van de sensor, betrouwbaarheid en het gemak van hervullen.

Kijk hier ook naar al onze tips voor automatische zeepdispensers

Dispensers leveren nooit de juiste hoeveelheid zeep

Veel mensen weten niet dat er een juiste hoeveelheid zeep is om te gebruiken bij het wassen van hun handen.

Als de handen visueel vuil zijn, zullen gebruikers zich wassen totdat ze er schoon uitzien, maar de grotere uitdaging is een effectieve microbiële reiniging, die in een oogopslag moeilijker te beoordelen is.

In de afgelopen tijd hebben sommige fabrikanten steeds kleinere en kleinere doseringen handzeep gepromoot, waardoor ze een economisch voordeel konden claimen door meer doses per liter zeep.

Daarom lijkt het alsof die dispensers altijd te weinig zeep afgeven, maar het is eigenlijk genoeg voor het doden van bacteriën.

Dus hoeveel zeep moet je gebruiken?

Een onderzoek uit 2012 meldde dat 0,7 ml schuimzeep de optimale enkele dosis is.

Helaas bleek uit de studie ook dat veel fabrikanten suggereren om veel lagere doses te gebruiken, maar bij het testen bedekte een dosis van 0,4 ml slechts 53 procent van het handoppervlak en leverde geen reinigingsresultaat op dat beter was dan alleen water.

Daarom is het belangrijk om met een gerenommeerde fabrikant samen te werken bij het selecteren van dispensers voor jouw instelling.

Dispensers zijn beperkt tot het afgeven van zeep en handdesinfecterend middel

Hoewel het eerste dat in je opkomt als je denkt aan dispensers zeep zal zijn, zijn er veel producten die in een dispenser kunnen worden bewaard.

Zonnebrandcrème, handlotion, body wash en meer kunnen allemaal worden afgegeven uit verschillende soorten dispensers die bijdragen aan verschillende aspecten van gezondheid en welzijn.

Alle dispensers zijn in wezen hetzelfde

Er zijn tegenwoordig verschillende dispensers op de markt, en geen enkele is op dezelfde manier gemaakt.

Van handmatig tot automatisch, bag-in-box tot cartridge en muur tot aan de muur gemonteerde dispensers, elk wordt opnieuw gevuld en een beetje anders bediend.

Zo zorgt een opvouwbare zak met vloeibare zeep voor minder verspild product, maar een schuimende zeepdispenser heeft een lagere milieubelasting.

Elk heeft zijn eigen specifieke voordelen, dus het is belangrijk om je opties grondig te onderzoeken voordat je beslist welke dispenser het beste is voor jouw instelling.

Alle zeepdispensers zijn lelijk

Hoewel dit vaak neerkomt op een kwestie van mening, bieden sommige bedrijven aangepaste dispensers aan die je badkamer opfleuren en aansluiten bij je merkimago.

Hiermee kunt je jouw logo toevoegen of je eigen kleurenschema creëren voor een zeepdispenser die zowel stijlvol als effectief is.

Een unieke en opvallende zeepdispenser kan een goede handhygiëne stimuleren en de klanten een positieve indruk geven van je merk en faciliteit.

Beslissen over een dispenser

Het ontkrachten van de mythen rond dispensers is essentieel omdat handhygiëne een directe impact heeft op onze gezondheid.

In feite worden de meeste overdraagbare ziekten met de hand overgedragen.

Handen schoon houden kan de verspreiding van voorkomengevaarlijke ziekten en beschermen tegen risico’s zoals griep, voedselvergiftiging en andere zorginfecties.

Wanneer je beslist welk dispenserprogramma je voor jouw bedrijf wilt implementeren, is het essentieel om je onderzoek te doen en je bewust te zijn van misleidende informatie.

Elk bedrijf is uniek, dus neem de tijd om een doordachte productselectie uit te voeren en het systeem te kiezen dat het beste bij jullie past.