Er is niks leukers dan genieten van je eigen gekweekte groentes en fruit zodra ze geoogst zijn.
Al dat harde werk en zorg die je elke keer weer in je planten stopt. Zoals elke kweker wel weet zijn er veel factoren die van invloed zijn op je oogst.
Ziektes, schimmels, voeding en temperatuur zijn hier een aantal voorbeelden van. Heb je wel eens gehoord van neusrot? Dit is geen ziekte, maar vaak een gebrek aan kalk.

Heb je tomaten, paprika’s, courgettes, pepers of pompoenen geplant, dan kan het gebeuren dat je te maken krijgt met neusrot. Neusrot is een aandoening aan de plant die kan ontstaan door watergebrek of kalkgebrek. Voordat je gaat planten zou je hier op voorbereid kunnen zijn. Lees onderstaande tips om jou oogst zo succesvol mogelijk te maken.
Waardoor ontstaat neusrot?
Aan de onderkant van de vrucht ontstaat een donkere bruine vlek. Neusrot is niet besmettelijk voor de andere vruchten en planten. De oorzaak hiervan kent verschillende redenen:
- Bij te weinig bewatering gaat de plant vocht ontnemen van de vrucht, hierdoor ontstaat er in de vrucht een beschadiging aan de celwanden.
- Een te lage pH-waarde en kalkgebrek.
- Bij een slecht wortelgestel is de plant niet of moeilijk in staat om voeding, water en kalk naar de vrucht te sturen.
- De plant is ziek en kan hierdoor minder goed water opnemen.
- Door grote temperatuurverschillen ontstaat er stress bij de plant.
- Door een gebruik aan teveel meststoffen.
Tips tegen Neusrot
Hieronder vindt u een aantal behulpzame tips die u kunnen helpen in de strijd tegen neusrot.
- Houdt de pH-waarde van de grond goed in de gaten. Rond de 6,5 is goed, bekalk ook weer niet te veel, dit zorgt weer voor andere problemen. bekalk ook in het voorjaar of najaar.
- De grond rond de plant goed vochtig houden. Niet te nat, maar ook zeker niet te droog.
- In het beginstadium van de plant niet teveel water geven, laat het wortelgestel maar goed groeien.
- Plant bijvoorbeeld tomaten niet in te kleine potten, 10 à 15 liter potten zijn ideaal. Let er ook op de planten in potten meer water nodig hebben.
- Houdt de temperatuur goed in gaten en bewater indien nodig. In de kas is dit extra belangrijk, gebruik eventueel schaduwdoeken voor verkoeling.
- Let bij het gebruik van meststoffen op de hoeveelheid stikstof in de bodem.
- Misschien denkt u er aan om de vruchten met neusrot te verwijderen, doe dit niet. De vrucht met neusrot word door de plant gebruikt om een probleem op te lossen. Als u deze weghaalt zonder het probleem op te lossen gebruikt de plant de volgende vrucht.
Zoals u leest kunt u met een aantal simpele stappen en wat goede zorg voorkomen dat jou planten last krijgen van neusrot.