Ovulatie stimuleren: zo werkt het en dit is waar je op moet letten

by Joost | Geupdate op:  februari 13, 2022

Om zwanger te kunnen worden, heb je natuurlijk wel een eisprong nodig. Normaliter vindt de eisprong elke vier weken plaats, gemiddeld zo’n twee weken na het begin van de menstruatie.

Wil je exact weten wanneer je ovuleert, dan zijn er verschillende methodes waarmee je je eisprong kunt berekenen.

Ook zijn er vrouwen die kunnen voelen wanneer hun eisprong plaatsvindt. Maar wat als je ovulatie uitblijft?

Ovulatie stimuleren zo werkt het en dit is waar je op moet letten

De ovulatie stimuleren

Het uitblijven van de eisprong is een van de meest voorkomende oorzaken van ongewenste kinderloosheid.

Je kan er in dat geval voor kiezen de natuur haar gang te laten gaan en in afwachting te blijven van je eisprong, maar veel vrouwen laten liever hun ovulatie stimuleren.

Het stimuleren van de ovulatie is een van de meest eenvoudige vruchtbaarheidsbehandelingen.

Het stimuleren van de ovulatie wordt gedaan bij vrouwen met een zeer onregelmatige cyclus, maar vaak ook bij vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar.

Bij ovulatie-stimulatie wordt een eisprong opgewekt door middel van hormonen. Hierbij is het de bedoeling dat één eitje zich ontwikkelt en vervolgens vrijkomt.

Bij ovulatie-stimulatie slik je een medicijn, Clomifene Citrate genaamd. Deze tabletten zorgen voor de productie van verschillende hormonen, die op hun beurt weer verantwoordelijk zijn voor de eisprong.

Ook kan de behandeling worden gecombineerd met injecties. Tijdens de behandeling wordt gecontroleerd of er niet teveel eicellen tot rijping komen. Dit zou namelijk niet goed zijn voor je gezondheid.

Ook mag je het medicijn niet langer dan drie maanden achtereen gebruiken.

Welk hormoon is verantwoordelijk voor de eisprong?

Men gelooft dat de hormonen FSH en LH verantwoordelijk zijn voor eirijping, ovulatie en oestrogeenproductie.

De gonadotrofinen (FSH) stimuleren een follikel om te groeien ter voorbereiding van een eicel die zowel genen van het DNA van moeder als van vader bevat.

Als deze eicellen rijpen produceren ze oestrogenen die veranderingen in het baarmoederhalsslijm veroorzaken en ook het baarmoederslijmvlies doen toenemen.

Hoe gaat Clomid in zijn werk?

Clomid is een geneesmiddel dat helpt de productie van eicellen te stimuleren. Dit medicijn stimuleert je hersenen om meer FSH te produceren, wat op zijn beurt de kans op ovulatie en eicelgroei verhoogt door de follikelrijping te stimuleren

Welke dag moet je beginnen met Clomid?

De Clomid tabletten zijn een soort vruchtbaarheidsmiddel dat je op de derde dag van je menstruatiecyclus inneemt. De dosering voor dit geneesmiddel is 1 tablet per dag, en moet elke dag op hetzelfde tijdstip ingenomen worden tot alle vijf doses opgebruikt zijn.

Hoe moet je Clomid gebruiken?

Clomid is een vruchtbaarheidsmiddel voor vrouwen dat hen helpt zwanger te worden. Het kan gebruikt worden om de menstruatie te reguleren, en je moet de eerste tablet op dag 5 van je menstruatiecyclus innemen als die regelmatig is, of anders volgens de instructies van je arts. Clomid werkt het beste als het eenmaal daags ’s morgens met water wordt ingenomen, gedurende vijf opeenvolgende dagen.

Hoe snel krijg je bijwerkingen van Clomid?

Clomid is een medicijn dat het aantal eicellen dat door je eierstokken vrijkomt kan verhogen en je kan helpen zwanger te worden. Bijwerkingen zijn over het algemeen ongevaarlijk, maar kunnen haaruitval, gewichtstoename, opvliegers, stemmingswisselingen of maag- en darmproblemen zijn en kunnen starten na de 2e dag van inname.

Lees ook: zo kun je jouw eisprong zelf voelen