Ongedierte in de tuin: Zo voorkom je muizen & ratten

by Joost | Geupdate op:  januari 27, 2022

Je werkt zo hard in je tuin om het mooi en gezond te houden, je wil de vruchten van je werk kunnen plukken.

Maar dan, ja hoor knaagdieren in je tuin, je planten worden kaal gevreten, je oogst verdwijnt voor je ogen.

Muizen en ratten wil je natuurlijk tegengaan of voorkomen voordat ze in jouw tuin komen.

Ongedierte in de tuin Zo voorkom je muizen & ratten

Knaagdieren verspreiden ziektes, vernielen je planten en planten zich snel voort. Er zijn een aantal dingen die kan doen om dit te voorkomen.

Er zijn natuurlijk de minder diervriendelijke en plantvriendelijke manieren, maar je wil je tuin en eventuele huisdieren gezond houden.

Beste manieren om van muizen en ratten af te komen

Mulchen tegen ratten?

Je vraagt je vast af waarom mulchen? Nee, juist niet mulchen als je last van ongedierte hebt. Mulchen kan zeer goed zijn voor de voeding van je planten, maar het creëert ook een ideale plek voor muizen en ratten om een nest te maken.

Kastanje houtsnippers coverchips tegen ratten

Mulch met houtsnippers, dit maakt het moeilijker voor ze om onder te komen. Onze favoriet zijn kastanje houtsnippers:

Kastanje houtsnippers coverchips 60 L tegen ratten

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze decoratieve houtsnippers voorkomen onkruidgroei, ongedierte en beschermen de bodem tegen temperatuurschommelingen. Ze krijgen een grijze kleur en verzuren de grond niet.

Fijne houtsnippers van kastanjehout die als fysische barrière onkruidgroei voorkomen. Krijgen een mooie grijze kleur en verteren zeer traag omdat ze afkomstig zijn van een harde houtsoort. Toepasbaar in de biotuin.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Ultrasoon geluid tegen ratten

Misschien een van de beste manieren van bestrijden, milieuvriendelijk en diervriendelijk, een dierenverjager die werkt met geluid. Het apparaat zit op een frequentie die zeer onaangenaam is voor knaagdieren, hierdoor zullen ze jou tuin niet eens willen binnenkomen.

Let bij de aankoop van zo’n apparaat op dat het bereik voldoende is voor de hele tuin. Heb je een hele grote tuin is het misschien nodig om meerdere aan te schaffen.

Ultrasoon geluid tegen ratten

(bekijk meer afbeeldingen)

Ongedierte bestrijding Ultrasoon Geluid tegen Muggen / Muizen / Ratten / Vliegen

Ongedierte bestrijden met voor mensen onhoorbaar ultrasoon geluid. Deze ongedierte bestrijder plugt u eenvoudig in een 220V stopcontact. De geluidstonen verjagen muggen, vliegen, ratten, muizen, en ander ongedierte. Het wordt niet aangeraden dit apparaat te gebruiken als u huisdieren heeft, omdat bijvoorbeeld honden de geluidstonen wel zouden kunnen horen.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Elektromagnetisch veld tegen ratten

Elektromagnetisch veld tegen ratten

(bekijk meer afbeeldingen)

Met de elektromagnetische verjagers van KB Home Defense, haal je de perfecte ongediertebestrijding in huis!

Deze ongedierte verjager met ultrasone is speciaal ontwikkeld als ratten- en muizenverjager, maar helpt ook met insectenbestrijding. Hèt alternatief voor een reguliere muizenval. Diervriendelijke producten zoals deze maken gebruik van een elektromagnetisch veld om knaagdieren en ander ongedierte te verjagen, geschikt voor ruimtes tot 130 m2!

De beloftes van KB Home Defense
Elektromagnetische werking
Diervriendelijke ongediertebestrijding
Veilig voor kinderen, zwangere vrouwen en huisdieren
Werkt tot 130m2 oppervlak
Eenvoudig in gebruik, effectief in werking!

Zo gebruik je de verjager
Plaats het product bij voorkeur in een stopcontact in de buurt van waar muizen- en/of rattenactiviteit is waargenomen. Plaats niet in een stopcontact dat bedekt of verborgen wordt door gordijnen of meubelen. Eenmaal aangesloten, knippert de verjager om en om groen en rood.

De eerste resultaten zijn doorgaans zichtbaar binnen 10 á 12 dagen. Na 21 dagen zijn de resultaten optimaal.

*Wij raden het apparaat niet aan voor een huishouden met knaagdieren zoals, hamsters, cavia’s en (dwerg-)konijnen.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

RVS wering tegen ratten

RVS wering tegen ratten

(bekijk meer afbeeldingen)

✔️ RVS; roest niet, ideaal om muizen en ratten tegen te houden
✔️ Grote Rol Wering gaas
✔️ Lucht doorlatend
✔️ Makkelijk aan te brengen
✔️ Makkelijk te knippen

RVS Wering gaas tegen muizen, ratten en ander ongedierte.

Je wil er alles aan doen om muizen, ratten en allerlei ander ongedierte uit je woning te houden. Dit doe je door gaten, kieren en naden af te dichten. Niet altijd is het mogelijk om gelijk cement of beton te gebruiken. Daarom is er nu bij Bestrijdingsproducten.nl RVS wering gaas te koop. Het gaas is makkelijk op maat te knippen met een schaar en vervolgens met een plamuurmes op zijn plek te drukken. Dankzij de opening in het gaas kan lucht er nog steeds doorheen, dus je hoeft niet bang te zijn voor ontluchtingsproblemen van bijvoorbeeld een spouwmuur. Op deze rol weringsgaas zit maar liefst 5 meter, en heeft een breedte van 5cm. Met één rol kun je dan ook aardig wat muizenwering aanbrengen. Muizen en ratten kunnen niet zomaar door juist aangebracht RVS wering gaas heen knagen. Ideaal dus om ze tegen te houden. Dankzij het RVS zal het werinsgaas niet gaan roesten en is het ideaal in gebruik voor situaties waar vocht bij komt kijken. Denk aan bijvoorbeeld kieren en naden in een spouwmuur. Muizenwering is nog nooit zo makkelijk geweest.

Check de laatste prijzen hier

Katten

Katten zijn natuurlijke jagers. Heb je last van knaagdieren dan kan een kat helpen. Houd er rekening mee dat katten niet alleen op muizen jagen, maar ook op vogels en insecten.

Plant kruiden tegen muizen en ratten

De geur van munt werkt afschrikwekkend op muizen en ratten. Plant een paar plantjes munt in je tuin of kas. Wil je geen munt planten in je tuin, dan is het ook mogelijk om muntolie of gedroogde munt in je tuin te strooien. Doe dit om de week opnieuw.

Andere kruiden zoals, basilicum, echinacea, knoflook en tijm werken ook afschrikwekkend. Plant een leuke border in je tuin met verschillende kruiden. Je voorziet in je kruiden, het staat mooi in je tuin en je hebt geen last van knaagdieren, wat wil je nog meer!

Vallen zetten

Muizen- en rattenvallen werken ook zeer goed om muizen en ratten te bestrijden. Er zijn hele diervriendelijke vallen die niet doden maar vangen. De vallen die doden geven vaak een onprettig gezicht en er is een veel betere manier om het te doen.

Diervriendelijk muizen en rattenval

(bekijk meer afbeeldingen)

Heb je last van muizen of ratten en wil je ze op een diervriendelijke manier bestrijden? Kies dan voor deze duurzame muizenval van OhmyGoods. De val is groot genoeg om al je ongedierte op vier pootjes te vangen, van huismuis tot kleine ratten en eekhoorns. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je het beestje pijn doet: de dieren lopen in de val en de valdeur sluit achter hen. Na je vangst kun je de levende dieren terugplaatsen in de natuur. De val is eenvoudig in gebruik en kan zowel binnen als buiten worden gezet.

Belangrijkste voordelen:

✅ Diervriendelijk vangen van knaagdieren

✅ Veilig voor huisdieren en kinderen

✅ Gemakkelijk in gebruik

✅ Herbruikbaar en recyclebaar

✅ Vaatwasser bestendig

✅ Handleiding op de doos

✅ 2 diervriendelijke muizenvallen

✅ 1 jaar garantie

Diervriendelijke muizenval voor binnen en buiten

De diervriendelijke muizenval van OhmyGoods kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Eenmaal in de val, hebben de dieren genoeg zuurstof dankzij het ventilatierooster. De stevige aluminium achterzijde voorkomt dat de dieren zich uit de val kunnen knagen. Muis of ander knaagdier gevangen? Dan laat je het dier binnen een handomdraai vrij in de natuur. Je opent de val met een hendel en hoeft je vangst dus niet aan te raken.

Hoe zet je de muizenval?

Je zet de muizenval met het grootste gemak. Druk de zijkanten van de val in om de achterkant te openen en vul vervolgens het aasbakje met aas. Plaats de achterkant van de val terug en open de valdeur door de hendel naar achteren te trekken. Dat is alles! De val is klaar voor gebruik. Dankzij het diervriendelijke design is de val niet gevaarlijk voor huisdieren en kinderen.

Tips voor het diervriendelijk bestrijden van muizen en ratten

Zelfs als dierenvriend wil je snel van ongedierte als muizen en ratten af. Met deze tips kun je ze diervriendelijk bestrijden en weet je zeker dat je de knaagdieren levend vangt én vrijlaat. Ontdek bijvoorbeeld wat je in de muizenval moet gebruiken als aas, hoe vaak je de val moet controleren en welke aanpak het beste werkt.

Volg de keutels. Bepaal waar (de meeste) uitwerpselen liggen. Hier komen de dieren het vaakst en heeft je val het meeste effect.
Kies het beste aas. Sterk geurend en vers aas werkt het beste. Met name pindakaas werkt goed.
Houd het aas vers. Bedorven aas jaagt dieren weg. Vervang het aas elke dag en was dan ook het aasbakje goed af.
Beperk andere etensgeuren. Zo kunnen je ongewenste bezoekers het aas goed ruiken.
Gebruik handschoenen. Dit voorkomt dat jouw geur op de val zit.
Zet de val naast een muur. Muizen, ratten en eekhoorns lopen graag beschut langs muren. Daar heeft je val de grootste kans van slagen.
Ga strategisch te werk. Plaats meerdere vallen en verlaat de ruimte voor minstens een paar uur. In de avond en nacht heb je de meeste kans om een muis of rat te vangen. Het zijn immers nachtdieren.
Controleer de vallen meerdere keren per dag. De val is diervriendelijk, maar niet heel comfortabel. Controleer daarom regelmatig of je al een dier gevangen hebt, zodat je de levende muis, rat of eekhoorn snel weer kunt vrijlaten in de natuur.
Duurzaam en recyclebaar

In tegenstelling tot de traditionele muizenval, gif en plak strips is deze val 100% diervriendelijk én milieuvriendelijk. Je kunt de val blijven hergebruiken. Alle muizen, ratten of eekhoorns gevangen en de val niet meer nodig? Dan hoef je je geen zorgen te maken over het milieu: het ABS plastic is recyclebaar.

Check de laatste prijzen hier

Extra tips

  • Heb je toevallig dierenvoeding buiten staan? Zorg dat dit goed afgesloten en opgeborgen is, dit trekt natuurlijk ongedierte aan.
  • Een schutting of afgesloten omheining kan al wonderen doen. Zorg dat je tuin goed afgesloten is, vooral onder de poortdeur.
  • Zwerfafval trekt ongedierte aan, zorg dat er geen afval in je tuin ligt. Ook hopen takken en bladeren trekken knaagdieren aan om in te nestelen.
  • Als je vogels voedert gooi het dan niet op de grond, maar gebruik een voederhuisje of voedertafel.
  • Ratten hebben een gat van 15 mm nodig en muizen van 5 mm om doorheen te komen. Zorg dus dat je zoveel mogelijk kieren en gaten weet te dichten in je huis, tuin en schuur.
  • Gebruik geen gif, dit is schadelijk voor zowel natuur als dier.
  • Ratten houden niet van grind. Een grindpad om je huis of tuin is een idee.
  • Is de overlast zo hardnekkig dat je er niet meer uitkomt? Neem dan contact op met een professional.