Olea Europaea: de olijfboom kan in ons klimaat

by Joost | Geupdate op:  januari 30, 2022

De olijfboom (Latijnse naam: Olea Europaea) is de oudste bekende gecultiveerde boom in de geschiedenis. Het is een prachtige groenblijvende boom die een Mediterraan tintje naar je tuin of balkon brengt.

Olijfbomen zijn zeer winterhard, perfect dus voor de Nederlandse achtertuin.

De olijf is een groenblijvende boom met dikke, leerachtige bladeren die in tegengestelde paren langs de stengel groeien.

Olea Europaea

(bekijk meer afbeeldingen)

Verzorging
De olijfbomen zijn ideaal voor iedere tuin. Je kunt ze in kuipen planten en op het terras zetten, maar ze kunnen ook gewoon in volle grond geplaatst worden. Olijfbomen houden van een zonnige standplaats en houden absoluut niet van natte voeten. Wanneer de boom in een pot wordt gehouden, zorg er dan altijd voor dat er voldoende gaten onderin de pot zitten. In het voorjaar en de zomer regelmatig water geven. Snoeien is voorlopig niet nodig maar dit kan het beste in het vroege voorjaar of in het najaar (rond oktober). De plant heeft voldoende aan water maar mag eens in de zoveel tijd bij gemest worden met Mediterrane plantvoeding, dit is echter niet noodzakelijk.

Planthoogte
De plant wordt geleverd met een totaalhoogte van circa 90-100cm (dit is gemeten inclusief de pot).
De olijfboom wordt geleverd in een pot met een diameter/doorsnede van 21cm. Je kunt de boom het beste overzetten in een sierpot van minimaal 40cm doorsnee/diameter.

Check prijzen en beschikbaarheid hier