18 mooiste planten voor in de siertuin & tuinonderhoud

by Joost | Geupdate op:  februari 1, 2022

De naam zegt het al: in een siertuin is het de bedoeling dat planten zich van hun mooiste kant laten zien.

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden als je van plan bent een siertuin aan te leggen.

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van bloeiende struiken, bomen en planten. Het is daarom de moeite waard je te verdiepen in de bloeitijd van de planten die je in je siertuin neerzet.

18 mooiste planten voor in de siertuin & tuinonderhoud

Als je deze goed op elkaar afstemt staan er elke maand wel één of meerdere planten in bloei. Tegelijkertijd wil je wellicht het onderhoud en het snoeien verdelen over het jaar, en is ook je kennis en kunde op het gebied van tuinieren belangrijk. Begin met eenvoudig te onderhouden planten als je voor het eerst een siertuin aanlegt. Ten slotte is het handig om een tuinplan te maken, waarin je opneemt waar de zon staat en op welke plek je welke planten neerzet. Hieronder vind je alvast vijf mooie planten die niet mogen missen in een siertuin.

 

1.     Rozen in de siertuin

Rozen zijn misschien wel de meest sierlijke planten die je in een siertuin terugvindt. Er zijn ontzettend veel soorten verkrijgbaar die in de bloeitijd een heerlijke geur voortbrengen. Hoewel rozen voor een beginnende tuinder een uitdaging kunnen zijn, is het zeker de moeite waard rozen aan te planten. Als je je van tevoren inleest kunnen rozen prima door een onervaren tuinier worden geplant en onderhouden. Het aanplanten en snoeien van rozen zijn de belangrijkste zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Bij het planten mag het plantgat niet te klein zijn en rozen mogen in het voorjaar bemest worden, het liefst met koemest. Uitgebloeide bloemen kunnen worden weggesnoeid om de plant te stimuleren nieuwe bloemknoppen te vormen. Rond de maand maart kan de roos gesnoeid worden. Het is verstandig je te verdiepen in de soort roos die je wilt, zodat je het snoeien en de bemesting goed kunt afstemmen.

 

2.     Buxus

Enkele groenblijvende struiken of heesters zorgen ervoor dat je siertuin er het hele jaar door fris uitziet. Buxus is hiervoor een ideale plant. De buxus kan worden aangeplant als lage of hoge haag, of als losse struik. Hiermee kun je ook structuur in je tuin aanbrengen door de buxus om verschillende perken en borders heen te zetten. De buxus kan bovendien in vormen worden gesnoeid en vormt daarmee de ideale heester voor in een siertuin. Buxus houdt van zure grond. Is je tuingrond niet zo zuur? Dan kan jaarlijks wat turf geven wonderen doen voor je buxus.

 

3.     Clematis

Net als rozen komt de clematis in vele soorten en maten. Clematis is een klimplant die prachtige bloemen geeft. Afhankelijk van de soort kunnen de bloemen wit, roze of geel zijn, of een combinatie daarvan. Clematis kan ook heel goed in combinatie met andere planten worden gebruikt. Plant je de clematis naast een roos? Dan bloeien beiden tegelijkertijd, wat een mooi kleurcontrast kan vormen. Clematis kan ook door lage bomen heen groeien of over een pergola worden geleid. Voor een kleurrijke omlijsting van een siertuin is clematis een heel goede keuze.

 

4.     Lavendel

Geurige grote lavendelstruiken zijn een goede aanwinst voor een siertuin. Lavendel geeft mooie kleine paarse bloemen met een heerlijke geur, die kunnen worden geoogst om in huis of keuken te gebruiken. Lavendel groeit graag op kalkrijke grond. Wil je lavendel planten in een tuin met relatief zure grond? Geef dan in het voorjaar wat kalk aan de plant. Lavendel is te koop als kleine vaste plant maar kan uitgroeien tot een flinke struik met houtige takken. Terugsnoeien in het voorjaar zorgt ervoor dat de struik zijn mooie vorm behoudt. Kleine uitlopers aan de onderzijde snoei je hiervoor weg, zodat de plant in een mooie bol omhoog groeit.

 

5.     Sering

Ook de sering is een graag geziene gast in de siertuin. De sering wordt gekweekt in veel verschillende kleuren en bloeit in de maanden mei en juni. Uitgebloeide bloemen kunnen na deze bloeiperiode weggesnoeid worden. Dat bevordert de aanmaak van nieuwe bloemknoppen. Jonge scheuten aan de onderzijde van de boom mogen blijven zitten. Omdat de sering nieuwe bloemen maakt in de kroon van de struik kan de plant na verloop van tijd wat kaal worden aan de onderzijde. Goed snoeien kan dit voorkomen, maar de aanplant van halfhoge een- of tweejarige planten is ook een goede oplossing.  

 

Naast planten zijn er uiteraard ook andere elementen die een siertuin extra mooi doen uitkomen. Creëer bijvoorbeeld doorkijkjes door een pergola te gebruiken, of gebruik stenen muurtjes om meer diepte in je tuin aan te brengen. Door te spelen met hoogte en diepte wordt je tuin interessanter. Een terras of zitje mag natuurlijk ook niet ontbreken, zodat je optimaal kunt genieten van je eigen siertuin.

Hortensia

Met vaste planten in de tuin creëer je direct een mooie, volle tuin. Vaste planten blijven meerdere jaren mooi, in tegenstelling tot éénjarige planten. Deze planten dien je elk jaar opnieuw te zaaien of te planten. We zetten hieronder de tien mooiste bloeiende vaste planten op een rijtje.

De hortensia is één van de meest voorkomende vaste planten en heeft een bijzondere eigenschap: de plant kleurt anders, afhankelijk van de zuurgraad van de grond. Een zure grond levert een blauwe hortensia op, terwijl een basische grond roze bloemen voortbrengt. Grondsoorten tussen zuur en basisch in zorgen voor paarse bloemen. Voor optimaal resultaat zet je je hortensia in vochtige grond, in halfschaduw. Snoeien hoeft bij de meeste soorten alleen als de hortensia te groot wordt voor de tuin.

Vlinderstruik

De vlinderstruik staat erom bekend veel vlinders aan te trekken, maar trekt ook veel hommels aan. De struik is dus perfect voor tuinders die veel insecten in de tuin willen. De vlinderstruik kan tot wel drie meter hoog worden. De vlinderstruik bloeit van juli tot september en wordt in het voorjaar gesnoeid. De struik kan vorst verdragen, maar kan niet tegen temperaturen lager dan -15 °C.

Rhododendron

Wil je in de lente vast wat kleur in je tuin? Dan mag een Rhododendron niet ontbreken in de tuin. Er zijn ontzettend veel soorten Rhododendron verkrijgbaar, maar voor bijna alle planten geldt dat ze het goed doen op zurige zandgrond. Bovendien hoef je niet veel aan de plant te doen om er plezier van te hebben. Na de bloei, zo rond mei, snoei je de plant. Dit stimuleert de groei van de plant en de vorming van nieuwe bloemen in het jaar erop.

Klimop

Ook deze plant is heel goed voor het aantrekken van insecten. Je zult dan wel even geduld moeten hebben. Een klimop vormt pas bloemen na het tiende jaar, maar deze trekken wel ontzettend veel bijen aan. Klimop is heel geschikt voor het creëren van een groen afdak. De plant is sterk en kan ook over muren omhoog groeien. Snoeien kan het hele jaar door en stimuleert de aanmaak van nieuw blad.

Magnolia

Een magnolia geeft in het vroege voorjaar prachtige bloemen. Magnolia’s kunnen op een zonnige standplaats of een plek met halfschaduw worden geplant en mogen niet te veel wind vangen. De bloemen zijn gevoelig voor vorst, en de wortels zijn kwetsbaar. Bij het planten is het belangrijk de wortels niet te beschadigen. Na het planten hoef je niets meer te doen want deze boom hoeft niet gesnoeid te worden.

Blauwe regen

Blauwe regen groeit snel en vormt prachtige blauwpaarse bloemtrossen. De plant kan uitstekend groeien over een pergola en geeft een dromerige aanblik in de bloeiperiode, tussen mei en half juni. De plant kan gesnoeid worden na de bloeiperiode, rond augustus. Het kan even duren voor de blauwe regen bloemen geeft, soms tot wel drie jaar. Met een beetje geduld heb je daarna een prachtige vaste plant in de tuin.

Rozenstruik

Het belangrijkst bij het cultiveren van rozen is het snoeien. Dit dien je op het juiste moment te doen. Daarnaast heeft de roos voldoende meststoffen nodig om ziekten en plagen de baas te blijven. De roos kan het hele jaar door worden geplant, in goede grond en in de zon. Rozen houden ook van een beetje wind en staan graag in vochtige grond, maar zeker niet te nat. Snoei de roos in maart of april, waarbij je oude takken tot op de dikke groene stengels terugsnoeit. De zomersnoei is wat minder rigoureus. Hierbij snoei je uitgebloeide bloemen uit de plant om de groei en bloem van nieuwe bloemen te stimuleren.

Clematis

De clematis heeft een prachtige bloeiwijze, met veel soorten die verschillende kleuren bloemen vormen. De clematis is een klimplant met tere ranken, en is heel geschikt om door andere planten heen te laten groeien. Bijvoorbeeld door een klimop. Let er bij het planten altijd op dat je de voet van de clematis beschermt tegen zonlicht, door deze bijvoorbeeld met wat oud blad af te dekken.

Passiebloem

Net als de clematis is ook de passiebloem een klimplant en kan deze goed groeien in combinatie met andere klimmers. Als je de passiebloem enkele jaren laat staan heb je een mooi groen bladerdak in de tuin met exotische bloemen. Je snoeit de plant in april en bemest hem regelmatig voor voldoende bloemen. Geef je passiebloem regelmatig water.

Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid vormt een lange stengel waaraan kleurige klokjes komen, in felle kleuren. Het kruid zaait zich elk jaar verder uit, waardoor je binnen een mum van tijd een zee aan vingerhoedskruid in de tuin hebt staan. Prachtig in landelijke of wilde tuinen. Pas wel op met vingerhoedskruid als je huisdieren of kinderen hebt. De plant is namelijk giftig.

Met deze vaste planten heb je op elk moment van het jaar plezier van je tuin.

Top 3 siergrassen voor in de tuin

Inmiddels gaan we richting de nazomer en voor veel planten betekent dit dat de bloeiperiode ten einde komt. Er is alleen een productgroep die nu pas echt tot zijn recht gaat komen en dat is de siergras. Met name de bladverliezende siergrassen moet nu nog beginnen met bloeien en zijn tot ver in de herfst met de bloei decoratief. Het blad van deze siergrassen is tot ver in de winter decoratief, zeker wanneer deze bedekt zijn met een laagje rijp in de winter. 

1). Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’

De Prachtriet, zoals de Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ ook wel wordt genoemd is een bladverliezende en opgaande siergras. In het voorjaar en begin van de zomer vormt de plant zijn blad. Later in de zomer, zo eind augustus begin september vormt het gras sierlijke bloempluimen. De steken prachtig boven het bladerdek uit. Het gras groeit het beste op een zonnige standplaats en komt het beste tot zijn recht als groepsbeplanting. Uiteindelijk bereikt de plant een hoogte van zo’n 150 cm.

2). Festuca glauca ‘Elijah Blue’

Een van de meest gebruikte en populairste siergrassen die we kennen, namelijk het Blauw Schapengras. Zoals de naam al doet vermoeden heeft dit siergras een wat blauwige bladkleur. Hoe meer zon, hoe intenser de kleur zal zijn. Het gras groeit het beste op niet al te voedselrijke gronden en verdraagt droogte zeer goed. Geef dan ook minimaal water voor het beste resultaat. De Festuca glauca ‘Elijah Blue’ kan in borders worden toegepast, maar ook perfect in plantenbakken of in pot. Het gras bereikt hierbij een hoogte van zo’n 30-40 cm.

3). Liriope muscari ‘Moneymaker’

Hoewel deze plant officieel onder de vaste planten valt, heeft het Leliegras veel kenmerken van een siergras. Naast dat de plant erg decoratief is, is de naam ook erg grappig. Zou dit dan het geldboompje zijn waar ze het altijd over hebben? De Liriope muscari ‘Moneymaker’ is een groenblijvende plant die in de maanden augustus en september bloeit met sierlijke paarse bloemen. Deze steken sierlijk boven de plant uit en zijn tot ver in de herfst decoratief. Zorg dat de plant in voedselrijke en vochthoudende grond staat en bemest de plant ook minimaal 2 keer per jaar. Dit zorgt ervoor dat het Leliegras zijn mooie, donkergroene bladkleur behoud. De plant wordt zo’n 40 cm hoog.

Onderhoud van je siertuin

Plantenafval is goed voor een rijk bodemleven. Het is daarom belangrijk om je tuinbodem te voeden. Omdat we plantenresten meestal opruimen, is het aan de bodem toevoegen van organische voeding, zoals compost of turf, een goede oplossing. Zeker als je fruit of groente kweekt. Dat eet je het liefst zo puur mogelijk.

Gewassen in pot hebben doorgaans iets meer vocht en voeding nodig dan de vaste planten in de tuin. Ook voor bomen is voeding noodzakelijk. Bemest (fruit)bomen daarom één keer per jaar met een organische bodemverbeteraar. Probeer de aarde rondom de stam vrij te houden van gras en onkruid. Het staat gezellig, wat groen rond je boompje, maar het neemt tegelijkertijd vocht voor de boomwortels weg.

Snoeien

Het is goed om op vaste momenten in het jaar je struiken en bomen te snoeien. Zo houd je de groei onder controle en verwijder je dode takken en twijgen. Fruitbomen snoei je van december tot in maart, andere bomen in de winter.

Maaien

Heb je een gazon (of gazonnetje), probeer het gras dan regelmatig te maaien. Belangrijk om rekening mee te houden: het gras moet aardig droog zijn (niet te nat). Verder vindt ook gras het fijn om een aantal keer per jaar bemest te worden. In de lente, de zomer en vlak voordat de herfst begint.

Waar kun je verder nog op letten?

Als het in het voorjaar ’s nachts nog flink koud wordt, is het verstandig om gewassen en bomen te beschermen. Dit kun je doen door stro of jute rondom de stam aan te brengen, als een soort luchtisolatie. Het laagje lucht beschermt je groen tegen de kou en vorst. Kruiden in potten slapen bij kou het liefst een nachtje binnen.

Verpotten

Als planten te groot worden, te groot voor de pot of bak waar ze in staan, moet je ze verpotten. Je zet ze dan in een andere pot of bak die wat groter is en waar de wortels meer ruimte in hebben. Zo kan je plant weer verder groeien.

En vergeet natuurlijk niet om onkruid regelmatig te verwijderen, het liefst zonder gebruik van chemicaliën. Raadzaam: kleine kluitjes onkruid (brandnetels bijvoorbeeld) zijn prettig voor vlinders en andere nuttige insecten.

Geef tenslotte ook wat aandacht aan de bestrating in je tuin. Onderhoud je tegels en klinkers door ze regelmatig schoon te maken en te vegen. Zo krijgt onkruid tussen de tegels minder kans en blijft je paadje mooi en netjes.

Een gezond siertuinklimaat

Het onderhouden van je tuin betekent in algemene zin: goed zorgen voor je eigen groene omgeving. Zo creëer je een plek waar insecten en vogels de ruimte hebben. En dat zorgt voor een prettig klimaat voor mens en dier. Insecten zijn belangrijk voor de bevruchting van planten en een voedselbron voor vogels en kikkers. Denk bijvoorbeeld aan de bijen, die het nu niet gemakkelijk hebben. Met wat extra aandacht lukt het je vast om een fijne omgeving voor ze te maken. In het volgende blog meer over (het belang van) bijen en hoe je voor een ‘bij-vriendelijke’ tuin kan zorgen.