Monstera Gatenplant: Minima, Pertusum, Deliciosa & Obliqua

by Joost | Geupdate op:  januari 30, 2022

De Monstera is een relatief snelle groeier en je zult zien dat de plant bij voldoende licht al snel nieuwe bladeren zal aanmaken. Een echte Urban Jungle plant!

Er zijn een aantal verschillende varianten die ik hier met je wil bespreken.

Monstera Gatenplant

Rhaphidophora Tetrasperma Monstera Minima

Rhaphidophora Tetrasperma Monstera Minima

(bekijk meer afbeeldingen)

Hoort ook bij het groepje meest populaire kamerplanten van het moment!
En dat is ook niet gek, zet de plant op een mooie plek neer, en je hebt gelijk een jungle-vibe in huis. De roots liggen in tropisch Zuid-Amerika, het zijn echte klimmers die wel tot 20 meter hoog kunnen worden! Van de luchtwortels worden in Mexico zelfs manden gemaakt.

Standplaats
De Monstera is niet moeilijk, zolang hij maar niet in direct zonlicht staat. De plant kan ook prima in de schaduw staan, het is wel aan te raden de plant zo nu en dan even te draaien, anders groeit hij één kant op richting het licht.

Water geven
De Monstera is een tropische plant dus houdt hij wel van een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Houd de grond licht vochtig en zorg dat je niet teveel water geeft, hij is geen fan van natte voeten.
Je kan de plant regelmatig met de plantenspuit besproeien, zo houdt je de luchtvochtigheid hoog, en houdt je stof en ongedierte weg.

Giftig
Ja, de bladeren zijn giftig voor huisdieren, dus pas op, en neem bij inname van het blad contact op met een dierenarts.

Check de meest actuele prijzen hier

Monstera Pertusum

Monstera Pertusum

(bekijk meer afbeeldingen)

De grote bladeren van de Monstera deliciosa zien er uit als vlaggetjes. Dat komt door de inkepingen die in elk blad zitten. Als de plant gezond is, worden de bladeren steeds groter. Deze plant heeft een hoge luchtvochtigheid nodig. Daarom besproeien we de bladeren minimaal 1 keer per week. Zo voorkomen we dat de bladranden indrogen. We houden de aarde altijd vochtig zonder dat de plant in een laag water staat. De Monstera is een echte herfstplant en zetten we daarom niet in de zon. Een wat donkerder plekje is prima. De plant wordt geleverd met een messtok waar de stelen omheen kunnen slingeren. Echt een feestje in de huiskamer!

VERZORGING

Hoe verzorg ik de Monstera Deliciosa? De Monstera Deliciosa is een echte oerwoudplant die je regelmatig water moet geven. Probeer de grond licht vochtig te houden en controleer dit af en toe door je vinger in de grond te steken. De plant mag in ieder geval niet in een laag water staan. Ook een goede luchtvochtigheid van 60 tot 70 procent is belangrijk. Anders kunnen bladranden ingedroogd raken. Besproei de bladeren bij droge lucht daarom 1 Ã 2 keer per dag. Houd ook in de gaten dat de Monstera Deliciosa in de halfschaduw blijft staan.

Check de laatste prijzen hier

Monstera Deliciosa

Monstera 'Deliciosa'

(bekijk meer afbeeldingen)

De Monstera deliciosa heb je vast al wel eens voorbij zien komen. De gatenplant is misschien wel de populairste plant van het moment. Deze tropische klimplant is bekend van de hartvormige bladeren met gaten erin. Soms lopen deze gaten door tot de rand van het blad waardoor de bladeren vingervormig worden. Waarom deze bladeren gaten hebben is voor velen nog een raadsel. Sommigen denken dat het een bescherming is tegen sterke rukwinden, terwijl anderen geloven dat deze vorm ervoor zorgt dat regenwater de wortels gemakkelijker kan bereiken. Het zorgt in ieder geval voor een uniek uitziende kamerplant. Van nature groeit deze plant via een boom naar boven. In tegenstelling tot de meeste planten groeit hij daarom naar de schaduw toe, op zoek naar een boom. De cruciale vroege groei hebben wij alvast verzorgd, waar jij van een sterke XL Monstera kunt genieten in huis.

Alles op een rijtje
– Geleverd als losse XL Monstera Deliciosa plant
– De leveringshoogte van deze planten zijn 60-70 cm (incl. pot)
– Geleverd in kweekpotten van 17 cm
– De wereldberoemde gatenplant
– Een sterke XL plant

Verzorging
Monstera planten zijn over het algemeen eenvoudig te onderhouden. Probeer vaak water te geven in kleine hoeveelheden. Door te veel water kunnen de wortels gaan rotten. In de natuur groeit de Monstera onder de schaduw van bomen. Daarom staat hij bij jou thuis liever niet in direct zonlicht. Probeer een plek te vinden met voldoende indirect zonlicht.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Monstera Obliqua Monkey Mask

Monstera Obliqua - Monkey Mask

(bekijk meer afbeeldingen)

De Monstera Deliciosa is één van de meest bekende en hipste kamerplantjes op het moment. Ook wel ‘Gatenplant’ genoemd vanwege zijn mooie gelobde gaten bij het blad. De Monstera Monkey Mask is familie van de Monstera Deliciosa, alleen dan met veel kleinere blaadjes en meer gaatjes!

Check de beschikbaarheid hier