Mijn zeeppomp werkt niet | Dit is waarom & hoe je het maakt

by Joost | Geupdate op:  februari 11, 2022

Werkt jouw zeepdispenserpomp niet?

Zeepdispensers zijn redelijk betrouwbare apparaten. Je duwt de vingerpomp naar beneden, er komt zeep uit de tuit en de pomp trekt zich automatisch terug voor de volgende cyclus.

Maar soms raken de dingen in de pomp in de war.

Wanneer een pomp niet werkt, komt dit meestal omdat deze verstopt is of de veer is gebroken. Interne afdichtingen kunnen in een veelgebruikte pomp defect raken, maar deze zijn niet vervangbaar.

Mijn zeeppomp werkt niet

Hoe werkt het?

De vingerpomp op een zeepdispenser en trouwens op de meeste flessen zeep, shampoo of lotion is een verrassend elegant apparaat. De veerbelaste zuiger die je met je vinger naar beneden duwt, duwt lucht in het zeepreservoir.

Hierdoor ontstaat er een vacuüm in het reservoir en wanneer de zuiger inschuift, wordt er zeep in gezogen.

De volgende keer dat je duwt, wordt een deel van deze zeep in een buisje geperst dat naar de tuit leidt, terwijl de rest teruggaat naar het reservoir, waardoor het noodzakelijke vacuüm in het reservoir wordt gecreëerd om verse zeep naar binnen te trekken.

Lees in dit artikel wat we eerder hebben geschreven alles over de werking van zeeppompjes en ook automatische dispensers.

Zeeppomp werkt niet

De twee meest voorkomende problemen bij handpompen zijn dat de pomp niet intrekt of geen zeep afgeeft.

Zit de zeepdispenserpomp vast?

Als de pomp niet intrekt, is de pomp mogelijk vergrendeld en lijkt hij alleen vast te zitten.

Veel zeepdispensers vergrendelen wanneer je de pomp helemaal naar beneden duwt en 90 graden draait.

Je kunt de pomp ontgrendelen door hem terug te draaien naar zijn werkpositie.

Of de veer kan kapot gaan.

De veer past in het pompreservoir. Om er toegang toe te hebben, moet u het reservoir van de dop kunnen losschroeven. Dit is mogelijk op dispensers in de badkamer, maar niet op elke dispenser voor plastic flessen.

Geeft geen zeep

Het lijkt erop dat de pomp werkt, maar je krijgt geen zeep.

Dit kan zijn omdat je geen zeep meer hebt. Soms kun je sneller dan verwacht door de zeep heen gaan en niet beseffen dat hij op is.

Een ander mogelijk probleem is dat de dispenserslang te kort is of geknikt is.

Dispenserbuizen zijn van kunststof en gemakkelijk te beschadigen. Maar al te vaak reiken ze niet tot de bodem van de zeepcontainer.

In sommige gevallen is de dispenserslang verstopt. Zeep kan stollen in de buis, waardoor deze effectief wordt geblokkeerd. Om de werking van de pomp te herstellen, moet je deze blokkering opheffen.

Maak de pomp schoon

Klaar om je badkamer of aanrecht zeepdispenser reparatie aan te pakken?

Schroef de dop van het zeepreservoir los en verwijder de pompeenheid van de dispenser.

Veeg de dispenserslang af met een stuk keukenpapier en dompel de hele constructie, inclusief de pomp en de slangen, onder in warm water.

Laat het 5 minuten intrekken. Het water lost gestolde zeep op. Als de pomp geen zeep afgeeft, kan deze procedure het probleem mogelijk verhelpen.

Als de veer is gebroken, reinigt deze procedure de pomp en maakt het gemakkelijker te demonteren.

Lees ook alles over het schoonmaken van je zeepdispenser hier

Pompreparatieprocedures

Als je zeepdispenser nog steeds niet werkt, moet je misschien wat meer werk doen.

Schroef indien mogelijk het pompreservoir uit de tuit. Goedkope pompen die op shampoo- en zeepflessen worden geleverd, zijn vaak gefuseerd en kunnen niet uit elkaar.

Scheid het reservoir van de tuit en verwijder de veer. Vervang de veer door een identieke veer.

Je kunt ook de dispenserslang vervangen als deze te kort is of als deze geknikt is.

Je kunt het meestal van de reservoirbuis aftrekken. Je zou een vervanging moeten kunnen vinden bij een ijzerhandel, in het gedeelte voor plastic buizen.

Zet de pomp weer in elkaar en maak hem schoon door er heet water door te pompen. Schroef het terug op het zeepbakje als je zeker weet dat alle zeepresten zijn opgelost.

Als geen van deze procedures je pomp repareert, komt dit waarschijnlijk omdat de interne afdichtingen zijn aangetast. Zo ja, probeer het dan niet te repareren.

Zelfs als dat zou kunnen, is het eenvoudiger en betrouwbaarder om gewoon een nieuwe pomp te kopen.

Als je eerst met de gemakkelijkste problemen begint, kan je zeepdispenser snel en gemakkelijk worden gerepareerd. Met een beetje moeite kunt je jouw zeepdispenser redden en de zeep weer laten vloeien.

Lees ook: dit zijn de beste automatische zeeppompen voor een veilige wasbeurt