Wat een geweldig materiaal is kurk toch!
Dit natuurlijke materiaal is vochtbestendig, isolerend, geluiddempend, elastisch, vrijwel luchtdicht en weer helemaal terug als trend.
We gebruiken kurk tegenwoordig voor alles: vloerbedekking, meubels, prikborden, onderzetters, behang, en zelfs voor schoenen, tassen en telefoonhoesjes.
Kurk is fijn materiaal, het heeft een prachtige structuur, maar van de kleur moet je houden.
Wat dacht je dus van een likje verf?
Ik dit artikel zal ik je alles uitleggen over het verven van alle soorten kurk ondergronden.
Je kan prachtige kleuren aanbrengen op kurk – al is wit of whitewash mijn favo – en het patroon goed zichtbaar laten of minder, dat is aan jou:
Weet je niet hoe je moet beginnen?
Lees verder, ik zal je alles over het verven van kurk uitleggen.
Stel, je wil een wandje, een vloer, of een ander item van kurk gaan pimpen, kan dat dan?
Ja hoor, het verven van kurk is zeker mogelijk, en ook helemaal niet moeilijk.
Maar je moet natuurlijk wel rekening houden met de eigenschappen van kurk, zoals als de structuur en het absorptie vermogen.
Je kunt kurk verven, in elke kleur die je maar wenst, maar neem wel een paar regels in acht.
Doe je dit niet, dan krijg je waarschijnlijk niet het resultaat dat je voor ogen had. Ik zal je zo vertellen waar je goed op moet letten.
Kurk heeft ontzettend veel duurzame toepassingen! Bekijk hier 17 kurk accessoires waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.
Door de vrij open structuur van kurk, heeft het een absorberende werking. Als je onbehandeld kurk verft, zal er veel verf opgezogen worden.
Kurk absorbeert. Breng de eerste laag daarom altijd royaal en gelijkmatig aan. Laat deze laag goed drogen, zodat de volgende laag zich netjes kan hechten en je eindresultaat mooi strak is. Als je kurk met een dekkende laag verf op waterbasis wilt bedekken, breng dan eerst een laag primer aan.
Deze verf kan namelijk worden aangetast door stoffen die van nature in kurk zitten, er kan dan een verkleuring optreden, en dat wil je niet.
Hoe je verder te werk gaat, hangt af van het oppervlakte dat je wilt schilderen. Een kurkvloer pak je anders aan dan een prikbord.
Een prikbord van kurk is uiteraard een klassieker, een van de eerste kurk producten waar iemand aan denkt bij het horen van het woord ‘kurk’.
Vind je de kleur van je prikbord niet zo leuk, en heb je zin om een eenvoudig kurken prikbord te verven?
Het is een snel en simpel klusje, je hebt eenvoudig het juiste materiaal nodig.
Zorg voor een mini-verfrollertje, een kwast en papieren afplaktape, en heb je toevallig nog ergens een restje verf staan?
Het is makkelijk om je prikbord met welk kleurtje dan ook te pimpen. Met een rollertje krijg je het gladste effect.
Je begint met het afplakken van de randen van je prikbord, als je die niet mee wilt verven.
Wil je dat wel, dan moet je het hout eerst eventjes opschuren en schoonmaken.
Maak het bord schoon en schilder het met een mini rollertje, een kwast is handig om de hoekjes te doen. Laat tussendoor even drogen en breng eventueel een tweede laag aan.
Als de verf droog is, verwijder dan voorzichtig de tape.
Wanneer er geen vernis laagje is aangebracht op het kurk behang, kan je het het beste eerst met een primer behandelen en daarna verven met acrylverf.
Anders moet het laagje er eerst afgeschuurd worden.
Voordat je begint, moet de ondergrond natuurlijk wel schoon zijn. Denk bijvoorbeeld aan de voor kurk bestemde reinigingsmiddelen:
Ook is het van belang dat het kurk nog in een goede staat is.
Je kan kurk natuurlijk ook beitsen, dan blijft de structuur mooi zichtbaar. Ik zelf zou gaan voor een prachtige matte whitewash zoals hieronder:
In een badkamer of keuken is het nodig een vernis laag er overheen te zetten, maar in andere ruimtes hoeft dat niet perse.
Het is best een precies werkje, want als je even wat harder op de roller duwt, kan er zomaar een donkere plek te zien zijn. Probeer dan ook zo gelijkmatig mogelijk te rollen.
Kun je een kurkvloer schilderen? Ja dat kan zeker, maar alleen als de kurkvloer in goede staat is en de laklaag niet volledig is doorgesleten.
Is de vloer nog in goede staat, dan bepaald je waar je voor gaat. Welke style wil je je kurkvloer geven?
Er zijn namelijk verschillende afwerkingsmethodes: wil je de kurk structuur in de vloer behouden, dan schilder je de deze met een transparante lak of een half transparante lak.
Je kan kiezen uit behoorlijk wat kleuren.
Wil je kurk volledig bedekken, kies dan voor een dekkende lak. Meestal heb je twee, soms drie lagen nodig en vervolgens nog twee transparante lagen ter bescherming.
Voordat je een kurkvloer kunt schilderen moet je deze eerst voorbehandelen.
Voordat je kurk gaat schilderen, moet je deze eerst grondig reinigen. Gebruik hiervoor die speciale kurkreiniger van zojuist.
De vloer wordt zo niet alleen gereinigd en ontvet, maar ook oudere lagen worden opgelost.
Los het middel op in water en schrob de vloer grondig.
Is de vloer van een transparante, watergedragen laklaag voorzien, dan moet je deze eerst lichtjes opschuren met korrel 180, lichtjes, het oppervlak moet alleen wat opgeruwd worden.
Voordat je onbehandeld kurk gaat schilderen, heb je altijd een primer nodig. Dit heeft te maken met de natuurlijke tannines die in kurk zitten en die voor verkleuring kunnen zorgen.
Met een primer wordt de vloer verzegeld en zal er geen verkleuring plaatsvinden. Is de vloer echter al een keer eerder gelakt met een transparante lak, dan zijn de tannines al geïsoleerd.
Het beste is om een polyurethaan vloerlak op waterbasis te gebruiken. Deze lak wordt vrij hard, om de kurkvloer zo goed te beschermen tegen slijtage, vocht en ook vuil.
Er zijn natuurlijk meerdere verfsoorten te koop, die speciaal geschikt zijn voor kurkvloeren.
Wordt de vloer extreem belast, bijvoorbeeld in publieke ruimtes, of in een winkel, dan is het raadzaam om een 2-componenten verf te gebruiken zoals deze spray:
Dat is nog eens een vermakelijk klusje!
Je hebt alleen wat knutselspullen nodig en wat fantasie:
Bedenk een leuk patroon en plak eventueel wat stukken af met schilderstape en beschilder of kleur de onderzetter in.
Haal het tape er voorzichtig af, pas als de onderzetter helemaal droog is.
Je verft de onderzetters en/of tekent eventueel een figuur erop. Met stiften blijf je wat van de ondergrond zien, met verf krijg je een betere dekking.
Het is maar net wat je leuk vind.
Tip: stipjes kun je stempelen met een potlood waar een gum opzit. Het stempelen doe je met het gummetje.
Je kunt natuurlijk allerlei kleuren gebruiken, laat de verf wel goed drogen tussendoor.
Krijtverf, whitewash verf, dekkende, matte, of glanzende verf; het kan allemaal op een ondergrond van kurk.
Vraag jezelf wel eerst af wat een verstandige keuze is, voor het te behandelen oppervlak.
Je kan kurk met verschillende soorten verf en lak verven, maar het ligt er maar net aan voor welk gebruik een oppervlak dient.
Voor het schilderen van een kurkvloer bijvoorbeeld, is een watergedragen polyurethaan vloerlak het meest ideaal. Deze lak wordt vrij hard en beschermt goed tegen slijtage.
Voor oppervlakken die minder te lijden hebben, als wanden in droge ruimtes – bijvoorbeeld in een hal – is een lak ter afwerking niet echt nodig.
Wanden met een vernislaag, zijn wel vuilafstotend en makkelijker schoon te houden.
Als kurk glanst, weet je dat er een vernislaag op zit.
Wanneer er geen vernis is aangebracht op het kurk, kan je het verven met een dunne acrylverf.
Omdat de kurk veel verf opneemt, zijn er twee lagen acrylverf nodig.
Oefen een gelijkmatige druk uit op de roller, want als je onverhoopt wat meer druk uitoefent, kan er een donkerdere plek ontstaan.
Achteraf vernissen of lakken is alleen nodig als het om bepaalde ruimtes of oppervlakten gaat die snel vies of vochtig kunnen worden, zoals een kurkwand in de keuken of een kurkvloer in de badkamer.
Een kurkwand in een hal of slaapkamer bijvoorbeeld, heeft geen lak nodig.
Een laklaag is altijd vrij hard en glad, je kan dus niet zomaar een nieuwe laklaag daar bovenop schilderen: dat hecht simpelweg niet en bladdert binnen de kortste keren af.
Als jouw kurken vloer of wand al is voorzien van een laag wand kurklak of vloer kurklak, dan is het zaak dat je dit eerst netjes schuurt.
Schuur de laklaag eerst lichtjes op met fijn schuurpapier.
Zorg ervoor dat je niet te diep schuurt, maar maak slechts de oppervlakte van de laklaag ruw, zodat een nieuwe verf- en/of laklaag wel goed kan hechten.
Ook hier herhaal je hetzelfde proces: indien nodig eerst de kurk schoonmaken en wellicht ietsje opschuren bij een vernislaag.
Je schildert de krijtverf eerst met een kwast op het kurk oppervlak. Voor de volgende laag of lagen gebruik je een roller, voor een strakker effect.
De kurk verf je dus met twee of drie lagen krijtverf. Tussen elke laag door wel goed laten drogen.
Wat ik zelf heel cool vind, is om daarna een mooie text te zetten op een gekrijtverfde wand!
Baal je van je saaie, bruine kurken vloer of wand?
Heel begrijpelijk, de structuur van kurk is prachtig, maar niemand zit te wachten op een donkere kamer; of het nu om je wanden of om een vloer gaat.
Geef jouw bruine kurk een strakke witte touch met een goede whitewash kurk verf, de kurk structuur blijft dan mooi zichtbaar.
Je kan natuurlijk ook kiezen voor een dekkende witte verf, als je de nerf wilt verbergen.
Altijd fijn om een kamer thuis licht te maken en te laten stralen. Een whitewash verf is een trendy oplossing, maar ook een dekkende verf kan een mooi strak uiterlijk geven.
Voor een prikbord, of voor niet al te grote wanden, is zijn dit hele mooie whitewashes.
Ik heb eerder al genoemd dat kurk erg poreus is en en moet worden verzegeld voordat je gaat schilderen.
Een primer biedt een goede basis voor de verf om aan te hechten, maar het vult het reliëf in kurk niet.
Wil je dat deze oneffenheden opgevuld worden? Dan is schellak de juiste oplossing voor jou.
Verzegel kurk eerst met bijvoorbeeld schellak, dit egaliseert de textuur, maar gebruik primer als je de voorkeur geeft aan de getextureerde look.
Latexverf kan daarna worden aangebracht, op beide soorten afdichtingen.
Breng dus – na het grondig schoonmaken van de kurk – een laag primer of schellak aan.
Laat deze laag drogen, schuur de kurk ietwat op met fijn schuurpapier en veeg af met een schone, vochtige doek.
Breng nog een laag aan. Je kan meerdere lagen aanbrengen, totdat de gewenste dekking is bereikt. Schuur lichtjes na het drogen van elke laag.
Laat de verf 24 uur drogen.
Je kan een verfkwast, roller of een spuitbus gebruiken. Ik hou er zelf van, om met een roller te werken.
Ja, dat kan. Door kurk met een spuitbus te behandelen, blijft de mooie kurk textuur goed zichtbaar en het werkt lekker makkelijk.
Wat dacht je van een gouden wand- of een rosé gouden wandspray?
Hoe zit het met de afwerking van kurk?
Dat ligt eraan.. wil je de typische kurk structuur in de ondergrond behouden, of wil je de kurk ‘dicht’ schilderen?
Wil je de kurk structuur behouden, dan verf je de kurk met een transparante of semi transparante lak.
Als je de kurk ‘dicht’ wil lakken, dan kies je voor een dekkende verf of lak.
Voor een gekleurd kurk oppervlak, heb je meestal twee tot drie kleurlagen nodig en daarop soms nog twee transparante beschermende lagen.
Ik hoop dat je nu eenvoudig aan de slag kan met het verven van jouw vloer, wand, prikbord, of misschien zelfs onderzetters van kurk.
Je hebt gezien, het is helemaal niet moeilijk!
Als je maar in het oog houdt waar het kurk oppervlak voor dient, en je indien nodig een paar beschermlaagjes aanbrengt.
Succes, maak er een prachtige job van!
Gerelateerd: Kurk lijmen | Kies de juiste lijm en methode voor elk oppervlakte.