Kurk schoenen, slippers en sandalen

by Joost | Geupdate op:  oktober 21, 2020

Kurk schoenen zijn er in veel varianten. Zo heb je:

Leukste kurk schoenen

Veelgestelde vragen rondom kurk schoenen

Wat zijn kurk schoenen?

Kurk schoenen zijn een duurzaam alternatief voor leer en rubber. Kurk voor schoenen komt van de schors van kurkeiken. Omdat het op dezelfde manier wordt geoogst als sinaasappels en appels, zullen de bomen gedurende hun hele leven blijven bloeien en schors produceren. Zodra de boom volwassen is, wordt hij om de negen jaar geoogst voor zijn schors.

Mogen kurk schoenen nat worden?

De kurk slippers zijn er voor gemaakt, maar over het algemeen is het af te raden om kurk schoenen of schoenen met kurk zolen te dragen op locaties waar dragers weten dat ze nat zullen worden. Het kurken voetbed absorbeert water in natte omstandigheden, waardoor de kurk uitdroogt.

Zijn kurk inlegzolen goed voor je?

Kurk is zowel lichtgewicht als flexibel, en zoals we eerder hebben besproken, biedt het uitstekende schokabsorptie. Kurk is ook geurbestendig. Het kopen van schoenen met kurken voetbedden kan onaangename geuren helpen bestrijden, omdat het materiaal helpt vochtophoping te voorkomen, waardoor je voeten kunnen ademen.

Stinken schoenen van kurk?

Omdat kurk een natuurlijk waterafstotend materiaal is, neemt het niet het vocht op dat ontstaat door het natuurlijke zweten van je voeten. Zonder vocht kunnen geurveroorzakende bacteriën niet gedijen, waardoor je schoenen en voeten relatief geurvrij blijven.

Hoe maak je kurk schoenen schoon?

  1. Voeg vijf druppels mild wasmiddel toe aan een halve liter warm water. Het wasmiddel mag niet giftig zijn om te voorkomen dat chemicaliën je schoenen beschadigen. Voeg een halve kop witte azijn toe aan het water en mix het een beetje. Je hoeft geen schuim te maken.
  2. Veeg de kurkschoenen af ​​met een vochtige doek. Bevochtig de doek met de reinigingsoplossing en gebruik deze om zoveel mogelijk vuil en roet van de kurk te verwijderen. Dit maakt je schrobben later minder uitgebreid en behoudt de levensduur van je kurken schoenen.
  3. Schrob de kurkschoenen met de reinigingsoplossing. Gebruik een zachte, cirkelvormige schrobbeweging. De schrobborstel moet vochtig maar niet nat zijn en je moet regelmatig stoppen om de borstel uit te spoelen, zodat je niet alleen vuil terug op de schoenen smeert. Gebruik een tandenborstel om gebieden te schrobben die niet kunnen worden bereikt met de grotere schrobborstel.
  4. Veeg de schoenen af ​​om alle zeepresten en schuim te verwijderen. Zo krijg je een idee hoe effectief je reiniging is geweest. Als je nog steeds veel vuil of verkleuring op de schoenen ziet, kun je de hele schoen nogmaals schrobben. Schrob niet meer dan twee keer, anders riskeer je de kurk te breken. Als de schoen er schoon uitziet, kun je stoppen na een grondige veegbeurt.
  5. Onderzoek de schoenen. Het is niet nodig om de schoenen af ​​te spoelen, omdat de azijn vlekken lichter maakt, maar je kunt de schoenen een laatste keer schrobben met helder, warm water om alle reinigingsoplossing te verwijderen. Als je op dit moment het uiterlijk van je kurken schoenen weer leuk vindt, laat ze dan een dag of twee uitdrogen.
  6. Schuur de kurkschoenen lichtjes als ze nog niet schoon worden. Doe dit pas als de schoenen helemaal droog zijn, wat een dag of twee kan duren. Je mag niet herhaaldelijk zware druk of grote korrel schuurpapier gebruiken op hetzelfde gebied. Je verwijdert de bovenste kurklaag, dus je kunt dit maar een paar keer doen voordat je je schoenen verslijt. Bij zeer licht schuren worden echter vrijwel alle vlekken verwijderd. Dit is alleen nodig voor zware vlekken die niet met de reinigingsoplossing niet zijn verwijderd.

Zijn kurk schoenen goed voor je voeten?

Voetbedden en voetzolen van kurk zijn natuurlijk, hittebestendig en slijtvast. Hoe langer je ze draagt, hoe comfortabeler ze voor je zullen zijn. Dit verhoogt niet alleen het comfort van je schoen, het creëert ook een orthopedisch correcte zool voor je voet.