Kruidenolie maken om mee te koken | uitleg en recepten

by Joost | Geupdate op:  april 29, 2020

Kruiden infused oliën voor koken, zoals met basilicum, rozemarijn of knoflook, zijn overal verkrijgbaar bij high-end supermarkten en gespecialiseerde kookwinkels, maar ze kunnen erg duur zijn en ze hebben niet altijd een echte, robuuste kruidige smaak.

Ze worden vaak verwerkt en zitten al maanden op een plank. Gelukkig zijn oliën met kruidenaroma heel gemakkelijk zelf te maken, hetzij uit de kruiden die je laat groeien of die je koopt.

Ze zijn geweldig om mee te koken en gedecanteerd in mooie flessen, zijn altijd welkom als cadeau.

Maak je eigen heerlijke kruidenolie

Zo maak je de lekkerste kruidenolie

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Vereiste tijd

Ongeveer 1 tot 2 uur te maken, 1 week te trekken

Materialen die je nodig hebt voor kruiden olie

Eerst olie laten koken met de kruiden

 1. Begin altijd met schone, droge kruiden en gesteriliseerde potten of flessen. Gebruik geen kruiden die tekenen van schimmel vertonen. Het is van cruciaal belang om elk soort voedsel te bewaren, dat je altijd de verwerkingsinstructies volgt die in het recept staan ​​vermeld en dat je je houdt aan de richtlijnen voor het steriliseren van potten en andere producten voor het inblikken.
 2. Het is het beste om takjes kruiden te kiezen die niet gewassen hoeven te worden. Schud gewoon de grond en doe een eenmalige check voor alle meeliftende insecten. Als je jouw kruiden moet reinigen, spoel ze dan af en geef ze enkele uren tot een dag voordat je ze gebruikt. Al het water dat achterblijft op de kruiden, zal hun contact met de olie belemmeren.
 3. Steriliseer glazen flessen of potten schoon door ze gedurende tien minuten in water te koken. Zelfs gloednieuwe potten die net uit de doos komen, moeten worden gereinigd en gesteriliseerd.
 4. Laat de flessen en potten goed drogen. Er mogen geen waterdruppels zijn.
 5. Duw je kruiden lichtjes aan met een houten roller of in de vijzel, laat hun olie los en stop ze in de flessen. Je hebt geen grote hoeveelheid kruiden nodig. Afhankelijk van de scherpte en de versheid van de kruiden, kan een twijgje de olie voldoende infuseren.
 6. Verwarm de olie op laag vuur, tot ze warm zijn, giet de olie voorzichtig in de flessen, over de kruiden. Laat de inhoud afkoelen.
 7. Als je verse kruiden gebruikt, moet je ze uit de olie trekken door de olie uit de fles te gieten via een zeef of koffiefilter en in een nieuwe fles. Gedroogde kruiden kunnen in de olie achterblijven, maar de olie zal wat langer vers blijven als deze ook wordt weggehaald.
 8. Sluit de flessen af ​​met deksels of kurken en laat de flessen ongeveer 1 week voor gebruik op een koele plek uit direct zonlicht zitten.
 9. Label de potten, en bevestig decoratieve linten als je van plan bent ze weg te geven als cadeau. Het is ook leuk om een ​​verse tak te hechten van alle kruiden die werden gebruikt om de oliën te aromatiseren, zodat de ontvanger voor het gebruik een vleugje geur van het kruid kan krijgen.
 10. Let op: zelfgemaakte oliën blijven niet zo lang vers als verwerkte oliën, en ze zullen binnen korte tijd na opening moeten worden gebruikt. Kruiden-Infused oliën moeten binnen maximaal twee maanden worden gebruikt. Het uitpersen van de kruiden en het koelen van de olie zal de olie helpen langer mee te gaan. Veel ontvangers van cadeaus zullen niet zoiets moois willen gebruiken, dus zorg ervoor dat je een houdbaarheidsdatum op het etiket vermeldt en herinner hen eraan dat de olie niet lang vers blijft en beloof meer te zullen maken volgend jaar.

Hier is ook VTMkoken met wat tips:

Tips voor het maken van smaakvolle kruiden-infused kookoliën

Hoe lichter de oliesmaak, hoe sterker de smaak van het kruid. Hoewel extra vierge olijfolie favoriet is in de keuken, heeft het een zeer uitgesproken eigen smaak. Een lichtere olijfolie of zoiets als canola-olie kan een betere keuze zijn.

Goede keuzes voor infusie van kruidenolie zijn:

Je kunt ook dingen toevoegen zoals citroenschil en gedroogde bessen, voor nog meer smaak.

Overweeg een of twee favoriete recepten toe te voegen als cadeau om te laten zien wat je met de olie kunt maken.

Recept: Basilicum-Infused Olijf Olie

Krijg een voorproefje van Toscane, ongeacht je locatie (of de tijd van het jaar) met dit recept voor met basilicum geïnfuseerde olijfolie.

Basilicum is het typische Italiaanse kruid, dat geassocieerd wordt met veel van de meest iconische gerechten van het land: pesto, pizza, bruschetta en caprese salade, om er maar een paar te noemen.

En hoewel het tijdens de warmere maanden op zijn hoogtepunt is, kun je nog steeds de smaak van de zomer – en van Italië zelf – naar je keuken brengen door een fles met basilicum ingegeven olijfolie klaar te maken.

Sprenkel het een beetje over knapperig brood of pasta, en je wordt meteen naar Toscane getransporteerd, zelfs als je nog in je eigen keuken bent.

Ingrediënten voor basilicum kruidenolie

Bereidingswijze

Opmerking: met knoflook (ook leuk om binnen te kweken!) geïnfuseerde olie kan een soort schadelijke bacteriën (clostridium botulinum) ontwikkelen die groeit in voedsel dat niet is blootgesteld aan zuurstof. Koel uit voorzorg en gebruik het binnen een week. Als de olie enig teken van bederf vertoont, gooi deze dan volledig weg.

Onze heetste tip tot nu toe: zelfgemaakte chili-olie maken in 10 minuten

Of je nu de voorkeur geeft aan rokerige Ancho-pepers of pittige Thaise chilipepertjes, ze maken beiden een smakelijke kookolie voor risotto’s, pasta’s en zeevruchten.

Hete chili-olie kan worden gebruikt in roerbakgerechten, besprenkeld op de pizza, pasta en geroosterde groenten voor een beetje extra kick.

Chili olie maken

Chili-olie bestaat hoofdzakelijk uit gedroogde pepers, geconserveerd in olie. Het voegt een heerlijke kick toe aan het gerecht waarin je het gebruikt.

Vaak gebruikt als finishing-olie voor risotto’s, pasta’s en zeevruchten, het is ook een geweldige olie voor elke roerbak of sauté.

Zoals je gaat leren, is het maken van chili-olie heel gemakkelijk. Het gebruik ervan vereist echter een beetje meer aandacht. Verse chili olie – of chili olie die zojuist is gemaakt – zal relatief mild zijn. Maar zodra de olie is opgeslagen, blijven de pepers hitte afgeven.

Vuistregel? Test je olie voor gebruik: een beetje proeven gaat een lange weg.

Hoe moet je Chili olie maken

De sleutel tot het maken van chili-olie is om de pepers aan voldoende warmte bloot te stellen zodat ze hun smaak beginnen vrij te geven, maar niet zozeer dat ze beginnen te koken of – erger nog – aanbranden.

Als je je pepers in de olie verbrandt, moet je deze weggooien en opnieuw beginnen. (Blijf gewoon opletten en alles komt goed.)

Voordat je start

Hoe met kruiden doordrenkte oliën te maken

 1. Koppel chilis met een neutrale olie: De olie waarmee je ze infused, heeft een vergelijkbare impact. Plantaardige en pinda-oliën zijn goede, neutrale oliën om te gebruiken als je van plan bent om te koken met de chili-olie. Als je denkt dat je het meer gaat gebruiken als afwerkingsolie of als garnering, dan wil je misschien meer smaakvolle oliën zoeken, zoals olijfolie van goede kwaliteit. Sesamolie is ook leuk om te gebruiken, maar het is vrij uniek van smaak. Het breekt ook af wanneer het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, dus het is het beste om het als garneerolie te gebruiken.

Chili olie recept

Ingrediënten:

Instructies:

Hoe wordt de olie geïnfuseerd met de smaak?

Het maken van geïnfuseerde oliën is een proces van overdracht van smaak en geur naar een dragerolie. Het kan worden gebruikt om smaak aan bakolie toe te voegen.

Het is een eenvoudig proces waarbij bloemen, kruiden of specerijen in een olie worden gebracht door het te verwarmen of op een zonnige plek te laten zitten, zodat de vluchtige oliën van het kruid in de olie kunnen worden overgebracht.

Aangezien je deze olie gaat eten zou ik je aanraden organisch materiaal te gebruiken als dat mogelijk is. Beter nog als je ze in je tuin of verticale tuin binnen kunt laten groeien, kun je bepalen wat er op de planten gebeurt en jezelf ook veel geld besparen.

Stap 2: Culinaire olie – kruiden voorbereiden

Kruiden voorbereiden

Culinair infused oliën zijn een geweldige manier om smaak toe te voegen aan je kookkunsten. Een assortiment kruiden en specerijen kan worden gebruikt, afhankelijk van jouw smaak en kookstijl.

Stap 3: test de smaak

Stap 4: Culinaire olie – verwarmingsmethode

Het verwarmen van de kruiden / specerijen in olie is een snellere manier om geïnfuseerde olie te maken en is geweldig voor gedroogde kruiden en specerijen, omdat de warmte helpt om de smaak naar voren te brengen.

Bereidingswijze voor specerijen

Voor specerijen kun je dit in plaats daarvan doen in een koekenpan of pan:

Hoe lang laat je kruiden in olie?

Label de potten met de exacte datum waarop je ze hebt gestart en laat ze 4-6 weken trekken. Verse kruiden mogen niet langer dan 4-6 weken in de olie worden achtergelaten. Droge kruiden kunnen in de pot worden bewaard tot ze klaar zijn voor gebruik.

Moeten kruiden oliën worden gekoeld?

Is het nodig om geïnfundeerde olijfolie te koelen? Het infuseren van olijfolie met de smaken en aroma’s van kruiden en specerijen maakt een gastronomisch recept en een geweldig huisgemaakt geschenk. Hoewel mensen al lang voor de koeling geïnfuseerde oliën maken, bestaat het risico van botulisme door niet-gekoelde geïnfuseerde oliën, dus advies is om ze in de koelkast te bewaren.

Hoe lang zal met kruiden infused olie meegaan?

Olijfolie is een goede infusiebasis voor sommige kruiden, maar heeft de neiging sneller ranzig te worden dan andere oliën. Houd je geïnfuseerde oliën gekoeld. Olijfolie gaat ongeveer een maand mee; andere oliën blijven ongeveer twee maanden vers. Gebruik voor kruidoliën hele, verse bladeren.