Plantkeuze, Tuiniertips, Urban Garden

Altijd al kattengras binnen willen kweken? Lees onze tips

Benjamin

Urban gardener

Door kattengras binnenshuis te kweken, blijven je katten bezig en worden ze entertained. Op deze manier hoeven ze niet naar buiten om te grazen, waar het gras kan worden behandeld met pesticiden en kunstmest!

Door kattengras binnenshuis te kweken, kunnen je katten niet naar buiten gaan om gras te zoeken om hun trek te stillen. Het buiten gekweekte gras kan behandeld zijn met pesticiden die giftig kunnen zijn voor je kattenvriend.

Wat is kattengras?

Kattengras is iets waar katten graag op knagen; het is ook gezond. Meestal gegroeid uit een mix van zaden van tarwe, haver, gerst of rogge. Binnen kattengras kweken is ook mogelijk.

Havergras

Havergras is mild zoet, gezond en smaakt beter dan tarwegras of ander kattengras. Het vereist direct zonlicht om goed te groeien.

Tarwegras

Tarwegras bevat mineralen, vitamines en aminozuren. Het is niet alleen gunstig voor je kat, maar helpt ook mensen een gezond leven te leiden als ze worden toegevoegd aan het dieet.

Rogge gras

Rogge gras heeft kleinere bladen in vergelijking met de andere soorten kattengras. Perfect voor het creëren van een grasbakje waar de kat op kan loungen.

Gerst gras

Dit gras biedt essentiële mineralen, enzymen, vitaminen en aminozuren en de voedingsstoffen die gemakkelijk in de bloedbaan worden opgenomen.

Lees ook: ruimte besparen met je verticale tuin

Vereisten voor het kweken van kattengras binnenshuis

Om te groeien, heb je alleen een juiste container nodig (vensterdoos is goed), plastic folie, gesteriliseerde organische grond, kattengraszaden en water.

Het is belangrijk om organische grond te gebruiken om je kat te voorzien van gezond gras en een veilige bodem om in te graven. Meststof is niet nodig, omdat het gras in een paar weken zelf zal groeien en sterft.

Kattengras planten

Om het kattengras binnenshuis te laten groeien, vul je de pot met aarde op slechts ongeveer 2 cm van de bovenkant en strooi je wat zaden over de grond en leg je er een dunne laag aarde op tot ongeveer een halve centimeter.

Kieming en groeien van kattengras

Neem een ​​spuitbus of gebruik je handen om met het water de grond vochtig te maken, denk eraan dit voorzichtig te doen, anders worden de zaden verspreid.

Zodra de grond gelijkmatig vochtig is, bedek de container dan met een plastic wikkel, laat enkele perforaties toe voor de luchtstroom. Zet de container op een koele en donkere plaats opzij om de zaden te laten ontkiemen.

In twee of drie dagen zul je de kleine scheuten zien opduiken, terwijl je ervoor zorgt dat de grond vochtig is, verwijder je de plasticfolie voorzichtig en begin je de pot op de gewenste plek te houden.

Meestal, op een plaats waar je ontkiemende scheuten wat zon en indirect licht kunnen ontvangen, is een vensterbank hiervoor perfect. Blijf wachten tot ongeveer tien tot twaalf dagen, wanneer het gras begint te groeien boven 4 tot 6 centimeter hoog, reduceer het tot deze hoogte (als je katten het niet opeten).

Als je het hoger laat stijgen, kan je kat alle planten oppakken, grote verwoestingen aanrichten en haar kattengrastuin vernietigen.

Het kweken van kattengras binnenshuis is een fantastische taak om je kat gelukkig en gezond te maken. Hier zijn nog een paar tips om je daarbij te helpen!

  • Voor het kiemen, houd de zaden gelijkmatig vochtig, maar laat ze niet weken. Na het ontspruiten de besproeiing verminderen om de grond slechts licht vochtig te houden.
  • Door het op een natuurlijk goed verlichte plaats te houden, kan het goed groeien met regelmatig water geven. Je kunt ook kweeklampen gebruiken.
  • Niet over wateren!
  • Zodra het gras begint te kleuren of verwelkt, vernieuw dan weer de zaadjes en begin opnieuw.

Is het gemakkelijk om kattengras te kweken?

Kattengras is niet hetzelfde als het gras dat men voor het gazon groeit. kattengras bestaat meestal uit verschillende soorten grassen en haver. De zaden zijn groot en gemakkelijk te zien, wat zorgt voor gemakkelijk planten. De katten kunnen het gras knabbelen tot op een paar centimeter van de grond, en het gras zal teruggroeien.

Hoe houd je kattengras in leven?

Sta drie tot zeven dagen toe om zaadjes te laten ontkiemen. Het gras is klaar voor je kat om te eten in 10 tot 14 dagen na het ontkiemen, of als het eenmaal een hoogte van 10 cm heeft bereikt, en het duurt een tot drie weken. Blijf het dagelijks in daglicht en water houden met een spuitfles. Niet over water laten, omdat dit schimmelvorming veroorzaakt.

Kunnen katten te veel gras eten?

Er zijn niet alleen geen aanwijzingen dat gras schadelijk is voor je kat, maar veel experts denken dat kauwen op die lange groene stelen gunstig kan zijn voor je kat. Katten braken uit als ze gras eten omdat ze de noodzakelijke enzymen missen om plantaardig materiaal af te breken.

Heeft kattengras zon nodig?

Je vindt verschillende kitty grassoorten bij je plaatselijke dierenwinkel, die alles bevatten wat je nodig hebt, inclusief zaden, aarde en een pottenbak. Het enige dat je nodig hebt, is water en zonlicht. Binnen een week heeft jouw kat haar eigen biologische tuin voor veilig en gezond knabbelen.

Hebben katten kattengras nodig?

Het eten van kattengras kan inderdaad sommige katten helpen gemakkelijker haar door hun spijsverteringskanaal te laten gaan. Maar vanuit een evolutionair standpunt is het niet waarschijnlijk dat een braakballenbalsem een ‘natuurlijk’ proces is.

Kan kattengras zich verspreiden?

Kattengras verspreidt zich niet zoals het gras in een gazon. Kattengras groeit tussen twee tot drie maanden en sterft vervolgens. De katten kunnen het gras knabbelen tot op een paar centimeter van de grond, en het gras zal teruggroeien. Vanwege het soort planten dat ze zijn, zal de combinatie van gras / haverzaad zich echter niet reproduceren.

Leave a Comment