Juli: bessenpluktijd!

by Joost | Geupdate op:  februari 1, 2022

De zomertijd is vorige week alweer ingegaan. En de zomer is de tijd van onder andere de bessen.

In het vorige blog benoemden we de blauwe bessen al, maar er zijn nog zoveel meer van deze vruchtensoorten die geoogst kunnen worden in deze maand. En wat te denken van heerlijke (kiem)groenten?

We benoemen hieronder een paar favorieten.

Juli bessenpluktijd!

Tuinkers

Dit is ongetwijfeld één van de makkelijkste vormen van groenten die je in kunt zaaien. Je denkt vast al snel aan het binnen laten kiemen op een keukenpapiertje, maar ook buiten in de tuin is mogelijk. Het groeit razendsnel – ontkiemen gebeurt al binnen een dag – en zit bomvol vitamine C. Oogsten kan al zodra het kiemplantje een centimeter hoog is. Maak een zaadbedje in de tuin waar je de zaadjes strooit op de aarde. Om te voorkomen dat de vogels ze wegpikken, kun je het afschermen met een netje, of heel licht bedekken met een beetje zand.

Bosui

Je vindt ze doorgaans in elke supermarkt en in elke groentekraam; de bosui. Te herkennen aan het beknopte witte bolletje met enkele groene, lange stengels. Je koopt ze in het tuincentrum als kleine zaadjes en je kunt ze direct in de volle grond zaaien. Dat kan al vanaf het einde van de winterperiode. Een beetje vorst kunnen ze prima verdragen. Houd een zaaiafstand van ongeveer 10 cm aan en zaai in regels. Het heeft echter wel eventjes nodig voordat het geoogst kan worden, het groeit vrij langzaam. De maand juli is dit doorgaans, afhankelijk van het moment van zaaien. Maar je kunt ze ook gerust nog even laten staan. Je oogst alleen wat je nodig hebt. Met bosui kun je alle kanten op. Het smaakt heerlijk door srambled eggs bijvoorbeeld.

Zomerbroccoli

Broccoli is misschien wel de gezondste groente die er is in ons land. Je kunt er een scala aan vitaminen in terugvinden, zoals vitamine C en K. Ook bevat het veel antioxidanten. Broccoli is familie van de bloemkool, maar ziet er wel wat anders uit. Zo heeft het meerdere kleine bloemknoppen die groen zijn van kleur. Het handigst is om voor te zaaien en als jong plantje uit te planten. Telen is niet eenvoudig. Het gaat snel gebukt onder veel natuurlijke vijanden, waardoor het maar de vraag is of er iets te oogsten valt. Neem indien nodig dus de juiste maatregelen, bijvoorbeeld tegen slakken en de koolvlieg. Als het je dan toch is gelukt om broccoli te kunnen oogsten, dan mag je echt trots zijn op jezelf. Zelfs veel ervaren moestuiniers hebben namelijk de moed al opgegeven na het eenmaal te hebben geprobeerd.

Blanke aalbessen

Je houdt ervan of je houdt er niet van. Iedereen die wel eens aalbessen gegeten heeft, heeft er een uitgesproken mening over: het is te zuur of juist lekker zuur. Hoewel, het ligt eraan van welke soort je oogst. Je denkt namelijk al snel aan de rode aalbessen, maar wist je dat er ook blanke aalbessen zijn? Witte Parel is zo’n soort. Deze naam is niets te veel gezegd voor deze prachtige bessen. Ze hebben dezelfde gloed over zich als parels hebben. Groot voordeel is dat vogels ze niet herkennen als eetbaar, waardoor afdekken met een net niet per se nodig is, en ze zijn ook nog eens zoeter dan de rode variant. Dat maakt ze voor veel mensen aantrekkelijker om te eten. Ze groeien aan een struik, in trosvorm. De bloemetjes komen in april tot bloei en oogsten kan begin juli. Soms al eerder, afhankelijk van het ras.

Zwarte bessen

Dit zijn geen traktaties om uit je hand te eten. De smaak is vrij bitter. Wel kun je er zwarte bessensap van maken, of zwarte bessenjam. Wie zelfgemaakt sap ooit al eens heeft gedronken, wil waarschijnlijk niet anders meer. Het is een karweitje om er sap van te maken, maar je inzet wordt dan ook meer dan beloond. En staan blauwe bessen al bekend om hun hoge concentratie antioxidanten, de zwarte bessen doen daar nog een schepje bovenop. Ze zijn het lekkerst als je ze laat rijpen tot ze overrijp zijn. Zodra ze zacht zijn en bijna van de struik dreigen te vallen, zijn ze klaar om te oogsten.