Juiste LED voor je kamer | Zo kies je de juiste kleur en temperatuur

by Joost | Geupdate op:  augustus 13, 2021
Hoe je de beste LED-lamp kiest voor elke kamer in je huis.
Elke kamer in je huis is immers anders.

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat zonlicht ons energie geeft, maar wist je dat gloeilampen op een vergelijkbare manier werken? Peertjes die blauwe lichtgolven uitzenden produceren serotonine, waardoor we gefocust, wakker en alert zijn.

Juiste LED voor je kamer

Peertjes die geen blauwe lichtgolven uitzenden, zorgen ervoor dat onze hersenen melatonine produceren, wat ons ontspannen, slaperig en klaar voor een goede nachtrust maakt.

Mijn absoluut favoriete LED lampen zijn deze Philips Hue lampen, die je ook de mogelijkheid geven je licht met je mobiele telefoon of je stem te besturen, zonder dat je hier extra installaties voor hoeft te doen.

Zo kun je zorgen dat je jouw lampen precies zo instelt als je op dat moment behoefte aan hebt.

Peertjes bij lagere temperaturen produceren warm wit, vergelijkbaar met vuur, terwijl LEDs bij gemiddelde temperatuur neutraal wit produceren, en peertjes bij hogere temperatuur produceren wit licht of het daglicht nabootsen.
Het is ook een veel voorkomende misvatting dat de helderheid van een gloeilamp wordt gemeten in watt. Watts meten feitelijk het energieverbruik, terwijl Lumens de helderheid meet.

Ik heb ze ook bovenaan staan in mijn volledige review van de 6 beste slimme lampen van dit moment.

Best passende LEDs voor elke kamer in je huis

LED-verlichting voor gebruik in de slaapkamer

In onze slaapkamers willen de meesten van ons dat de sfeer ontspannen, kalm en vredig is. Het vermijden van blauwe lichtgolven in de slaapkamer zorgt ervoor dat je circadiane ritme het licht in je slaapkamer niet verwart met het natuurlijke licht buiten. Hierdoor kunnen je hersenen de melatonine produceren die nodig is voor een comfortabele slaap.
Ben je een nachtlezer? Als je een leeslamp bij het bed hebt of van plan bent er een te kopen, zijn zachtblauwe of neutrale tinten beter voor het gebruik in specifieke armaturen voor nachtlampjes, omdat de koelwitte kleur een hoog contrast met de pagina creëert.
Aanbevolen totaal helderheidsniveau – 1500 tot 4000 lumen
Voorgestelde kleurtemperatuur: 2700-3000K
Deze Philips Hue is een handige lamp voor in de slaapkamer:
Philips hue white voor in de slaapkamer
(bekijk meer afbeeldingen)

LED-verlichting voor gebruik thuiskantoor

Bij het verlichten van een thuiskantoor willen we ervoor zorgen dat de lichten ons vermogen maximaliseren om productief te zijn in de daarvoor bestemde ruimte. Door koelwitte lichten op kantoor te plaatsen die daglicht nabootsen, wordt de serotonineproductie verhoogd, blijf je gefocust, alert en energiek.
Zorg ervoor dat je een plaats kiest die geen ongewenste schitteringen op je computerscherm veroorzaakt. Je kunt ook LED-bureaulampen overwegen die geweldige taakverlichting bieden en de mogelijkheid hebben om de kleurtemperatuur op aanvraag te wijzigen.
Aanbevolen totaal helderheidsniveau – 3000 tot 6000 lumen
Voorgestelde kleurtemperatuur: 3000-5000K
Een LED leeslamp als deze van QY zou uitstekend dienst kunnen doen voor het verlichten van je werkplek:
Leeslamp ledlamp voor je thuiskantoor
(bekijk meer afbeeldingen)

LED-verlichting voor gebruik in de woonkamer

De woonkamer is een populaire plek om gasten te ontvangen, te entertainen of gewoon achterover te leunen en te ontspannen. Of je nu een film kijkt of met vrienden chat, het is belangrijk om een ​​combinatie van lichtbronnen in de woonkamer te hebben om zich aan te passen aan wat voor gelegenheid dan ook.
Net als in de slaapkamer is het goed om felle, blauw-licht emitterende lampen te vermijden die serotonine creëren en ons energie geven. Verstelbare spotlampen kunnen op de muren worden gericht om kunstwerken, familiefoto’s te verlichten of gewoon om schittering op de tv te verminderen.
Het plaatsen van schijnwerpers op muren of plafonds is ook een geweldige manier om ongewenste schaduwen te elimineren.
Nieuwe LED 3-weglampen kunnen worden gebruikt in alle drie-weg tafellampen die je in je woonkamer hebt.
Aanbevolen totaal helderheidsniveau – 1500 tot 3000 lumen
Voorgestelde kleurtemperatuur: 2200-3000K
De Philips Sceneswitch is een handige manier om zonder extra installeren een lamp te hebben met 3 verschillende standen die je afhankelijk van je stemming of tijdstip op de avond in kunt stellen met je bestaande lichtschakelaar:
Philips sceneswitch voor de woonkamer
(bekijk meer afbeeldingen)

LED-verlichting voor gebruik in de eetkamer

Bij het eten van een lekkere maaltijd met het gezin of gasten, willen we niet dat de verlichting te fel en irritant is, en we willen zeker niet dat het zo zwak is dat we in slaap vallen.
Of het nu gaat om een ​​middagbrunch of een laat diner, een dimbaar bovenarmatuur zorgt op elk moment van de dag voor die perfecte helderheid. Wij adviseren zachte tot neutrale tinten voor de eetkamer die de perfecte ambiance creëren.
Overweeg ook LED-lampen voor kroonluchters die vaak in een eetkamer worden gebruikt, LED-kroonluchters bieden nu een prachtige kleur en lichtopbrengst.
Aanbevolen totaal helderheidsniveau – 3000 tot 6000 lumen
Voorgestelde kleurtemperatuur: 2200-3000K
Een leuke optie is een wat modernere kroonluchter als deze LED ringlamp:
Ring ledlamp moderne kroonluchter voor de eetkamer
(bekijk meer afbeeldingen)

LED-verlichting voor gebruik in de keuken

De keuken is in wezen een werkruimte. Velen van ons beginnen onze ochtenden in de keuken, dus die blauwe lichtgevende lampen boven de toonbanken zullen ons helpen alert en wakker te worden tijdens het bereiden van het ontbijt.
Als je ook een tafel in je keuken hebt, kan een dimbaar bovenarmatuur met een warmere kleurtemperatuur een leuke sfeer creëren om de helderdere blauwe lichten boven de keukenbalies in evenwicht te brengen.
Keukens kunnen ook profiteren van verzonken plafondverlichting die kan profiteren van LED BR-lampen of inbouw retrofit kits.
Aanbevolen totaal helderheidsniveau – 4.000 tot 8.000 lumen
Voorgestelde kleurtemperatuur: 2700-5000K
Er zijn een hele hoop verschillende LED inbouwspots om uit te kiezen:
LED inbouwspots
(bekijk meer inbouwspots)

LED-verlichting voor gebruik in de badkamer

Voordat we naar school of werk gaan, maken de meesten van ons zich gereed door in de badkamerspiegel te kijken. In het ideale geval willen we dat de verlichting langs de spiegel komt en niet via het plafond.
Het gebruik van felle lichten zorgt ervoor dat we geen plekje missen met scheren of onze make-up verprutsen. Omdat velen van ons de dag beginnen met een douche, met een hoge output retrofit-armatuur met surface-bevestiging in de douche-armatuur is een geweldige manier om te beginnen met wakker worden voordat de volgende dag wordt aangepakt.
Gebruik grotere gloeilampen in de stijl van een wereldbol om gemeenschappelijke armaturen boven en of rond de spiegel te verlichten.
Aanbevolen totaal helderheidsniveau – 4.000 tot 8.000 lumen
Voorgestelde kleurtemperatuur: 3000-5000K
Plafond lampen met LED
(bekijk meer badkamerlampen)

10 redenen waarom LED-lampen goed zijn voor het milieu

Pas kort geleden begonnen de mensen na te denken over milieubehoud. Tegenwoordig zijn veel mensen zich bewust geworden van de ernst van deze kwestie en proberen ze bewust het milieu te beschermen door hun keuzes en prioriteiten te wijzigen.
Hoewel er veel manieren zijn om het milieu te helpen beschermen, is een zeer effectieve manier om milieuvriendelijke verlichting te kiezen voor je huis of werkruimte. En als het gaat om milieuvriendelijke verlichting, wat is er beter dan de LED-verlichting!
Als je je afvraagt ​​waarom, is hier een lijst met redenen waarom LED-verlichting wordt beschouwd als de meest milieuvriendelijke verlichting van alle beschikbare opties.

LED-lampen zijn energiezuinig

LED-paneelverlichting is zeer energiezuinig en kan ongeveer 90% elektriciteit besparen in vergelijking met gloeilampen en 50% in vergelijking met spaarlampen. Laag energieverbruik vermindert de belasting van elektrische centrales, wat op zijn beurt de hoeveelheid brandstof die wordt verbrand om elektriciteit op te wekken vermindert.
Lees ook: de verwachting van de stroomprijzen door veranderingen in energieverbruik

LED-verlichting vermindert lichtvervuiling

LED-lampen hebben inherente directionele aard, wat betekent dat hun licht zeer gefocust is. Vanwege deze eigenschap dragen LED-lampen aanzienlijk bij aan het verminderen van wat ‘lichtvervuiling’ wordt genoemd, door het ongewenste verstrooide licht in de omgeving te verminderen.

LED-lampen geven verwaarloosbare warmte af

Een van de meest milieuvriendelijke aspecten van LED-verlichting is dat deze lampen een zeer hoge conversie-efficiëntie hebben van elektriciteit naar licht, in de meeste gevallen zelfs 90%. Deze hoge conversie-efficiëntie betekent dat er minimaal warmteverlies is in de omgeving.

LED-lampen hebben een lange levensduur

LED-lampen hebben een nominale levensduur van 30.000 tot 50.000 uur, wat vele malen groter is dan de conventionele tegenhangers. Deze langere levensduur vermindert de noodzaak van lampvervanging na elke paar maanden, waardoor de noodzaak om de oude naar de stortplaatsen te brengen wordt verminderd.

LED-verlichting is veiliger

LED-lampen zijn een product van geavanceerde solid-state technologie die deze lampen een verbazingwekkende duurzaamheid heeft gegeven. Deze zijn volledig afgedicht en zijn zeer goed bestand tegen trillingen, impact en barre weersomstandigheden. Bovendien zijn er geen glazen delen en dus geen risico op ernstig letsel in het geval een lamp breekt.

LED-lampen voegen geen lawaai toe aan de omgeving

In tegenstelling tot andere verlichtingstechnologieën zijn LED-lampen zo ontworpen dat ze geen trillingen of bromgeluid genereren. Dus door conventionele gloeilampen te vervangen door een LED-gloeilamp, kan men de geluidsoverlast van de omgeving helpen verminderen.

LED-lampen trekken geen insecten aan

Vooral bij buitenverlichting kunnen insecten een serieus probleem vormen, omdat ze zich aangetrokken voelen tot de conventionele gloeilampen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het hete boloppervlak en de specifieke golflengte van het gegenereerde licht, die beide afwezig zijn in LED-lampen.
Zo kun je je ontdoen van de vervelende insecten en insecten die de buitenomgeving esthetisch vervuilen door over te schakelen naar LED-verlichting.

LED-lampen zijn goed voor plantengroei

Onderzoek suggereert dat de aanwezigheid van conventionele peren in de buurt van planten een slechte invloed kan hebben op hun groei, omdat deze gloeilampen de temperatuur van het gebied verhogen. Tuin-LED-verlichting is daarentegen juist goed voor hen, omdat ze koel licht in de buurt bieden.

LED-lampen verzamelen geen schadelijke chemicaliën in het milieu

In tegenstelling tot de compacte fluorescentielampen met 4 tot 5 milligram kwik in elk, bevatten LED-lampen geen chemicaliën die gevaarlijk kunnen zijn voor het milieu of de volksgezondheid.

LED-verlichting heeft kleinere koolstofvoetafdruk

Broeikasgasemissies geassocieerd met de LED-lampen zijn relatief veel minder dan de conventionele gloeilampen of compacte fluorescentielampen. Volgens zorgvuldige berekeningen stoot één LED-lampje, die dezelfde lichtsterkte heeft als één gloeilamp, 80% minder broeikasgassen uit.
Dezelfde berekening voor spaarlampen suggereert een reductie van 50% broeikasgassen door over te schakelen naar LED-verlichting.
Lees meer: 34+ energiebesparende tips die je thuis kunt toepassen