Japanse esdoorns:(Acer palmatum heester & Shirasawanum

by Joost | Geupdate op:  januari 29, 2022

Japanse esdoorn (Acer palmatum “Marlo”®) heester Zeer geschikt voor een pot op het terras is deze Japanse esdoorn.

Het prachtige blad is roze groen gekleurd waardoor het van een afstandje lijkt alsof de plant vol roze bloemen bloeit.

Japanse esdoorns

Er zijn verschillende soorten Japanse esdoorns:

Acer palmatum ‘Atropurpureum’, rode Japanse esdoorn

Acer palmatum ‘Atropurpureum’, rode Japanse esdoorn

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze Japanse esdoorn is een langzame groeier en kan dus uitstekend in de tuin of op het terras of balkon. Zet deze boom op een beschutte half schaduw plaats om de kleur van het blad op z’n mooist te houden. Deze boom heeft jaarrond mooi bruinrood blad dat in het najaar naar vuurrood tot dieprood kleurt. Een kleurijke aanbieding.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Acer Palmatum ‘Dissectum’

Acer Palmatum 'Dissectum'

(bekijk meer afbeeldingen)

Acer palmatum ‘Dissectum’ of Japanse esdoorn is een bijzondere Japanse esdoorn met fijnverdeelde lancetvormige bladeren. Het is een gracieuze heester met een paddenstoelachtige, schermvormige kroon, traaggroeiend en vooral populair door zijn schitterende herfstkleuren. De zeven tot negenlobbige diep ingesneden lancetvormige bladeren kleuren dan immers prachtig oranjerood. Het is een struik voor de middelgrote tuin, park of ook om als bonsai te gebruiken. Houdt van zon en lichte schaduw, bij voorkeur in een vochthoudende lichtzure bodem, en enigszins beschut tegen stevige wind, geen kustplant, wel luchtverontreiniging tolerant.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Gewone Japanse esdoorn – ‘Acer palmatum’

Gewone Japanse esdoorn - ‘Acer palmatum’

(bekijk meer afbeeldingen)

De gewone Japanse esdoorn is een echte opvaller. De boom heeft prachtig stervormig blad dat in het voorjaar bronskleurig uitloopt. Daarna wordt het blad felgroen en donkergroen. In de herfst krijgt de gewone Japanse esdoorn alle aandacht vanwege de uitbundige herfstkleuren. Deze acer palmatum vertoont zich dan met prachtige rode, oranje en gele herfstkleuren. De boom wordt grotendeels gekweekt als solitaire boom(struikvorm en of meerstammig). De gewone Japanse esdoorn is een van de wat snellere groeiers onder de Acer palmatum soorten. De boom kan gesnoeid worden in april of mei om de vorm te behouden. Ten slotte verdraagt de gewone Japanse esdoorn redelijk wind, en groeit hij op alle grondsoorten behalve op zware kleigrond. De boom heeft behoefte aan een zon of halfschaduwplek.

Check de meest actuele prijzen hier

Acer palmatum ‘Orange Dream’

Acer palmatum 'Orange Dream'

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze Japanse esdoorn is een langzame groeier en kan dus uitstekend in de tuin of op het terras of balkon. Een volgroeide boom is niet hoger dan 1,5 a 2 meter. Zet deze boom op een beschutte half schaduw plaats om de kleur van het blad op z’n mooist te houden. Deze boom begint in het voorjaar met diep ingesneden prachtig oranje blad dat in de zomer verkleurt naar geel blad met oranje randjes en bladpunten. In de herfst kleurt het blad naar geel Kortom nooit een saaie tuin met deze Acer palmatum ‘ Orange Dream’ Een kleurijke aanbieding van schramas.com. Product hoogte +/_ 50 cm

Check de laatste prijzen hier

Rode Japanse esdoorn ‘Bloodgood’ – ‘Acer palmatum Bloodgood’

Rode Japanse esdoorn ‘Bloodgood' - ‘Acer palmatum Bloodgood’

(bekijk meer afbeeldingen)

De rode Japanse esdoorn ‘Bloodgood’ is een van de meest voorkomende Japanse esdoorn bomen in de Nederlandse tuin. De boom steelt de show gedurende het groeiseizoen. Dit doet de boom vanwege de prachtige rood uitlopende stervormige bladeren. In de zomer wordt het blad(nadat de bladeren zijn uitgelopen) donker roodviolet. In de herfst wordt het blad mooi donkerrood van kleur. De boom wordt grotendeels gekweekt als solitaire boom(struikvorm en of meerstammig). De rode Japanse esdoorn ‘Bloodgood’ staat het liefst op een beschutte plek waar de boom schaduw of halfschaduw kan krijgen. Verder groeit deze Acer palmatum ‘Bloodgood’ traag, waardoor de boom uitermate geschikt is voor in een kleine tuin. De boom heeft ietwat licht zure grond nodig en groeit het beste op lichte klei of zandgrond. Snoei de boom alleen wanneer nodig is. Snoei de boom in mei om indrogen (door vorst) te voorkomen.

Check de beschikbaarheid hier

Japanse Esdoorn Mix

Japanse Esdoorn Mix

(bekijk meer afbeeldingen)

Breng je tuin, terras of balkon in een Oosterse sfeer met deze prachtig gekleurde Japanse Esdoorns. Japanse Esdoorns staan bekend om hun prachtige gekleurde bladeren en zijn echte eye-catchers. Elke boom heeft zijn eigen prachtige kleuren en bladeren. In deze set bevinden zich 4 verschillende soorten Japanse Esdoorns die zullen zorgen voor veel afwisseling in de tuin door hun verschillende kleuren. De planten zijn winterhard en kunnen daarom zo de tuin in. Plant ze in de volle grond of in potten, apart van elkaar of als groep. De Japanse Esdoorns groeien uit tot verschillende hoogtes en kunnen daarom perfect bij elkaar staan. Ze kunnen ook gesnoeid worden tot prachtige bonsai-bomen!

In de set bevinden zich 4 verschillende soorten:
-Acer palmatum Orange Dream
-Acer palmatum Atropurpureum
-Acer palmatum Butterfly
-Acer palmatum Going Green

Orange Dream
De Acer palmatum ‘Orange Dream’ is een hoge Japanse Esdoorn met geel/oranje gekleurd blad. Deze Japanse Esdoorn is opmerkelijk omdat hij meer opgaand groeit dan de meeste andere Japanse esdoorns. Hij kan een hoogte van wel 8 meter bereiken maar je kunt hem makkelijk snoeien. Indien de plant voldoende licht krijgt blijft hij ook onderin mooi in het blad. Het blad loopt in het voorjaar uit met een oranje-gele kleur, in de zomer is het blad geelgroen, gevolgd door een mooie gele herfstkleur. Deze soort is zeer winterhard.

Acer palm. ‘Atropurpuream’
Deze prachtig Japanse Esdoorn is een sieraad in iedere tuin. Deze plant vormt een vertakte opgaande struik met donkerrood ingesneden blad, dat in de herfst een prachtige herfstkleur geeft. Deze Esdoorn kan een hoogte bereiken van maar liefst 8 meter en een breedte van 250 cm. Je kunt de lange scheuten in maart snoeien voor een compacte groei. De Atropurpuream kan zowel op een zonnige plaats als in de schaduw geplaatst worden. Deze plant is zeer winterhard.

Acer palm. ‘Butterfly’
Deze prachtige Japanse Esdoorn is een sieraad in iedere tuin, maar kan ook prima in een pot of bak op het terras of balkon. Deze langzaam groeiende plant vormt een vertakte opgaande struik met roze, wit en groen bont ingesneden blad. De ‘Butterfly’ kan een hoogte van 150cm bereiken en een breedte van 75 tot 100cm. Deze winterharde Esdoorn heeft weinig eisen qua standplaats en hoeft niet gesnoeid te worden.

Acer palm. ‘Going Green’
De Acer palmatum ‘Going Green’ is een Japanse esdoorn met fris groen blad en geeloranje herfstkleuren. Zeer fraai bij deze soort zijn de heldergroen gekleurde twijgen, die vooral in de winter erg opvallen. Het is een zeer sterke plant die met gemak 200 cm of hoger kan worden. Snoeien is geen probleem, doe dat wel in de nazomer of vroege herfst. Deze Esdoorn soort staat het liefst niet in de volle zon.

Verzorging
Japanse Esdoorns kunnen het beste vanaf maart tot begin oktober geplant worden. In deze periode is de grond warmer en kunnen de planten goed wortel schieten. In een plantenbak vereist deze plant geen speciale potgrond. Japanse Esdoorns zijn sterke planten maar op een winderige plek kan het blad beschadigd raken. Zet de Acer daarom op een beschutte plaats. De plant prefereert een plek in halfschaduw, het liefst niet teveel direct zonlicht. Door teveel direct zonlicht kunnen de wortels uitdrogen wat tot bladverlies kan leiden en kan het blad verbranden. Een Japanse Esdoorn is niet wintergroen, dat wil zeggen dat hij ’s winters zijn blad verliest. De plant is echter wel zeer winterhard en zal vanaf maart weer uitlopen met prachtig nieuw blad.

Planthoogte
De Japanse Esdoorns worden geleverd met een totale hoogte van circa 25–40 cm (dit is gemeten incl. pot).
De planten worden geleverd in 10,5cm doorsnee/diameter potten.

Check de meest actuele prijzen hier

Japanse Esdoorn Acer shirasawanum

Heeft u een Oosterse tuin, dan mag een Japanse esdoorn daar natuurlijk niet in ontbreken.

De vaak vlammende kleuren geven prachtige contrasten met uw overige tuinplanten.

Laten we kijken naar de verschillende soorten.

Acer Shirasawanum ‘Aureum’ – Gele esdoorn

Acer Shirasawanum 'Aureum

(bekijk meer afbeeldingen)

Acer Shirasawanum ‘Aureum’ of gele esdoorn is een bijzonder traaggroeiende esdoorn met fraaie geelgroene bladeren bladeren die later in de herfst karmozijnrood verkleuren. Het is een kleinblijvende traaggroeiende heester met smalle lancetvormige bladeren en zeer brede vorm. dicht vertakte kroon en hangende takken. Acer houdt niet van volle zon maar verlangt lichte schaduw of halfschaduw, bij voorkeur in een vochthoudende lichtzure bodem, en enigzins beschut tegen stevige wind, geen kustplant, wel luchtverontreiniging tolerant.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Acer Shirasawanum ‘Jordan’

Acer Shirasawanum 'Jordan'

(bekijk meer afbeeldingen)

Lekker fel! De japanse esdoorn ‘Jordan’ (Acer shirasawanum) valt op! Dat komt door de felle limoengroene bladeren. De plant is winterhard. Het volgende jaar genieten we dus opnieuw van de frisgekleurde bladeren van de esdoorn!
We snoeien in de winter. Dan halen we dode of uitstekende takken weg.

PLANTEN

We plaatsen de Acer in de halfschaduw. We geven de plant matig water. Bij droogte geven we extra water. De esdoorn heeft behoefte aan goed doorlatende grond.

Check prijzen en beschikbaarheid hier