Tuiniertips

Dit is waarom je hydrokorrels gebruikt in je potten en aarde

Joost

Urban gardener

Hydrokorrels, ook bekend als lichtgewicht geëxpandeerde kleisteentjes, zijn ronde pellets gevormd uit klei. De klei bevat geen voedingsstoffen en heeft een neutrale pH.

Deze groeikorrels absorberen water en laten overtollig water uit de wortels stromen. Dit zorgt ervoor dat je plantenwortels de zuurstof krijgen die circuleert door en rond de poreuze kleikorrels.

Kei stenen kunnen ook voor onbepaalde tijd worden uitgespoeld en opnieuw worden gebruikt, omdat ze geen voedingsstoffen hebben die ze verliezen als ze ouder worden.

De fijnste hydrokorrels vind ik zelf deze Atami hydro Rokz met kokos. Het is een goede budget keuze maar door de toevoeging van de kokos hebben ze een natuurlijke buffer en houden ze de voeding goed vast voor een verdeelde opname van voeding gedurende de dag.

Ze kunnen het best worden gebruikt in drip- of eb-vloedsystemen, maar je kunt ook met de hand bewateren, bijvoorbeeld voor je kruidentuintje binnen die je thuis begint.

Hoe gebruik je hydrokorrels?

Hydrokorrels gebruik je in 5 simpele stappen:

 1. Vul een pot met voldoende hydrokorrels zodat de plant hoog genoeg zit wanneer je hem in de pot stopt
 2. Vul de pot met de korrels, eventueel gemengd met aarde
 3. Controleer de korrels de eerste dagen regelmatig op vochtigheid
 4. Voeg voedingsoplossing toe aan het water om planten te voeden
 5. Spoel de kleikorrels af wanneer je ze wilt hergebruiken voor een nieuwe plant

1) Vul een pot met voldoende hydrokorrels dat de plant op het gewenste niveau zal zitten als hij aan de pot wordt toegevoegd. Plaats de plant in het midden van de pot en spreid de wortels, voeg dan meer kweekkorrels toe totdat de wortels bedekt zijn. Als je een blad gebruikt in plaats van potten, plaats je de planten in de lade en vult je rond de wortels met de korrels totdat de wortels net bedekt zijn.

2) Vul de pot met de korrels, rondom de wortels van de plant tot aan de onderkant van de plant zelf, zowel de plant met wortels en eventueel gemend met aarde en korrels bovenop een laag met alleen korrels.

3) Controleer de stenen de eerste dagen nadat je ze aan je systeem hebt toegevoegd regelmatig. Als ze op elk moment van de dag uitdrogen, pas dan de druppelsensor of overstromingstimers aan om de besproeiingsfrequentie te verhogen, of geef vaker water bij handbewatering.

4) Voeg zoals gebruikelijk voedingsoplossing toe aan het systeem om de planten te voeden. De kleirots bevatten geen voedingsstoffen, dus de planten ontvangen al hun voedingsstoffen uit het water in de druppelaars of het overstromingsreservoir. Je kunt de voedingsoplossing indien nodig aanvullen of wekelijks een volledige vervanging voor vruchtdragende gewassen of om de twee maanden of minder voor kruid- of slagewassen voor een lager gebruik.

5) Spoel gebruikte korrels af met water voordat je ze opnieuw gebruikt met een nieuwe plant.

Voor gebruik met handbewatering, vul je de onderste 2,5 cm van een pot met hydrokorrels en voeg je aarde toe in de rest van de pot, als je de korrels alleen wilt gebruiken om de drainage te verbeteren in plaats van als de enige voedingsbron.

Hydrokorrels zijn niet geschikt voor het starten van zaden.

Kun je Hydrokorrels hergebruiken?

Je kunt Hydrokorrels dus gewoon hergebruiken en weer water en je voedingsoplossing toevoegen. Je moet ze wel áltijd afspoelen met water voordat je ze hergebruikt met een nieuwe plant.

Beste merken hydrokorrels om te gebruiken

Monster Gardens vergeleek Hydro Korrels en Hydroton en vond dat de Korrels superieur waren door meer onvolkomenheden in de vorm van de kiezels.

Meer onvolkomenheden betekent meer ruimte in het product om vocht en voedingsstoffen voor de wortels van de plant te houden.

Lees ook: dit is de beste potgrond voor bijvoorbeeld je moestuin of palm

Budget keuze: Atami Hydro Rokz Cocos

Atami Cocos Rokz zijn beschikbaar op bol.com in zakken van 45 liter. Ze zijn voorgewassen en hebben minder kans om te breken of te verpulveren en zo systeemproblemen te veroorzaken.

Het is een goede budget keuze die door innovativiteit toch heel vele te bieden heeft. Het kweken op een kokossubstraat of met verschillende hydrosystemen zijn tegenwoordig erg populaire methoden om planten te kweken.

Zo heeft iedereen zijn eigen favoriete methode en elke soort korrels heeft ook weer zijn eigen eigenschappen. Maar Atami heeft met de Hydro Rokz Cocos een manier gevonden om het kweken met kokos en hydrokorrels te combineren.

Het resultaat is de Atami Hydro Rokz Cocos 60-40, een substraat in een balans tussen kleikorrels en hoge kwaliteit kokos en geeft je daarmee
een hoop voordelen van beide werelden.

Ze houden vrijwel helemaal geen water vast en bieden daarmee een perfecte afvoer voor het water. Zo zul je nooit overbewateren en teveel voeding toedienen aan je planten.

Het fijne van deze korrels en waarom ze mijn top budget keuze zijn is de toevoeging van kokos aan de mix. Dit verhoogt de retentie van water in de korrels omdat kokos een natuurlijke buffer biedt tussen de bewatering en het de voedingsstoffen vasthoudt.

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

DCM Biologische Hydrokorrels

Daarnaast heb je juist 100% zuivere kleikorrels die helemaal geschoond zijn en veilig zijn voor planten.

Deze van DCM zijn volledig biologisch en dus te gebruiken in je biologische tuin. Dat kan een groot voordeel zijn wanneer je op zoekt bent naar een bio-vriendelijke oplossing.

Het zijn uniforme kiezels in een verpakking van 2 liter met overwegend vijfsterrenrecensies.

Deze korrels zijn hier bij bol.com verkrijgbaar

Alternatieven voor hydrokorrels

Hoewel kleisamenstelling een populair medium is dat wordt gebruikt in hydrocultuur, is het verre van de enige methode. De volgende lijst noemt enkele alternatieven voor klei:

 1. Kweekstenen worden aangeprezen als het milieuvriendelijkere medium voor degenen die zich bezighouden met de stripmijnbouw van kleikorrels. Kweekstenen zijn gemaakt van gerecycleerde glasmaterialen zoals bier, wijn en frisdrankflessen. Het lijkt erop dat ze iemands drankkabinet hebben overvallen voor een goed doel.
 2. Sure to Grow is een groeimedium op basis van plastic waar je ofwel van houdt of het haat. Of misschien is het marketing versus de tuingemeenschap, een van de twee. Dit is een om te proberen, zodat je je eigen mening kunt vormen.
 3. Rockwool klinkt misschien als een rockband uit de jaren 80, maar het is eigenlijk gesmolten rots gesponnen in vezels en geperst in blokjes. Deze is een oudje, maar een goed idee voor het starten van zaailingen, hoewel het wordt vervangen door nieuwere opties.
 4. Perlite is gepuft vulkanisch glas met een superieure zuurstofretentie vanwege de poreuze toestand maar gemakkelijk verschuift of wegspoelt wanneer water in direct contact komt. Het is het beste om deze te mengen met andere groeimedia om deze op zijn plaats te houden

Wat zijn hydrokorrels?

Bij het zoeken naar informatie over dit onderwerp zul je zien dat er verschillende namen zijn die het aangaat: geëxpandeerde kleikorrels, leca-klei en kleiballen zijn allemaal voorbeelden.

Hydrokorrels zijn balletjes, gemaakt door klei te verhitten tot meer dan 2000 graden Fahrenheit met behulp van een draaioven, waardoor het die kenmerkende kiezelvorm krijgt. Dit proces vult de klei met kleine luchtbellen, waardoor het perfect is voor het vasthouden van zuurstof en vocht rond plantenwortels.

Het kan worden gemengd met aarde of alleen worden gebruikt.

Voordelen en nadelen

Leca-klei is een populair medium omdat het een aantal voordelen heeft en slechts een paar nadelen. Hoe die nadelen je beïnvloeden, hangt af van je tijd, geduld en middelen.

Een echt ongeduldige tuinman is sowieso waarschijnlijk in de verkeerde handel en zou iets moeten opnemen dat direct meer voldoening schenkt. Zoals parachutespringen.

Voordelen van hydrokorrels

 • Deze poreuze kiezelstenen absorberen vocht en zorgen voor een fantastische afvoer van water uit de wortels van de plant.
 • Ze nemen niet alleen vocht op, ze absorberen ook elke voedingsoplossing die je wilt toevoegen.
 • De poriën in de kiezels, de ruimte ertussen, en hun superieure drainagefunctie zorgen ervoor dat de lucht circuleert, zodat de wortels voldoende zuurstof krijgen.
 • Ze kunnen lang meegaan. Gewoon wassen en opnieuw gebruiken zo vaak als je ze nodig hebt. Je hoeft je geen zorgen te maken over het verliezen van voedingsstoffen door vele wasbeurten, omdat er op zichzelf geen voedingsstoffen inzitten. Als ze hun nut verliezen, kun je ze toevoegen aan de grond van je buitentuinen om de beluchting en het organische gehalte te vergroten.
 • Ze zijn pH-neutraal en nogal onherbergzaam voor insecten.
 • Je kunt ze verpletteren om het vasthouden van water te vergroten voor gebruik in de ontkiemingsfase van het groeien.
 • Ze zijn goedkoop omdat ze goedkoop zijn om te maken en kunnen je geld besparen door ze jarenlang opnieuw te gebruiken.

Nadelen van hydrokorrels

 • Zoals de naam lijkt te impliceren, kunnen deze dingen zwaar worden. (Hydro-ton heten ze namelijk in het Engels, snap je?) Vooral als je een hele eb-en-vloedtafel hebt.
 • Spoelen en weken voorafgaand aan gebruik kan zeer tijdrovend zijn en het roodachtige stof kan overal in het proces komen. Dit is waar geduld zeker een deugd is.
 • De klei wordt ontgonnen, wat een reden is om nog een keertje na te denken over de duurzaamheid voor milieuvriendelijke tuinders.
 • Als je ze niet goed afspoelt en doorweekt voordat je ze gebruikt, kan het stof van de kleikorrels in sommige mechanismen van je systemen terechtkomen en problemen veroorzaken.
 • Hun uitstekende drainage kan ook een probleem zijn, waardoor ze snel uitdrogen.

Wat doe je voor gebruik van hydrokorrels

 • Spoel de korrels grondig af voor gebruik. Zoals eerder vermeld, kan het overslaan of afschuimen van deze stap op den duur leiden tot duurdere problemen. Neem de tijd om het vanaf het allereerste begin grondig te doen. Je zult blij zijn dat je het gedaan hebt.
 • Week de kiezelstenen voor minstens zes uur of, beter nog, tot 24 uur. Ja, het medium zal zwaarder zijn maar je planten hoeven niet hard te werken om bij het water te komen waar ze zo wanhopig naar verlangen.
 • Verwijder de planten en spoel af en toe. Hoewel deze kleikorrels bekend staan ​​om hun neutrale pH en gebrek aan voedingsstoffen, kunnen ze de voedingsstoffen die je tijdens de reis toevoegt, nog steeds absorberen en vasthouden. Na verloop van tijd kan fytotoxiciteit opbouwen en de planten verhongeren. Let op eventuele witachtige resten op de bovenkant en spoel de plant en kiezelstenen af ​​met een vloeistof met aangepaste pH-waarde. Je kunt het systeem ook uitlogen met de vloeistof.
 • Voeg een kleine hoeveelheid voedingsstoffen toe na het spoelen van je steentjes. Je kunt een kwart van je basisgroeivoeding of een voedingsoplossing van 0,4 elektrische geleidbaarheid of minder gebruiken.
 • Probeer je zaden eens te kweken met behulp van kleikorrels. Je kunt het medium pletten om de verzadiging te verhogen of je kunt ze heel houden, kleine netpotten gebruiken en het zaad bedekken met een paar steentjes. Misters met een burst van vier tot tien seconden om de twee of drie uur zullen kieming veroorzaken. Zorg er wel voor dat je de kiezelstenen vooraf hebt doorweekt. Als je geen misters hebt, zal handmatige voeding ook goed werken, zolang je de steentjes niet laat uitdrogen.

Wat moet je niet doen met hydrokorrels

 • Gebruik de kiezels niet opnieuw zonder te spoelen, te weken en te steriliseren met isopropylalcohol of peroxide. De tijd nemen om het goed te doen, zal je later hoofdpijn besparen.
 • Laat de kiezels niet uitdrogen. Ooit. Punt uit.
 • Gebruik geen gewone pot tenzij je over een speciale waterbron beschikt. Het gebruik van gewone potten kan soms leiden tot problemen met algen en uitlekken.
 • Gebruik de kiezelstenen niet als substituut voor grond buitenshuis. Je kunt ze zeker in combinatie met aarde gebruiken, maar niet als vervanging in je tuin.

Conclusie

Hydrokorrels zijn een goede keuze in groeimedia omdat ze herbruikbaar zijn, een lange levensduur hebben en kunnen worden gebruikt in verschillende hydrocultuursystemen en verschillende stadia van plantengroei.

Of je nu professioneel wilt kweken of gewoon je Urban Garden aan het opstarten bent, ze vereisen een beetje moeite en tijd om het maximale uit hen te halen terwijl ze je mechanismen beschermen, maar voor veel mensen is het de moeite waard.

Heb je vragen? Aarzel niet om hen in de commentaren te vragen. Terwijl je bezig bent, deel je eigen ervaringen met deze kleine rode steentjes. En als je vrienden hebt die meer willen weten, deel dit artikel dan met hen. Bedankt voor het lezen!