Dit is HOE je hydrokorrels gebruikt in je potten en aarde

by Joost | Geupdate op:  februari 5, 2022

Hydrokorrels, ook bekend als lichtgewicht, geëxpandeerde kleisteentjes, zijn ronde pellets gevormd uit klei. De klei bevat geen voedingsstoffen en heeft een neutrale pH.

Deze korrels absorberen water en laten overtollig water uit de wortels stromen. Dit zorgt ervoor dat je plantenwortels de zuurstof krijgen die circuleert door en rond de poreuze kleikorrels.

Klei stenen kunnen ook voor onbepaalde tijd worden uitgespoeld en opnieuw worden gebruikt, omdat ze geen voedingsstoffen hebben die ze verliezen als ze ouder worden.

Dit is HOE je hydrokorrels gebruikt in je potten en aarde

De fijnste hydrokorrels vind ik zelf deze Organifer Premium korrels.

Het is een goede keuze en door de premium samenstelling hebben ze een natuurlijke buffer en houden ze de voeding goed vast voor een verdeelde opname van voeding gedurende de dag.

Ze kunnen het best worden gebruikt in drip- of eb-vloedsystemen, maar je kunt ook met de hand bewateren, bijvoorbeeld voor je kruidentuintje binnen dat je thuis begint.

Hoe gebruik je hydrokorrels?

Hydrokorrels gebruik je in 5 simpele stappen:

  1. Vul een pot met voldoende hydrokorrels zodat de plant hoog genoeg staat wanneer je hem in de pot stopt
  2. Vul de pot met de korrels, eventueel gemengd met aarde
  3. Controleer de korrels de eerste dagen regelmatig op vochtigheid
  4. Voeg voedingsoplossing toe aan het water om planten te voeden
  5. Spoel de kleikorrels af wanneer je ze wilt hergebruiken voor een nieuwe plant

1) Vul een pot met voldoende hydrokorrels zodat de plant op het gewenste niveau zal staan als hij in de pot wordt geplaatst. Plaats de plant in het midden van de pot en spreid de wortels, voeg dan meer kweekkorrels toe totdat de wortels bedekt zijn. 

2) Vul de pot met de korrels, rondom de wortels van de plant tot aan de onderkant van de plant zelf, eventueel gemengd met aarde en korrels; bovenop een laag met alleen korrels.

3) Controleer de stenen de eerste dagen nadat je ze aan je pot, of ‘systeem’ hebt toegevoegd regelmatig. Als ze droog aanvoelen, pas dan de druppelsensor of overstromingstimers aan om de besproeiingsfrequentie te verhogen, of geef vaker water bij handbewatering.

4) Voeg zoals gebruikelijk voedingsoplossing toe aan het systeem om de planten te voeden. De kleirotsjes bevatten geen voedingsstoffen, dus de planten ontvangen al hun voedingsstoffen uit het water in de druppelaars.

Je kunt de voedingsoplossing indien nodig aanvullen, of wekelijks vervangen, voor vruchtdragende gewassen. 

5) Spoel gebruikte korrels af met water voordat je ze opnieuw gebruikt bij een nieuwe plant.

Voor gebruik met handbewatering, vul je de onderste 2,5 cm van een pot met hydrokorrels en voeg je aarde toe in de rest van de pot, als je de korrels alleen wilt gebruiken om de drainage te verbeteren in plaats van als de enige voedingsbron.

Je kan ook een pot of systeem vullen met alleen hydrokorrels, dit noemen we hydrocultuur.

Hydrokorrels zijn niet geschikt voor het kweken van zaden.

Kun je Hydrokorrels hergebruiken?

Je kunt Hydrokorrels dus gewoon hergebruiken en weer water en je voedingsoplossing toevoegen. Je moet ze wel áltijd afspoelen met water voordat je ze hergebruikt bij een nieuwe plant.

Beste merken hydrokorrels om te gebruiken

Monster Gardens vergeleek Hydro Korrels en Hydroton en vond dat de korrels superieur waren door meer reliëf in de vorm van de kiezels.

Meer reliëf of onvolkomenheden betekent meer ruimte in het product om vocht en voedingsstoffen voor de wortels van de plant vast te houden.

Lees ook: dit is de beste potgrond voor bijvoorbeeld je moestuin of palm

Premium keuze: Organifer

Otganifer hydrokorrels zijn beschikbaar op bol.com in zakken van 30 liter. Ze zijn voorgewassen en hebben minder kans om te breken of te verpulveren en zo problemen te veroorzaken.

Organifer premium hydrokorrels
(bekijk meer info)

Het is een goede premium keuze die je planten veel te bieden heeft.

Het kweken op een kokossubstraat, of met verschillende hydrosystemen zijn tegenwoordig erg populaire methoden om planten te kweken.

Zo heeft iedereen zijn eigen favoriete methode en elke soort korrels heeft ook weer zijn eigen goede eigenschappen.

Maar Organifer heeft met zijn korrels een manier gevonden om het kweken, voor bijna elke vorm van hydrocultuur of kweken in potten mogelijk te maken.

Ze houden vrijwel helemaal geen water vast en bieden daarmee een perfecte afvoer voor het water. Zo zul je nooit overbewateren en teveel voeding toedienen aan je planten.

Het fijne van deze korrels en waarom ze mijn top premium keuze zijn, is de fijne en consistente samenstelling.

Dit verhoogt het vasthouden van water in de korrels. Tegelijkertijd zijn ze geschikt om als siervulling te gebruiken voor je plantenbakken.

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier of bekijk alvast Organifer hydrokorrels hieronder.

DCM Biologische Hydrokorrels

Daarnaast heb je 100% zuivere kleikorrels die helemaal geschoond en veilig zijn voor planten.

DCM-biologische-hydrokorrels
(bekijk meer info)

Deze van DCM zijn volledig biologisch en dus te gebruiken in je ecologische tuin. Fijn, wanneer je op zoekt bent naar een milieuvriendelijke oplossing.

Het zijn uniforme kiezels in een verpakking van 10 of 40 liter met overwegend vijfsterren recensies.

Deze korrels zijn hier bij bol.com verkrijgbaar, maar hieronder vindt je er ook alvast een aantal!

Alternatieven voor hydrokorrels

Hoewel kleisamenstelling een populair middel is dat wordt gebruikt in hydrocultuur, is het verre van de enige methode. De volgende lijst noemt enkele alternatieven voor klei:

  1. Kweekstenen worden aangeprezen als het milieuvriendelijkere middel voor degenen die zich bezighouden met kweken door middel van kleikorrels. Kweekstenen zijn gemaakt van gerecycleerd glas zoals bier, wijn en frisdrankflessen. Het lijkt erop dat ze iemands drankkabinet hebben overvallen voor een goed doel.
  2. Sure to Grow is een product op basis van plastic waar je ofwel van houdt, of het haat. Misschien is het marketing versus de tuingemeenschap, een van de twee. Dit is er wel een om te proberen, zodat je je eigen mening kunt vormen.
  3. Rockwool klinkt misschien als een rockband uit de jaren 80, maar het is eigenlijk gesmolten rots gesponnen in vezels en geperst in blokjes. Deze optie is een ouderwetse, maar een goed idee voor het starten van zaailingen, hoewel er veel nieuwere opties zijn.
  4. Perlite is gepuft vulkanisch glas met een superieure zuurstofretentie vanwege de poreuze toestand. Helaas verschuift het makkelijk of spoelt weg wanneer het in direct contact komt met water. Het is het beste om deze te mengen met andere groeimedia om deze op zijn plaats te houden.

Wat zijn hydrokorrels?

Bij het zoeken naar informatie over dit onderwerp zul je zien dat er verschillende namen zijn voor hydrokorrels: geëxpandeerde kleikorrels, leca-klei en kleiballen zijn verschillende benamingen.

Hydrokorrels zijn balletjes, gemaakt door klei te verhitten tot meer dan 2000 graden Fahrenheit met behulp van een draaioven, waardoor het die kenmerkende kiezelvorm krijgt. Dit proces vult de klei met kleine luchtbellen, waardoor het perfect is voor het vasthouden van zuurstof en vocht rond plantenwortels.

Het kan worden gemengd met aarde of alleen worden gebruikt.

Voordelen en nadelen

Leca-klei is een populair product omdat het een aantal voordelen heeft en slechts een paar nadelen. Hoe die nadelen je beïnvloeden, hangt af van je tijd, geduld en middelen.

Een echt ongeduldige tuinman heeft sowieso het verkeerde beroep gekozen en zou iets moeten ondernemen dat direct meer voldoening schenkt. Zoals parachutespringen.

Voordelen van hydrokorrels

Nadelen van hydrokorrels

Wat doe je voor het gebruik van hydrokorrels

Wat moet je niet doen met hydrokorrels

Veelgestelde vragen over hydrokorrels

Waar worden kleikorrels voor gebruikt?

Hoewel de klei op zichzelf kan worden gebruikt voor het kweken van planten, kan deze ook worden gemengd met aarde en andere plantengroei producten. Hydroton wordt veel gebruikt in hydrocultuur en aquaponics.

Zinken kleikorrels?

Sommige korrels drijven blijven drijven, maar een ruime meerderheid zinkt. Zelfs met hoogwaardige Duitse kleien, kan dat gebeuren.

Kun je kleikorrels mengen met aarde?

Hydroton kan alleen worden gebruikt of in onevenredige hoeveelheden worden gemengd met aarde. Wanneer je de geëxpandeerde kleikorrels bij het tuinieren gebruikt, moet je in de eerste plaats uitzoeken wat jouw planten nodig hebben voor groei. Als je wilt dat het water rond de wortels wegloopt om ze te lucht te geven, laat de korrels dan heel.

Kun je kleikorrels hergebruiken?

Gelukkig zijn ze bijna onbeperkt herbruikbaar. Meestal wil je het opgebouwde slib of organisch materiaal eraf spoelen voordat je het opnieuw gebruikt, maar tenzij je een extreem zoutgehalte hebt opgebouwd, kun je ze vaak hergebruiken. 

Zijn kleikorrels goed voor vetplanten?

Ja, ze absorberen en voeren water af en worden gebruikt in situaties van het hydroponische type. Ze garanderen veel lucht in de ruimtes tussen de korrels.

Wat kan ik gebruiken in plaats van kleikorrels?

Alternatieven voor kleikorrels zijn oase, kokosvezel, turf, gecomposteerde schors, grind, zand, lavasteen, glasvezelisolatie, zaagsel, puimsteen, polyurethaan, kweekplaten en kaf. Sommige van deze producten kan je mogelijk thuis vinden, of maken.

Moet je kleikorrels wassen?

Als je ze voor gebruik niet goed afspoelt en laat weken, kan het stof van de kleikorrels in je  systemen terechtkomen en problemen veroorzaken. Hun uitstekende afvoer kan ook een probleem zijn, ze drogen snel uit..

Kun je zaden kweken in kleikorrels?

Je kunt de korrels vermalen om de verzadiging te verhogen of je kunt ze heel houden, kleine netpotjes gebruiken en het zaad bedekken met een paar steentjes. Misters die worden ingesteld op bursts die elke twee of drie uur vier tot tien seconden duren, zullen kieming veroorzaken.

Wat zijn Leca-kiezels?

Kleikorrels of hydroton (ook wel LECA genoemd – licht geëxpandeerd kleigrond) zijn een hydroponisch substraat met eenheden ter grootte van knikkers.

Hoe lang laat je kleikorrels weken?

Week de kiezels minimaal zes uur of, nog beter, maximaal 24 uur. Ja, de korrels zullen zwaarder zijn, maar je planten hoeven zo niet hard te werken om bij het water te komen, waar ze zo wanhopig naar hunkeren.

Conclusie

Hydrokorrels zijn een goede keuze in groeimedia omdat ze herbruikbaar zijn, een lange levensduur hebben en kunnen worden gebruikt in verschillende hydrocultuursystemen en verschillende stadia van plantengroei.

Of je nu professioneel wilt kweken of gewoon je Urban Garden aan het opstarten bent, het vereist een een beetje moeite en tijd om het maximale uit de hydrokorrels te halen, maar voor veel mensen is het de moeite waard.

Het is daarom ook jammer dat sommigen voor kunstplanten kiezen, het is makkelijk een gezonde plant te laten groeien als je hydrokorrels gebruikt.

Heb je vragen? Aarzel niet om ons om advies te vragen.

Terwijl je fijn bezig bent met de korrels, is het leuk om je eigen ervaringen met deze kleine rode steentjes met ons te delen. En als je vrienden hebt die meer willen weten, deel dit artikel dan met hen.

Bedankt voor het lezen!