Hoeveel calorieën zitten er in een appel?

by Joost | Geupdate op:  juli 30, 2021

Hoeveel calorieën zitten er in een appel? Af en toe krijg ik de vraag of er veel kilocalorieën in een appel zitten.

Appels zijn natuurlijk gezond maar toch vragen mensen zich af hoeveel energie er in zit en of je er dik van wordt.

Een appel weegt gemiddeld 150 gram en heeft 81 calorieën (54 kcal per 100 gram). Door de hoeveelheid voedingsvezels in een appel zorgt je lichaam ervoor dat de suikers in het fruit niet allemaal in vet worden opgeslagen. Daarom is het zo belangrijk de hele appel te eten en niet alleen appelsap te drinken.

Hoeveel calorieën zitten er in een appel

Hoeveel calorieën zitten er in een appel?

Hieronder een overzicht wat er nu eigenlijk aan calorie waarden in 100 gram appel zit.

Het maakt hierbij trouwens niet heel veel uit wat voor soort appel je neemt. Of je nu een hele zoete of een hele zure appel hebt, de voedingswaarden zijn ongeveer gelijk.

Voedingswaarden appel

Eenheid 100 gram
Kcal 54 kcal
kJoule 229 kjoule
Eiwit 0,4 gram
Koolhydraten 12,0 gram
Vet 0,0 gram
Voedingsvezel 2,3 gram
Natrium 0.002 mg.

Er zitten dus best wat calorieën in 100 gram appel, maar dit betekent niet gelijk dat een appel ongezond is of dat je dik wordt van een appel.

Appels zijn zo gezond omdat ze veel goede koolhydraten en vezels bevatten.

De vezels in de appel zorgen er juist voor dat je lichaam de fruitsuikers van de appel niet allemaal als vet opslaat en je er niet dik van wordt.

Appels vergeleken met ander fruit

Een appel bevat per 100 gram trouwens meer kilocalorieen dan bijvoorbeeld aardbei, sinaasappel of peer. Er zitten minder calorieen in dan in banaan of mango echter.

Qua fruitsuikers (fructose) zitten appels dus een beetje in de middenmoot.

Is een appel gezond?

Nu nog de vraag “is een appel gezond?”

Natuurlijk is een appel per dag erg gezond. Ik zal je hieronder uitleggen waarom.

Appels bevatten weinig calorieën en veel vezels, met 116 calorieën en 5,4 gram vezels per groot fruit (sommige grote appels wegen 223 gram).

Daarmee bevat een appel 10% van je dagelijkse aanbevolen voedingsvezels.

In een appel zit ook pectine. Pectine zorgt ervoor dat je lichaam ontgift en zuivert.

Zware metalen als lood en kwik worden hierdoor uit je lichaam verwijderd.

Deze pectine zit vooral in de schil van de appel. Eet dus zoveel mogelijk de hele appel, waarbij je deze wel eerst goed wast.

Let er wel op dat je de zaadjes van een appel niet opeet. De pitjes van een appel bevatten namelijk stoffen die in je lichaam zorgen voor de vorming van cyanide.

Een kleine hoeveelheid van deze stoffen kan geen kwaad. Je hoeft dus niet in apniek te raken als je per ongeluk een appel zaadje doorslikt.

Maar in grote hoeveelheden kunnen deze stoffen schadelijk zijn.

Laat het klokhuis dus beter liggen, die kun je mooi kwijt in je compost hoop voor de moestuin.

Elke dag appels eten

Ok, je weet nu dat een appel per 100g gemiddeld 54 calorieën bevat en dat een appel erg gezond is. Als je dagelijks een appel eet ben je al gezond bezig.

Ze zeggen niet voor niets: “An apple a day, keeps the doctor away”

Een appel per dag zal niet tot gevolg hebben dat je te veel suiker consumeert, dus blijf die gezonde gewoonte volhouden!

In feite zou je elke dag meer dan één fruitportie (bijv. een middelgrote vrucht) moeten eten. Fruit is een van de beste bronnen van vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten.

Wat is de beste tijd van de dag om appels te eten?

Deze immuniteitsverhogende vrucht kan niet op elk moment van de dag worden genuttigd.

Volgens studies, zou je een appel in de ochtenduren moeten eten. Dit komt omdat appels rijk zijn aan voedingsvezels, pectine, die wordt aangetroffen in de schil.

Omdat de meeste mensen spijsverteringsproblemen hebben als gevolg van onjuiste slaap of eetgewoonten om ’s avonds laat nog te eten, zijn appels meteen in de ochtend, na het wakker worden een goed idee.

Het eten van een appel in de ochtend kan dus je stoelgang beter stimuleren dan andere soorten fruit.

Ten tweede kan pectine ook helpen om melkzuur te beschermen en de aanwezige bacteriën in de dikke darm te helpen groeien. Dit zal verder helpen in een gezonder spijsverteringskanaal.

Verder kunnen pectines in appels helpen om van gifstoffen af te komen, omdat het leidt tot de eliminatie van carcinogenen, een stof die verantwoordelijk is voor het produceren van kanker.

Wat gebeurt er als je ’s avonds appels eet?

Als je ’s avonds of ’s nachts appels eet, kan dit pro-spijsverteringsfruit zich tegen je keren en je darmfuncties belasten.

Dit betekent dat appels ’s nachts gas produceren en je tijdens de vroege uren ernstig ongemakkelijk maken.

Zeker als je al gevoelige darmen hebt.

Het organische zuur in appels kan ook het maagzuur meer verhogen dan het normale niveau en kan je stoelgang belemmeren.

Daarom is het het beste om ’s ochtends direct na het opstaan ​​appels te eten of als tussendoortje in de ochtend om de maximale voordelen te krijgen, waaronder voedingsstoffen, gewichtsverlies, een goede huid, goede spijsvertering en een gezond lichaam op de lange termijn.

Zijn appels goed voor je als je probeert af te vallen?

Er is onderzocht dat appels gewichtsverlies ondersteunen.

Er zitten natuurlijk suikers in appels, en suikers leveren calorieen. Het is dus belangrijk om niet alleen fruit te eten.

Om de energie die in een appel zit weer te verbranden, hoef je maar ongeveer 3 minuten te fietsen, of 2 minuten te zwemmen.

Daarbij heeft onderzoek aangetoont dat appels wel het beste in hun geheel kunnen worden gegeten, in plaats van sap, om de honger te verminderen en de eetlust te beheersen.

Een glas appelsap drinken is dus minder goed voor de lijn dan een hele appel, met schil, te eten.

Kijk dus ook uit met fruit smoothies waar vaak ook alleen gebruik wordt gemaakt van het sap of alleen een deel van het vruchtvlees.

Een hele appel als tussendoortje wanneer je op dieet bent is een goede keuze.

Welke appel is het gezondste?

Het is tijd om appels letterlijk met appels te vergelijken. Ontdek welke appels het gezondst zijn.

Glanzend versus saai, rood versus groen, zoet versus zuur en fris versus zacht.

Misschien vind je Fuji of Gala lekker, terwijl anderen Granny Smith of Golden Delicious prefereren.

Ongeacht de smaakvoorkeur, is het algemeen bekend dat appels veel vezels en weinig calorieën bevatten, een geweldige mix voor iemand die gezond probeert te eten.

Maar hoe zit het met andere factoren? Is er echt een appel die een prijs verdient voor de gezondste?

Pink Lady

Uit een studie uit 2011 van de Universiteit van West-Australië bleek dat appels die rijk zijn aan flavonoïden (plantenpigment) de gezondheid van het hart kunnen verbeteren.

De Pinky Lady stond daarbij bovenaan de hitlijsten.

Professor Jonathan Hodgson leidde de studie en zei:

‘We hebben ontdekt dat flavonoïde-rijke appels de bloedvatontspanning verbeteren en de stikstofmonoxide-status verbeteren, het molecuul dat bloedvatontspanning veroorzaakt. Een verminderd vermogen van de bloedvaten om te ontspannen kan hoge bloeddruk en hartaandoeningen veroorzaken.”

Flavonoïden kunnen de bloeddruk helpen reguleren en beschermen tegen hartziekten.

Dus, is Pink Lady echt de gezondste appel die er is? Het hangt af van wie je het vraagt ​​en hoe ze ‘gezondst’ classificeren, maar één ding is zeker: er een eten is een verstandige beslissing van jouw kant.

Granny Smith

Als je op zoek bent naar een appel waarvan wetenschappelijk is bewezen dat deze helpt bij het afvallen, zouden Granny Smith-appels een vast onderdeel van je voeding moeten worden.

Wetenschappers weten dat een onbalans van darmbacteriën ertoe kan leiden dat zwaarlijvige mensen ontstekingen ervaren of tot diabetes leiden.

Granny Smith-appels bevatten niet-verteerbare verbindingen die daadwerkelijk kunnen helpen de bacteriën in je dikke darm in evenwicht te brengen, volgens een tijdschrift gepubliceerd in Food Chemistry.

Biologische appels

Biologische appels zijn vaak populair omdat ze in een andere omgeving worden gekweekt dan conventionele appels.

Volgens de Mayo Clinic:

“verwijst het woord” biologisch” naar de manier waarop boeren landbouwproducten verbouwen en verwerken. Organische landbouwmethoden zijn ontworpen om bodem- en waterbehoud te stimuleren en vervuiling te verminderen.”

Biologische appels zijn ook veel waarschijnlijker vrij van pesticiden, in tegenstelling tot conventionele appels.

Dit betekent echter niet dat alle biologische producten beter (of gezonder) zijn dan iets dat niet biologisch is geproduceerd.

Conclusie

Rood, groen, goud of organisch, resultaten zijn gemengd over wie de gezondste appelprijs mee naar huis neemt.

Dus in plaats van een topkeuze te kunnen noemen, raden we je gewoon aan om van je favoriete appels te genieten en elke dag minstens drie porties fruit en vier porties groenten te eten, zoals aanbevolen door het Office of Disease Prevention and Health Promotion.

Een appel als tussendoortje is sowieso een veel betere keuze dan een reep chocolade of een bak chips.

Lees ook: welk fruit heeft het minste suiker?