Hoe werkt een zeeppomp | Pomp mechanisme uitgelegd

by Joost | Geupdate op:  februari 11, 2022

Als je bezig bent met het maken van een inbouw zeeppomp of als je er zelf eentje wilt maken met een pompje en een fles, dan moet je wat meer leren over wat een zeepdispenserpomp zo handig maakt om te gebruiken.

Als je begrijpt hoe een zeeppomp werkt, kun je ook een heel eind komen om de juiste dispenserdeksel voor je project te kiezen. Maar misschien ben je wel gewoon benieuwd hoe het werkt.

In dit artikel zal ik het uitleggen.

Hoe werkt een zeeppomp

Onderdelen van een zeepdispenser pomp

Een eenvoudige zeepdispenserpomp bestaat uit verschillende componenten die samenwerken om een ​​precieze hoeveelheid vloeistof af te geven. Deze componenten zijn:

Mechanica van een zeeppomp

De zeepdoseerpomp is afhankelijk van zowel de componenten van de fles als de luchtaanzuiging om de vloeistof naar boven te trekken en te vechten tegen de zwaartekracht.

  1. Elke keer dat je de actuator naar beneden duwt, zet de zuiger de veer onder druk en beweegt de bal omhoog, waarbij hij wat zeepproduct meeneemt.
  2. Wanneer je de actuator loslaat, keren de zuiger en veer terug naar hun rustpositie, waardoor de kamer van het huis wordt afgesloten om te voorkomen dat vloeistof terug in de fles stroomt.

Hoeveel geeft de pomp af?

Actuatoren zijn ontworpen om te voldoen aan verschillende outputbehoeften. Deze output van het product wordt gemeten in milliliter (ml) of kubieke centimeter (cc).

Deze metingen zijn van belang voor de juiste dosering, variërend van een inhoud van slechts 0,5 cc en een grootte van 8 cc, maar dat zul je nooit thuis gebruiken.

Je kunt de pompuitgangsstijl kopen die het beste bij je past op basis van het type product dat je wilt gebruiken en voor welk doel.

Dit geldt zowel voor het zelf maken van een pompje, als wanneer je er eentje koopt.

Lees hier alle kooptips voor een zeeppomp bij je thuis

Hoe werken automatische zeepdispenser?

Nieuwe technologie is al zoveel jaren bij ons in huis. Het was een kwestie van tijd totdat het in de badkamer en de keuken zou verschijnen om in de elementaire hygiënebehoeften te voorzien.

De beste automatische zeepdispensers slagen er nu eindelijk in om onze handen te wassen zonder gebruikers te dwingen ze zelfs maar een seconde aan te raken.

Ze laten geen rommel achter op de gootsteen en begeven het ook niet na de eerste wasbeurt.

Eerder heb ik al geschreven over de beste automatische zeeppompen voor bij je thuis, maar nu wil ik focussen op hoe het eigenlijk precies werkt.

Het gaat niet alleen om functionaliteit.

Automatische zeepdispensers hebben een geweldige visuele aantrekkingskracht. Ze hebben een metallic, transparant of kleurrijk ontwerp en zien er modern en aantrekkelijk uit.

Je hebt zoveel om uit te kiezen, maar er is nog een beetje twijfel of ze hun basistaken echt goed kunnen vervullen. Dus laten we ook eens kijken naar hoe ze nou precies werken.

De mechanismen van automatische zeepdispensers

Het is niet moeilijk om automatische zeepdispensers te vinden die harmonieus bij je kraan passen. Er zijn producten die het best passen bij het gebruik in huiskeuken en badkamers, of zelfs voor openbare instellingen of restaurants en zelfs ziekenhuizen.

Ze reinigen je handen, blijven zelf schoon omdat je ze niet aanraakt en laten je de hoeveelheid zeep, antibacterieel middel, schuim of gel die je gebruikt regelen.

De onderstaande mechanismen zijn allemaal beschikbaar in verschillende producten. Je kunt een weloverwogen keuze maken met deze gids en vervolgens verder kijken op onze site naar welke modellen deze technologie gebruiken.

Infraroodsensoren

Sensoren activeren de zeepafgifte door ultrageluid of microgolfenergie uit te sturen en te wachten tot deze terugkeert.

Wanneer dit het geval is, zijn je handen onder de uitgifte geplaatst omdat de straal zo is ingesteld.

Meestal is de beste afstand tussen de dispenser en de hand ongeveer 8,5 cm.

De dispenser werkt echter niet continu. Als je handen niet onder de pomp zijn, is er geen lichtreflectie, dus geen puls gedetecteerd.

Er is ook een passieve infraroodtechnologie die alleen werkt wanneer het energie detecteert die afkomstig is van menselijke lichaamswarmte.

De fluctuatie activeert vervolgens de pomp.

Fotosensoren

Fotosensoren zijn de meer populaire en toegankelijke versies van infraroodtechnologie. De mechanismen gebruiken een bron van gericht licht en een lichtsensor.

Wanneer je je handen onder de lichtstraal plaatst, activeer je het pompmechanisme.

Er is geen zichtbaar verschil tussen infrarood- en fotosensoren. Soms werken ze samen omdat de lichtbron voor de fotosensor een laserstraal kan zijn.

Luchtinductietechnologie

De luchtinductietechnologie is gepatenteerd door de producent van simplehuman soap dispensers. Het creëert een vacuüm dat door hoge intensiteit microbellen in de zeep laat doordringen.

Met een dergelijke technologie kan de gebruiker de exacte hoeveelheid zeep regelen en een uitgebalanceerde schuimtextuur creëren.

De technologie wordt gebruikt in het pompmechanisme en wordt aangedreven door een vooraf ingestelde instelling, of door middel van een handvat zodat je het per direct kunt aanpassen als gebruiker.

Sommige automatische dispensers worden geleverd met LCD-schermen die het nog beschikbare zeepvolume weergeven, samen met het huidige volumeniveau.

Waarom zou zo’n functie nuttig zijn?

Het is beschermd tegen vocht, dus je kunt ten allen tijde zien wat er in de dispenser zit en hoe hij werkt.

Je kunt alleen het zeepniveau meestal niet aanpassen voordat je gaat wassen, omdat je de dispenser of de display moet aanraken om het in te stellen.

Toch zul je de optie handig vinden als je ziet dat er weinig zeep over is.

Waarom hebben zeepdispensers moderne mechanismen?

Lees ook: waarom is mijn zeepdispenser verstopt?