Een zeepdispenser kan om verschillende redenen lekken. En de enige manier om het probleem op te lossen is door een eliminatieproces.
Voortdurend druppelen, niet alleen afvalzeep, is niet alleen vervelend, maar maakt je dispenser ook nog eens roestig en smerig, vooral als je hem niet vaak schoonmaakt.
Dat gezegd hebbende, een aantal problemen die je moet bekijken om erachter te komen hoe je kunt voorkomen dat een zeepdispenser druppelt:
- Inspecteer allereerst de plastic buis die de zeep van de pot naar de pomp overbrengt en zorg ervoor dat deze correct op de pomp is aangesloten. Als het los zit en het kan worden gerepareerd, doe dat dan. Zo niet, neem dan een vervanging van een gebruikte zeepdispenser als je een aanrechtzeep voor zeep gebruikt. Als je een van die inbouwzeepdispensers hebt, vraag dan een vervangende buis voor jouw specifieke merk van de fabrikant.
- Controleer vervolgens of de zeep in de tuit is gestold en verwijder deze. Je kunt dit doen door de tuit in heet water te weken en een tandenstoker of ander klein voorwerp te gebruiken dat in de tuit past om de zeepafzetting te verwijderen. Sluit vervolgens het deksel en test of het nog steeds druipt.
- Een andere optie is om de gootsteenzeepdispenser vast te draaien. Het lek kan het gevolg zijn van een losse pomp. Probeer de pomp een paar keer te bewegen om de veer in de pomp te resetten die helpt om de zeep te pompen. Dit zou moeten helpen om het opnieuw uit te lijnen en verder druppelen te voorkomen.
- Bekijk ten slotte de gemakkelijkste oplossing om te voorkomen dat de zeepdispenser van boven lekt. Verdun je zeep. Als je dichte zeep gebruikt, is de kans groot dat er na het pompen altijd zeep in de tuit achterblijft, die uiteindelijk op je aanrecht lekt.
Als al deze tips voor het repareren van een zeeppomp mislukken of verstopt raken, is de kans groot dat je zeepdispenser is gebarsten en moet worden vervangen.
Lees ook onze tips voor het demonteren van een dispenser om dit te controleren en eventueel te vervangen.