Hoe lang gaan zonnepanelen mee? Uitleg & duurzaamheidstips

by Joost | Geupdate op:  augustus 13, 2021

Hoe lang kan men echt verwachten dat een zonnepaneel zal meegaan, gezien dat de meeste financieringen berekend worden op basis van 25 jaar aan levensduur van zonnepanelen?

Het getal wat het vaakst wordt genoemd voor de levensduur van een op silicium (Si) gebaseerd zonnepaneel is ongeveer 25 jaar.

Zonnepanelen zijn een dure investering vooraf en eigenaren willen er zeker van zijn dat ze waar voor hun geld krijgen. Met de meeste financiële modellen op basis van dit 25-jarige getal, hoe lang kan men echt verwachten dat een module meegaat?

Hoe lang gaan zonnepanelen mee

Vanzelfsprekend is het ook niet de bedoeling dat het paneel 20 van die 25 jaren slechts op 20% van zijn nominale output kan draaien vanwege slijtage. Het is ook niet waarschijnlijk dat het abrupt stopt met produceren na exact 25-jaar.

Het vinden van nauwkeurige informatie is echter niet zo eenvoudig. Veel factoren beïnvloeden de levensduur van een zonnepaneel. Wat de verwarring nog groter maakt, is dat veel van de vroegere zonnepanelen uit de jaren ’70 nog steeds op 80% van hun oorspronkelijke vermogen werken.

Dusdat is  na 40 jaar, ver voorbij hun voorspelde gebruiksduur, werken deze oude panelen nog steeds efficiënt.

Welk type zonnepaneel is het?

De mate van degradatie van een zonnepaneel is afhankelijk van het type paneel. Kristallijne panelen zijn veel veerkrachtiger dan dunne filmpanelen. De garanties voor de verschillende soorten panelen weerspiegelen hun verschillende levensverwachting.

De reguliere garantie voor fotovoltaïsche zonnepanelen is 25 jaar. Dit is hoe de fabrikantenaan dit getal komen:

  1. ze berekenen een rendementsverlies van 0,8% voor elk jaar.
  2. Bij deze degradatie zullen de panelen na 25 jaar op 80% van hun oorspronkelijke efficiëntie werken.
  3. Zonnepanelen moeten voldoen aan een minimale efficiëntienorm van 80% om effectief te zijn.
  4. Daarom is 25 jaar de voorspelde tijd voor deze panelen, rekening houdend met een acceptabele afname snelheid van efficiëntie.

Desalniettemin zijn er kristallijne panelen die al meer dan 40 jaar draaien en dunne filmpanelen die al dubbel zolang meegaan dan de standaardtijd.

Wat kun je doen om de levensduur van je zonnepanelen te verhogen?

Zonnepanelen vereisen meestal geen zwaar onderhoud, maar er zijn enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om ze langer dan normaal op volledige capaciteit te laten werken.

Kies een fabrikant met een goede reputatie. Voor het grootste deel zijn zonnepanelen ingekapseld in glas en onaangetast door de omgeving. Het halfgeleidermateriaal is geïsoleerd van de corrosieve atmosfeer.

Als een fabrikant sub-standaard materialen gebruikt om het metaal en geleidende materialen in te kapselen, zal het paneel degraderen.

Lees ook mijn artikel over de invloed van regen op de werking van je zonnepaneel om meer te leren over de werking in regen en bewolking maar ook of zware regenval iets is om voor uit te kijken.

Zorg ervoor dat ze volledige toegang hebben tot licht. Verwijder boomtakken of andere plantengroei die zonlicht blokkeert. Elke schaduw heeft een negatieve invloed op de efficiëntie van een zonnepaneel, maar niet alleen vanwege geblokkeerde fotonen.

Het geblokkeerde gebied zal een “hotspot” met een hoge weerstand zijn, zelfs tot op zekere hoogte met geïnstalleerde diodes die dat over het paneel moeten verdelen. Deze hotspots kunnen de degradatie van je paneel in de loop van de tijd versnellen en leiden tot voortijdige uitval.

Zorg ervoor dat je zonnepanelen schoon zijn. Dit is dubbel zo in gebieden met veel wind. Houd je panelen vrij van stof, vuil, zand en pollen. In meer vervuilde steden moet je uitkijken dat smog zich niet op de panelen kan nestelen. Nu misschien nog in mindere mate maar dat wordt wellicht alleen maar erger in en rond de randstad.

Houd in de winter indien mogelijk sneeuw en vorst van de panelen.

Benieuwd hoe je zonnepanelen ook kunt inzetten om te gaan voor een volledig energieneutraal huis? Het ligt binnen handbereik. Lees alles over duurzaamheid en energieneutrale woningen in mijn uitgebreide artikel waarin ik elke stap van isolatie tot energie-opwekking behandel.