Stoofperen zijn heerlijk, dat vind jij waarschijnlijk ook. Houd je van stoofperen en zoek je wat inspiratie voor nieuwe gerechten, dan zit je hier op de juiste plek.
Deze hele website is namelijk gewijd aan stoofperen.
Wij geven je alle informatie die je nodig hebt over het bereiden en klaarmaken van stoofperen, inclusief een aantal lekkere recepten voor stoofperen.
Ga je stoofperen klaarmaken, dan heb je uiteraard stoofperen nodig. Maar welke soort stoofpeer kies je als je in de supermarkt, op de markt bij de groenteboer of bij de groenteboer zelf staat?
En wat is eigenlijk het stoofperen seizoen?
Met andere woorden: wanneer smaken de stoofpeertjes het lekkerst?
Hoe moet je de stoofperen schoonmaken en waar moet je op letten als je de stoofperen gaat koken?
In dit artikel heb ik 11 recepten voor je.
Stoofperen koken is essentieel voor ieder stoofperen gerecht. Weet je niet hoe je stoofpeertjes moet koken?
Kook je stoofperen altijd in rode wijn, maar ben je benieuwd hoe ze smaken met port of champagne?
Wij leggen je uit hoe stoofpeertjes koken werkt, waar je op moet letten en uiteraard krijg je een aantal smakelijke tips voor het koken van de lekkerste stoofpeertjes.
Dit bijvoorbeeld door een vanillestokje, een kaneelstokje of een stuk citroenschil toe te voegen tijdens het stoofperen koken.
Stoofperen zijn heerlijk als hoofdgerecht, maar smaken daarnaast ook uitstekend als bijgerecht.
Belangrijk is echter wel om de stoofperen op de juiste manier te koken. Stoofpeertjes koken moet je doen afhankelijk van hoe je ze wilt eten.
Voor de typische rode stoofpeer is het belangrijk om ze lang genoeg te koken.
Vaak moet je de stoofperen dan al twee tot vier uur laten koken, maar al na ongeveer drie kwartier koken zullen de stoofpeertjes gaar zijn.
Stoofpeertjes in rode wijn: een echte klassieker en onvervalst lekker. Vooral tijdens koude winterdagen, maar stiekem eigenlijk altijd.
Het onderstaande recept voor stoofperen in rode wijn is genoeg voor vier personen en je hebt een uur nodig om ze klaar te maken.
Houd er erg in dat dit een bijgerecht is, en geen hoofdgerecht.
Wil je zelf stoofperen in rode wijn gaan maken, dan is het allereerst uiteraard belangrijk dat je voldoende stoofperen neemt.
Per persoon kun je rekenen op zo’n drie stoofperen. Krijg je grote eters te gast, dan kun je er ook vier of vijf per persoon nemen.
Zorg dus dat je dit vooraf goed inschat, want stoofpeertjes in rode wijn zijn een geliefd bij velen, zoals eerder aangegeven.
De klassieke bereiding van stoofpeertjes koken is in rode wijn. Hiervoor kies je een mooie, dieprode wijn uit in de supermarkt.
Het is bij de keuze voor de rode wijn voor het stoofperen koken belangrijker dat de wijn een mooie, rode kleur heeft, dan dat deze lekker smaakt.
De rode wijn waarin je de stoofpeertjes gaat koken, kun je eventueel tot maximaal de helft aanlengen met water.
De stoofpeertjes koken zo’n veertig à vijftig minuten om gaar te worden en om de mooie, dieprode kleur te krijgen.
Als je stoofpeertjes in rode wijn gaat maken, heb je niet alleen stoofperen nodig, maar uiteraard ook rode wijn.
Welke rode wijn je het beste kunt kiezen, is misschien een raadsel voor je. Een tip is om te kiezen voor een wijn op basis van kleur en niet op basis van smaak.
Ga hierbij voor een wijn die een mooie, dieprode kleur heeft. Als je dit doet, zullen je stoofpeertjes in rode wijn een prachtige, dieprode kleur krijgen.
Hoe mooier en dieproder de wijn is van kleur, hoe mooier de stoofperen in rode wijn zullen ogen.
Let erop dat de druivensoort een intense kleur heeft, want daardoor krijgen de stoofpeertjes in rode wijn hun mooie kleur.
Stoofpeertjes in rode wijn maken is vrij eenvoudig. Allereerst moet je de stoofpeertjes zorgvuldig schillen, zodat ze hun originele vorm behouden.
Het is leuk om het steeltje van de peer te laten zitten, maar verwijder wel het klokhuis uit het peertje.
Vervolgens kun je de stoofperen in rode wijn gaan koken. Wil je extra smaak meegeven aan de stoofpeertjes in rode wijn, voeg dan een kaneelstokje en een schil van een citroen toe.
Vind je het lekker om de stoofperen in rode wijn met een sausje te eten, dan is dat niet veel werk extra nodig. Nadat je de stoofpeertjes in rode wijn hebt gekookt haal je deze uit het kookvocht.
Neem vervolgens wat aardappelzetmeel en los dit op in het water terwijl je roert. Laat dit een aantal minuten doorkoken, zodat de saus voor de stoofpeertjes in rode wijn wat kan indikken.
Serveer de stoofperen in rode wijn vervolgens met de heerlijke, ingedikte saus.
Glühwein is de welbekende alcoholische drank die vooral met kerst gedronken wordt. Eigenlijk is deze drank onlosmakelijk verbonden met de decembermaand.
Wist je dat glühwein ook heerlijk smaakt in combinatie met stoofperen. Kook je stoofperen eens een keer in deze drank en ervaar het zelf. Wij weten zeker dat je zult genieten van de stoofperen in glühwein.
1 kilo stoofperen
½ fles glühwein
1 kaneelstokje
suiker
water
Schil de stoofperen en haal met een appelboor de klokhuizen eruit. Zorg ervoor dat het steeltje blijft zitten. Schenk de glühwein in een pan. Doe hier het kaneelstokje bij.
Zet de peertjes met de steeltjes naar boven in de glühwein. Vul dit aan met water tot de peertjes onder water staan. Voeg naar smaak suiker toe. Laat het geheel twee tot vier uur koken.
Een andere mogelijkheid voor stoofpeertjes koken is met port.
Het is aan te raden om een goedkope port te gebruiken, omdat je voor deze manier van stoofperen koken al gauw driekwart van de fles port nodig hebt.
Ben je niet zo gek op port, gebruik dan bessenlikeur, want dat is ook geschikt. Ook hier geldt dat de stoofpeertjes zo’n veertig à vijftig minuten moeten koken om gaar te worden.
Je zult na deze kooktijd zien dat de stoofpeertjes een mooie, dieprode kleur hebben gekregen.
Eén van de manieren om stoofpeertjes te verwerken tot een heerlijk bijgerecht is middels dit stoofperen recept voor stoofpeertjes met kaneel in port.
Je bent twintig minuten bezig met de bereiding en hebt vervolgens bijna 2,5 uur geduld nodig voor je kunt smullen van de stoofperen met een heerlijke kaneel port smaak.
Ingrediënten voor stoofperen met kaneel in port
500 gram stoofpeertjes
250 milliliter rode port
250 milliliter water
3 eetlepels suiker
2 kaneelstokjes
Schil de stoofpeertjes maar laat de steeltjes zitten. Neem een grote pan en leg de stoofpeertjes hierin. Leg de twee kaneelstokjes ook in de pan.
Strooi vervolgens de suiker over de stoofpeertjes en laat dit een paar minuutjes staan. Schenk vervolgens voorzichtig de port in de pan en voeg het water toe.
Breng het geheel aan de kook en laat de stoofpeertjes zo’n twee uur koken op laag vuur. Zorg dat je na een uur kooktijd de peertjes even omdraait, zodat ze volledig rondom de mooie rode kleur krijgen.
Laat de stoofperen van het vuur af afkoelen in het kookvocht. Haal de kaneelstokjes uit de pan. Serveer de stoofperen met het kookvocht.
Hoeven stoofpeertjes voor jou niet per se dieprood te zijn, dan zou je ervoor kunnen kiezen om de stoofperen te koken in witte wijn.
Champagne kan overigens ook. Door op deze manier stoofpeertjes te koken, krijg je juist prachtige, blanke stoofperen.
Het is wel te adviseren om wat extra suiker toe te voegen als je besluit het stoofperen koken met witte wijn of champagne te doen.
Net als bij rode wijn en port moet je de stoofpeertjes koken gedurende veertig à vijftig minuten.
1,5 kg stoofperen
1.5 l water
30 gr gember (ongeveer 4 bolletjes)
100 gr rozijnen
1 kleine paprika
2 kruidnagels
1 dl rode wijn
1 theelepel sambal
1 theelepel maïzena
room
Schil de peren, snij ze in vieren en ontdoe ze van de klokhuizen. Breng het water aan de kook en doe hierin de klein gesneden gember, de klein gesneden paprika, de kruidnagels en de rozijnen.
Voeg de peren eraan toe en Iaat het geheel I uur héél zachtjes stoven met het deksel op de pan. Schenk er vervolgens de rode wijn bij en voeg piment of sambal naar smaak toe.
Laat de peertjes nog minstens 1 uur stoven. Haal ze voorzichtig uit de pan en leg ze in een voorverwarmde schaal. Bind het gezeefde kookvocht met 1 el aangemaakte maïzena.
Maak deze saus eventueel af met wat gembernat of wat room. Serveer de saus apart bij de stoofperen.
Kip en rijst zijn een uitstekende combinatie bij dit pikante perengerecht.
Een gewone cake geef je in een handomdraai een unieke twist door er stoofperen aan toe te voegen.
Slechts een klein beetje extra werk, maar gegarandeerd een tien keer zo smakelijk resultaat.
Je maakt gewoon een normale cake en schept wat stukjes stoofpeer door het beslag heen. Extra lekker doordat je wat speculaaskruiden in het beslag verwerkt.
Verwarm de oven voor op 160⁰C. Vet een cakevorm in. Klop de boter met een mixer zacht en romig in een beslagkom. Voeg de cakemix, de melk, de eieren en de speculaaskruiden toe.
Klop het geheel op een lage stand in één minuut tot een glad geheel. Klop het geheel vervolgens in twee minuten tot een luchtige massa.
Snijd de stoofperen in partjes en spatel deze door het cakebeslag heen. Giet het cakebeslag met de stoofperen in de cakevorm.
Bak de stoofperencake in 60 à 70 minuten goudbruin en gaar. Controleer de gaarheid door een satéprikker in het midden van de cake te steken.
Komt deze er schoon en droog uit, dan is je stoofperencake gaar.
Vrijwel geen enkele taart is zo eenvoudig te maken als een plaattaart. Je neemt een plakje bladerdeeg, bedekt deze met je ingrediënten en schuift ‘m zo de oven in.
Dat is bij dit recept voor een plaattaart met stoofperen niet anders. Je maakt de plaattaartjes binnen tien minuten, daarna is het alleen nog even wachten tot ze klaar zijn.
Verwarm de oven voor op 200⁰C. Snijd de stoofperen in plakjes. Bedek de uitgerolde plakjes bladerdeeg met de plakjes stoofpeer.
Let op dat je de randen vrijhoudt. Bestrijk de randen van het bladerdeeg met losgeklopt ei. Strooi wat suiker en kaneel over de plaattaartjes heen.
Bak ze in circa 25 minuten goudbruin en gaar in de oven. Laat de stoofperen plaattaartjes een paar minuten afkoelen en serveer met een flinke toef slagroom.
Laagjestoetjes zien er niet alleen heel erg mooi uit, als je ze met de lekkerste ingrediënten maakt, smaken ze ook nog eens ontzettend lekker.
Heb je toevallig wat stoofperen over van het diner (is haast niet voor te stellen, maar het zou kunnen, dan is dit laagjestoetje met stoofperen een echte aanrader om te maken.
Hier ga je ongetwijfeld enorm van genieten, net als je gasten.
Snijd de plakken cake in blokjes en leg de helft apart. Bedek de bodem van vier glazen met cakeblokjes. Schep daar een aantal lepels custard op.
Snijd de stoofperen in blokjes en verdeel een deel over custard. Leg daar weer een laag cakeblokjes overheen. Verdeel de rest van de custard over de cakeblokjes.
Verdeel de rest van de stoofperen over de custard. Serveer het stoofperen laagjestoetje met een toefje slagroom.
Het nagerecht crumble ken je wellicht van de fruitstukken appel en peer, maar ook met stoofpeertjes kun je een heerlijke crumble maken.
Wanneer je dit stoofperen recept voor stoofperen crumble volgt, zet jij een heerlijk nagerecht op tafel voor jezelf en je gasten.
De stoofperen crumble kost een uurtje van je tijd om te maken en levert vier overheerlijke porties op.
Ingrediënten voor de stoofperen crumble:
1 pot stoofperen op sap
120 gram bloem
75 gram boter
75 gram suiker + 2 eetlepels suiker
4 eetlepels rode wijn
2 eetlepels amandelmeel
2 eetlepels suiker
1 theelepel maïzena
1 kaneelstokje
poedersuiker
Verwarm allereerst de oven voor op 200⁰C. Laat de stoofperen uitlekken, vang het sap op en bewaar dit tijdelijk apart.
Snijd de stoofperen in blokjes. Neem 100 milliliter sap, de wijn, het kaneelstokje en 2 eetlepels suiker. Breng dit aan de kook in een pannetje.
Roer de maïzena erdoorheen en breng het geheel weer aan de kook. Roer de stoofperen vervolgens door het geheel heen en laat dit afkoelen.
Smelt in een andere pan de boter en laat dit afkoelen. Meng dit vervolgens met het amandelmeel en de 75 gram suiker.
Neem een mixer met deeghaken en kneed daarmee het geheel. Gebruik vervolgens je handen om het geheel tot kruimels te kneden.
Haal het kaneelstokje uit de pan en verdeel de rest van de inhoud van de pan over vier ingevette ovenvormpjes.
Verdeel de kruimels over de vier ovenvormpjes en bak deze twintig tot dertig minuten af in de oven.
Laat de stoofperen crumble een beetje afkoelen, bestrooi met de poedersuiker en serveer direct.
Hangop is een populair nagerecht, veelal gemaakt van karnemelk of yoghurt. Hangop smaakt heerlijk met stoofpeertjes.
Onderstaand recept voor stoofperen met hangop kost je één uur om te maken, je hebt twee uur geduld nodig en vervolgens kunnen er vier mensen smullen van dit heerlijke nagerecht.
Ingrediënten voor de stoofperen met hangop:
1 liter volle yoghurt
1 kilogram stoofperen
250 milliliter rode bessensap
100 gram suiker
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
Neem een vergiet en leg hier een schone theedoek in. Giet de volle yoghurt op de theedoek en laat dit twee tot drie uur uitlekken.
Schil ondertussen de stoofperen, snijd ze door de helft en verwijder de klokhuizen. Neem een pan en giet hier het bessensap in.
Breng dit aan de kook en laat de suiker al roerend oplossen. Kookt het bessensap en is de suiker opgelost, doe dan de stoofpeertjes in de pan.
Voeg vervolgens het kaneelstokje en de kruidnagels toe. Laat de stoofperen gedurende drie kwartier à één uur koken en schep ze uit de pan.
Verdeel de stoofperen over vier diepe borden. Draai het vuur omhoog en laat het kookvocht inkoken tot er een soort siroop ontstaat.
Schep de uitgelekte yoghurt op de peren en schenk giet hier wat siroop overheen.
Appeltaart, inmiddels ken je het waarschijnlijk wel. Daarom is het aan te raden om eens iets anders te proberen, zoals dit recept voor stoofperentaart.
Deze stoofperentaart is geschikt voor tien personen. Je zult tussen de één en de twee uur bezig zijn met het bereiden ervan.
Eén ding is zeker: dit recept voor stoofperentaart zorgt voor een heerlijk resultaat.
Ingrediënten voor de stoofperentaart:
5 stoofperen
1 pak mix voor appeltaart
175 gram roomboter
50 gram perensuiker
2 theelepels kaneel
1 ei
Schil de stoofperen, halveer ze en verwijder het klokhuis. Kook de stoofperen vervolgens een half uurtje in water waaraan je de perensuiker toevoegt.
Verwarm ondertussen de oven, zoals aangegeven op het pak mix voor appeltaart. Bereid daarna het deeg voor de stoofperentaart, zoals vermeld op het vak.
Neem een ronde bakvorm en bekleed deze met het taartdeeg. Laat de stoofperen goed uitlekken en verdeel ze vervolgens over het deeg.
Strooi hier de kaneel overheen. Werk de taart af met wat achtergehouden deeg, bijvoorbeeld in ruitjespatroon zoals bij een echte appeltaart.
Bak de stoofperentaart vervolgens zo’n 55 minuten in de oven, totdat deze goudbruin en gaar is.
Eten er kinderen mee, dan is het aan te raden geen wijn, port of champagne te gebruiken om de stoofperen te koken.
Een groot deel van de alcohol zal verdampen tijdens het koken, maar toch kiezen veel mensen ervoor om geen alcohol te gebruiken.
Wijn, port of champagne kan gelukkig prima vervangen worden door bijvoorbeeld bessensap.
Na veertig à vijftig minuten koken, zijn de stoofpeertjes klaar en smaken ze net zo lekker als je verwacht van gekookte stoofperen.
Voor een extra dimensie qua smaak kun je ervoor kiezen om wat extra’s toe te voegen aan het kookvocht, zoals een kaneelstokje, een vanillestokje of een paar stukken citroenschil.
Hierdoor krijgen de stoofpeertjes tijdens het koken een extra lekkere smaak.
Ongeacht waarin je de stoofpeertjes kookt, zorg ervoor dat de stoofperen op laag vuur koken en houd het deksel op de pan.
Ook is het belangrijk dat de stoofperen volledig onder water staan.
Controleer dit tijdens het stoofperen koken regelmatig, en voeg waar nodig nog wat extra water toe om ervoor te zorgen dat de stoofperen weer onder water komen te staan.
Ga je stoofpeertjes maken als bijgerecht of hoofdgerecht, dan is het belangrijk dat je goede stoofperen koopt. Wellicht de meest bekende stoofpeer is de Gieser Wildeman peer.
Deze kleine, bruingele peer is iets aan de zoete kant en heeft een heerlijk, korrelig vruchtvlees.
Je kunt bij het stoofperen maken ook kiezen voor Saint Rémy peren. Deze zijn vrij groot en hebben fijn vruchtvlees.
Je herkent deze stoofperen aan hun groene schil. Bij stoofpeertjes maken kun je ook kiezen voor de Brederode peer, met korrelig, wit vruchtvlees en een heerlijk zoete smaak.
Wil je weten wat het beste tijdstip is om stoofperen te maken, dan is het handig om te weten wanneer het stoofperen seizoen is.
Dit is van het late najaar tot de vroege winter. Om die reden worden de meeste stoofperen geoogst in oktober.
Vanaf oktober tot maart kun je vrijwel altijd stoofpeertjes kopen en maken.
De stoofperenpiek ligt rond de kerstdagen, want dan kun je stoofpeertjes in overvloed kopen. Erg fijn als je met de kerstdagen stoofperen wilt maken.
De eerste stap bij stoofperen maken, is de peertjes schillen. Het is aan te raden om het steeltje niet te verwijderen, want deze zorgt voor veel smaak tijdens het koken.
Wat wel raadzaam is, is om het klokhuis te verwijderen. Hiervoor kun je tijdens het stoofpeertjes maken de stoofperen doormidden snijden om het klokhuis eruit te halen.
Serveer je liever hele stoofperen, snijd dan een stukje van het kontje eraf en gebruik een appelboor om het klokhuis uit de stoofpeertjes te verwijderen.
Heb je de stoofpeertjes schoongemaakt, dan zul je de stoofperen nog moeten koken. Kies je ervoor om de stoofperen te koken in water, kook ze dan twee tot vier uur.
Gebruik je rode wijn, eventueel aangelengd met water, dan hoef je de stoofperen maar zo’n veertig tot vijftig minuten te koken.
Diezelfde kooktijd geldt bij het stoofpeertjes maken in port, witte wijn, champagne of bessensap.
Voeg bij het koken van de peren wat extra smaak toe, door een kaneelstokje of een stuk citroenschil aan het kookvocht toe te voegen.
Wil je stoofperen klaarmaken, wij leggen je uit hoe dat moet. Met een aantal praktische tips en handige aandachtspunten kent deze heerlijke vrucht geen geheimen meer voor jou.
Als je onze website hebt doorgenomen, weet je alles over stoofperen.
Maar dan ben je waarschijnlijk nog wel op zoek naar een niet te versmaden stoofperen recept.
Wij hebben diverse stoofperen recepten voor je verzameld, onder andere voor bijgerechten en heerlijke desserts.
Wat dacht je van stoofperen crumble of stoofperentaart? Dat wordt smullen binnenkort! Veel plezier met de stoofperen recepten.
Stoofperen maken is erg eenvoudig, het enige wat je nodig hebt, is een flinke portie geduld. En stoofperen uiteraard.
Wil je stoofpeertjes maken, dan is het belangrijk dat je het belang van het kookvocht erkent. Het kookvocht bepaalt namelijk hoe de stoofperen smaken na het klaarmaken ervan.
De smaken die je in het kookvocht verwerkt, zullen in de stoofpeertjes trekken. Ga je stoofperen maken, let er dan goed op dat je de gewenste smaken kiest.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kaneelstokje of wat kruidnagels bij het stoofperen maken.
De uitleg op deze website spreekt voor zich, aan jou de taak om de uitleg in de praktijk te brengen. En dat wordt een eitje als je onze tips in je achterhoofd houdt.
Veel succes met stoofperen klaarmaken!