Nu mensen zich onderweg ook steeds meer zorgen maken over hygiëne, en met name op de werkplek, zien we een toenemende vraag naar handdesinfectiemiddelen.
Er zijn inmiddels talrijke beschikbare opties en het is al heel gemakkelijk om je handen te wassen zonder water.
De twee meest voorkomende varianten van handdesinfecterende middelen vallen in twee categorieën. Dat zijn:
Schuim is zeer effectief en kostenefficiënt. Dispensers zijn inmiddels te vinden op tal van openbare plaatsen, zoals sportscholen, toiletten en stadions.
En veel dispensers zijn tegenwoordig automatisch en zonder aanraking, die een extra sanitair element bieden (we hebben ook eerder al over deze automatische dispensers geschreven.
“Hoe minder je aanraakt, hoe beter”
Maar als je op zoek bent naar een goedkoop alternatief voor jezelf om mee te nemen onderweg, zijn er deze twee handige opties:
Alcohol basis desinfectie: Cocune | Biobased desinfectie: Probiotec |
---|---|
(bekijk hem hier) | (bekijk hem hier) |
Geldesinfectiemiddel wordt gewoonlijk verpakt in pompflessen. Een dikke, heldere vloeistof hecht goed aan de hand, zodat de gebruiker de tijd heeft om grondig te reinigen.
Gel is verkrijgbaar in tal van maten van 50ml tot 1 liter voor als je het ergens neer wilt zetten.
Hoewel niet zo gebruikelijk, is er ook een mistversie beschikbaar.
Fabrikanten beweren dat het product het beste de oppervlakte van je handen of lichaam bestrijkt, maar als de gebruikers het ontsmettingsmiddel niet grondig inwrijven, vooral niet in hun nagelriemen, zal het niet zo effectief zijn.
Handreinigingsdoekjes zijn een andere overweging. Naast het doden van ziektekiemen zorgen doekjes vaak voor voldoende wrijving om vuil van handen en onder vingernagels te verwijderen.
Bekijk bijvoorbeeld deze scrubs-in-a-bucket:
Er zijn alternatieven voor degenen die zich ongemakkelijk voelen bij het gebruik van op alcohol gebaseerde ontsmettingsmiddelen.
Niet alleen zijn botanische versies net zo effectief als alcohol-ontsmettingsmiddel, ze zijn veiliger, vooral rond kinderen.
Veel schoolkinderen zijn bijvoorbeeld ziek geworden omdat ze direct uit de dispenser alcoholische ontsmettingsmiddelen hebben gebruikt.
Traditionele handdesinfecterende middelen gebruiken een petrochemische alcohol zoals ethylalcohol of isopropylalcohol.
Deze “chemische” alcoholen hebben de neiging harder op de huid te zijn, waardoor de huid uitdroogt en barst, en zelfs huiduitslag kan veroorzaken.
Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, die vaak handdesinfecterend middel gebruiken, zijn bijzonder vatbaar voor deze problemen.
Fabrikanten hebben gereageerd door moisturizers en vitamine E aan hun product toe te voegen.
Handdesinfecterende middelen doden 99,99 procent van de bacteriën op handen van gebruikers.
Ongeacht het type handdesinfectiemiddel, zorgt een correct gebruik van het product voor maximale effectiviteit, maar je hebt slechts een kleine hoeveelheid van de gel nodig om het goed te kunnen doen.
Gebruikers moeten hun nagelriemen in hun handen masseren en vervolgens de oplossing over hun handen en handpalmen wrijven.
Het hele proces duurt 10 tot 15 seconden.
Producten op basis van alcohol hebben een houdbaarheid van ongeveer een jaar, dus het is ook belangrijk om je producten te controleren om ervoor te zorgen dat ze het hele jaar door de juiste effectiviteit behalen.
Het wordt ook aanbevolen om het product niet langer dan zes maanden te bewaren als het open is.
“Je wilt niet dat de werkzaamheid afneemt”
Als je er eentje neer wilt zetten in een gebouw, zijn er een aantal plaatsen in kantoorgebouwen die goede kandidaten zijn voor handdesinfectie, te beginnen met de receptie of de entree.
Een ander goed gebied is waar met geld, post of pakketten wordt omgegaan. Ook overal waar werknemers samenkomen, inclusief pauzeruimtes, koffiestations en waterfonteinen.
Gedeelde werkplekken waar meerdere mensen dezelfde bureau, telefoon of computer gebruiken, zijn andere toplocaties waar ontsmettingsmiddel moet worden gebruikt.
In zorginstellingen moet het ontsmettingsmiddel in elke patiëntenkamer en bij de receptie worden geplaatst. Op scholen zijn kantines ideale locaties.
Het kan een goede voorzorgsmaatregel zijn dat conciërges hun eigen flesje ontsmettingsmiddel aan hun riem klemmen, zodat werknemers altijd hun handen kunnen ontsmetten, vooral na het uitvoeren van onhygiënische taken.
Ook al bieden ze handdesinfecterende middelen, experts zijn het ermee eens dat een goede manier van handen wassen van cruciaal belang is.
“De eerste verdedigingslinie tegen bacteriën is je handen wassen”
Het is raadzaam om je handen 15 tot 20 seconden te wassen. Verder is het belangrijk om te onthouden dat ontsmettingsmiddelen niet zijn ontworpen om vuil en troep van je handen te verwijderen.
“Ontsmetten vervangt niet het handen wassen”
Het is een aanvulling op het wassen van je handen.
Maar als je jouw handen regelmatig wast, vooral als je een sterkere zeep gebruikt (zoals een antimicrobieel type), kan de huid ook uitdrogen.
Het beste is om te wassen met een milde zeep, gevolgd door een handdesinfecterend middel dat verzachtende middelen bevat om de huid te hydrateren.
Als je handgels zonder water gebruikt als vervanging van zeep en water, dan misbruik je het gebruik van handdesinfecterende middelen, en op een gegeven moment gaat het nadelige gevolgen hebben.
In dit tijdperk van snelle oplossingen lijken handdesinfecterende middelen het wondermiddel te zijn voor ieders zorgen. In plaats van grondig te wassen, grijpen mensen te vaak gewoon naar het handdesinfecterend middel.
Het echte wondermiddel is nog steeds standaard en conventioneel handen wassen met water en zeep, dus een goede zeeppomp in de keuken is nog steeds nodig, naast misschien een goede handdesinfectie voor onderweg.