Handen wassen met koud of warm water | Is warm water beter?

by Joost | Geupdate op:  februari 11, 2022

Het belang van je handen wassen, het is altijd eigenlijk wel een actueel onderwerp.

Maar, er is een overtuiging dat handen wassen met warm water beter is dan met koud.

Dat wil ik in dit artikel met je bekijken.

Handen wassen met koud of warm water  Is warm water beter

Van zeep en warm water wordt al lang gezegd dat ze de verspreiding van infecties voorkomen, maar is warm of heet water echt effectiever dan koud?

In zijn medische literatuur stelt de Food and Drug Administration dat warm water dat comfortabel genoeg is om handen te wassen niet heet genoeg is om bacteriën te doden, maar effectiever is dan koud water omdat het olie uit de hand verwijdert die bacteriën kan bevatten.

Lees ook: hoe kun je je handen wassen zonder water?

Maar in een rapport uit 2005 in het Journal of Occupational and Environmental Medicine wezen wetenschappers erop dat in onderzoeken waarbij proefpersonen hun handen besmet hadden, en vervolgens de instructie kregen om te wassen en spoelen met zeep gedurende 25 seconden gebruikmakend van water met temperaturen van 4 tot 50 graden Celcius, hadden de verschillende temperaturen

“geen effect op voorbijgaande of inwendige bacteriële reductie”.

Ze vonden geen bewijs dat warm water enig voordeel had en merkten op dat het de “irriterende capaciteit” van sommige zepen zou kunnen verhogen, waardoor contactdermatitis zou ontstaan.

De temperatuur van het water dat wordt gebruikt voor het wassen van je handen hoef je niet te verhogen voor antibacteriële effecten, maar eigenlijk alleen voor comfort.

Plus, het gebruik van lauw water in plaats van warm water is ook gewoon beter voor milieu en portemonnee.

Lees ook over de juiste zeephoeveelheid tappen met automatische dispensers