Essentieel tuin gereedschap | De handigste tuin tools + opbergtips

by Joost | Geupdate op:  januari 31, 2022

Tuinieren kan fantastisch zijn, goed voor je gezondheid en mentale welzijn en je houdt er als je het slim aanpakt ook nog eens aardbeien aan over.

Om fatsoenlijk in de tuin aan de slag te gaan is goed tuin gereedschap essentieel. Hier hebben we de belangrijkste tuin tools voor je op een rijtje gezet.

Een tuin die op orde is kan veel plezier geven.

Essentieel tuin gereedschap

Er zijn mensen die van tuinieren hun hobby maken, anderen vinden bezig zijn in de tuin wat minder interessant. Het op orde brengen en onderhouden van je tuin kan vaak een flinke klus zijn.

Iedereen die een achtertuin heeft wil natuurlijk dat deze er mooi en verzorgd uitziet.

Zo kun je op zomerse dagen vrienden en familie uitnodigen voor gezellige middagjes in de buitenlucht. Het is ook erg leuk om wat eigen verbouwde groenten uit jouw moestuinbak te kunnen oogsten.

Hier is Angelo Dorny over het veilig opbergen van je nieuwe gereedschap:

Voor fijn tuinieren heb je het juiste gereedschap nodig

Het kan zijn dat de tuin nog helemaal opgebouwd en ingericht moet worden. Het is dan helemaal aan jou wat er met de tuin gaat gebeuren. Zo moet je bijvoorbeeld gaan nadenken over de indeling van je tuin.

Misschien wil je wel een terras laten aanleggen, of misschien een vijver met bruggetje? Of heb je liever een uitgestrekt grasveld waar de kids urenlang kunnen rennen en spelen?

En welke planten en kruiden ga je planten en wat is er nodig om deze goed te laten groeien?

Misschien moeten we gewoon eens beginnen bij het begin. Wat hebben we nodig voor het op orde brengen van onze tuin?

Inderdaad: het juiste tuin gereedschap. Er wordt wel eens gezegd dat het juiste (tuin) gereedschap het halve werk is en essentieel voor fijn tuinieren.

Daar zijn wij het volmondig mee eens!

Veilig en efficiënt in de tuin werken met essentieel tuin gereedschap

Werken in de tuin moet een leuke bezigheid zijn, en dus het liefst zonder rugklachten of pijnlijke knieën.

Daarom wil je essentieel tuin gereedschap aanschaffen waar je comfortabel en efficiënt mee kunt werken.

Met het juiste tuin gereedschap ben je in staat om de beste en meest accurate resultaten te bereiken en dat met zo min mogelijk moeite!

Het gebruik van het juiste tuin gereedschap zal je ook flink wat tijd besparen. Tuinieren is geen makkelijke klus en kan nogal eens uren van je avonden of waardevolle weekenden in beslag nemen.

Het gebruik van het juiste gereedschap zorgt voor nette resultaten waardoor je tuin al snel een overzichtelijk geheel wordt.

Op deze manier wordt het ook makkelijker om de tuin bij te blijven houden en je bloemen en planten optimaal te verzorgen.

Welk tuin gereedschap is handig om te hebben?

Tuin gereedschap vind je natuurlijk in diverse vormen en maten. Denk bijvoorbeeld aan snoeischaren, bezems, een schop en ga zo maar door.

Daarnaast is het ook goed om na te denken over waar je je tuin gereedschap gaat opbergen.

Met handige oplossingen kun je voor elke stuk gereedschap een goede plek creëren zodat je altijd alles overzichtelijk en bij de hand hebt. 

Ieder product hier in onze lijst is ontworpen om jou de juiste hulp te geven bij een specifieke klus. Bovendien is er ook tuin gereedschap dat werkt op een accu of elektriciteit, waardoor tuinieren nóg gemakkelijker gaat.

In dit artikel zullen we ons focussen op essentieel tuin gereedschap dat niet mag missen in jouw collectie. Zo weet je zeker dat je alles in huis hebt om effectief in de tuin aan de slag te gaan.

Het beste tuin gereedschap op een rijtje

In de onderstaande tabel geven we je onze favoriete tuin gereedschappen in diverse categorieën, zoals budget materiaal, professioneel gereedschap en elektrisch gereedschap.

Onder het tabel overzicht zullen we de items verder in detail bespreken en uitleggen waarom juist dit gereedschap zo essentieel is. 

Ook zullen we bij elk product een mooi alternatief bieden als onze favoriet niet perse jouw favoriet is.

Essentieel tuin gereedschap Afbeeldingen
Essentiële tuin bezem en hark: Gardena Bezem met Hark Combisystem van hoogwaardig aluminium met kunststof ommanteling. 
Tuin gereedschap voor het snoeien: Hyundai snoeiset 3-delig met snoeischaar,  takkenschaar en heggenschaar.
Budget tuin gereedschap: Talen Tools tuingereedschap set met een wiedhakje, een gegalvaniseerde plantenschep, een harkje en een cultivator.
Essentiële tuin handschoenen: Gardena tuinhandschoen in maat M met optimaal draag- en gebruikscomfort door een goede grip en fijne pasvorm. 
Professioneel tuin gereedschap: Nilfisk hogedrukreiniger, een robuuste semi-professionele hogedrukreiniger die eenvoudig in gebruik, betrouwbaar, effectief en sterk is.
Elektrisch tuin gereedschap: Black+Decker elektrische grasmaaier met 6 maaihoogte standen voor oppervlaktes tot wel 800 m².
Speciaal moestuin gereedschap: Tuingereedschapset 4-delig met een spade, schop, tuinhark en tuinkrabber.
Tuin gereedschap ophangen: Ophangsysteem voor tuin gereedschap met twee speciale haken voor tuin tools.
Tuin gereedschap rek: Silverline 3-delig magnetische gereedschapsrek van carbon staal met krachtige magneet voor het makkelijk ophangen van tuin gereedschap. 
Ophangsysteem voor tuin gereedschap: SupplyU Bezem & Tuingereedschap Ophangsysteem om vijf tuin gereedschappen zoals een bezem, hark en schoffel gemakkelijk op te bergen. 
Tuin gereedschap kast: Lage tuin kast van KOMO-keur geïmpregneerd hout, met aflopend dak en afsluitbare deuren. 
Tuin gereedschap kist: Keter Novel opbergbox met sluiting aan de bovenkant, bestand tegen alle weersomstandigheden en gemakkelijk schoon te houden.

Waarom dit tuin gereedschap zo essentieel is

Voor iemand die net begint met een eigen tuin is het van belang om diverse basis gereedschappen in huis te halen.

Een bezem en een hark essentieel voor de tuin

Essentieel tuin gereedschap Gardena bezem en hark combisysteem

(bekijk meer afbeeldingen)

De belangrijkste is natuurlijk de bezem. Lijkt heel voor de hand liggend, maar wordt vaak vergeten bij het kopen van essentieel tuin gereedschap.

Houd er rekening mee dat je er eentje neemt voor buiten en eentje die je uitsluitend binnenshuis gebruikt. Je wil natuurlijk niet het vuil van buiten naar binnen brengen.

Het verschil tussen beiden is dat een bezem voor buiten hardere en dikkere haren heeft dan de bezem voor binnen. Logisch, want de bezem voor buiten heeft natuurlijk te maken met veel hardnekkiger vuil. 

Een mooie optie voor een tuin bezem vinden wij deze Gardena Bezem met Hark Combisystem.

Ook een hark is namelijk essentieel voor het bijhouden iedere tuin en hier krijg je beide tools ineen. 

De hark is een stuk tuin gereedschap die je vooral in de herfst erg zult waarderen. De hark is niet alleen handig voor het verwijderen van bladeren, ook kun je deze gebruiken voor het planten van zaadjes en zachtjes onkruid wieden. 

Tuin gereedschap om te snoeien

Hyundai snoeiset 3-delig - snoeischaar - takkenschaar - heggenschaar

(bekijk meer afbeeldingen)

Een ander belangrijk tuingereedschap is de snoeischaar of takkenschaar.

Een snoeischaar gebruik je voor het snoeien van de takken van planten. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp genoeg is en dat je nooit snoeit wanneer het vriest. Dit kan een plant namelijk beschadigen.

Een takkenschaar wordt voor dikkere takken gebruikt en is vaak iets langer qua ontwerp dan een snoeischaar.

Het hangt dus af wat voor planten je hebt of je beter een snoeischaar kunt aanschaffen of een takkenschaar.

Als laatste is er nog de heggenschaar, voornamelijk van belang als je een heg hebt, gekenmerkt door de lange handvaten en scharen.

Met deze 3-delige set van Hyundai heb je alle drie de handige tuin tools (een snoeischaar, een takkenschaar en een heggenschaar) in een keer in huis. Met scherpe scharen en een stoer design wordt het een lust de heg aan te pakken. 

Budget tuin gereedschap

Talen tools essentieel tuin gereedschap set

(bekijk meer afbeeldingen)

Indien je voor goedkoop tuin gereedschap wil gaan waar je toch alle kanten mee uit kunt, dan heb je voor nog geen tientje bij Praxis de Talen Tools tuingereedschap set.

De set bestaat uit wel vier diverse tools, namelijk een wiedhakje, een plantenschep, een hark en een cultivator. Allen hebben ze een houten handvat en zijn ze gemakkelijk in gebruik.

Een alternatieve budget optie: tuin handschoenen

Gardena tuinhandschoen essentieel tuin gereedschap

(bekijk meer afbeeldingen)

Nog een mooie budget keuze zijn deze fijn zittende tuin handschoenen.

Handschoenen gebruik je niet alleen om je handen schoon en droog te houden, maar ook om je handen te beschermen tegen splinters of scherpe materialen.

Tuin handschoenen zijn dus onmisbaar voor fijn werken in de tuin!

Essentieel elektrisch tuin gereedschap

Elektrisch tuin gereedschap maakt de klussen in de tuin vaak een stuk sneller en gemakkelijker.

Een elektrische grasmaaier voor als je gras hebt

Black+Decker elektrische grasmaaier

(bekijk meer afbeeldingen)

De eerste aanrader van elektrisch tuin gereedschap die we hebben is deze degelijke Black+Decker elektrische grasmaaier. Deze elektrische grasmaaier kan oppervlaktes tot wel 800 m2 aan. 

De grasmaaier mag zeker niet ontbreken in jouw tuin tools, maar natuurlijk alleen in het geval je gras hebt.

Afhankelijk van de omvang van dit grasveld kun je natuurlijk kiezen voor handmaaiers bij kleine grasveldjes.

Een elektrische grasmaaier is voor grotere grasvelden echter zeker een aanrader. 

 

Ook een heggenschaar kan elektrisch zijn

Black+Decker elektrische heggenschaar + snoeischaar

(bekijk meer afbeeldingen)

Nog een favoriet tuin gereedschap in de categorie ‘elektrisch’ is de Black+Decker elektrische heggenschaar + snoeischaar. Hier krijg je dus zowel een elektrische heggenschaar als een snoeischaar gemaakt van gehard staal.

De heggenschaar heeft een tweede handgreep die comfortabel in de hand ligt en is bedoeld voor heggen met een middelgroot formaat. De schaar heeft een lengte van 55 cm en aan het uiteinde ervan zit een extra zaagblad.

De snoeischaar is handig voor de laatste stukjes, om de heg helemaal mooi af te werken wanneer je er met de elektrische heggenschaar overheen bent gegaan. Met deze combo kun je elke heg snel en gemakkelijk bijhouden en dat staat wel zo netjes. 

Professioneel tuin gereedschap: de hogedrukreiniger

Nilfisk hogedrukreiniger professioneel tuin gereedschap

(bekijk meer afbeeldingen)

Heb jij al wat ervaring als tuinier en ben je op zoek naar professioneel tuin gereedschap? Een favoriet van ons in deze categorie is de Nilfisk hogedrukreiniger.

De hogedrukreiniger hoort volgens ons ook binnen het rijtje essentiële tuingereedschappen thuis.

Vooral in het geval je een groot terras hebt. Een hogedrukreiniger is ervoor gemaakt om al het hardnekkige vuil handig en snel te verwijderen.

Deze hogedrukreiniger is gemakkelijk te gebruiken en heeft veel kracht. De reiniger staat op twee robuuste wielen en daardoor kun je deze gemakkelijk verplaatsen.

De reiniger is geschikt voor het schoonspuiten van terrassen maar ook bijvoorbeeld zwembaden en boten.

Je kunt de spuit verwisselen afhankelijk van het terrein dat je gaat schoonmaken. Gebruik bijvoorbeeld de tornado nozzle voor het schoonmaken van gewoon vuil, en de powerspeed nozzle voor hardnekkig vuil.

De dispenser voegt automatisch de nodige hoeveelheid schoonmiddel toe aan het water. De slang van de reiniger is 9 meter lang. 

Tot slot een elektrische bladblazer

Central Park elektrische bladruimer essentieel elektrisch tuin gereedschap

(bekijk meer afbeeldingen)

Ander elektrisch tuin gereedschap dat wij handig vinden is de Central Park elektrische bladblazer.

Wat deze bladruimer zo interessant maakt is dat deze voorzien is van drie verschillende functies, namelijk blazen, zuigen en versnipperen.

Daarnaast houdt de machine rekening met het milieu: met de blazer kun je bladeren vermalen en deze als compost hergebruiken zodat je plantenafval sterk kunt verminderen.

De bladruimer heeft een zuigkracht van wel 13 m3 en komt daarom gegarandeerd van pas in een grote tuin. Maak je tuin snel bladvrij met deze bladruimer van Central Park.

Speciaal moestuin gereedschap

Heb je een mooie moestuin in jouw achtertuin? Het kan hartstikke leuk zijn om zelf groenten en kruiden te kweken. Hier gaan we in op welk tuin gereedschap vooral voor de moestuin handig is. 

Een schop of spade voor de moestuin

Tuingereedschap set met 4 delen speciaal voor de moestuin

(bekijk meer afbeeldingen)

De schop is natuurlijk basis tuingereedschap voor het verplaatsen van grond of grind. Een schop kun je aanschaffen met bolling, dat vooral handig is voor het scheppen van grond en het bedekken van kuilen.

Een spade is handiger als je kuilen in de grond wil graven voor het planten van zaadjes of zaailingen.

Heb je een moestuintje en zoek je het juiste gereedschap daarvoor? Een goede optie zou dan kunnen zijn de Tuingereedschapset 4-delig. Deze goedkope tuinset heeft alle basismaterialen die je nodig hebt voor het bewerken van je (moes)tuin.

Bij dit pakket krijg je een tuinkrabber, een tuinhark, een schop en een spade. Laat die groenten maar groeien!

Een plantstok is ook handig voor de moestuin

Central Park plantstok voor de moestuin

(bekijk meer afbeeldingen)

Ander handig moestuin gereedschap is deze Central Park plantstok.

Dit mooie stuk gereedschap heeft een handvat van FSC-gecertificeerd hout voor duurzaam bosbeheer. Deze plantstok is ideaal voor het planten van alle soorten zaden en jonge scheuten in de moestuin.

Ook handig in de moestuin is een kweektunnel om jouw groenten te beschermen. Lees hier verder voor de beste kweektunnels!

Het opbergen van tuin gereedschap – verschillende opties

Het is fijn om jouw tuin gereedschap overzichtelijk op te kunnen bergen. Wanneer je zorgt dat je voor elk gereedschap een vaste handige plek hebt ben je al een stuk op weg. Natuurlijk dien je er dan ook voor te zorgen dat na elke klus het tuin gereedschap weer schoon op zijn plek terug komt. 

Handige haken om tuin gereedschap op te hangen

Set twee ophanghaken voor tuin gereedschap

(bekijk meer afbeeldingen)

Vind jij het handig om je tuingereedschap op te kunnen hangen? Bij Bol.com kun je terecht voor dit ophangsysteem voor gereedschap met twee haken.

Tuinschuren liggen vaak vol met spullen je raakt nogal snel het overzicht kwijt. Daarnaast is het onveilig om je gereedschappen niet netjes op te bergen, vooral als je kleine kinderen thuis hebt of huisdieren.

Wil jij je schuur opgeruimd houden, dan zijn deze gereedschapshaken een uitkomst. Ze zijn geproduceerd uit robuust staal met anti-slip PVC, je tools zullen dus niet gemakkelijk van de haken afschuiven of vallen.

Bij de haken krijg je muurpluggen en schroeven zodat je deze meteen aan de muur kunt bevestigen. De haken zijn geschikt voor bijna alle muren.

Je kunt de haken gebruiken voor diverse soorten gereedschappen, maar ook bijvoorbeeld voor fietsen of andere materialen. De haken kunnen een gewicht tot wel 35 kg dragen!

Tuin gereedschap houder met nog meer plek

GARDENA Combisysteem aluminium:kunststof tuingereedschaphouder

(bekijk meer afbeeldingen)

Heb je liever een grotere tuin gereedschap houder waar meer tools aan kunnen worden gehangen? Dan is de GARDENA Combisysteem tuingereedschaphouder gegarandeerd een uitkomst.

Deze houder komt hartstikke van pas bij mensen die veel te veel (tuin)gereedschap hebben en geen idee hebben waar ze het allemaal nog kunnen opbergen zonder dat het in de weg staat.

De houder heeft een aluminium lijst met kunststof houders die voorzien zijn van stalen beugels met antisliplaag.

Iedere beugel kan 10 kg gewicht dragen en de houder kan in totaal 60 kg dragen. Bij aankoop van de houder krijg je montagemateriaal erbij.

De gereedschappen die de houder kan dragen moeten een diameter hebben tussen de 18 en 40 mm.

Met dank aan deze houder kun je gemakkelijk al je gereedschappen opbergen en terugvinden. Handig in  gebruik, duurzaam en flexibel.

Rek voor tuin gereedschap

Silverline 3-delig magnetische tuin gereedschaps rek

(bekijk meer afbeeldingen)

Liever een rek waar je je tuin materialen op kwijt kunt? In dat geval is de Silverline 3-delig magnetische gereedschapsrek een goede optie.

Handig aan dit rek is dat het een krachtige magneet heeft die ervoor zorgt dat het gereedschap blijft hangen en dus niet gemakkelijk naar beneden zal vallen. Je houdt het er gewoon tegenaan en het blijft zitten. 

Bij aankoop van de magnetische rekken krijg je ook bevestigingen zodat je ze meteen aan de muur kunt hangen. Je krijgt drie magnetische rekken met verschillende lengten.

Ophangsysteem voor tuin gereedschap

SupplyU Bezem & Tuingereedschap Ophangsysteem

(bekijk meer afbeeldingen)

Een ander systeem voor het ophangen van je gereedschappen is de SupplyU Bezem & Tuingereedschap houder.

Dit systeem zorgt ervoor dat je al je tuin materialen en schoonmaakartikelen altijd bij elkaar hebt. Je hebt met dit systeem de mogelijkheid om wel vijf tools op te bergen.

Denk aan bezems, dweilen, een hark, een schop of misschien wel sportartikelen.

Dit systeem hang je op waar het jou het meest van pas komt, dus in de tuin of misschien wel in de schuur. Het rubber zorgt ervoor dat de materialen op hun plek blijven hangen.

Houd er rekening mee dat de materialen die je kunt opbergen met dit systeem een dikte moeten hebben tussen de 20 mm en 30 mm.

Behalve het ophangsysteem zijn er ook nog zes haakjes waar je andere spulletjes aan kunt hangen. Een complete opbergset dus voor al je huis- en tuin gereedschappen!

Praktische tuin gereedschapshaken op een rails

Hendrik Jan tuin Gereedschaphaak 5st. op rail

(bekijk meer afbeeldingen)

Een ander robuust ophangsysteem voor je materialen is de Hendrik Jan gereedschaphaken op rail.

Dit systeem bestaat uit een aluminium rails met vijf gegalvaniseerde haken.

Je hangt de rails op aan de muur, waardoor je in één oogopslag kunt zien waar het tuin gereedschap hangt dat je nodig hebt. Het ziet er netjes uit en opgeruimd uit.

De rails wordt geleverd met schroeven waardoor je deze na aankoop meteen aan de muur kunt monteren.

De stevige haken hebben een kunststof omhulsel zodat je gereedschap veilig hangt en niet zal beschadigen.

Voordat je de rails aan de muur hangt, is het van belang om na te gaan welke gereedschappen je aan de haken wil hangen en daarop baseer je dan hoe hoog je de rails wilt ophangen.

Kast voor tuin gereedschap en andere tuin items

Lage tuin gereedschap opberg kast

(bekijk meer afbeeldingen)

Vind je het toch handiger om een kast in de tuin te hebben waar je al je spullen in kwijt kunt? Een lage tuinkast is dan een perfecte oplossing.

Deze kast heeft het perfecte formaat voor het opbergen van gereedschappen, tuinkussens, tuinaarde en noem maar op. Je kunt de kast eventueel ook kopen in een grotere maat indien gewenst.

De kast is KOMO-keur geïmpregneerd, regendicht en heeft bovendien ventilatieroosters en een bodem die regen tegenhoudt. Ten slotte heeft de kast twee deuren en een sluiting met aluminium rand.

Een wat grotere kast voor tuin gereedschap

Forest Style tuin kast voor het opbergen van essentieel tuin gereedschap

(bekijk meer afbeeldingen)

Een andere mooie kast voor in de tuin waar je al je spullen in kwijt kunt is de Forest Style tuinkast Wissant.

Een prima tuinkast voor het opbergen van bijvoorbeeld tuingereedschap of tuinkussens. De kast is hoog en heeft vier opbergruimtes.

Ook bevat de kast een vloer (onderkant). De kast heeft bovendien een deur met slot en een schuinaflopend dak.

Het design van de kast staat leuk in iedere tuin of op ieder terras.

Tot slot een kist voor jouw tuin gereedschappen

Keter opbergbox kist voor tuin gereedschap

(bekijk meer afbeeldingen)

In plaats van een kast kun je ook nog kiezen voor een opbergkist. In dat geval raden we je de Keter Novel opbergbox aan.

Deze box staat prima op elk terras en is bedoeld voor het netjes opbergen van al jouw tuinspullen.

De box is gemaakt van kunststof en is over het algemeen waterafstotend, maar het lijkt ons wel verstandig de box in elk geval op een droge plek te zetten.

Het materiaal van dit product, kunststof, wordt vaak gebruikt bij de productie van tuinproducten.

Kunststof wordt namelijk niet aangetast door weersomstandigheden en verkleurt niet. Ook is kunststof gemakkelijk schoon te houden. 

Nog een opbergbox met iets meer luxe

SVG tuin gereedschap opberg box

bekijk meer afbeeldingen)

Wil je liever iets eleganters voor in de tuin en vind je het geen probleem daar wat geld aan uit te geven, dan zou je  nog kunnen gaan voor de SVG opbergbox III.

De tuinmeubelen van SVG zijn stevig gebouwd en gaan zeer lang mee. Handig aan deze bruine opbergkist is dat het totaal geen onderhoud nodig heeft. Daarnaast is deze bestand tegen alle weersomstandigheden.

De kist heeft een aluminium frame en een kunststof (gevlochten) patroon. De kist heeft een afmeting van 182 x 77 x 67cm. 

Tuingereedschap wat iedereen gebruikt

Om prettig en efficiënt in een tuin te kunnen werken is goed tuingereedschap onmisbaar. Tuingereedschap van hoogwaardige kwaliteit zorgt voor extra plezier in de tuin en maakt het uitvoeren van klussen eenvoudiger. Omdat tuinwerk fysiek uitdagend kan zijn is het verstandig goed gereedschap te gebruiken. Een schep, spade, hark of schoffel met lange steel kan bijvoorbeeld helpen rugklachten te voorkomen. Hieronder vind je de tien handigste tuingereedschappen voor plezierig werken in de tuin.

Schep of bats

Voor het verplaatsen van grote hoeveelheden grond is een schep onmisbaar. Het poten van nieuwe planten en bomen vereist altijd een ruim gat in de grond. De schep, ook wel bats genoemd, leent zich hier uitstekend voor. Scheppen zijn ronder van vorm dan spades en kunnen worden gebruikt om reeds losse aarde te verplaatsen. Dichte kleigrond of vaste grond vraagt echter om een spade

Spade

De spade is het broertje van de schep en heeft een rechtere vorm met scherpe hoeken. Daardoor leent de spade zich goed voor het bewerken en omspitten van harde, dichte grond. De spade is over het algemeen kleiner van vorm dan de schep. Grote hoeveelheden grond verplaatsen duurt door de kleinere omvang van het gereedschap langer met een spade dan met een schep. Hiervoor kun je dus beter een schep gebruiken. Het is aan te raden beide tuingereedschappen in huis te halen als je de grond regelmatig bewerkt.

Hark

Na het bewerken van de grond wil je de aarde in je tuin natuurlijk egaliseren. Dat ziet er mooi uit, maar is zelfs essentieel bij het voorbereiden van grond als je wilt zaaien. Dat geldt voor een grasveld, maar ook het zaaien van groenten lukt een stuk beter als je de grond egaliseert. Hiervoor gebruik je een hark met rechte tanden.

Schoffel

Zodra je tuin er netjes bij ligt en alles is gepoot en gezaaid, zul je regelmatig moeten schoffelen. Schoffelen helpt bij het losmaken van allerlei klein onkruid. Je werkt de schoffel onder de wortels en raapt na het schoffelen het onkruid bij elkaar, waarna het op de composthoop kan. Een schoffel voorkomt dat je moet bukken en het onkruid met de hand moet verwijderen. Dit tuingereedschap is ideaal voor tuinders die last hebben van rugklachten.

Handschep en ander handgereedschap

Scheppen, spades en harken zijn doorgaans voorzien van een lange steel, waardoor je staand kunt werken. Voor detail klussen kun je handgereedschap gebruiken. Er zijn handscheppen en handharkjes verkrijgbaar die handig zijn als je op een kleine oppervlakte aan het werk bent.

Snoeischaar

Snoeischaren komen in vele soorten en maten. Het ligt aan het soort planten in je tuin welke snoeischaar je nodig hebt. Een doorsnee handschaar is geschikt voor het snoeien van struiken en licht houtige planten. Heggen kunnen worden gesnoeid met een grote handschaar of een elektrische snoeischaar. Die laatste is een goede keuze als je buxushagen (in vorm) wilt snoeien. Het schoonhouden, laten slijpen en smeren van je snoeischaar helpt om je schaar in goede conditie te houden.

Grasmaaier

Beschikt je tuin over een gazon? Hoe groot of klein ook, je zult je grasveld af en toe moeten maaien om wildgroei te voorkomen. Je hebt ruime keuze in grasmaaiers, van handmaaiers tot elektrische maaiers, zitmaaiers en kleine automatische grasmaaiers. Een klein gazon kan prima worden bewerkt met een handmaaier. Het is bij alle maaiers belangrijk dat de messen in de maaier scherp blijven. Botte messen kunnen bij gebruik het gazon vernielen.

Planter of pootstok

Eenvoudig en snel gaten maken voor het planten van zaailingen of bollen doe je met een planter of pootstok. Dit gereedschap druk je in de (losse) aarde waardoor er een geschikt gat ontstaat. Hierna breng je het te poten goed in de grond en druk je dit aan.

Onkruidkrabber

Een betegelde tuin vraagt bijna altijd om een onkruidkrabber. De meeste onkruidkrabbers hebben een handige L-vorm die het eenvoudig maakt onkruid tussen tuintegels vandaan te halen, met wortel en al. Onkruid verwijderen uit de losse grond gaat over het algemeen prima met een schoffel of met de hand. De onkruidkrabber is dan ook alleen nodig als je je terras of tegelpad wilt ontdoen van onkruid.

Bladhark

In tegenstelling tot de gewone hark beschikt de bladhark over uitwaaierende tanden en zijn deze tanden vaak wat flexibeler. Je gebruikt een bladhark, zoals de naam al aangeeft, voor het bijeenharken van bladeren. De bladhark kan gebruikt worden op het gazon, op steen of losse aarde. Handig als er jaarlijks veel bladeren van naburige bomen in je tuin terecht komen. Overigens hoef je niet al het blad in je tuin te verwijderen. Bladeren voeden de bodem en kunnen gebruikt worden om planten te beschermen tegen vorst.

Naast deze tuingereedschappen zijn andere kleine zaken ook handig, zoals een stanleymes voor het op maat snijden van worteldoek. Ook een gewone schaar voor het afknippen van kruiden of bindtouw kan goed van pas komen, net als emmers, gieters, handschoenen, een grondboor en handgereedschappen voor reparaties aan tuinhek of tuinhuis.

Waar kun je tuin gereedschap kopen?

Tuin gereedschap kun je natuurlijk in verschillende winkels aanschaffen.

Een goed voorbeeld van een (online) shop waar je werkelijk alles voor je huis en tuin kunt kopen is de Praxis. Wist je dat je bij Praxis zelfs gereedschap kunt huren?

Ook bol.com heeft een mooi assortiment aan tuinproducten en systemen waar je je materialen overzichtelijk mee kunt opbergen.

Op Tuinmeubelen.nl kun je bovendien terecht voor elegante, grote opbergboxen voor al je tuin gereedschappen.

Waar moet je op letten bij het kopen van tuin gereedschap?

Bij de aankoop van jouw favoriete tuin gereedschap kun je het beste rekening houden met een aantal zaken.

Het materiaal van het tuin gereedschap

Een eerste aandachtspunt is het materiaal van het tuin gereedschap. Ga bijvoorbeeld voor roestvrij staal, omdat dit niet roest.

Jammer genoeg is dit vaak wel duur. Coatingstaal is wat goedkoper, maar gaat niet zo lang mee als RVS.

Daarnaast kun je ook bijvoorbeeld letten op de handvaten van het gereedschap. Hebben die een ergonomisch ontwerp, en van welk materiaal is het gemaakt? Ligt het fijn in de handen?

Ga voor kwaliteit om lang van jouw tuin gereedschap te kunnen genieten

We raden je aan om over het algemeen niet af te gaan op te goedkope producten, kwaliteit is van belang bij de aankoop van tuin gereedschap.

Je tools zullen langer meegaan, comfortabeler zijn in gebruik en bovendien ook beter zijn voor je houding.

Let verder ook even op de garantie van de producten die je koopt, het kan altijd gebeuren dat je per abuis een slecht item uit de productie om handen hebt.

Ten slotte raden we je aan om gereedschap te selecteren dat een beetje opvalt, zodat je deze niet snel kwijt zal raken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om wat fellere kleuren aan te schaffen.

Onderhoud van tuin gereedschap belangrijk

Heb je eindelijk die essentiële tuin gereedschappen aangeschaft? Heel fijn, maar dan ben je nog niet helemaal ‘klaar’. Want tuin gereedschap moet je goed onderhouden om de levensduur zo lang mogelijk te maken.

Wanneer je vaak je gereedschappen gebruikt, zullen ze slijten en dat is natuurlijk niet meer dan normaal.

Er zijn daarom middeltjes op de markt gebracht om je gereedschappen zo goed mogelijk te onderhouden. Niet alleen voor de levensduur is onderhoud belang, ook voor onze eigen veiligheid.

Als we zorgvuldig met onze producten omgaan en we kunnen identificeren wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt, zullen we het aantal ongelukken sterk verminderen.

Zorg dat je je tuin gereedschap altijd goed en veilig opbergt

Zoals in de bovenstaande tabel ook al aan de aandacht gebracht is het natuurlijk net zo belangrijk om een veilige en goede plek te hebben waar je al je essentiële tuin gereedschappen netjes kunt opbergen.

Zo hoef je nooit meer eindeloos te zoeken en heb je alles netjes bij elkaar.

Voor het opbergen van je tuin gereedschappen kun je verschillende methodes gebruiken.

Veel mensen vinden een tuinkast of een tuinkist, of zelfs een tuinhuisje handig, ook omdat ze mooi staan in de tuin.

Je kunt deze dan op slot doen, en dat is natuurlijk vooral van belang als je kleine kinderen hebt die overal met hun handjes bij willen. 

Behalve opbergboxen kun je ook kiezen voor ophangsystemen, zoals een rek of magneten. Die kun je dan hoog aan de muur hangen van je tuinhuisje of garage, zodat de kids er ook niet gemakkelijk bij kunnen.

Het creëert overzicht en veiligheid. Dit zijn relatief goedkope manieren voor het organiseren van je gereedschappen en functioneren prima.