In een wereld waarin onze telefoons meer bacteriën bevatten dan de gemiddelde wc bril, lijkt het regelmatig wassen van onze handen noodzakelijker dan ooit.
Onder een enkele vingernagel kunnen zich alleen al 3 miljoen bacteriën bevinden.
Toch is gebleken dat Nederlanders gemiddeld gezien hun handen te weinig wassen, terwijl je handen juist een van de grootste verspreiders van ziekteverwekkers zijn.
Een goede reden dus, zou je denken, om het wassen van handen leuker en makkelijker te maken.
Naast de vertrouwde plastic zeeppompjes en dispensers, die vaak een broedplaats van bacteriën zijn, bestaat er ook een variëteit aan elektrische zeepdispensers.
Je hebt ze misschien al een keer gezien in een modern restaurant of hotel, of op het toilet van grote vliegvelden.
Ze zien er vaak strak en trendy uit naast de welbekende, vaak plastic, pompjes, maar wat zijn nou precies de voordelen van deze elektrische zeepdispensers?
Mijn favoriet is deze simplehuman sensor zeepdispenser van stevig RVS die niet op batterijen werkt, maar die je met USB op kunt laden.
Dit vind ik zelf een heel handige functie van deze goed beoordeelde elektrische zeeppomp:
Dit is hoe hij werkt:
De elektrische zeepdispenser is ontzettend makkelijk in gebruik.
Het voornaamste voordeel aan het gebruik van deze zeepdispensers is natuurlijk dat je niet zelf op een pompje hoeft de drukken om je handen van zeep te voorzien.
Het woord elektrisch zegt het al; de dispenser zorgt automatisch voor het afgeven van zeep aan de gebruiker. De elektrische zeepdispenser werkt door middel van een sensor die bewegingen detecteert.
Je hoeft alleen je hand onder het apparaat te houden en er valt automatische een vooraf bepaalde hoeveelheid zeep op je hand.
Het grijpen naar een handmatig pompje is niet meer nodig. Makkelijker kan het niet!
Lees ook: de beste automatische zeepdispensers beoordeeld
Ook voor jonge kinderen – die nog niet altijd de techniek van een handmatig pompje onder de knie hebben – is het gebruik van een elektrische zeepdispenser een eitje, ofwel: kinderspel!
Aangezien ze nieuwsgierig van aard zijn, zullen ze het gebruik van een elektrische dispenser waarschijnlijk nog leuk vinden ook.
Dit is een mooie bijkomstigheid, voor jonge kinderen is het namelijk extra belangrijk regelmatig hun handen te wassen. Ze zijn vaak extra vatbaar voor ziektes, waardoor een goede hygiëne belangrijk is, maar hierover later meer.
Ook voor mensen met een beperking is een elektrische zeepdispenser een uiterst gebruiksvriendelijk apparaat.
De handeling van het drukken op een pompje of knopje, zoals bij andere dispensers het geval is, wordt vervangen door simpelweg een hand onder de elektrische zeepdispenser te houden.
Dit vergemakkelijkt het handen wassen voor iedereen; zeker voor personen met een (motorische) beperking.
Omdat je handen niet meer in aanraking komen met de dispenser zelf, zorgt de elektrische zeepdispenser tevens voor het behouden van een hygiënische omgeving.
Het pompje van de reguliere zeepdispensers is vaak een broedplaats van bacteriën. Logisch, toch? Dit is de plek die iedereen aanraakt voordat de handen zijn gewassen.
De bacteriën die normaliter via het pompje van de zeepdispenser worden verspreid, worden ook niet altijd door de zeep allemaal verwijderd.
Bij de elektrische dispenser heb je echter niet te maken met een pompje wat je zelf in moet drukken, waardoor de verspreiding van bacteriën minimaal is.
Ook de buitenkant van de elektrische zeepdispenser blijft aanzienlijk schoner doordat deze niet aangeraakt hoeft te worden bij gebruik.
Wat hygiëne betreft is het aanschaffen van een elektrische zeepdispenser dus een verstandige keus.
Je hebt vast wel eens met smerige handen naar een pompje zeep gegrepen.
Vooral in de keuken komt het regelmatig voor dat tijdens het koken of bakken – denk maar aan het kneden van deeg of het breken van een eitje – er etensresten op je handen achterblijven.
Het wassen van je handen wordt met de elektrische zeepdispenser vergemakkelijkt doordat je niet meer je (vieze) handen nodig hebt om je handen te voorzien van zeep.
Dit helpt natuurlijk ook bij de bevordering van de zojuist besproken hygiëne; de etensresten blijven op deze manier ook niet achter op het pompje van de zeep.
Tevens heb je bij de elektrische zeepdispenser niet per definitie beide handen nodig om zeep te pakken.
De elektrische zeepdispenser werkt met een vooraf bepaalde dosering die bij elk gebruik afgegeven wordt.
Dit vergroot niet alleen het gebruiksgemak, doordat je zelf niet meer de hoeveelheid zeep hoeft te bepalen, maar het gaat ook nog eens verspilling tegen.
Door elke keer een precieze hoeveelheid zeep af te geven zorgt de elektrische zeepdispenser ervoor dat het verspillen van zeep minimaal blijft.
Op deze manier gebruik je nooit teveel zeep!
Mocht je denken dat dit een verwaarloosbare hoeveelheid is, houd er dan rekening mee dat het advies is om minimaal 6 keer per dag, 20 seconden lang, je handen te wassen.
Vaak wordt bij de elektrische zeepdispensers gebruik gemaakt van navulverpakkingen. Deze worden veelal gemaakt van milieuvriendelijke(re) materialen en zorgen tevens voor minder plastic afval.
Elektrische zeepdispensers zijn dus ook nog eens een goede keuze voor het milieu.
Er zitten veel voordelen aan de aanschaf van een elektrische zeepdispenser.
Naast het gebruiksgemak en de bevordering van de hygiëne, doet het trendy apparaat het qua uiterlijk vaak beter dan de gebruikelijke plastic flacons.
Ook duurzaamheid is in deze tijd een belangrijk begrip om bij stil te staan, wat de elektrische zeepdispenser tot een verantwoorde keus maakt.
Over de tijdsbesparing, die de aanschaf van een elektrische zeepdispenser oplevert, is nog niet gesproken. Het schoonmaken van het zeeppompje en de resten zeep die vaak worden achtergelaten, is verleden tijd.
Met de aanschaf van een elektrische zeepdispenser wordt het simpelweg een stuk makkelijker om je handen met zeep te wassen; dat levert ook wat tijdwinst op.
En de tijd die je bespaart? Die kun je dan mooi besteden aan het scrollen op je telefoon.
BRONNEN:
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu