Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt zo’n 28 dagen. Ga je berekenen wanneer de eisprong plaatsvindt, dan kom je al snel uit op twee weken ná de eerste menstruatiedag, oftewel rond dag 14 van je cyclus.
Dit is dan ook de periode waarin je de grootste kans hebt op een zwangerschap.
Er zijn veel vrouwen die hun eisprong kunnen voelen, maar ook legio vrouwen die er niets van merken.
Natuurlijk is “dag 14 van je cyclus” geen wet van Meden en Perzen. De ene vrouw ovuleert op dag 12, de andere pas op dag 16. Al met al kan gesteld worden dat een eisprong die plaatsvindt op dag 10 of eerder, te vroeg is.
Er zijn zelfs situaties bekend waarin vrouwen ovuleerden rond dag 7 (!!!), 8 of 9. Wil je graag zwanger worden, dan kan zo’n te vroege eisprong een probleem vormen.
Er bestaat namelijk een reële kans dat het eitje in kwestie nog niet voldoende gerijpt is, waardoor het ook niet bevrucht kan worden.
Een ander, veel vaker voorkomend probleem is dat de eisprong zo veel eerder plaatsvindt dan verwacht, dat de vrouw in kwestie niet op de juiste dagen gemeenschap heeft.
Zij wacht dan tot dag 12, 13 of 14, omdat zij verwacht pas op dat moment haar eisprong te hebben. Wanneer het koppel vrijt, is de ovulatie al voorbij en is de kans op een zwangerschap die maand nagenoeg nihil.
Ben je bang dat je eisprong te vroeg is? Let dan goed op signalen waarmee je de eisprong kan herkennen, zodat je zekerheid hebt. Je kan natuurlijk ook gebruikmaken van een ovulatietest, met de meest accurate deze digitale van Clearblue:
Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden omdat er veel vrouwen zijn die verschillende cycluslengtes hebben.
Zijn je cycli korter, dan zal de eisprong eerder plaatsvinden en is hij langer, dan kan de eisprong later in de maand optreden.
De vruchtbaarheid van de vrouw kan afhankelijk van deze variaties schommelen, wat betekent dat niet elke vrouw haar beste kans heeft om elke maand rond dag 14 zwanger te worden!