Kruiden, Plantkeuze, Urban Garden, Verticaal tuinieren

Beste planten en kruiden voor je verticale tuin | start met deze

Benjamin

Urban gardener

De juiste selectie van planten speelt een belangrijke rol bij het ontwerp en de werking van verticale levende tuinen. En jij wilt er natuurlijk wél een bloeiend succes van maken.

In dit artikel tonen we een selectie van de beste planten voor verticaal tuinieren.

Lees ook ons artikel: wat is verticaal tuinieren

Beste planten voor verticale tuin

Niet alle planten passen zich goed aan verticaal tuinieren aan. Ze moeten bepaalde belangrijke kenmerken hebben voor een goede ontwikkeling en groei.

1) Varens

Ze zijn een van de tuinplanten die de voorkeur genieten vanwege hun aanpassingsvermogen en vochtbestendigheid. Varens zijn gemakkelijk te kweken en ze bedekken het gebied snel.

Verticale varens
Foto van florafelt.com

Je kunt zwaardvaren, blauwe stervaren, vogelnestvaren kweken, ze zijn het gemakkelijkst. Varens groeien over het algemeen naar beneden, dus je zult ook andere dekplanten samen met hen moeten laten groeien.

2) Bromelia

De meeste bromelia’s hebben ondiepe wortels en ze hebben weinig ruimte nodig om te groeien, dit maakt ze ideaal voor verticale tuinen. Hun kleurrijke bladeren en lang aanhoudende bloemen kunnen een goede aanvulling zijn op je verticale tuin.

3) Begonia’s

Begonia groene wand
Foto van pinterest.com

Als je je levende muur op een plek hangt die wat zon ontvangt, dan is het kweken van begonia’s een goed idee.

 4) Hosta’s

Deze prachtige plant met bont blad wordt gebruikt als een bodembedekker in tuinen. Voor een schaduwrijke site is deze groenblijvende plant geschikt voor een verticale tuin.

5) Lipstick Plant

Het kweken van lippenstiftplant is eenvoudig. Het heeft geen diepe grond nodig om te groeien, dus het kan gedijen in een verticale wand. Je kunt het ook binnenshuis laten groeien.

Lees ook over levende muren

6) Vetplanten

Vetplanten zijn de meest gebruikte planten voor verticale tuinen vanwege hun ongelooflijke aanpassingsvermogen en weerstand tegen schommelingen in temperaturen en klimatologische variaties. Planten zoals de parelketting, echeveria, crassula en sedum kunnen worden overwogen.

7) Air Plants (Epiphyte)

Zulke planten hebben geen grond nodig om te gedijen, ze groeien natuurlijk op andere planten, waardoor ze perfect zijn voor groei in verticale muurtuinen. Tillandsias, aechmea, vriesea zijn enkele voorbeelden.

8) Vines – klimop

Onderhoudsarme wijnstokken zoals pothos, klimop, philodendrons, rozenkrans en rondtrekkende jood kunnen gemakkelijk op verticale plantenbakken worden geteeld. Ze zijn onderhoudsarm en kunnen zelfs gedijen in indirect zonlicht.

Beste kruiden voor verticaal tuinieren

Kruiden zijn prachtige planten, veelzijdig in de keuken en gemakkelijk te kweken. Er zijn maar weinig planten in de tuin die alle drie zijn.

We houden van het kweken van kruiden in onze verticale plantenbakken.

Je kunt een verscheidenheid aan kruiden kweken van zaad, startersplant en zelfs stekken. Er zijn er zoveel om uit te kiezen, dus we delen onze favorieten.

Blijf lezen om erachter te komen wat onze favoriete kruiden zijn om te groeien (ze zullen je misschien verrassen!).

1) Basilicum

Geen tuin is compleet zonder basilicum. Het groeit geweldig in de zomer en is heel goed te snoeien – wat geweldig is omdat snoeien code is om te oogsten!

Verticale basilicum laten groeien
Foto van pinterest.com

We kopen deze meestal als startkit. We houden ervan paarse basilicum te laten groeien voor een paar kleurplukjes in je huis. Normaal gesproken zal een pot die je in de winkel koopt minimaal drie planten bevatten, zodat je ze kunt verdelen en in verschillende vakken kunt planten.

Basilicum houdt van de volle zon en is een goede aanvulling voor het kweken van tomaten, want wie houdt er nou niet van caprese salade?!

Lees ook onze volledige tips voor het kweken van gezonde basilicum

2) Rozemarijn

Er zijn zoveel redenen om rozemarijn te laten groeien! Ten eerste is het een overblijvende plant, dus het komt jaar na jaar terug (en op veel gebieden blijft het het hele jaar door groen).

Dit kruid is super geurig en zeer geschikt voor verticale tuinen. Het heeft houtachtige stelen en groeit gemakkelijk. Als je uit zaad groeit, kan dit enige tijd duren, dus we raden aan om hier een startplantje voor te kopen.

Wanneer je rozemarijn je verticale planter begint in te halen, verplaats hem dan naar de tuin en het zal een mooi accent zijn voor je tuin in de grond.

Lees alles over het succesvol laten groeien van rozemarijn

3) Zuring

Ik zei toch dat deze lijst je zou kunnen verrassen! Een van de leukste dingen over het kweken van een tuin is dat je eetbaarheden mag proberen die je niet bij je plaatselijke supermarkt zult vinden.

Biologische zuring
Foto van goodeggs.com

We groeien zuring van zaad en het is een vaste plant voor ons. We houden van deze kruidsmaak. Hoe dan ook, we houden ervan nieuwe (voor ons) planten te proberen.

4) Tijm

Er zijn zoveel smakelijke soorten tijm. Mijn favoriet is de citroenvariëteit. Het is super schattig met gele en groene bladeren en de plant groeit goed in mijn verticaal muurtje.

Ik plant deze elk jaar, maar in verschillende gebieden is het een overblijvende plant dus controleer je tags. Tijm is een van de meest veelzijdige kruiden om in de keuken te gebruiken, plus de sierlijke bladeren die een mooie textuur toevoegen aan je containertuin. Dit is een win-win!

Lees ook onze post over het kweken van je tijm

5) Lavendel

Lavendel is een veelzijdig kruid. Je kunt het in de keuken gebruiken of het in een beetje zeep maken of zelfs gewoon wat knippen en rond je huis plaatsen voor een mooie natuurlijke geur.

verticale lavendel muurhanger
Foto van wix.com

De paarse bloemen zijn mooi in zowel de tuin als in snijarrangementen. Dit is ons lastigste kruid om uit zaad te groeien, dus we kopen altijd startplanten. Nog een reden om lavendel te laten groeien? Het is een bij-MAGNEET!

6) Munt

Hoewel deze onze favorietenlijst maakt, wordt deze vergezeld van een waarschuwing: ZE LOPEN OVER JE HEEN. Als je deze ooit al eens hebt gekweekt, weet je dat munt gemakkelijk is om te laten groeien en moeilijk onder controle te houden.

Als je munt in jouw verticale planter plant, moet je een volledige laag aan dit kruid wijden. Maar het goede nieuws is dat je geen problemen zult hebben om een ​​grote oogst te hebben!

Natuurlijk ruikt munt heerlijk en kan het nuttig zijn voor een verscheidenheid aan gerechten en arrangementen. Het is meerjarig en waarschijnlijk het gemakkelijkst te kweken kruid op deze lijst.

Zorg er wel voor dat je munt op de onderste laag plant, zodat het de onderstaande planten niet op smaak brengt!

Dat rond onze favorietenlijst af.

Kruiden zijn leuk om te laten groeien en ze moeten deel uitmaken van een eetbare tuin. Het is bekend dat kruiden helpen om schadelijke insecten weg te houden van je groenten en zijn enkele van de eenvoudigste planten om te groeien.

Net als de meeste eetwaren, moet je zeker in de volle zon en in water planten als dat nodig is.

Trim slechts een derde van de plant per keer om uw oogst overvloedig te houden. Mix en match je favoriete kruiden om een ​​geurig en mooi tuinbeeld te creëren.

Leave a Comment