10 beste moestuintafels voor heerlijk verhoogd thuistuinieren

by Joost | Geupdate op:  maart 28, 2020

De beste tuiniertips in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van urban garden en binnen tuinieren tot weelderige tuin

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Er is een trend in de voedselproductie gaande, die steeds populairder wordt naarmate mensen steeds bewuster worden van het belang van gezond en veilig voedsel.

Heel wat mensen gaan steeds meer zelfvoorzienend bezig zijn om hun eigen groenten te telen en sommige gaan zo ver om zelfs ook hun eigen kippen te houden voor biologische eieren.

Deze trend heeft te maken met de ‘farm to table’ revolutie, die niet alleen door individuen wordt ondersteund en uitgevoerd, maar ook door sommige restauranthouders.

Laten we kijken naar de moestuintafels!

Het gaat er dus om dat mensen steeds meer waarde hechten aan kwalitatief betere voedingsmiddelen, die op een kleine schaal zijn geteeld zonder pesticiden en allerlei onnatuurlijke additieven om te preserveren.

Veelal worden deze voedingsmiddelen, voornamelijk groenten en fruit dan geteeld in moestuinen.

Het gaat om dus kleine tuinen, die makkelijker hanteerbaar zijn, maar tegelijkertijd toch genoeg voedsel produceren voor een gezonde en verse gezinsmaaltijd.

Echter bestaat er wel een verschil in aanpak en onderhoud van planten in een ‘echte moestuin’ en planten in een moestuintafel.

Onder een ‘echte moestuin’ moet je een kleine tuin verstaan op jouw achtererf met verschillende vaste planten, die in de grond worden geplant en geteeld worden.

Terwijl een moestuintafel, zeg maar een miniatuur tuin is van geteelde gewassen in een moestuinbak. Dus planten in bakken in plaats van planten in potten of op bedden.

Met dit artikel helpen we je op weg om meteen een aanvang te maken om zelf je groenten en fruit te telen in een moestuin, en met name de mensen die beperkte ruimte hebben om een moestuin aan te leggen op het achtererf.

We gaan dus kijken naar verschillende moestuintafels waarmee je meteen aan de slag kan.

We hebben ze in verschillende categorieën geplaatst, zodat het eenvoudig voor je is om de beste moestuintafel te kiezen voor jouw situatie of preferentie, want tuinieren moet geen juk aan je been zijn, maar gewoon een ontspannen bezigheid met een belonend resultaat van verse groenten en fruit.

Onze voorkeur voor de beste moestuintafel gaat uit naar deze Exit kweektafel, omdat deze moestuintafel zich perfect leent voor het kweken van zowel groenten als kruiden.

Deze moestuintafel heeft een modern strak design welke ongetwijfeld past in elke tuin. Het is een mooie grote bak die veel ruimte biedt om genoeg in te kunnen planten:

Onze tweede keuze gaat uit naar deze moestuintafel met deksel, omdat het hebben van een moestuintafel met een deksel zeker handig uitkomt voor planten in ons koud klimaat.

Deze bak heeft een handige stahoogte waardoor je niet voorover hoeft te bukken. Hierdoor blijft planten plezierig en praktisch.

In het onderstaand overzicht kun je handig meteen de beste moestuintafel vinden die je zoekt. Voor een uitgebreid review per product kun je gerust het artikel verder lezen.

Beste moestuintafel Afbeeldingen
Beste moestuintafel voor kruiden en groenten: EXIT Aksent Beste moestuintafel voor kruiden en groenten EXIT Aksent

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste moestuintafel met deksel: TA koude bak grenenhout Beste moestuintafel met deksel TA grenen

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste verhoogde moestuintafel: Relaxydays minigarden Beste verhoogde moestuintafel: Relaxydays minigarden

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste moestuintafel op lage poten: Outdoor Life kweekbak Mats Beste moestuintafel op lage poten: Outdoor Life kweekbak Mats

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste moestuin van metaal: Gardini Beste moestuintafel van metaal Relaxdays

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste moestuintafel van kunststof: Elho kweektafel XXL zwart Beste moestuintafel van kunststof Elho XXL

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste moestuintafel op wielen: TA Best emoestuintafel op wielen TA

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste moestuintafel met indeling: Intergard Beste bak om kruiden los van elkaar in te kweken: Intergard kweektafel

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste rechthoekige moestuintafel: Brett polyester Beste rechthoekige moestuintafel Brett Polyester

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste vierkante moestuintafelVierkantemetertuin ‘Yasmine’ Vierkantemetertuin yasmine

(bekijk meer afbeeldingen)

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

x
17 kamerplanten zonder zonlicht
Waar moet je op letten bij de aankoop van een moestuintafel

Voordat je een moestuintafel aanschaft zijn er een aantal belangrijke vragen die je jezelf moet stellen. De antwoorden op deze vragen zullen bepalen welke moestuintafel het beste zal werken voor jou.

Hieronder kun je de vragen lezen:

Waar zal je jouw moestuintafel plaatsen? Binnen of buiten of allebei?

Afhankelijk van wat jouw antwoord hierop is, zal je dus moeten kiezen uit een mobiele moestuinbak op wielen of een die op een vaste plek komt te staan.

Ook zal je moeten nagaan hoe de afwatering van de moestuinbak verloopt, wil je de bak buiten op het terras plaatsen, denk dan eraan dat het water naar ergens moet stromen.

Kijk of jouw terras zo een voorziening toelaat. Als je buiten op het achtererf jouw moestuinbak plaatst dan maakt het weinig uit of de bak een speciale afwateringsysteem heeft, maar de bak moet tenminste de standaard afwatering mogelijkheid hebben.

Plaats je een moestuintafel bijvoorbeeld binnen in de keuken, dan zal je ook hierbij moeten nagaan hoe de afwatering zal geschieden wanneer je de plantjes hebt natgemaakt.

Hoe groot is de beschikbare ruimte voor de moestuintafel?

Bepaal een plek waar je moestuintafel het beste in past. Meet de grootte van de ruimte. Zorg hierbij voor een plek met voldoende ventilatie.

Heb je dus bijvoorbeeld een oppervlakte van 1 vierkante meter ter beschikking, kies dan een iets kleinere bak, omdat je nog om de bak heen moet kunnen lopen om in de bak te kunnen werken. Maar ook omdat je de planten de ruimte moet geven om te ‘ademen’.

Het is niet aangeraden om moestuintafels opgekropt naast elkaar te plaatsen.

Wat ga je planten?

Afhankelijk van wat je wil gaan planten zal je ook de positie en de soort van de moestuintafel bepalen. Sommige gewassen hebben meer zon nodig en andere meer schaduw. Heb je bepaald welke planten je zal kweken, dan zal je ook meteen de positie weten.

Aubergines bijvoorbeeld houden van warmte en kun je het beste telen buiten waar het veel zonlicht krijgt. Dit geldt over het algemeen voor vruchtdragende planten die extra uren in de zon nodig hebben.

Andere groenten gedijen daarentegen juist beter in de schaduw. Deze zijn meestal groenten die oorspronkelijk in het bos leefden. Dat zijn de meeste bladgroenten, knollen en kruiden.

Ga dus na hoeveel zonlicht en/of schaduw de plant nodig heeft per dag om een mooie oogst te garanderen.

Wat heb je naast een moestuintafel nog meer nodig

Om meteen van start te gaan met tuinieren in jouw moestuintafel, heb je enkele essentiële dingen nodig. We hebben een handig lijstje hieronder voor je gemaakt.

Echte moestuin vs moestuintafel

Nog een reden dat een moestuintafel een betere keuze is ten opzichte van een ‘echte moestuin’ is de efficiëntie ervan. Een ‘echte moestuin’ vergt veel zorg en aandacht en kun je eigenlijk alleen mee starten aan het begin van het moestuin seizoen.

Je begint iedere keer opnieuw met alles schoonmaken, onkruid weghalen, omspitten, zaaibedden maken en bemesten etc. Je doet dit zo vroeg mogelijk om er zoveel mogelijk uit te halen, anders heeft het weinig zin.

Planten in een moestuintafel daarentegen is veel eenvoudiger en je kunt er eigenlijk altijd mee beginnen. Start je in maart met planten, dan pak je het hele seizoen mee en dat is zeker mooi meegenomen.

Begin je pas half mei of begin juni, dan komt alles mooi op en de planten beginnen lekker snel te groeien. Het weer is dan ideaal voor de planten om goed te groeien.

Maar zelfs aan het einde van de zomer of aan het begin van de herfst kun je nog uitzaaien om aan het begin van het voorjaar nog te kunnen oogsten.

Kortom het beginnen en onderhouden van een moestuintafel is praktischer, kost veel minder inspanning en je kunt er altijd mee starten.

10 beste moestuintafels beoordeeld

Laten we ze nu allemaal nader bekijken:

Beste moestuintafel voor kruiden en groenten: EXIT Aksent

De Exit Aksent kweektafel is onze overall favoriete moestuintafel, omdat het aparte design ons aanspreekt. De mooie moestuintafel past gegarandeerd in elke tuin, of op elk balkon of terras.

Beste moestuintafel voor kruiden en groenten EXIT Aksent

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze moestuintafel is perfect voor wanneer je met jouw kinderen gezellig de vingers vies wil maken en jouw eigen groenten en kruiden wil kweken. Zoals het gezegde luidt: jong geleerd is oud gedaan.

Kinderen zijn nooit jong genoeg om te leren om hun eigen groenten te kweken.

Dankzij de prettige stahoogte is deze moestuinbak ideaal voor kinderen om te helpen tuinieren, maar kan ook gebruikt worden op een verhoogd stuk grond. De bak met de afmeting 68 x 93.5 x 50 cm (lxbxh) biedt veel plantruimte om extra veel gezonde groenten en verse kruiden in te kweken.

Voor deze moestuintafel kun je accessoires en een overkapping apart bestellen. De moestuintafel wordt wel inclusief een worteldoek geleverd.

Daarentegen is deze moestuintafel met deksel een goed alternatief, want het tweedelig deksel van de bak biedt een goede bescherming voor wanneer de temperatuur begint te dalen.

De bak staat lekker verhoogd waardoor je niet meer moeizaam voorover hoeft te bukken of door de knieën te zakken om prettig te tuinieren. Gemaakt van geïmpregneerd grenenhout in combinatie met acrylglas, biedt deze moestuintafel een veilig plek om jouw groenten en kruiden in te kweken.

Onder de moestuintafel is er voldoende opslagruimte voor kleine tuingereedschappen. De moestuintafel wordt inclusief een gronddoek in geotextiel geleverd.

De productafmetingen zijn:ca. 120 cm x 60 cm x 90 cm (L x B x H) met een netto inhoud van 205 liter

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste moestuintafel met deksel: TA koude bak grenenhout

Beste moestuintafel met deksel TA grenen

(bekijk meer afbeeldingen)

Als je ook in een wat koudere periode wilt kweken, dan heb je wellicht meer aan een moestuintafel met deksel. Een stevige constructie die goed sluit is dan nodig.

Deze TA moestuinkas kun je het eigenlijk wel noemen is gemaakt van stevig grenenhout en kan de elementen zeker aan. Door de doorzichtige bovenkant kan er nog steeds voldoende zon bij, maar zijn je heerlijke gewassen beschermd tegen de elementen.

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste verhoogde moestuintafel: Relaxydays minigarden

Beste verhoogde moestuintafel: Relaxydays minigarden

(bekijk meer afbeeldingen)

De Moestuin-tafel Easy Grow is een verhoogde praktische moestuintafel die je handig kunt gebruiken op het terras, balkon of patio. Hierin kun je met gemak jouw mini moestuin kweken op een comfortabele hoogte.

De moestuintafel is gemaakt van duurzaam cederhout en heeft aan de onderkant een ruime lattenrek waarop je kleine tuin spullen kwijt kunt. Wat zeker noemenswaardig is aan deze moestuintafel is de onderkant van de poten.

Deze zijn voorzien van een kunststof waardoor het hout niet in directe aanraking komt met de grond om zodoende rot en schimmel te voorkomen. De productafmetingen zijn : ca. 78 cm x 58 cm x 80 cm (L x D x H)

Check de meest actuele prijzen hier

Beste moestuintafel op lage poten: Outdoor Life kweekbak Mats

Beste moestuintafel op lage poten: Outdoor Life kweekbak Mats

(bekijk meer afbeeldingen)

Wie geen moeite heeft met iets lager planten kan deze moestuin op lage poten trendline white in overweging nemen. Met een afmeting van 75x75x39 cm (lxbxh) biedt deze moestuintafel voldoende ruimte om een mini tuin te starten.

Je kunt er kiemplantjes in kweken, maar ook kleine planten en kruiden passen ook perfect in deze moestuintafel. De bak is van grenenhout vervaardigd.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste moestuintafel van metaal: Gardini

Beste moestuintafel van metaal Relaxdays

(bekijk meer afbeeldingen)

De Gardini moestuintafel moet je zelf monteren waardoor je uiteindelijk een stevige moestuintafel krijgt. Alleen de poten dien je snel en eenvoudig te monteren aan het frame.

De bakken zijn vervaardigd van metaal en staan op 4 poten. De kweektafels (bekijk hier meer specifieke kweektafels) zijn smal en hebben de afmeting van H x B x D: ca. 80,5 x 81,5 x 31 cm en een inhoud van 56 liter.

Deze smalle moestuintafels zijn perfect voor het kweken van kruiden en groenten, maar nemen weinig ruimte in beslag.

De moestuintafels bieden een ideale manier om jouw plantjes veilig boven de grond te houden van onkruid en ongedierte.

Bekijk de meest actuele prijzen hier

Beste moestuin van kunststof: Elho XXL zwart

Beste moestuintafel van kunststof Elho XXL

(bekijk meer afbeeldingen)

Heb je behoefte aan een niet al te grote bak waarin je enkel misschien alleen kruiden wil kweken of misschien alleen kiemplantjes in wil laten opkomen, dan is de Elho kweektafel XXL zwart een goede optie om te overwegen.

In deze kunststoffen kweektafel van Elho kunt u gemakkelijk kleine plantjes kweken.De poten zijn voorzien van gaten voor waterafvoer. En de tafel heeft een prettige werkhoogte.

De productafmetingen zijn 75,5 x 36,5 x 65,1 (lxbxh) met een inhoud van 65 liter.

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste moestuintafel op wielen: TA

Best emoestuintafel op wielen TA

(bekijk meer afbeeldingen)

Altijd handig als je een moestuintafel zonder te veel moeite kan verplaatsen. Met een moestuintafel op wielen is dit snel en makkelijk gedaan. De tafel fungeert net zoals elke andere moestuintafel voor het kweken van een mini moestuin, maar kan dankzij de bijbehorende wielen makkelijk van de ene naar de andere plek verplaatst worden. De tafel staat op 4 poten, waarvan 2 voorzien zijn van rubber wielen. Verder heeft de moestuintafel een handige indeling van 4 vakken om verschillende soorten plantjes in de bak te kweken. De moestuintafel is van grenenhout en heeft de productafmetingen:ca. 80 cm x 40 cm x 78,5 cm (L x B x H)

Beste moestuintafel met indeling: Intergard

Beste bak om kruiden los van elkaar in te kweken: Intergard kweektafel

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze moestuintafel met 8 vakken is perfect voor het kweken van verschillende soorten groenten en kruiden in een bak. Dankzij de verdeling van de 8 vakjes kun je dit met gemak doen.

De moestuintafel is vervaardigd van geïmpregneerd grenenhout en de afmetingen van bak zijn 85x60x82 cm (lxbxh).

Onder de vakjes is de moestuintafel voorzien van een ruimte waar je andere kleine tuingereedschappen of benodigdheden kunt opbergen.

Hier te koop bij bol.com

Beste rechthoekige moestuintafel: Brett polyester

Beste rechthoekige moestuintafel Brett Polyester

(bekijk meer afbeeldingen)

Ben je niet zo weg van moestuintafels met een natuurlijke uitstraling, dan is de Brett polyester moestuintafel de juiste keuze voor jou.

In deze modern uitziende moestuintafel kun je eenvoudig je eigen moestuintje maken op het balkon, terras, patio of serre. Je kunt er van alles in planten van biologische groenten, kruiden of bloemen.

Deze moestuintafel is van polyester en heeft de afmetingen 150x100x91cm. Kies handig de kleur uit die past bij jou thuis (misschien wel lekker binnen) uit de verschillende kleuren opties.

Bekijk hem hier bij Compleetgroen

Beste vierkante moestuintafel: vierkantemetertuin Yasmine

Vierkantemetertuin yasmine

(bekijk meer afbeeldingen)

Voor degenen die niet veel ruimte ter beschikking hebben, maar toch zelf het genot willen hebben om hun eigen groenten en kruiden te planten, is deze vierkante moestuin op poten de ideale moestuintafel om mee aan de slag te gaan.

De vierkantemetertuin biedt nog net genoeg ruimte om tenminste 4 soorten groenten en kruiden erin te kweken, zonder dat het al te veel ruimte in beslag neemt op balkon of op het terras.

Met een inhoud van 130 liter heeft deze moestuintafel de volgende afmetingen: 80 x 80 x 70 cm (lxbxh). Geschikt voor beginnelingen of voor mensen die maar net een paar dingen willen kweken.

Bekijk hem hier bij Praxis