Beste moestuintafel | Zo kies je de beste moestuinbak op poten [top 10]

by Joost | Geupdate op:  oktober 27, 2021

De beste tuiniertips in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van urban garden en binnen tuinieren tot weelderige tuin

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Heel wat mensen zijn steeds meer zelfvoorzienend bezig om hun eigen verse groenten te telen en sommige gaan zo ver om zelfs ook hun eigen kippen te houden voor biologische eieren.

Niets zo leuk om thuis een salade van eigen geteelde groenten op tafel te kunnen zetten. En de makkelijkste manier om thuis groenten te verbouwen is met een moestuinbak op poten: een moestuintafel!

Je hoeft door de verhoogde bak niet te bukken, wat je rug erg fijn zal vinden, en hebt volledig de controle over de aarde waarin je teelt, de hoeveelheid water die je groenten krijgen en hoeveel onkruid je de ruimte geeft.

We gaan dus kijken naar verschillende moestuintafels waarmee je meteen aan de slag kan.

We hebben ze in verschillende categorieën geplaatst, zodat het eenvoudig voor je is om de beste moestuintafel te kiezen voor jouw situatie of preferentie.

Tuinieren moet geen juk aan je been zijn, maar gewoon een ontspannen bezigheid met een belonend resultaat van verse groenten en fruit!

Onze voorkeur voor de beste moestuintafel gaat uit naar deze Exit kweektafel, omdat deze moestuintafel zich perfect leent voor het kweken van zowel groenten als kruiden. Deze moestuintafel heeft een modern strak design welke ongetwijfeld past in elke tuin. Het is een mooie grote bak die veel ruimte biedt om genoeg in te kunnen planten:

Onze tweede keuze gaat uit naar deze moestuintafel met deksel, omdat het hebben van een moestuintafel met een deksel zeker handig uitkomt voor planten in ons koud klimaat.

Deze bak heeft een handige stahoogte waardoor je niet voorover hoeft te bukken. Hierdoor blijft planten plezierig en praktisch.

In het onderstaand overzicht kun je handig meteen de beste moestuintafel vinden die je zoekt. Voor een uitgebreid review per product kun je gerust het artikel verder lezen.

Beste moestuintafel Afbeeldingen
Beste moestuintafel voor kruiden en groenten: EXIT Aksent Beste moestuintafel voor kruiden en groenten EXIT Aksent

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste moestuintafel met deksel: TA koude bak grenenhout Beste moestuintafel met deksel TA grenen

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste verhoogde moestuintafel: Relaxydays minigarden Beste verhoogde moestuintafel: Relaxydays minigarden

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste moestuintafel op lage poten: Outdoor Life kweekbak Mats Beste moestuintafel op lage poten: Outdoor Life kweekbak Mats

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste moestuin van metaal: Relaxdays smalle kweektafel Beste moestuintafel van metaal Relaxdays

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste moestuintafel van kunststof: Elho kweektafel XXL zwart Beste moestuintafel van kunststof Elho XXL

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste moestuintafel op wielen: De Wiltfang Beste moestuintafel op wielen- De Wiltfang

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste moestuintafel met indeling: Intergard Beste bak om kruiden los van elkaar in te kweken: Intergard kweektafel

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste rechthoekige moestuintafel: Brett polyester Beste rechthoekige moestuintafel Brett Polyester

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste vierkante moestuintafelLes Potagers De Thomas op poten Beste vierkante moestuintafel: Les Potagers De Thomas op poten

(bekijk meer afbeeldingen)

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Wat zijn de voordelen van een moestuintafel?

Groenten telen in een verhoogde moestuinbak heeft verschillende voordelen:

Waar moet je op letten bij de aankoop van een moestuintafel?

Met dit artikel helpen we je op weg om meteen een aanvang te maken om zelf je groenten en fruit te telen in een verhoogde moestuinbak, en met name de mensen die beperkte ruimte hebben om een moestuin aan te leggen op het achtererf.

Ga je een moestuinbak kopen, dan zijn er een aantal belangrijke vragen die je jezelf moet stellen. De antwoorden op deze vragen zullen bepalen welke moestuintafel het beste zal werken voor jou.

Waar zal je jouw moestuintafel plaatsen? Binnen of buiten of allebei?

Afhankelijk van wat jouw antwoord hierop is, zal je dus moeten kiezen uit een mobiele moestuinbak op wielen of een die op een vaste plek komt te staan.

Ook zal je moeten nagaan hoe de afwatering van de moestuinbak verloopt.

Wil je de bak buiten op het terras plaatsen, denk er dan aan dat het water ergens naartoe moet kunnen. Kijk of jouw terras zo’n voorziening toelaat.

Als je jouw verhoogde moestuinbak buiten op het achtererf of in de achtertuin neerzet, dan maakt het weinig uit of de bak een speciaal afwateringsysteem heeft, maar de bak moet tenminste de standaard afwaterings mogelijkheid hebben.

Om duurzaam met water om te gaan, kun je een regenton in je tuin neerzetten, en zo regenwater oogsten.

Hoe groot is de beschikbare ruimte voor de moestuintafel?

Meet de de ruimte waar je de moestuintafel wilt neerzetten. Zorg hierbij voor een plek met voldoende ventilatie en ook genoeg zon.

Heb je dus bijvoorbeeld een oppervlakte van 1 vierkante meter ter beschikking, kies dan een iets kleinere bak, omdat je nog om de bak heen moet kunnen lopen om in de bak te kunnen werken.

Maar ook omdat je de planten de ruimte moet geven om te ‘ademen’. Het is niet aangeraden om moestuintafels opgekropt naast elkaar te plaatsen.

Wat ga je planten?

Afhankelijk van wat je wil gaan planten zal je ook de positie en de soort van de moestuintafel bepalen. Sommige gewassen hebben meer zon nodig en andere meer schaduw.

Heb je bepaald welke planten je zal kweken, dan weet je ook beter waar je de bak kunt neerzetten.

Aubergines bijvoorbeeld houden van warmte en kun je het beste telen buiten waar het veel zonlicht krijgt. Dit geldt over het algemeen voor vruchtdragende planten die extra uren in de zon nodig hebben.

Andere groenten gedijen daarentegen juist beter in de schaduw. Deze zijn meestal groenten die oorspronkelijk in het bos leefden, zoals de meeste bladgroenten, knollen en kruiden.

Ook kruiden kweken gaat goed in een moestuinbak op poten. De meeste Mediterrane kruiden, zoals basilicum, oregano en tijm hebben graag veel zon en warmte, terwijl rozemarijn, peterselie of salie ook in meer schaduw prima gedijen.

Ga dus na hoeveel zonlicht en/of schaduw de plant nodig heeft per dag om een mooie oogst te garanderen.

Lees ook: Vensterbank groente – de 11 beste groenten om binnen te kweken

Wat heb je naast een moestuintafel nog meer nodig?

Om meteen van start te gaan met tuinieren in jouw moestuintafel, heb je enkele essentiële dingen nodig.

We hebben een handig lijstje hieronder voor je gemaakt.

10 beste moestuintafels beoordeeld

Ik zal nu mijn favorieten verhoogde moestuinbakken bespreken. Ik weet zeker dat hier een mooie optie voor je tussenzit!

Beste moestuintafel voor kruiden en groenten: EXIT Aksent

De Exit Aksent kweektafel is onze overall favoriete moestuintafel, omdat het aparte design ons aanspreekt. De mooie moestuintafel past gegarandeerd in elke tuin, of op elk balkon of terras.

Beste moestuintafel voor kruiden en groenten EXIT Aksent

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze moestuintafel is perfect voor wanneer je met jouw kinderen gezellig de vingers vies wil maken en jouw eigen groenten en kruiden wil kweken. Zoals het gezegde luidt: jong geleerd is oud gedaan.

Kinderen zijn nooit jong genoeg om te leren om hun eigen verse groenten te kweken.

Dankzij de prettige stahoogte is deze moestuinbak ideaal voor kinderen om te helpen tuinieren, maar kan ook gebruikt worden op een verhoogd stuk grond. De bak met de afmeting 68 x 93.5 x 50 cm (lxbxh) biedt veel plantruimte om extra veel gezonde groenten en verse kruiden in te kweken.

Voor deze moestuintafel kun je accessoires en een overkapping apart bestellen. De moestuintafel wordt wel inclusief een worteldoek geleverd.

Daarentegen is deze moestuintafel met deksel een goed alternatief, want het tweedelig deksel van de bak biedt een goede bescherming voor wanneer de temperatuur begint te dalen.

De bak staat lekker verhoogd waardoor je niet meer moeizaam voorover hoeft te bukken of door de knieën te zakken om prettig te tuinieren. Gemaakt van geïmpregneerd grenenhout in combinatie met acrylglas, biedt deze moestuintafel een veilig plek om jouw groenten en kruiden in te kweken.

Onder de moestuintafel is er voldoende opslagruimte voor kleine tuingereedschappen. De moestuintafel wordt inclusief een gronddoek in geotextiel geleverd.

De productafmetingen zijn:ca. 120 cm x 60 cm x 90 cm (L x B x H) met een netto inhoud van 205 liter

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste moestuintafel met deksel: TA koude bak grenenhout

Beste moestuintafel met deksel TA grenen

(bekijk meer afbeeldingen)

Als je ook in een wat koudere periode wilt kweken, dan heb je wellicht meer aan een moestuintafel met deksel. Een stevige constructie die goed sluit is dan nodig.

Deze TA moestuinkas kun je het eigenlijk wel noemen is gemaakt van stevig grenenhout en kan de elementen zeker aan. Door de doorzichtige bovenkant kan er nog steeds voldoende zon bij, maar zijn je heerlijke gewassen beschermd tegen de elementen.

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste verhoogde moestuintafel: Relaxydays minigarden

Beste verhoogde moestuintafel: Relaxydays minigarden

(bekijk meer afbeeldingen)

De Moestuin-tafel Easy Grow is een verhoogde praktische moestuintafel die je handig kunt gebruiken op het terras, balkon of patio. Hierin kun je met gemak jouw mini moestuin kweken op een comfortabele hoogte.

De moestuintafel is gemaakt van duurzaam cederhout en heeft aan de onderkant een ruime lattenrek waarop je kleine tuin spullen kwijt kunt. Wat zeker noemenswaardig is aan deze moestuintafel is de onderkant van de poten.

Deze zijn voorzien van een kunststof waardoor het hout niet in directe aanraking komt met de grond om zodoende rot en schimmel te voorkomen. De productafmetingen zijn : ca. 78 cm x 58 cm x 80 cm (L x D x H)

Check de meest actuele prijzen hier

Beste moestuintafel op lage poten: Outdoor Life kweekbak Mats

Beste moestuintafel op lage poten: Outdoor Life kweekbak Mats

(bekijk meer afbeeldingen)

Wie geen moeite heeft met iets lager planten kan deze moestuin op lage poten trendline white in overweging nemen. Met een afmeting van 75x75x39 cm (lxbxh) biedt deze moestuintafel voldoende ruimte om een mini tuin te starten.

Je kunt er kiemplantjes in kweken, maar ook kleine planten en kruiden passen ook perfect in deze moestuintafel. De bak is van grenenhout vervaardigd.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste moestuintafel van metaal: Relaxdays metalen kweektafel

Beste moestuintafel van metaal Relaxdays

(bekijk meer afbeeldingen)

De Gardini moestuintafel moet je zelf monteren waardoor je uiteindelijk een stevige moestuintafel krijgt. Alleen de poten dien je snel en eenvoudig te monteren aan het frame.

De bakken zijn vervaardigd van metaal en staan op 4 poten. De kweektafels (bekijk hier meer specifieke kweektafels) zijn smal en hebben de afmeting van H x B x D: ca. 80,5 x 81,5 x 31 cm en een inhoud van 56 liter.

Deze smalle moestuintafels zijn perfect voor het kweken van kruiden en groenten, maar nemen weinig ruimte in beslag.

De moestuintafels bieden een ideale manier om jouw plantjes veilig boven de grond te houden van onkruid en ongedierte.

Bekijk de meest actuele prijzen hier

Beste moestuin van kunststof: Elho XXL zwart

Beste moestuintafel van kunststof Elho XXL

(bekijk meer afbeeldingen)

Heb je behoefte aan een niet al te grote bak waarin je enkel misschien alleen kruiden wil kweken of misschien alleen kiemplantjes in wil laten opkomen, dan is de Elho kweektafel XXL zwart een goede optie om te overwegen.

In deze kunststoffen kweektafel van Elho kunt u gemakkelijk kleine plantjes kweken.De poten zijn voorzien van gaten voor waterafvoer. En de tafel heeft een prettige werkhoogte.

De productafmetingen zijn 75,5 x 36,5 x 65,1 (lxbxh) met een inhoud van 65 liter.

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste moestuintafel op wielen: De Wiltfang

Beste moestuintafel op wielen- De Wiltfang

(bekijk meer afbeeldingen)

Altijd handig als je een moestuintafel zonder te veel moeite kan verplaatsen. Met een moestuintafel op wielen is dit snel en makkelijk gedaan.

De tafel fungeert net zoals elke andere moestuintafel voor het kweken van een mini moestuin, maar kan dankzij de bijbehorende wielen makkelijk van de ene naar de andere plek verplaatst worden.

De tafel staat op 4 poten, waarvan 2 voorzien zijn van rubber wielen. Er kan ongeveer 49 liter potgrond in de bak en deze is voorzien van gaten zodat overtollig water goed afgevoerd kan worden.

De moestuintafel is van metaal en heeft de productafmetingen: 70 x 80 cm (L x B). Hij wordt in een platte doos geleverd en moet dus nog even in elkaar gezet worden.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste moestuintafel met indeling: Intergard

Beste bak om kruiden los van elkaar in te kweken: Intergard kweektafel

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze moestuintafel met 8 vakken is perfect voor het kweken van verschillende soorten groenten en kruiden in een bak. Dankzij de verdeling van de 8 vakjes kun je dit met gemak doen.

De moestuintafel is vervaardigd van geïmpregneerd grenenhout en de afmetingen van bak zijn 85x60x82 cm (lxbxh).

Onder de vakjes is de moestuintafel voorzien van een ruimte waar je andere kleine tuingereedschappen of benodigdheden kunt opbergen.

Hier te koop bij bol.com

Beste rechthoekige moestuintafel: Brett polyester

Beste rechthoekige moestuintafel Brett Polyester

(bekijk meer afbeeldingen)

Ben je niet zo weg van moestuintafels met een natuurlijke uitstraling, dan is de Brett polyester moestuintafel de juiste keuze voor jou.

In deze modern uitziende moestuintafel kun je eenvoudig je eigen moestuintje maken op het balkon, terras, patio of serre. Je kunt er van alles in planten van biologische groenten, kruiden of bloemen.

Deze moestuintafel is van polyester en heeft de afmetingen 150x100x91cm. Kies handig de kleur uit die past bij jou thuis (misschien wel lekker binnen) uit de verschillende kleuren opties.

Bekijk hem hier bij Compleetgroen

Beste vierkante moestuintafel: Les Potagers De Thomas op poten

Beste vierkante moestuintafel: Les Potagers De Thomas op poten

(bekijk meer afbeeldingen)

Voor degenen die niet veel ruimte ter beschikking hebben, maar toch zelf het genot willen hebben om hun eigen groenten en kruiden te planten, is deze vierkante moestuin op poten de ideale moestuintafel om mee aan de slag te gaan.

De vierkantemetertuin biedt genoeg ruimte om tenminste 4 soorten groenten en kruiden te kweken, zonder dat het al te veel ruimte in beslag neemt op balkon of op het terras.

Met een inhoud van 130 liter heeft deze moestuintafel de volgende afmetingen: 100 x 100 x 80 cm (lxbxh). Hij is gemaakt van duurzaam, onbehandeld en massief hout.

Geschikt voor beginnelingen of voor mensen die maar net een paar dingen willen kweken.

Bekijk hem hier bij Praxis

Moestuintafel FAQ

Wat is een moestuinbak op poten?

Steeds meer mensen hechten waarde aan kwalitatief betere voedingsmiddelen, die op een kleine schaal zijn geteeld zonder pesticiden en allerlei onnatuurlijke additieven om te preserveren.

Veelal worden deze voedingsmiddelen, voornamelijk groenten en fruit dan geteeld in moestuinen.

Het gaat om dus kleine tuinen, die makkelijker hanteerbaar zijn, maar tegelijkertijd toch genoeg voedsel produceren voor een gezonde en verse gezinsmaaltijd.

Echter bestaat er wel een verschil in aanpak en onderhoud van planten in een ‘echte moestuin’ en planten in een moestuintafel.

Onder een ‘echte moestuin’ moet je een kleine tuin verstaan op jouw achtererf met verschillende vaste planten, die in de grond worden geplant en geteeld worden.

Terwijl een moestuintafel, zeg maar, een miniatuur tuin is van geteelde gewassen in een moestuinbak. Dus planten, groenten en kruiden, in bakken in plaats van planten in potten of op bedden.

Echte moestuin vs moestuintafel – de verschillen

Een reden dat een moestuintafel een betere keuze is ten opzichte van een ‘echte moestuin’ is de efficiëntie ervan. Een ‘echte moestuin’ vergt veel zorg en aandacht en kun je eigenlijk alleen mee starten aan het begin van het moestuin seizoen.

Je begint iedere keer opnieuw met alles schoonmaken, onkruid weghalen, omspitten, zaaibedden maken en bemesten etc. Je doet dit zo vroeg mogelijk om er zoveel mogelijk uit te halen, anders heeft het weinig zin.

Planten in een moestuintafel daarentegen is veel eenvoudiger en je kunt er eigenlijk altijd mee beginnen. Start je in maart met planten, dan pak je het hele seizoen mee en dat is zeker mooi meegenomen.

Begin je pas half mei of begin juni, dan komt alles mooi op en de planten beginnen lekker snel te groeien. Het weer is dan ideaal voor de planten om goed te groeien.

Maar zelfs aan het einde van de zomer of aan het begin van de herfst kun je nog uitzaaien om aan het begin van het voorjaar nog te kunnen oogsten.

Kortom het beginnen en onderhouden van een moestuintafel is praktischer, kost veel minder inspanning en je kunt er altijd mee starten.

Hoe maak je zelf een moestuinbak op poten?

Ben je een beetje handig met hout en gereedschap, dan kun je er ook voor kiezen om zelf een moestuintafel te maken.

Het is even een project, maar wel eentje die bij uitstek geschikt is voor iedereen die graag meer zelfvoorzienend wil zijn.

Het enige wat leuker is dan een eigen gekweekt tomaatje eten, is een eigen gekweekt tomaatje uit je zelfgemaakte moestuintafel te eten!

Dit is een goede video die precies uitlegt hoe je je eigen moestuin bak op poten in elkaar zet:

Wat kan je kweken in een moestuinbak op poten?

Fruitbomen of hoge planten zijn niet zo geschikt voor moestuinbakken, je wilt het bij jaarlijkse kleine groenten en kruiden houden.

De meeste soorten sla en andere bladgroenten zijn altijd goed, maar ook wortelgroenten en nachtschades doen het prima.

De volgende planten zijn erg geschikt om in een moestuintafel te verbouwen:

Ook kruiden zijn geweldig om in een moestuinbak te verbouwen:

Zaaien of zaailingen kopen voor de moestuinbak?

Bij de meeste tuincentra kun je zaailingen van de populaire groenten en kruiden kopen. Dit is een goede manier om snel resultaat te hebben, de plantjes zijn al iets verder.

Maar vanuit zaad groeien kan ook prima. Is het nog wat fris buiten, begin dan eerst binnen of in een kweekkas en zet de plantjes uit in je moestuintafel wanneer ze zover zijn.

Conclusie

Een moestuinbak op poten is misschien wel de meest comfortabele manier om lekker thuis te tuinieren. Het staat bovendien ook leuk, zo’n groene tafel, het zal de eyecatcher van je achtertuin worden!

Wat is er nu mooier dan lekker buiten te eten, en nog even een pluk verse basilicum voor de pasta te kunnen oogsten, of een bak eigen radijsjes op tafel te kunnen zetten?