Alocasia planten zoals de Cucullata “Olifantsoor” & Zebrina

by Joost | Geupdate op:  januari 29, 2022

De Alocasia is een sterke groene kamerplant. Dit exemplaar is bijzonder vanwege de stammetjes waar de plant op groeit en de bladeren die de vorm hebben van een Olifantsoor.

Daar komt ook de bijnaam van deze tropische plant vandaan. De roots van de Alocasia Cucullata liggen in Azië. Het plantje kan een of meerdere stammetjes per plant bevatten.

De plant staat graag op een lichte plaats uit de zon op kamertemperatuur.

En er zijn een hele hoop verschillende varianten!

Verschillende soorten Alocasia

Alocasia Cucullata

Alocasia planten zoals de Cucullata

(bekijk meer afbeeldingen)

Direct zonlicht zorgt ervoor dat de plant en blad snel zal verdrogen of zelfs verbranden. Geef de plant regelmatig water maar stem dit wel af op de verschillende seizoenen. In de zomer heeft een plant meer water nodig dan in de winter. Eens per maand de bladeren sproeien is aan te raden.

De Alocasia Cucullata komt oorspronkelijk uit de tropen in Azië. Het blad van de Alocasia Cucullata wordt vergeleken met een olifantsoor, zo wordt hij ook wel genoemd. In de tropen kunnen zijn ‘oren’ een diameter van wel anderhalf meter hebben. Het is echt een topper! Alleen wel een moeilijke.. lees daarom goed de verzorgingstips door.Haal nu de Alocasia Cucullata in huis of op kantoor en breng meer green power in jouw omgeving!

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Hoe kun je de Alocasia Cucullata het best verzorgen?
▶ Standplaats
De Alocasia Cucullata kan je het beste op een plek geplaatst worden met veel direct zonlicht. Denk hierbij aan een plek tot 2 meter van een raam, met tot 5 uur zonlicht per dag. Zijn bladeren groeien altijd richting de zon, draai daarom de Alocasia Cucullata regelmatig

▶ Watergeven
De Alocasia Cucullata houdt veel water vast in zijn stengels. Hierdoor houd de Alocasia Cucullata van licht vochtige grond. Je kan dit in de gaten houden door regelmatig je vinger in de grond te stoppen. Geef de plant ook kleine hoeveelheden water, anders gaan ze wortels in het water staan, wat hij niet fijn vind…

▶ Temperatuur
De Alocasia Cucullata komt uit een tropische omgeving. Het is daarom verstandig om een minimale temperatuur van 18 graden aan te houden en een maximale temperatuur van 28 graden. Idealiter is de temperatuur tussen de 18 en 24 graden. Zorg er voor dat de Alocasia Cucullata niet naast een verwarming of kachel geplaatst word. Dit kan een te droge lucht veroorzaken voor de plant.

▶ Voeding
De Alocasia Cucullata is continu bezig met het aanmaken van nieuwe bladeren, hierdoor verbruikt hij enorm veel energie Gebruik daarom vloeibare voeding, lees wel goed de gebruiksaanwijzing voor gebruik. Als de plant in de herfst/winter geen nieuw blad aanmaakt, stop dan ook even met voeden totdat de bloeiperiode aanbreekt.

Wist je dat…?

▶ Giftig
De Alocasia Cucullata is giftig voor de huid, dit kan tot irritatie lijden.

▶ Ziektes
De Alocasia Cucullata kan last krijgen van spint indien de lucht droog is. Regelmatig de plant besproeien kan helpen. Mocht hij toch last krijgen van spint, zet de Alocasia Cucullata dan buiten. De wind & regen (vocht) zal ervoor zorgen dat de spint verdwijnt. Deze techniek werkt alleen als de temperatuur goed is & de hij een plekje in de schaduw krijgt.

Alocasia Zebrina Zebra Plant

Alocasia Zebrina - 75 cm hoog - Zebra Plant

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze beauty komt origineel uit Azie en groeit daar nog steeds in het wild.
Met de 79 verschillende soorten Alocasia’s is er altijd wel een soort bij die past bij jou interieur.

Standplaats
De Alocasia houdt van een lichte plek zonder direct zonlicht.
Roteer de plant één keer per week een kwartslag, want de bladeren groeien naar het zonlicht. Zo voorkom je dat jou plant scheef gaat groeien.

Water geven
De Alocasia is erg gevoelig voor te veel water, en het is zelf een beetje aankijken hoeveel ze nodig heeft. In de zomer één keer per week wat water, en in de winter mag er best wat langer tussen zitten. Je kan er ook voor kiezen om wat vaker kleinere hoeveelheden te geven. In plaats van één keer in de week wat meer.

Check ook altijd of de pot niet te zwaar is, het kan best zo zijn dat de bovenste laag van de potgrond is uitgedroogd, maar dat de voeten in het water staan.
Als je te veel water geeft kan dat zich ook uiten tot geel blad.

Onderhoud
De Alocasia laat zijn oude bladeren hangen en afsterven in ruil voor een mooi nieuw blad, dit herken je doordat er langzaam een opgerold blad uit de stam komt. Knip het oude blad weg tot net boven de grond, zodat alle energie wordt gestoken in het nieuwe blad.

Druppels
Soms lijkt het net alsof je plant huilt, hij lekt dan druppels aan het uiteinde van het blad. Dit is een normaal proces, het water dat de planten opnemen via de wortels verdampen ze weer via het blad. Dit gebeurt overdag, in de nacht druppeld de Alocasia het overtollige water via het blad weg.
Dit is dus geheel normaal! Kijk daarom wel uit met een houten vloer.

Giftig
Alle Alocasia soorten zijn giftig, pas op met kinderen en huisdieren. Vooral het sap van de alocasia kan voor irritatie en zwelling zorgen

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Alocasia Black Velvet

Alocasia Black Velvet

(bekijk meer afbeeldingen)

De Alocasia Black Velvet komt oorspronkelijk uit de tropen in Azië. Het blad van de Alocasia Black Velvet wordt vergeleken met een olifantsoor, zo wordt hij ook wel genoemd. In de tropen kunnen zijn ‘oren’ een diameter van wel anderhalf meter hebben. Het is echt een topper! Alleen wel een moeilijke.. lees daarom goed de verzorgingstips door.Haal nu de Alocasia Black Velvet in huis of op kantoor en breng meer green power in jouw omgeving!

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Alocasia Dwarf x Amazonica

Alocasia Dwarf x Amazonica

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze bijzondere en geweldige Alocasia Dwarf x Amazonica wordt ook wel de Alocasia Polly of de ‘Skeletplant’ genoemd. De Alocasia komt van oorsprong uit Azië maar is op dit moment een mega hippe kamerplant.

Verzorging & tips Alocasia Dwarf x Amazonica – 35cm
De Alocasia Dwarf x Amazonica – 35cm staat graag in een ruimte waar de luchtvochtigheid hoog is. Dit omdat de plant van oorsprong uit het Tropische gedeelte van Azië komt. Om dit na te bootsen is het goed de plant met regelmaat te besproeien. Met het besproeien van het blad zorg je niet alleen voor een hogere luchtvochtigheid, maar verwijder je ook het stof van de bladeren en werkt dit mee aan de preventieve bestrijding van bladluis.

Waterbehoefte Alocasia Dwarf x Amazonica – 35cm
Door zijn tropische afkomst is de plant gewend aan een hogere luchtvochtigheid. Zorg er dus voor dat de potgrond altijd vochtig is maar absoluut niet nat. Check regelmatig of de grond nog vochtig is en geef zo nodig kleine beetjes water bij.

Lichtbehoefte Alocasia Dwarf x Amazonica – 35cm
De Alocasia Dwarf x Amazonica staat graag op een halfschaduwrijk plekje. Direct zonlicht verdraagt de plant niet en kan de bladeren doen verbranden.

Is de Alocasia Dwarf x Amazonica – 35cm giftig?
Ja, de Alocasia Dwarf x Amazonica is licht giftig. Het sap wat vrijkomt kan licht irriterend zijn op de huid.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Alocasia ‘Stingray’

Alocasia 'Stingray'

(bekijk meer afbeeldingen)

Alocasia planten ken je misschien wel beter onder de naam olifantsoor. Niet verrassend hebben ze die naam te danken aan de bladeren die gevormd zijn als de oren van olifanten. Deze planten kennen hun oorsprong in een plek waar olifanten ook niet onbekend mee zijn; Zuidoost Azië. Deze tropische, Aziatische planten hebben een flinke bladmaat. In het wild kunnen de bladeren pas echt een groot formaat krijgen; namelijk zo’n 1 meter in doorsnee. De bladeren van de Alocasia ‘Stingray’ lijken op pijlstaartroggen, vandaar ook de naam ‘Stingray’. Ze zijn donkergroen en hebben lichtgroene nerven. Aan het eind van het blad zie je hoe de stengel doorloopt en een spitse staart vormt. De stelen van deze plant krijgen na verloop van tijd een gevlekt uiterlijk met een mix van donkerbruine en lichtgele kleuren. Dit alles resulteert in een plant met een uiterlijk als geen ander.

Alles op een rijtje
– Deze Alocasia ‘Stingray’ wordt per stuk geleverd
– De leveringshoogte van deze plant is 40 cm (incl. pot)
– Geleverd in een kweekpot van 12 cm
– Met bladeren in de vorm van pijlstaartroggen
– De stelen krijgen een bruin-geel gevlekt uiterlijk

Verzorging
Alocasia planten houden van een warme, luchtvochtige omgeving. Je kunt ze beter niet in direct zonlicht plaatsen. Kies daarom voor lichte standplaats, zonder direct zonlicht. Je geeft ze lauwwarm water. Dit kun je het best vaak in kleine hoeveelheden doen. Op deze manier behoudt de potgrond de ideale mate van vochtigheid. Om de luchtvochtigheid te bevorderen kun je ze een bodem van kiezelstenen in de pot geven en af en toe besproeien met een plantenspuit. Alocasias hebben een tijdelijke rustperiode waarin de bladeren tijdelijk vervagen. In deze periode hebben ze minder water nodig.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Alocasia Frydek

Alocasia Frydek

(bekijk meer afbeeldingen)

De Alocasia Frydek komt oorspronkelijk uit de tropen in Azië. Het blad van de Alocasia Frydek wordt vergeleken met een olifantsoor, zo wordt hij ook wel genoemd. In de tropen kunnen zijn ‘oren’ een diameter van wel anderhalf meter hebben. Het is echt een topper! Alleen wel een moeilijke.. lees daarom goed de verzorgingstips door.Haal nu de Alocasia Frydek in huis of op kantoor en breng meer green power in jouw omgeving!

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Alocasia Dragon Scale Aracea

Alocasia Dragon Scale - Aracea

(bekijk meer afbeeldingen)

Iedereen kent wel de verhalen over draken, vleermuisachtige en andere grote monsters. Je kunt nu een eigen monster in huis halen met deze Alocasia Dragon Scale. In tegenstelling tot de verhalen van de draken en monsters doet deze plant niemand kwaad. Je hoeft de Alocasia alleen een mooi plekje te geven in huis en te genieten van zijn aanwezigheid! De Alocasia Dragon Scale is een plant welke deel uitmaakt van het geslacht Alocasia en de familie Araceae. Deze plant, die oorspronkelijk uit Zuid-Azië en Oost-Australië komt, is een tropische plant die gewoonlijk in het regenwoud groeit. Het geslacht telt meer dan 70 soorten die in het wild groeien. De Alocasia Dragon Scale is een bijzondere en exclusieve plant. Zoals de naam al doet vermoeden doen de bladeren denken aan de schubben van een draak. Het patroon op de bladeren geeft een soort 3D effect. Een echte eyecatcher dus!

Verzorging
De Alocasia Dragon Scale is op veel plekken in huis een tevreden plant, zet de plant alleen niet in de felle zon om de prachtige bladeren te beschermen tegen verbranden. De keuken of badkamer zijn zeer geschikte standplaatsen omdat het warm en vochtig is. Geef de plant regelmatig water zodat de grond niet uitdroogt. Ook vindt de Dragon Scale het fijn om af en toe met de plantenspuit verneveld te worden.

Uiteindelijk kan deze Alocasia ongeveer 50 cm groot worden. Let wel op: de Alocasia is giftig voor mens en dier.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Alocasia Wentii

Alocasia Wentii

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze beauty komt origineel uit Azie en groeit daar nog steeds in het wild.
Met 79 verschillende soorten Alocasia’s is er altijd wel een soort bij die past bij jou interieur.

Standplaats
De Alocasia houdt van een lichte plek zonder direct zonlicht.
Roteer de plant ééns per week een kwartslag, want de bladeren groeien naar het zonlicht. Zo voorkom je dat jou plant scheef gaat groeien.

Water geven
De Alocasia is erg gevoelig voor te veel water, en het is zelf een beetje aankijken hoeveel ze nodig heeft. In de zomer één keer per week wat water, en in de winter mag er best wat langer tussen zitten. Je kan er ook voor kiezen om wat vaker kleinere hoeveelheden te geven. In plaats van één keer in de week wat meer.

Check ook altijd of de pot niet te zwaar is, het kan best zo zijn dat de bovenste laag van de potgrond is uitgedroogd, maar dat de voeten in het water staan.
Als je te veel water geeft kan dat zich ook uiten tot geel blad.

Onderhoud
De Alocasia laat zijn oude bladeren hangen en afsterven in ruil voor een mooi nieuw blad, dit herken je doordat er langzaam een opgerold blad uit de stam komt. Knip het oude blad weg tot net boven de grond, zodat alle energie wordt gestoken in het nieuwe blad.

Druppels
Soms lekt de plant druppels aan het uiteinde van het blad. Dit is een normaal proces, het water dat de planten opnemen via de wortels verdampen ze weer via het blad. Dit gebeurt overdag, in de nacht druppelt de Alocasia het overtollige water via het blad weg.
Dit is dus geheel normaal! Kijk daarom wel uit met een houten vloer.

Giftig
Alle Alocasia soorten zijn giftig, pas op met kinderen en huisdieren. Vooral het sap van de alocasia kan voor irritatie en zwelling zorgen

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Alocasia Macrorrhiza

Alocasia Macrorrhiza

(bekijk meer afbeeldingen)

De Alocasia ‘Macrorrhiza’, ook wel olifantsoor genoemd, komt oorspronkelijk uit de tropen van Azië. Deze enorme trendy kamerplant is in bijna iedere urban jungle te vinden! Met deze Alocasia haal je een tropische kamerplant in huis met bijzonder grote bladeren. De bladeren van deze plant kunnen een breedte van wel 60 centimeter krijgen! Houd er rekening mee dat de Alocasia aardig wat ruimte nodig heeft en zet de kamerplant op een plek waar die de hoogte en de breedte in kan groeien. De Alocasia kan tot wel 2.5 meter hoog worden. Uit de kern van de plant groeit telkens één nieuw blad kaarsrecht omhoog. Waarna het openvouwt en naar beneden zakt. Hierdoor varieert zowel de hoogte als de breedte van de plant constant.

Verzorging
De Alocasia staat het liefst op een plekje in de zon. Het is raadzaam de kamerplant af en toe een kwartslag te draaien, zodat de plant niet één kant op groeit.
De Alocasia houdt van vochtige grond. Let dus op dat de potgrond altijd wat licht vochtig is. Hierbij is het wel belangrijk dat de wortels niet in het water staan. Het is het beste om de Alocasia iedere dag een klein beetje water te geven in plaats van in één keer een grote hoeveelheid.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Alocasia Portadora

Alocasia Portadora

(bekijk meer afbeeldingen)

De Olacasia Portadora heeft bijzondere bladeren die groot en aan de buiten kant geribbeld zijn, vandaar de bijnaam ‘Olifantsoor’.

GIFTIG BLAD
Het blad van de Alocasia Portadora is giftig. Plaats de plant dus buiten bereik van huisdieren en kinderen want zij kunnen hier ziek van worden. Raadpleeg altijd een arts bij inname.

VERZORGING
De verzorging van de Alocasia vergt specifieke kennis en is daarom minder geschikt voor kantoor. De plant staat graag op een plaats met veel direct zonlicht. De grond dient ten alle tijden lichtvochtig te zijn en de bladeren moeten minstens 1 keer per week besproeit worden, anders gaan de bladeren slaphangen.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Alocasia Polly Skeletplant

Alocasia Polly - Skeletplant

(bekijk meer afbeeldingen)

De Alocasia Polly komt oorspronkelijk voor in de tropische regenwouden van Azië. Door de donkere bladeren kun je zien dat dit een plant is die in de schaduw van het oerwoud groeit. Door deze donkere bladeren met lichte nerven is de bijnaam ‘Skeletplant’ ontstaan. De bladeren zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar hebben ook nog eens een luchtzuiverende werking. Net als de rest van de Alocasia familie, hebben de bladeren van de Alocasia Polly de vorm van olifantsoren. In combinatie met zijn decoratieve kleuren is de plant dus een echte eye-catcher. Een goede aanwinst voor in huis! Let goed op met kleine kinderen en huisdieren; de plant kan licht giftig zijn.

Verzorging
De Alocasia Polly is vanwege zijn oorsprong, een plant welke een hoge luchtvochtigheid prefereert. Zorg ervoor dat de potgrond van de Alocasia altijd licht vochtig is, zonder dat de wortels in het water staan. Let er dus op dat de plant overtollig water weg kan laten lopen. Het is aan te raden om de Alocasia in een pot met een gat in de bodem en een schotel eronder te planten. Niet schrikken als er druppels van de bladeren vallen, dit is een normaal verschijnsel bij tropische planten. Zodra je last krijgt van veel druppels is dit een teken dat de plant teveel water krijgt. Erg handig! Verder kun je het tropische klimaat van de plant nabootsen door de Alocasia regelmatig te besproeien met een plantenspuit.. Probeer om direct zonlicht en tocht te vermijden. Ook is het het beste om de Alocasia niet boven de centrale verwarming te plaatsen. Met de juiste verzorging kan de plant tot een meter hoog worden!

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Alocasia Pink Dragon

Alocasia Pink Dragon

(bekijk meer afbeeldingen)

De Alocasia Pink Dragon komt oorspronkelijk uit de tropen in Azië. Het blad van de Alocasia Pink Dragon wordt vergeleken met een olifantsoor, zo wordt hij ook wel genoemd. In de tropen kunnen zijn ‘oren’ een diameter van wel anderhalf meter hebben. Het is echt een topper! Alleen wel een moeilijke.. lees daarom goed de verzorgingstips door.Haal nu de Alocasia Pink Dragon in huis of op kantoor en breng meer green power in jouw omgeving!

Check prijzen en beschikbaarheid hier