6 beste slimme lampen getest | bekijk deze reviews voor je koopt

by Joost | Geupdate op:  augustus 13, 2021

De beste tuiniertips in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van urban garden en binnen tuinieren tot weelderige tuin

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Een van de gemakkelijkste manieren om in smart home-technologie te duiken, is met slimme gloeilampen. Dit is wat je moet weten om aan de slag te gaan, samen met beoordelingen van de beste Bluetooth- en wifi-LED’s die we hebben getest.

LEDs zijn de laatste jaren exponentieel slimmer geworden. Je kunt nu je standaard gloeilamp vervangen door een verscheidenheid aan verbonden oplossingen die je kunt bedienen met slechts een paar tikken op je smartphone of tablet.

6-beste-slimme-lampen-beoordeeld

Wat je misschien uit mijn andere artikelen al weet is dat mijn absoluut favoriete deze Philips Hue lampen zijn vanwege hun veelzijdigheid in kleuren en extra apps die je ervoor kunt gebruiken en ze zijn er nu voordelig in dit starterspakket bij bol.com.

Jordan Keyes vind ik ook een geweldige reviewer en hij is er super enthousiast over:

Maar met zoveel opties die de slimme thuismarkt overstromen, welke is het meest geschikt voor jou? We hebben onze hoogst gewaardeerde slimme lampen verzameld, samen met enkele aandachtspunten tijdens het winkelen, om je te helpen beslissen.

Hier in een snel overzicht al onze top keuzes, daarna kun je ook verder lezen voor een uitgebreidere review van elk van hen:

 

 

 

 

Model Afbeeldingen
Meest veelzijdige slimme lampen: Philips Hue White and Color Ambiance E27 Starter Kit Philips hue kleur en wit starterkit

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste slimme lamp met speaker: Sengled Pulse Flex Sengled pulse flex beste slimme lamp met speaker

(bekijk meer afbeeldingen)

Goedkope slimme lamp: Yeelight Smart LED-lamp (kleur) Beste goedkope slimme lamp yeelight smart

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste budget Alexa integratie: Eufy Lumos Smart Bulb Eufy Lumos app LED lamp

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste slimme buitenlampen: Philips Hue White and Color Ambiance Lily Outdoor Spot Light Kit Beste slimme buitenlampen philips hue spotlights

(bekijk meer afbeeldingen)

Meest heldere slimme lamp: LIFX LED multi-white and colour Meest heldere slimme lamp: LIFX LED multi-white and colour

(bekijk meer afbeeldingen)

Laten we dieper op de materie induiken met een review van elk van deze keuzes:

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

17 kamerplanten zonder zonlicht
17 kamerplanten zonder zonlicht
Beste slimme lampen beoordeeld

Meest veelzijdige slimme lampen: Philips Hue White and Color Ambiance E27 Starter Kit

Voordelen: zeer aanpasbaar. Beter blauw en groen, met verbeterde kleurconsistentie, helderheid en levensduur ten opzichte van eerdere lampen. Meer intuïtieve app-ervaring. Veel leuke integraties met derden.

Nadelen: duur. Routines instellen kan eenvoudiger.

Kortom: de Philips Hue White and Color Ambiance E27 Starter Kit van de derde generatie is duur, maar blijft de ultieme manier om aan de slag te gaan met slimme verlichting in je huis.

Philips hue kleur en wit starterkit

(bekijk meer afbeeldingen)

Philips legde de lat hoog voor slimme verlichting met zijn originele Hue Connected Bulb. Nu in zijn derde generatie, verhoogt de White and Color Ambiance Starter Kit het nog hoger, dankzij Apple Homekit-compatibiliteit, verbeterde helderheid en kleurconsistentie en een opnieuw ontworpen app-ervaring.

Het kost nog steeds een behoorlijke duit, maar je krijgt meer waar voor je geld omdat Philips de levensduur van elke lamp heeft verbeterd.

Met toonaangevende functies en een robuust ecosysteem van derden is het White and Color Ambiance-pakket een geweldige manier om aan de slag te gaan met slimme verlichting en zeker mijn top keuze.

Nieuw en verbeterd

De nieuwste Hue-lampen gaan niet zozeer over innovatie als over verfijning. Qua ontwerp is er niets anders dan met de originele Hue-lampen – ze zijn nog steeds in dezelfde vorm en grootte. Afgezien van de woorden “Hue White and Color” aan de basis van de lamp, zou je moeilijk deze kunnen onderscheiden van de eerste-genmodellen.

Wat is er anders? Om te beginnen heeft de meegeleverde Hue Bridge een verbeterde processor met meer dan 500 keer het geheugen en is nu vierkant. Hierdoor kan het meerdere applicaties zoals het Hue-systeem en Apple HomeKit tegelijkertijd uitvoeren, terwijl de originele (ronde) brug eigenlijk alleen met de lichten in gedachten werd ontworpen.

De peertjes zelf zijn ook helderder. Philips heeft de lumenoutput verhoogd van 600 tot 800 lumen, wat overeenkomt met een sprong van 40 W naar ongeveer 60 W. Elke lamp gaat naar schatting ook 25.000 uur of 22 jaar mee, vergeleken met de schatting van 15 jaar voor het origineel.

En wat kleur betreft, hebben de nieuwe peertjes een rijker gamma, met speciale aandacht voor de blauw- en groentinten.

Beste keus slimme lampen Philips hue

(bekijk meer afbeeldingen)

Ik stopte twee lampen in mijn woonkamer en een in mijn bedlampje om te testen. ‘S Nachts was ik blij dat ik mijn ogen niet hoefde te belasten om een ​​boek te lezen of een appje te typen dankzij de instelbare helderheidsniveaus.

Wat kleuren betreft, het bereik is echt indrukwekkend. Je kunt alles kiezen, van lichte pasteltinten tot intens levendige (grenzend aan opzichtige) tinten.

Ik heb de vooraf ingestelde Artic Aurora Scene geprobeerd, die vol is met tinten zoals mint, groenblauw, seafoam en hemelsblauw. Zelfs met een rode accentmuur was mijn woonkamer grondig getransformeerd in wat voelde als een onderzees paradijs.

Evenzo waren de LEDs in staat om een ​​donkerdere schaduw van groen te produceren die deep space nabootste (of op zijn minst wat ik denk dat diepe ruimte eruit ziet) heel goed.

Wat de kosten betreft, zijn individuele lampen nu iets goedkoper per stuk. Het is ​​nog steeds veel als je je hele huis of zelfs een appartement wilt uitrusten met deze jongens. Gelukkig biedt Philips nu een meer gevarieerde verlichtingsportfolio, zodat je niet je hele bankrekening hoeft te legen aan alleen maar zulke slimme lampen.

De Hue White Ambiance-lampen, die het volledige spectrum van wit licht bieden, zijn een stuk goedkoper per lamp. Als je er niet om geeft om meerdere tinten wit te hebben en gewoon de basis wilt, kun je de Hue White-lampen krijgen voor helemaal lagere kosten.

Het installatieproces is eenvoudig. Eerst schroeft je jouw lampen in de gewenste armaturen en schakel je ze in. Vervolgens verbind je de bridge via Ethernet met je router, download je de Philips Hue-app naar je Android- of iOS-apparaat en volg je de instructies op het scherm om de individuele lampen te identificeren en in kamers te groeperen.

Omdat de Hue-lampen via wifi verbinding maken met de bridge, kun je ze zelfs bedienen als je niet thuis bent – iets wat je niet kunt doen met alleen Bluetooth-lampen zoals de TikTeck Smart LED.

Gestroomlijnde ervaring

De mogelijkheid om niet alleen de kleur en intensiteit te personaliseren, maar ook om verlichtingsscènes van je foto’s te recreëren, was een belangrijke trekpleister voor de originele Hue-lampen. Het enige nadeel was dat de originele Philips Hue-app niet de meest intuïtieve was om te gebruiken.

Kleurverloop

Het is dus goed dat Philips een nieuwe Hue-app heeft gemaakt die veel van de problemen met het origineel aanpakt. Allereerst is er een meer gestroomlijnd ontwerp. Je hoeft je smartphone niet meer te draaien om toegang te krijgen tot het volledige kleurverloop voor individuele lampen.

De lay-out is ook aangepast, dus er is een beetje minder door menu’s scrollen om toegang te krijgen tot de gewenste functies. Je kunt nu bijvoorbeeld het verloop voor kleuren, wit (koel of warm) en vooraf ingestelde verlichtingsrecepten allemaal op dezelfde pagina vinden.

Het groeperen van lichten op de kamer is ook intuïtiever. Voorheen moest je afzonderlijke peertjes naar elkaar slepen om een ​​kamer te creeëren. Maar ze worden nog steeds afzonderlijk vermeld onder het tabblad Lichten, wat verwarrend is als je veel lampen hebt.

De nieuwe app maakt die aanpak overbodig. In plaats van zich te concentreren op lampen, centreert het zich op kamers. Nadat je groepen hebt gemaakt, kun je vanuit het hoofdmenu eenvoudig de helderheid en kleur voor een hele kamer aanpassen.

Je kunt elke lamp nog steeds individueel aanpassen – je hoeft alleen maar op de naam van de kamer te tikken.

Scènes toevoegen

De funtie scenes is ook gemakkelijker te gebruiken. Je kunt het tabblad Scènes vinden zodra je op de naam van een individuele kamer tikt.

Er zijn een aantal presets en verlichtingsrecepten, waaronder de eerder genoemde Arctic Aurora, Energize, Read, Relax en Spring Blossom, onder anderen.

Scènes zoals Spring Blossom zijn gebaseerd op werkelijke foto’s, terwijl Energize en Read geoptimaliseerde witte verlichting zijn voor specifieke stemmingen of taken. Energize is een koeler, blauwachtig wit licht, terwijl Relax een warmere, gele tint gebruikt.

Om een ​​scène te selecteren, tik je op de bel met de scènefoto en je lichten passen automatisch bij dat kleurenschema. Als je het wilt bewerken, druk je op het potloodpictogram. Dat brengt je naar een grotere versie van dezelfde afbeelding, waar je een specifiek gebied kunt selecteren dat je opnieuw wilt maken.

De app wijst vervolgens de kleuren aan elke lamp toe en je kunt de helderheid aanpassen met de schuifregelaar onder aan het scherm.

Je kunt ook gemakkelijk je eigen foto’s uploaden. Ik heb bijvoorbeeld een foto van mijn vakantie geüpload naar Cozumel, Mexico, en de app heeft mijn woonkamerlampen automatisch aangepast aan zachte tinten groenblauw en zand om de verlichting op het strand te recreëren.

Routines instellen

Zelfs met deze verbeteringen is de Hue-app niet perfect. Routines instellen is een beetje meer gedoe dan het zou moeten zijn. Er zijn voorinstellingen om wakker te worden, naar bed te gaan en je kunt locatieservices inschakelen zodat lichten aan en uit gaan op basis van waar je bent.

Deze zijn eenvoudig genoeg, maar het is minder intuïtief om een ​​aangepast schema te maken. Het instellen van een starttijd, helderheid, kleur en dagen van de week is eenvoudig, maar het is frustrerend dat je alleen een in-of uitschakeltijd in een enkele routine kunt programmeren, dus je moet in wezen dezelfde routine tweemaal maken (eenmaal om lichten aan te zetten) aan en één keer om ze uit te schakelen).

Ten slotte kun je in het menu Instellingen extra verlichting, accessoires en zelfs widgets voor de Apple Watch toevoegen. De laatste zijn in feite snelkoppelingen op het horloge naar je favoriete instellingen, zodat je je telefoon niet hoeft te pakken.

Integratie met apps van derden

Philips heeft ook een grote voorsprong op de concurrentie met 400 unieke apps van derden in zijn Hue-ecosysteem. Sommige zijn redelijk praktisch, maar de meeste draaien om het synchroniseren van je lichten met muziek, films of tv-shows.

Anderen, zoals Lightbow, bieden je meer opties voor voorinstellingen en kleurenpaletten. Geen van deze zijn nodig, maar ze stellen je in staat om meer te doen dan alleen met de officiële app.

Houd er rekening mee dat veel van deze apps van derden een paar extra euro’s kosten. Ik heb de gratis SyFy Sync-app geprobeerd, die de microfoon van je telefoon gebruikt terwijl je bepaalde SyFy-shows bekijkt om je verlichting te matchen met wat er op het scherm gebeurt.

Aanvankelijk was ik sceptisch, maar het werkte behoorlijk goed voor seizoen één van The Expanse – zelfs als ik me uiteindelijk meer ging concentreren op hoe goed de verlichting in elke scène paste dan op de eigenlijke plot.

Je kunt deze apps vinden in de Apple App Store of Google Play, maar ik raad je aan te zoeken via het tabblad Verkennen in de Hue-app.

Er is een handige, samengestelde lijst met apps van derden en alle compatibele platforms, waaronder Amazon Alexa, Apple HomeKit, Bosch, Google Home, IFTTT, Logitech, Nest en SmartThings.

Ik testte de Hue-lichten met Amazon Alexa en Apple HomeKit. Met Alexa download je gewoon de Philips Hue-vaardigheid in de (Alexa) app zelf. Je kunt vervolgens groepen maken en je verlichting bedienen via spraakopdrachten zoals “Alexa, dim woonkamerverlichting tot 50 procent” op je Amazon Echo.

Je kunt hetzelfde doen met Siri en Apple HomeKit, rechtstreeks vanaf je iPhone. Er is een eenvoudig “HomeKit & Siri” -menu in de Hue-app en je hoeft eigenlijk niets extra’s te doen om dingen in te stellen. Het enige nadeel is dat je HomeKit-instellingen niet kunt bewerken, tenzij je op hetzelfde wifi-netwerk zit.

De beste slimme lampen die je kunt kopen

De enige echte beperking van de set is de diepte van je zakken. Met een aardige prijs voor de White and Color Ambiance Starter Kit en nog behoorlijk wat extra per lamp, is het nog steeds vrij duur voor de gemiddelde consument.

Dit geldt vooral als je slimme verlichting in elke kamer van je huis wilt. Maar zoals gezegd, je kunt veel minder uitgeven door een mix van Hue White-lampen toe te voegen, die goedkoper zijn en vergelijkbare functionaliteit bieden, minus de kleur. (En laten we eerlijk zijn, de meeste kamers hoeven niet op te lichten als een club.)

Als de prijs geen probleem is, zijn de Hue White en Color Ambiance de slimme lampen die we aanbevelen. Ze zijn eenvoudig te installeren, aan te sturen, op afstand bedienen en ze integreren met vele andere apparaten en services die u waarschijnlijk al gebruikt. Ondanks de intimiderende opstartkosten, zijn ze schitterende voorbeelden van wat slimme lampen zouden moeten zijn.

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste slimme lamp met speaker: Sengled Pulse Flex

Voordelen: Redelijk geprijsd. Geen hub vereist. Goede geluidskwaliteit. Werkt met Spotify.

Nadelen: mist Apple HomeKit-ondersteuning. Beperkte integratie met derden.

Kortom: de Sengled Pulse Flex is een redelijk geprijsde speakerlamp die rechtstreeks verbinding maakt met je Wi-Fi-netwerk en kan worden bediend met je telefoon of stem, zonder dat je een hub nodig hebt.

Sengled pulse flex beste slimme lamp met speaker

(bekijk meer afbeeldingen)

Als je jouw huis wilt opknappen, maar niet weet waar je moet beginnen, kun je overwegen een Sengled lamp te installeren. Ze zijn erg betaalbaar voor wat de slimme lamp allemaal kan en kan worden gemonteerd in elke standaard E27-fitting. Hij maakt rechtstreeks verbinding met je wifi-thuis zonder een hub.

Hij heeft een geweldige JBL speaker geïntegreerd wat een mooie geluidskwaliteit geeft, waar je alleen wat bas mist volgens sommige beoordelers, in ieder geval in verhouding tot een thuisset met subwoofer.

Toch maakt het dit alles een van de beste deals die er zijn en een van de topkeuzes voor gemakkelijk te installeren betaalbare slimme lampen.

Check de meest actuele prijzen hier

Goedkope slimme lamp: Yeelight Smart LED-lamp (kleur)

Voordelen: Redelijk geprijsd. Leuke lichteffecten. Werkt met Apple HomeKit en IFTTT. Ondersteunt Alexa, Google en Siri spraakopdrachten. Planning en timeropties.

Nadelen: ondersteunt niet zoveel smart home-platforms als Philips Hue.

Kortom: de Yeelight Smart LED-lamp is een betaalbare kleuren LED-lamp die je kunt bedienen met je telefoon of met je stem, en er is geen hub voor nodig. Het ondersteunt HomeKit-, Alexa- en Google-platforms en werkt met andere slimme apparaten via IFTTT.

Beste goedkope slimme lamp yeelight smart

(bekijk meer afbeeldingen)

De Yeelight-lamp is een dimbare lamp met een kleurenpalet van 16 miljoen, een wit kleurtemperatuurbereik van 1700K tot 6500K en een helderheidswaarde van 800 lumen gelijk aan een lamp van 60 watt. Het heeft een E27-voet en past in elke standaard lampfitting.

De lamp is 4,6 inch lang en 2,2 inch breed en heeft een verwachte levensduur van 22 jaar (gebaseerd op drie gebruiksuren per dag). Binnenin bevindt zich een 2,4 GHz wifi-radio die wordt gebruikt om de lamp te verbinden met je thuisnetwerk en mobiele app.

De mobiele app voor Android en iOS is eenvoudig te gebruiken en biedt een aantal nette functies voor lichteffecten. Het opent naar een apparaatscherm met tabbladen voor al je Yeelight-lampen die hun naam, status (online, offline) en een aan / uit-knop bevatten.

Door op een willekeurig tabblad te tikken, ga je naar een scherm waar je de lamp kunt aanpassen door een kleur in het kleurenpalet te selecteren, een witte kleurtemperatuur te kiezen, het helderheidsniveau van de lamp in te stellen en Flow-modus te selecteren, die het kleurengamma tussen geel en blauw uitvoert.

Beste goedkope slimme lamp Yeelight

(bekijk meer afbeeldingen)

Met de instellingen voor de stromingsmodus kun je de stromingssnelheid regelen voor snelle of geleidelijke verschuivingen van kleur naar kleur en het helderheidsniveau aanpassen in deze specifieke modus.

De app biedt ook vooraf ingestelde kleurenscènes zoals Sunrise (roodachtig), Night Mode (dim en warm), Movie (blauw), Romance (een geleidelijke verschuiving van donkerblauw naar rood) en Candle Flicker (bootst een kaars na), en er is een Music Flow-instelling die kleuren verandert op basis van muziek en andere geluiden met behulp van de microfoon van je telefoon.

Met extra instellingen kun je verlichtingsschema’s maken en timers instellen zodat de lamp na een ingestelde periode automatisch wordt uitgeschakeld.

Beste budget Alexa integratie: Eufy Lumos Smart Bulb

Voordelen: geen hub vereist. Veel kleur- en sfeeropties. Spraakbesturing via Amazon Alexa en Google Assistant.

Nadelen: Weinig ondersteuning voor integratie met derden. Iets onder de gemiddelde levensduur.

Kortom: de Eufy Lumos Smart Bulb White and Color is een eenvoudige en relatief betaalbare manier om van kleur veranderende verlichting aan je huis toe te voegen.

Eufy Lumos app LED lamp

(bekijk meer afbeeldingen)

Verlichting is een leuk, toegankelijk instappunt bij het bouwen van een smart home, maar slimme lampen – vooral van kleur veranderende – kosten veel meer dan je zou verwachten. Mijn topkeuze, de Philips Hue White- en Color Ambiance-lampen, gaan voor aardig wat meer per stuk, en dat houdt geen rekening met het feit dat je een hub nodig hebt om ze te verbinden met je Wi-Fi-thuisnetwerk.

Dat maakt de Eufy Lumos Smart Bulb White en Color van zo’n tweederde van de prijs een intrigerend alternatief.

Het biedt niet zo veel integratie van derden als de Hue-lampen, maar het laat je kiezen uit meer dan 16 miljoen kleuren, het heeft geen hub nodig en het ondersteunt spraakopdrachten via Amazon Alexa en Google Assistant.

Dat maakt het mijn keuze voor de meest betaalbare Alexa integratie.

Ontwerp

De Lumos White and Color bij Amazon is een beetje groter dan je gemiddelde lamp. Het meet 5,5 bij 2,6 inch (HW), dat iets kleiner is dan zijn alleen-witte tegenhanger, maar nog steeds groter dan de meeste slimme lampen op de markt.

De Hue-lampen meten bijvoorbeeld 4,3 bij 2,4 inch.

De Lumos is geclassificeerd voor 800 lumen, wat overeenkomt met een lamp van 60 watt, en vergelijkbaar met de meeste slimme lichten die we hebben getest. Je kunt de helderheid dimmen en de kleurtemperatuur aanpassen via de EufyHome-app, die we in het volgende gedeelte meer zullen bespreken.

De lamp gaat van 2.700 K naar 6.500 K in kleurtemperatuur, wat vergelijkbaar is met Philips.

EufyHome-app

Dit vertaalt zich naar een lamp die kleuren en wit met nauwkeurig verwerkt. Kleuren zijn levendig en gemakkelijk te onderscheiden. Blauwe en groene tinten zijn niet zo levendig als bij de Hue-lampen, maar niet zozeer dat het een aanzienlijk verschil maakt. En blanken zijn op gelijke voet met de meeste instelbare peertjes.

Een andere leuke functie is dat de Lumos geen hub nodig heeft om verbinding te maken met je wifi-thuisnetwerk. En omdat het ook niet alleen op Bluetooth vertrouwt, zoals sommige hubs -loze lampen, krijg je een vrijwel onbeperkt werkbereik, evenals ondersteuning voor functies zoals geofencing (die de lamp kan in- of uitschakelen op basis van waar je telefoon is ).

De Lumos heeft een geschatte levensduur van ongeveer 18 jaar, gebaseerd op drie gebruiksuren per dag. Dat is aan de lage kant in vergelijking met andere bubls die we hebben getest, die doorgaans een gebruiksduur hebben van 22 tot 23 jaar.

Bekijk hem hier bij Amazon

Beste slimme buitenlampen: Philips Hue White and Color Ambiance Lily Outdoor Spot Light Kit

Voordelen: eenvoudig te installeren. Slanke, stevige behuizingen. Werkt met meerdere spraakopdrachtplatforms. Veel integraties van derden.

Nadelen: duur. Vereist Hue bridge.

Kortom: de Philips Hue White en Color Ambiance Lily Outdoor Spot Light Kit maakt het gemakkelijk om sfeerverlichting in je tuin te brengen.

Beste slimme buitenlampen philips hue spotlights

(bekijk meer afbeeldingen)

Buitenverlichting biedt een geweldige manier om je tuin op te knappen, maar bedrading kan duur en tijdrovend zijn. Dat wil zeggen, tenzij je de Philips Hue White en Color Ambiance Lily Outdoor Spot Light Kit gebruikt.

Deze dure buitenlampen, speciaal ontworpen voor de tuin en het terras van je huis, laten je jouw tuin baden in 16 miljoen kleuren en creëren lichtscènes voor elke gelegenheid. Zoals met alle Philips Hue-lampen, werken ze met tal van smart home-apparaten en ondersteunen ze meerdere spraakopdrachten, en ze zijn goed gebouwd en eenvoudig te installeren.

Als zodanig verdienen ze onze keuze voor de beste slimme buitenlampen.

Beste slimme lamp voor buiten

(bekijk meer afbeeldingen)

Ontwerp en functies

De Lily Spot Light Kit wordt geleverd met drie lichten, een voeding en een gebruikershandleiding. Enkele lampen zijn beschikbaar mocht je er meer willen dan in de kit en je kunt maximaal vijf lichten toevoegen voor elke voeding en maximaal 50 lichten voor elke Hue Bridge.

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Meest heldere slimme lamp: LIFX LED multi-white and colour

Voordelen: Bright. Rijke kleuren. Eenvoudige installatie. Geen hub vereist. Amazon Alexa, Nest en IFTTT-integratie. Zeer responsieve app.

Nadelen: duur. Geen Apple HomeKit-compatibiliteit.

Kortom: de LIFX Color 1000 is een heldere, kleurrijke en gemakkelijk te gebruiken slimme lamp die via Wi-Fi verbinding maakt zonder een hub, maar het komt met een behoorlijke prijs.

Meest heldere slimme lamp: LIFX LED multi-white and colour

(bekijk meer afbeeldingen)

De LIFX Color 1000 is een slimme lamp met wifi die je kunt bedienen vanaf je telefoon of tablet. Het vereist geen hub zoals de Philips Hue, en het is aanzienlijk helderder. Het integreert ook met de Amazon Echo, If This Then That (IFTTT), Nest-rookmelders en thermostaten, en de Samsung SmartThings Hub, naast andere apparaten en services.

Maar het werkt niet met Apple’s HomeKit, zoals de Philips Hue-lampen, dus je kunt Siri niet gebruiken om het te bedienen. En met een behoorlijke prijs per lamp, is de LIFX Color 1000 een van de duurdere manieren om je huis uit te rusten met connected lighting.

Lamp en setup

De LIFX Color 1000 lijkt niet helemaal op je standaard, bolvormige gloeilamp. Het meet 4,53 inch lang en eindigt in een platte bovenkant met een diameter van 2,48 inch. Het heeft een parelwitte plastic kegel in plaats van glas en weegt een flinke 8,46 gram. Het schroeft in via een standaard E27 fitting.

De LEDlamp kan tot 1.055 lumen schijnen (equivalent aan een gloeilamp van 75 watt), waardoor het een van de helderste LEDs is die we hebben getest.

Het is helderder dan de Hue (800 lumen) en de mogelijkheid om zoveel licht te schijnen betekent dat kleuren echt opvallen. De Color 1000 is geschikt voor warm tot koel wit (2500 K tot 9000 K), evenals miljoenen mogelijke kleuren. De lamp heeft een levensduur van 25.000 gebruiksuren, wat neerkomt op bijna 23 jaar op basis van drie gebruiksuren per dag.

Je hebt geen hub nodig om de Color 1000 te gebruiken, zoals bij de Philips Hue-lampen. Dat maakt de installatie uiterst eenvoudig.

Download de gratis LIFX-app uit de Apple App Store of Google Play, schroef de lamp erin en schakel hem in. Maak vervolgens een LIFX-account aan en voer je Wi-Fi-wachtwoord in. De app zoekt dan automatisch naar de lamp en koppelt deze.

Ik heb het licht in ongeveer een minuut zonder problemen aan een Samsung Galaxy S6 gekoppeld. Je kunt maximaal 100 lampen aansluiten, volgens LIFX.

App en prestaties

De LIFX-app is opnieuw ontworpen sinds ik hem voor het laatst gebruikte voor het testen van de alleen-witte LIFX White 800. Het heeft nu vier pictogrammen onderaan: kleuren, wit, thema’s en effecten. Selecteer Kleuren of Wit en je ziet een kleurenwiel waarmee je eenvoudig de tint kunt selecteren die je wilt weergeven.

Je kunt het licht dimmen met de draaiknop in het midden van het wiel, of het in- of uitschakelen. Welke actie je ook kiest, er is geen vertraging tussen het selecteren in de app en het reageren van de lamp.

Als je extra LIFX-lampen hebt, kun je de lichten in groepen indelen. Je kunt ook je eigen scènes en thema’s maken voor elk licht of elke groep lichten. Tik op Thema’s en vervolgens op een scène, zoals Zandduin of Zonsondergang, om de kleur en helderheid van de lichten aan te passen aan een bepaalde stemming.

De kleuren zijn rijkste die ik heb gezien in een slimme lamp, met dieprode, warme sinaasappels en ijzige, heldere blauwtinten.

Het menu Effecten biedt een aantal leuke opties, zoals Kaarsflikkering, Kleurcyclus, Pastels, Willekeurig en Stroboscoop. Je kunt eenvoudig de snelheid en helderheid van elk effect aanpassen.

Er is ook een nieuwe Music Visualizer die ervoor zorgt dat de lamp reageert op geluid, maar deze was een beetje grillig tijdens het testen.

Door op het plus-pictogram in de rechterbovenhoek van het startscherm te drukken, kun je schema’s instellen om het licht op bepaalde tijden van de dag aan of uit te laten gaan. En zoals eerder vermeld, kun je het licht ook integreren met verschillende andere apparaten en services.

Je kunt hem bijvoorbeeld met Google verbinden met de Nest Protect om je te waarschuwen voor detectie van koolmonoxide door de lichten te laten knipperen om je aandacht te trekken. Het werkt ook met Amazon’s stemassistent Alexa.

Ik was in staat om de Amazon Echo Dot te koppelen met de LIFX-app en Alexa te vertellen de lichten in en uit te schakelen en de helderheid in een mum van tijd aan te passen.

In tegenstelling tot Philips Hue-lampen wordt Apple’s HomeKit echter niet ondersteund, dus je kunt de lichten niet bedienen via Siri.

De LIFX Color 1000-lamp is helderder dan de Philips Hue en net zo gemakkelijk te bedienen. En afgezien van HomeKit-ondersteuning, komt het bijna overeen met het Hue-ecosysteem in termen van de integratie met grote namen van derden.

Maar het bedrag is veel om voor een enkele lamp te betalen, vooral als je van plan bent om een ​​aantal van deze in je huis te plaatsen. En als je de lampen met Siri wilt bedienen, heb je pech.

Hoewel het net zo veel kost, blijft de Philips Hue om deze reden de keuze waar ik voor zou gaan. Als je alleen maar via Wi-Fi verbonden verlichting wilt proberen zonder te investeren in een hub, is de LIFX Color 1000 echter een solide optie.

Bekijk hem hier bij bol.com

Hoeveel kosten slimme lampen?

Slimme lampen gebruiken light-emitting diodes (LED’s) en een verscheidenheid aan technologieën om te werken, dus ze zijn duurder dan traditionele lampen. Dat is belangrijk om in gedachten te houden, vooral als je je hele huis wilt upgraden.

Maar slimme lampen verbruiken ook minder energie en gaan veel langer mee – wat betekent dat je op de lange termijn geld kunt besparen. En zoals je kunt zien, vallen de meeste opties op deze lijst ver onder de €100,- dus de prijs is niet zo hoog als een paar jaar geleden.

Kleur en helderheid

Sommige van de LEDs op deze lijst zijn gewoon wit, terwijl anderen de mogelijkheid hebben om elke kleur van de regenboog aan te nemen. Kleur is een leuke manier om sfeer aan je huis toe te voegen, maar resulteert vaak in een duurdere lamp.

De meeste slimme lampen die we beoordelen, worden op de markt gebracht als gelijkwaardig aan 60-watt gloeilampen, wat vanzelfsprekend klinkt, maar sommige lampen zijn helderder dan andere.

Om te zien hoe helder een licht is, moet je kijken naar de lumen die het uitgeeft. Hoe meer lumen, hoe helderder het licht. Maar zelfs dan kan het licht zich verspreiden in een smalle straal of de helderheid verspreiden in een breed vlak, dus lees de uitgebreidere beoordelingen om erachter te komen hoe elke lamp werkt.

Een andere factor om in gedachten te houden is de kleurtemperatuur. Hogere temperaturen, zoals 8.500 K, zien eruit als harde kantoorverlichting, wat prima is om wakker te blijven of te werken. Lagere temperaturen, zoals 2500 K, vertalen zich in een gezellige, warme gloed die perfect is om te ontspannen.

Hoe bedien je slimme LED lampen?

Omdat je deze lichten meestal vanaf je telefoon of tablet bedient, wil je zeker weten dat dit gemakkelijk te doen is. Als je bijvoorbeeld meerdere lampen hebt, wil je een bijbehorende app waarmee je ze eenvoudig in groepen kunt rangschikken en de helderheid en / of kleur van een hele groep in één keer kunt aanpassen.

Heb je een Amazon Echo of Google Home? Zoek naar een lamp die werkt met Alexa of Google Assistant, zodat je deze kunt bedienen met je stem.

Natuurlijk kan elke lamp die op een stopcontact is aangesloten, altijd worden in- of uitgeschakeld door de schakelaar om te zetten. We letten goed op hoe elke app werkt en geven een gedetailleerd overzicht in elke review.

Slimme lamp functies

Slimme lampen bieden een mate van controle en interactiviteit die je gewoon niet kunt krijgen met traditionele lampen, zoals geplande timers en opties voor afstandsbediening. Ze zijn ook handiger; het is gemakkelijker om op een smartphonescherm te tikken dan om op te staan ​​en naar een wandschakelaar te sjokken.

Daarom hebben we de Philips hue ook opgenomen in onze lijst met tips voor het besparen van energie.

Afgezien van je uit het donker te houden, kunnen de meeste van de hier vermelde lampen op afstand worden gepland of bediend, wat geweldig is als je op energiekosten wilt besparen of je vaak vergeet om de lichten uit te schakelen voordat je het huis verlaat.

Sommige lampen gebruiken geofencing, wat betekent dat ze met de GPS in je smartphone werken om je exacte locatie te bepalen, en kunnen de lichten automatisch in- of uitschakelen wanneer je een bepaald punt bereikt. Zo gaan ze automatisch uit als je je huis verlaat en kun je het nooit meer vergeten.

Van kleur veranderende lampen zijn geweldig voor sfeerverlichting, en sommige kunnen zelfs synchroniseren met bepaalde films en tv-shows.

Zoals al eerder behandeld, worden sommige lampen aangesloten op Amazon’s Alexa, Apple’s HomeKit of Google Assistant, zodat je jouw huisverlichting kunt bedienen met je stem. Je kunt ook enkele van de lampen op deze lijst integreren met beveiligingscamera’s, thermostaten en andere smart home-apparaten.

Als deze compatibiliteit met This Than That (IFTTT) je toelaat functies te maken die ervoor zorgen dat je lampen automatisch reageren op bepaalde triggers, zoals telefoonmeldingen of weersveranderingen.

Hebben slimme lampen een hub nodig?

Er is nog een belangrijke factor om in gedachten te houden. Sommige slimme lampen moeten verbinding maken met jouw smartphone via een domoticahub zoals de Philips Hue Bridge. Andere lampen schakelen deze tussenpersoon uit en maken rechtstreeks verbinding met je telefoon of tablet via Wi-Fi, zoals de LIFX-modellen.

Anderen verbinden via Bluetooth, maar in dat geval ben je beperkt om alleen te bedienen wanneer je je binnen het Bluetooth-bereik bevindt, wat betekent dat je de lichten niet kunt veranderen wanneer je niet thuis bent. Een hub toevoegen betekent ook wat meer geld uitgeven en nog een stap toevoegen aan het installatieproces.

Conclusie

Met dat alles in gedachten, hebben we de beste slimme lampen verzameld die we hier hebben getest. Afhankelijk van jouw behoeften is een van deze opties een goede plek om aan de slag te gaan bij het aansluiten van je huisverlichting op meer dan alleen een wandschakelaar.

Lees ook: hoe zet ik mijn huis om in een energieneutrale woning?